Лична година 15 – Дявола

Какво да очакваме?

  • възможност да се вгледаме в сенчестата си страна
  • ограничения, усещане за липса на желани варианти
  • темите за пари и кариера ще са от изключително значение
  • празни забавления – guilty pleasures
  • социални мрежи

За тази лична година, струва ми се, най-ценното е възможността да видим сенчестата си страна, тази, която обикновено не обичаме да гледаме. Онези качества или персонални характеристики, които отричаме, че притежаваме, от които се гнусим, или дори не си даваме сметка, че проявяваме. Предполагам, че е важно да приемем и не толкова хубавите си страни, иначе започваме да изпитваме срам, вина и други подобни неприятни емоции, които се свързват с картата на Дявола. Как става това, все още не знам. Сигурно като си повтаряш често „и аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо“. С две думи, възможността тук е да забележиш гредата в своето око и да станеш далеч по-смирен. Добра година за работа над себе си, защото виждаш нещата в по-реалистична светлина, не хвърчиш в облаците, не всичко ти е любов и светлина, но пък я има и обратната страна – ставаш по-черноглед и песимист. Определено сатурновото влияние се усеща (нали картата се свързва с Козирог).

Дяволът в Greenwitch Tarot се нарича Природа

Едно от най-характерните, според мен, усещания за картата на Дявола, е това за капан или стесняване на фунията. Все едно възможностите ти намаляват и намаляват, и намаляват, докато накрая не се окажеш впримчен в ситуация, която е най-малкото зло. Това може да се разглежда като отрезвяване за действителността, прагматичност или стъпване здраво на земята, но лично моето усещане е точно за неприятна ситуация, от която няма измъкване. Не ме разбирайте погрешно, не мисля, че личната година под номер 15 е по-неприятна от останалите, не е така. Просто характерното за нея е това усещане за ограничения, за липса на желани алтернативи, за примиряване с наложителното и необходимото. Усещане, че се опитваш да се измъкнеш от хватката, но тя се затяга ли, затяга, докато не се откажеш да се бунтуваш. (Не случайно след тази година идва Кулата, за да разруши ограниченията). Положителното тук, предполагам, е една здрава доза реализъм и проглеждане за реалността на ситуацията. Запрятане на ръкавите и постигане на резултати, пък макар и скромни такива, на цената на немалко усилия. И ако сте от сатурновия, козирожки тип, предполагам, че тази година ще ви е по-лесна, отколкото беше на мен. Ако сте с преобладаващо влияние на Нептун и Юпитер, обаче, не спирайте да си повтаряте, че и това ще мине, че е временно.

Картата на Дявола в Steampunk Tarot

През тази лична година определено животът позагуби от сладостта си. Но пък от другата страна са постигнати практични резултати. Не в сферата, в която би ми се искало, но все пак някакви резултати. Добра година за постигане на материални цели и фокусиране над кариерата. Лоша, ако не умеете да балансирате личния и професионалния си живот, защото може да прегорите. Дяволът изисква още и още и ние често сме склонни да му го дадем, защото си мислим, че от другата страна на тези усилия е щастието. Не е. Бъдете наясно защо искате това, което искате. И ако си мислите, че кола, апартамент, кариера или нещо друго материално ще ви направят щастливи – ще се разочаровате. Веднага, след като постигнем материалната си цел, започваме да жадуваме за следващото нещо. Никога нищо не е достатъчно. Мен лично много ме отрезвяваше част от текста на песента „Някога преди“ на Миро: „Ние сме сега нашите мечти някога преди, ние сме сега нашите мечти, но дали сме по-щастливи?“ Някога преди си мечтал за това, което в момента ти е даденост. Но не си по-щастлив. Съветът ми е да не раздавате всичко от себе си до последната капка в гонене на признание или притежание, защото има сериозна опасност това нещо, на което се отдавате, да ви изконсумира и да не донесе нищо от обещаното. При Дявола то даже рядко е обещано, а само загатното.

Парите може да са по-важна тема през тази година, отколкото са били доскоро. Може да гоните финансова независимост или просто да търсите по-добри доходи, повече стабилност и сигурност. А може и просто да не ви достигат, ситуацията да ви притиска и да сте принудени, например, да изберете работа, която не ви е по сърце, но има по-високо заплащане. Може да се преквалифицирате, само защото търсите повече пари, без новото поприще да е наистина желано от вас. По мое мнение през тази лична година финансовите цели са изпълними, но цената, на която се постигат, е висока. Най-вече води до усещане за загуба на свобода или прекалено изтощение.

Дявола в Housewives Tarot

Едно от хубавите неща през тази лична година е възможността да се отдадете на всякакви guilty pleasures поради липса на подходящ израз на български език. Това са всички тези дребни навици или хобита, които имаме, които са глупави, но ни носят удоволствие и наслада. Например риалити формати или зарибяващи сериали, без никаква художествена стойност, редовното похапване на нещо шоколадово или мазно, пазаруване, електронни игри, ровене из живота на известни личности. Всеки си има нещо такова, с което не се гордее особено, но пък му доставя истинско удоволствие. През тази година е вероятно да се отдадете на подобни занимания повече, отколкото по принцип.

Друго проявление на тази лична година (но свързано с горното) е прекарването на много време в социалните мрежи. Инстаграм, например, на мен винаги ми излиза като Дявола. Може би защото изгубваме страшно много време пред екрана заради тях, без да получаваме нищо съществено насреща. Даже, напротив, понякога се чувстваме по-зле заради това, че се сравняваме с околните. Възможни са всякакви вариации на дейности (а защо не и хора), които поглъщат много, а не дават почти нищо в замяна. Въпрос на желание е да кажете „не“ или пък да се отдадете на празното забавление. Не съм сигурна, че има правилно или грешно решение, зависи от това как се чувствате. Възможността тук е да прогледнете за тези дейности или хора и да ги видите в истинската им светлина, като това, което наистина са – лишени от съдържание и изсмукващи. Не е изключено през тази година да се отдръпнете изцяло от такива дейности или хора, но по-вероятно е просто да си наложите някаква граница за взаимодействие, да ограничавате до колко им се отдавате.

Това са моите впечатления от тази лична година. Ще се радвам, ако в коментарите ми споделите вашите.


3 thoughts on “Лична година 15 – Дявола

  1. Здравей Вера!

    Как се определя личната година? За 2024 г. ли става въпрос в статията? За всеки различна ли е? Ако е така, как бих могла да определя своята?

    Предварително благодаря!

  2. Здравей! Да, за всеки е различна и се определя от рождената дата на човек. В този пост съм обяснила малко по-подробно как се изчислява, ако искаш да определиш своята: линк.

Напишете коментар