Таро анкета

Барабар Петко с мъжете и аз реших да се включа в тази нещо като таро анкета, подхваната от Тъндър. Не знам дали и до колко на вас, читателите на този блог, ще ви е интересно да разберете отговорите ми, но аз все пак ще ги напиша, защото… Не знам защо, но така реших :)

page-wands-steampunk1. Как започна да се занимаваш с Таро?

Седях си аз пред компютъра (обичайното ми място, тогава още нямах лаптоп, изчислявай колко назад в Средновековието е било) и от телевизора до мен долита някак екзотично съобщение, че новият брой на „Жената днес“ вървял с подарък – таро карти. „Я, таро карти! Звучи толкова интересно, египетско и като съдържащо отговорите на всички въпроси на света. Трябва да го имам на момента!.“ Отне ми седмица ловуване по вестникарски павильони и книжарници, за да намеря прословутия брой на „Жената днес“, само за да се окаже, че това изобщо не са били таро карти, а някаква гавра – едни черни картончета уж само с големите аркани, но те нямаха нищо общо с големите аркани в таро. Просто някакви измислени от Бог знае кого символи. Ползвах ги за около седмица, две и зарязах. През пролетта на следващата година пак ме обхвана някакъв таро ентусиазъм, този път се поразрових и разбрах какво наистина представляват картите, преди да се втурна да си купувам. Взех си една мини колода Райдър-Уейт, защото само такава имаше през далечната вече 2008-ма. И така започнах да изучавам таро като си теглех по карта на ден и също четях много американски блогове с такава тематика.

Интересното на тази отегчителна история е, че ако ме познавахте по онова време, никога нямаше да ви хрумне, че ще се запаля по таро. Интересите ми по това време се въртяха около коли и автомобилни спортове плюс компютри и всякакви електронни джаджи. Дори възнамерявах да си сглобя робот от калкулатор и ако математика не ми беше трети чужд, щях да съм завършила сигурно двигатели с вътрешно горене. Циганките гадателки в парка спираха всички други, но никога мен. Бях толкова рационално същество, че мисълта за таро би трябвало да ме разсмива, но ето на, че не стана точно така.

2. Коя беше първата ти колода и как се сдоби с нея?

Май отговорих на този въпрос вече :)

3. Райдър-Уейт или Тот традиция?

Не съм запозната с Тот, за да дам мнение, за съжаление. Плюс това е много жестоко от ваша страна, ако сега ме запалите да си купувам още една колода таро. И без това вече съм хвърлила една камара пари за таро карти!

Иначе сериозно – не мисля, че има чак такава разлика. За мен картите са просто визуален стимул, за да се отключи интуицията. При едни Райдър-Уейт символите помагат за това по-добре, при други Тот, въпрос на индивидуалност.

4. Какъв тип гадател си?

Мързелив? Обичам да гледам с по 3 карти за почти всичко. Понякога дори с една. Плюс това не обичам много да се афиширам като гадател, защото аз се виждам повече като консултант. Не мисля, че прогнозите ми за бъдещето са чак толкова в десетката, че да съм гадател. Освен това съм за практичните гледания, долу-горе съм на мнението на Робърт М. Пърсиг: „Ако няма приложение, по дяволите тази метафизика“ или нещо такова.

5. Ползваш ли картите за медитация и други духовни практики, освен гледане?

По-скоро ползвам медитацията за таро практика. Примерно като не мога да разбера какво иска да ми каже дадена карта, медитирам над нея, за да ми се изясни посланието ѝ. Друг път се опитвам да използвам таро за съставяне на сюжети, понеже пиша истории (или по-скоро пишех), но като цяло нямам сериозен успех в това направление.

6. Теглиш ли всеки ден карта за деня за себе си?

Вече не. Първите три години, докато науча таро, го правех. Даже докато бях на море или пътувах някъде. Но сега не, защото научих картите и ми се струва леко излишно. Но пък съм в една група във Фейсбук – Таро Клуб България – и там теглят по карта за деня, обикновено я следя и имам предвид енергията на изтеглената карта.

7. Имаш ли Таро дневник? С какво ти помага?

