Често задавани въпроси

Като коментар на тази страница можете да задавате въпросите си относно таро, на които ще се старая да отговарям, доколкото мога. Правя тази страница с идеята въпросите и отговорите към тях да са малко по-подредени и по-лесно да се намират от всички.

Започвам с някои от най-често срещаните въпроси и впоследствие ще допълвам списъка. Ако не откривате това, което ви интересува, моля напишете ми коментар по-долу. И така:

 • Откъде мога да си купя таро карти?

От по-големите вериги книжарници. Уви, интересът на българските издателства към таро тотално отшумя и поради тази причина вече трудно се намират колоди таро, издадени на български език. Ако не откривате това, което търсите:

 1. В книжарници като „Хеликон“ можете да направите поръчка и те да ви доставят таро, издадено на английски в други държави.
 2. По-евтино и бързо ще ви излезе обаче, ако вие самите си ги поръчате онлайн от Амазон или BookDepository, например.
 3. Ако пък не сте добри с онлайн пазаруването, отскоро във Фейсбук има група, която организира доставката на колоди от Англия. Казва се: „Таро карти, оракули, руни, книги. Поръчай за България!“
 4. Друг вариант за покупка е чрез поръчка от сайта на Илиана Смилянова, която е представител на AGM и има някои по-масови колоди.
 • Трябва ли да имам някакви специални способности или да съм медиум, за да мога да гледам на таро?

Карткият отговор е „не“. Щом изобщо интересът към таро вече е възникнал у вас, значи имате някаква интуитивна страна, която има нужда да бъде развита, която желае да се прояви. Всичко останало е въпрос на практика и желание за учене. Поне моето мнение е такова.

 • Задължително ли е картите таро да дойдат при мен като подарък или може и аз сам/сама да си ги купя?

Не, не е задължително някой да ви ги подарява. Можете и сами да си ги купите, щом проявявате интерес. Аз, например, сама си купих картите и това не ми е попречило по никакъв начин. От друга страна, съм подарявала карти на мои приятелки, които са проявявали интерес, но те така и не продължиха да се занимават.

 • Как се разбъркват картите?

Надявам се това видео, което направих, да ви помогне. Иначе най-важното е, че няма правила за начина на бъркане – правете го така, както на вас ви е удобно. Освен това, ако по начина, по който бъркате картите, няма как да се получат само прави карти, а вие искате да гледате само с прави, винаги можете да ги обръщате по желания начин, след като сте ги изтеглили.

 • Има ли дни, в които не трябва да гледаме на таро?

Не, няма такива дни. Можете да гледате на таро винаги, когато се чувствате в настроение за това и имате въпроси за задаване. Важно е вие да се чувствате добре, да сте отпочинали и със свеж ум.

 • Коя колода е подходяща за начинаещи?

Аз лично бих ви препоръчала да започнете с колодата на Райдър-Уейт, позната още като Райдър-Уейт-Смит. Друг вариант е Таро на Тот с автор Алистър Кроули. Това са двете основополагащи системи в таро. Райдър-Уейт, според мен, е най-лесно и достъпно за начинаещи, но другия важен фактор, за да ви е лесно с таро, е изображенията на картите да ви импонират по някакъв начин. Затова можете да изберете всяка колода, чийто изображения ви говорят, вълнуват ви или просто не можете да откъснете поглед от тях.

 • Колко време трябва да мине, за да мога да си гледам на карти?

Можете да започнете веднага, още когато се сдобиете с таро, като разчитате на готови значения на картите от книги или интернет. Друг въпрос е колко ще са добри тези гледания. С времето, докато трупате личен опит с картите, гледанията ви ще стават все по-добри и по-задълбочени. Но нищо не ви спира да си гледате още от самото начало.

 • Минавам през лична година „N“, но не я откривам описана тук?

Това е така, защото описвам проявленията на личните години тогава, когато и аз самата мина през тях. Искам да имам личен опит, за да има какво полезно да споделя. Тъй като това отнема доста време, все още няма описания на всички години. Но тъй като те са обвързани с конкретна таро карта, можете да съдите за годината по цялостното значение на съответната карта.

Това е засега, с времето ще допълвам. Ако ви интересува нещо конкретно, което не е свързано с темите на последните постове, моля, коментирайте тук, за да може въпросите и отговорите да са на едно място.

37 thoughts on “Често задавани въпроси

 1. Здравейте,могат ли карти таро да „уловят“ негативно влияние? Могат ли да „говорят“ за бъдещето или отговарят само на конкретен въпрос? Напълно невеж съм. Sorry!

 2. Значи сте на правилното място, защото тук се старая да събера информация за таро за съвсем начинаещи :)
  В какъв смисъл да „уловят“ негативно влияние?
  Иначе – да, могат да говорят за бъдещето, но винаги работата с таро изисква поне някакъв общ въпрос от типа на „какви събития ме очакват“. Не заради нещо друго, а просто, за да можем да се концентрираме над някаква тема.

 3. Благодаря за инфото,
  става въпрос ако човек има направена магия ,може ли да се разбере чрез карти таро за тази магия?

 4. Можеш да разбереш всичко за себе си чрез таро карти. Отделен въпрос е дали такова нещо като „направена магия“ съществува :)

 5. Пишете ,че сте гледали чрез и–мейли, гледате ли все още по този начин?
  Може ли да се получи информация за бъдещето на децата ни ? Става ми все по интересно .