Имам, да, книгата (свитъкът) на Висшата Жрица :) Там са ми запазени повечето тълкувания на дневни карти, повечето подредби, които съм правила и т.н. Той ми е практичния наръчник. Помага ми с това, че съдържа целия ми практичен опит с таро, тоест конкретни примери от живота ми за проявлението на дадена карта. А и ми позволява да се върна назад след време и да разбера какво наистина са искали да ми кажат картите. Понякога не мога да разбера посланието им на момента, защото съм твърде субективна, затова оставям нещата да отлежат и после си ги припомням, казвайки: „Ааа, значи това са имали предвид…“

8. Считаш ли себе си за Таро-колекционер?

Считам себе си за таро маниак. По принцип не обичам да трупам неща, затова и думата колекционер ми звучи някак гадно. Обикновено като си купя някоя колода, идеята ми е да я ползвам, а не просто да я съхранявам и притежавам. Философията ми е такава, че ако нещо не го ползваш и просто си го държиш в чекмеджето, то повече ти пречи, отколкото да ти помага. Така например имах някакви ангелски карти, които продадох, защото не ползвах. По-добре някой друг да им се радва, отколкото да седят в чекмеджетата.

9. Как се свързваш с нова колода?

Просто започвам да гледам с нея.

housewives-tarot-5-wands
5 жезли в Таро на домакините

10. Чистиш ли и зареждаш ли картите си?

Да, обикновено ги чистя от котешки косми :D

Иначе сериозно – не, не мисля, че е необходимо, но ако на човек му е приятно да го прави, защо не.

11. Какво е отношението ти към Таро – суеверията и вярваш ли в тях?

Отношението ми е – всеки луд с номера си. Не съм суеверна по принцип освен това, дето вярвам, че на никой пилот не му върви състезанието на домашна писта.

12. Ползваш ли сигнификатори?

Ползвала съм, но не виждам смисъл от тях, затова рядко го правя. Честно казано, не ми харесва идеята да се лишавам от цяла карта в евентуално гледане, само за да мога да кажа: „Ето, ти си Крал чаши или Кралица мечове“, примерно.

13. Ползваш ли подредби или предпочиташ свободните гледания?

Ако някой има доста общ въпрос, обикновено ползвам конкретни подредби, иначе тълкуването ще стане съвсем куче влачи, диря няма. Но за по-конкретни въпроси обикновено тегля три карти даже без позиции и ги оставям да ми разкажат история.

14. Коя е рождената ти карта Таро?

Жрецът ми е карта на житейския път, иначе дата плюс месец дава Отшелникът при мен. Определено съм Отшелник, който се опитва да е Жрец.

Глупакът или Търсачът в Gaian Tarot
Глупакът или Търсачът в Gaian Tarot

15. Любима Таро-карта

Глупакът. Чудя се защо обикновено първо се сещаме за Голям аркан като ни попитат за любима карта… За мен Глупакът е изключително позитивна и вибрираща карта, може би защото имам Слънце в съвпад с Уран, но ми се иска повече хора да я прилагаха в ежедневието си. Това е цялата творческа сила, която все още не се страхува да опитва, не е дърпана назад от страха от провал и носи целия оптимизъм на света в една шепа. Колкото повече порастваме, толкова повече губим тази си способност и толкова повече се вкаменяваме.

16. Не толкова любима Таро карта

Странно, но факт – Императрицата. Не знам защо, но първо виждам сянката на тази карта, вместо светлата ѝ страна. Първото ми впечатление от нея винаги е: „Пак ли тая кифла?“ То с такова отношение към най-творческата карта, нищо чудно, че и ред не мога да напиша вече :)

17. С коя колода работиш в момента?

Райдър-Уейт, мини колода. По принуда, защото съм в Търново (Бог знае до кога), а всичките ми останали карти са в Пловдив. Също и с Таро на домакините, но нещо не сме се стиковали с него все още.

18. Коя е любимата ти колода към момента?

Уика. Друидите и Уика. Преди, сега и завинаги! :D

Мисля, че има зависимост между знаците на върха на водните домове в натала на човек и това какви колоди харесва. И то най-вече 8-ми и 12-ти дом. Аз имам земни знаци и харесвам изключително много природни колоди, действат ми по-силно от други. Земната енергия си търси практични и заземени колоди. Ако имаш водни знаци, може би ще си падаш по по-окултни колоди. И т.н.

19. Коя Таро-колода не ти харесва?

Разни компютърно генерирани. Изглеждат ми като лоша фантастика от 80-те за това как ще изглеждат 2000-те години. Lame.

20. Коя от твоите колоди достига до абсурдно смешни граници със своята наглост?

Ъ? Този въпрос не го разбирам. Колодите са просто картинки, нагли са обикновено хората.

21. Имаш ли колоди, директно издадени от автора и ако да, кои?

Не знам какво значи издадени директно от автора. Имам едни български таро карти на „Чаени истории“, които предполагам, че авторката сама е решила да издаде, но не вярвам да не е намесено издателство и печатница в цялата работа.

22. Кои навици и постъпки на таро-гадателите и клиентелата им намираш за най-досадни?

Така… Освободете си следващите 3-4 часа :D Не обичам, когато хора, гледащи на таро, категорично заявяват: „Този човек ти изневерява!“ или „Има друга жена в живота му!“. Откъде тази категоричност, като през повечето време трудно се достига 50% коректност на предсказанията? Никой не си дава сметка, че такива думи могат да объркат целия живот на човек.

Най-много се забавлявам в женска компания, когато се нищи въпрос какво е имал предвид някой мъж, като е казал: „Не искам да те виждам повече!“ Теглят се примерно Смъртта – 10 мечове – 7 жезли и се започва: „О, той много държи на теб, намира те за изключително секси, много му липсваш, казал го е само, защото в момента е имал много работа“ … ?!? WTF?!

А за хората, на които гледам, най-много „обичам“ тези, дето искат да им гледам, след което като получат отговор, който не ги удовлетворява, започват да ме убеждават как нищо не разбирам и те щели да ми пишат да ми кажат как не се е случило това, което съм им казала. Естествено, никога не ми пишат повече. Също любимци са ми тези, на които съм гледала, а те дори едно „благодаря“ не са казали. Но! Има и много готини хора, на които съм гледала и са ми върнали вярата в доброто в човека.

23. Какво е отношението ти към гледането за себе си. Възможно ли е човек да гледа на себе си при условие, че е силно емоционално настроен спрямо ситуацията?

Трудно е, макар че не е невъзможно. И все пак си мисля, че не е случайно това, дето психоаналитиците си имат собствени психоаналитици. В таро е същото. Има въпроси, които са по-ежедневни и не толкова драматични, за които можеш да си гледаш без проблем. Но има и такива въпроси, които пораждат толкова силна емоционална реакция, че е направо невъзможно да си обективен. След време може и да видиш истината в картите, но поне в момента на гледането е трудно. Аз, например, съм ужасно параноична, може да ми викате Деветка мечове направо. Когато си гледам за нещо, от което се страхувам или за което се тревожа, абсурд да мога да си направя читав анализ на картите.

24. Използваш ли номерология, Кабала и астрология в гледанията си?

Понякога да, без Кабалата. Но за мен съчетаването на таро с астрология е като да се опитваш да използваш латиница, за да пишеш на български. Това са две различни системи, които на места се пресичат, а на други – не. Така се налага сериозна натъкмистика, от която не виждам смисъл. Примерно Колесницата и обвързването ѝ със зодия Рак или Умереността и Стрелец. Може и да има някакви минимални прилики, но в опитите си да ги откриеш и да ги напаснеш тотално изместваш центъра от истинското значение на картата. Затова сега ме е яд, че съм използвала астрологични препратки в обяснението си за картите. Просто няма смисъл.

25. Какво е мнението ти за възможностите Таро да предсказва бъдещето?

Ту партс. Сам тайм уин, сам тайм люн. Както би се изразил един титан на мисълта като Стоичков. Има моменти, в които таро предсказва много точно какво ще се случи, друг път е напълно погрешно. Миналото и настоящето ги описва перфектно, но за бъдещето има вратички. И това според мен е чудесно. Означава, че имаш възможности да промениш нещата, от теб зависи. Същото е и с други предсказателни методи, според мен. Примерно прогностиката в астрологията също винаги е като тото. И това е хубавото, защото ако знаеш предварително всичко, ще познаеш резултатите от мачовете на Еврофутбол, ще забогатееш, ще си купиш Порше CarreraGT и ще се пребиеш на някой завой. Къде-къде по-хубаво е да си безработен и да имаш блог за таро :D

26. Губила ли си/повреждала ли си Таро?

Не. Само приятелят ми ми смачка Принцеса жезли от Друидите и Уика през средата (това е моята карта, приех го като лична обида), но не е фатално и пак си ги ползвам.

27. Вдъхновявала ли си някой да започне да използва Таро?

Май доста хора, в интерес на истината. Но какъв Жрец бих била, ако не вдъхновявах хората да следват вярата :) Плюс това и каква Вера бих била – никаква.

28. Използваш ли Таро с някакви други предсказателни и езотерични методи?

Че то има ли други езотерични методи с таро? Ако има, бих искала да науча, моля!

29. Какво никога не би направила от етична гледна точка с Таро?

Не гледам на въпроси за здраве и такива на живот и смърт. Не бих казала със сто процентова категоричност на някого „Мъжът ти/жена ти ти изневерява“. Не гледам за трети лица, а е имало такива въпроси от типа: „Любовницата му ще го напусне ли?“. Не обичам да казвам на хората какво трябва да правят, а какво биха могли да направят, за да си помогнат.

30. Съвет към начинаещите?

Не бързайте. Не се обезкуражавайте, ако не знаете още значенията на картите – карайте ги една по една. Възприемете таро като приключение, не като уроци за учене. Не се страхувайте да правите грешки, защото от грешките си се учим най-много. Не се притеснявайте да задавате тъпи въпроси и се смейте на тъпите отговори. Записвайте си гледанията, след време ще ми благодарите :)

Чувствайте се поканени да участвате в анкетата!

Реклама

8 thoughts on “Таро анкета

 1. Охооо, все пак някой се нави на акъла ми да отговори на 30 въпроса, аххаха. Благодаря ти много за отговорите, на мен ми беше изключително интересно да ги прочета. За методите, които се използват заедно с таро за гадание се има предвид Ленорман, Руни, Оракули бля-бля-бля и други такива неща, които слагаш към гаданието си с Таро. По отношение на астрологията и картите – стиковат се всъщност доста добре, но в окултен смисъл – т.е ако си представим за момент, че напускаме земята (от която гледна точка по принцип разглеждаме нещата и където Луната да е Риби е fuck logic), ако се върнем до Големия Взрив и разгледаме нещата от окултна гледна точка, те наистина имат дълбок смисъл, свързаност, обусловеност. Пак ще го кажа, макар да не искам да бъда изкусителния Дявол“ – достатъчна дълбочина, за да се види свързаност между арканите и астрологическите им влияния намирам към момента само в тарото на Тот.

 2. За да вдъхновяваш!
  Удоволствието да те чета е изцял мое, благодаря ти за което :)

 3. Thunder, на мен ми беше изключително забавно да я попълня тази анкета :) Дано и други се включат. А, Ленорман, да, бях се замислила, дали да се захващам и с тях преди половин година, но засега се отказах. Иначе се е видяло, че и Тот ще си купувам, но поне да е малко по-нататък, че да ми се възстанови малко бюджетът от Домакините :)

  Никси, благодаря ти за положителния коментар! :)

 4. :))) Как си личи, че си Стрелец!
  Беше ми много забавно да те чета :)
  Жива и здрава!

 5. Ей Вера страхотна анкета….Ленормана са също интересни не се отказвай от тях.

 6. Супер е анкетката, хареса ми това за обвръзката на върховете на домовете :) Аз се чудя за моята шизофрения относно тестетата :) 8 дом в земен 12 във въздушен…. Фантазия и природа…

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s