 6. Не, защото спрях да гледам безплатно на таро, а пък все още не се чувствам съвсем уверена да искам пари за гледанията си.
  По втория въпрос съм писала и преди в блога – аз лично не насърчавам да се пита за живота децата, защото от една страна, макар да са ви деца и близки до сърцето, техният живот си е техен, изборите са си техни и нищо не зависи от вас. От друга страна, не е особено етично да се гледа за някой, който или не знае, или не е дал съгласието си за това. Ако пък е съгласен, по-лесно и за двете страни е детето да пита, а не родителят.

 7. Точна и изчерпателна! Благодаря Ви.

 8. Здравейте! Съвсем случайно попаднах на Вашия блок с една дума – възхитена съм! Благодаря за труда! Искам да попитам. Аз използвам Таро – Златна зора, принцесите на тази колода карти на коя карта съответстват в колодата на Уейт, която Вие използвате. Благодаря!

 9. Благодаря за оценката!
  Ако става дума за „Ритуално таро на Златната зора“ с автори Чик Сисеро и Сандра Табата – доколкото намирам информация в интернет, Принцовете отговарят на моето описание за Рицари, а Принцесите – на Пажове. Но тази колода май прилича повече на Тот Тарото на Алистър Кроули, така че може и да има разминавания между моето виждане за дворцовите карти и тези, които вие имате, защото просто са по две различни системи.

 10. Точно така. Става въпрос на Ритуално таро на Златната зора на Чик Сисеро и Сандра Сисеро. Благодаря за отговора!

 11. Моля обяснете, как се разбъркват и цепят картите. Вие сте описали метод за разпиляване на масата и избиране на карти, аз обаче гледам само на права позиция на карти и този метод не ме устройва. Има ли други методи! Благодаря!

 12. Благодаря за подсещането, Надя, наистина един от въпросите, които често получавам. Отговорих чрез клип, който можете да видите на тази страница, 4-ти въпрос подред. Надявам се видеото да е от полза.

 13. Здравейте!
  Бихте ли ми казали, какъв е еквивалентът, ако има такъв, на кралете от Таро на Уейт, в Таро на Кроули? Може би рицари?
  Благодаря за информацията в блога, помага изключително много на вдъхновени начинаещи, като мен:)

 14. Аз не съм запозната с тарото на Кроули, но в интернет сравняват кралете на Рейдър-Уейт-Смит колодата с принцовете при Кроули.

 15. Благодаря! Хубава, съботна вечер!

 16. До колкото знам списанието на принцовете от колодите базиращи се на ордена на златната Зора ( Кроули, The Hermetic tarot) отговарят на кралете в Rider Waite. Има много интересно видео само по тази тема

 17. Здравей, Вера и поздравления за блога! Интересен и достъпен е. Браво.

  Моят въпрос е провокиран от едно любопитство. Занимавам се с Таро от около 3-4 години и винаги ме е занимавал интересът дали с картите могат да се правят видове ритуали. Не, не говоря за магии, а за ритуали. Примерно ритуал за любов с определена карта, или пък ритуал за спокойствие при стрес. Преди време бях чувал нещо за т.нар. Таро театър, но идеята не ми допадна и ме ми се стори реална. Ти чувала ли си за такова използване на картите?

 18. Първо, отговорът зависи много от това какво имаш предвид под „ритуал“. Ако говорим за някакъв вид церемония за привличане на дадена енергия, можеш да пробваш да извадиш конкретна таро карта, която за теб символизира тази енергия, и да я поставиш на видно място, някъде, където често ще попада пред погледа ти през деня. Важно е да я виждаш, не просто да я носиш със себе си, за да може съзнанието ти да се концентрира над идеята за тази енергия.
  Във Фейсбук страницата бях споделяла преди време една статия по темата: https://www.biddytarot.com/tarot-for-magic/

  Иначе като допълнителна бележка, аз си мисля, че съзнанието само по себе си е способно да привлича събития, над които се фокусира. Дори и без помощ от таро. Проблемът идва от там, че обикновено се фокусираме над външните прояви на това, от което в действителност душата ни се нуждае. И така привличаме неща, които отговарят на желанията ни, но не ни правят по-щастливи. В този смисъл е по-добре да се концентрираш над разбирането на празнината отвътре, признаването ѝ и опитите да я излекуваш, отколкото да търсиш какво би я запълнило от външния свят, защото няма такова нещо.

  Примерно търсенето на любов и връзка може да е компенсация за някой, който не обича сам себе си. Търсенето на приятелства може да е компенсация на това, че ние сами не се приемаме и одобряваме. И т.н. Дано го приемеш като съвет, а не като морализаторстване :)

 19. Здравей Вера, Първо искам да изкажа възхищението си от този блог и да ти благодаря за всички съвети и напътствия. Аз самата съм в първите си крачки към Таро и имам голямо желание да се науча, както и притегляне към тези карти. Вътрешна потребност, усещане. Тъй като основно се допитвам до блога ти за значенията на картите, ще ти бъда изключително благодарна, ако ми отговориш на някои въпроси, на които не откривам отговор в интернет засега.
  1. Трябва ли питащият винаги да задава гласно въпроса си към гледащият? Т.е., ако питащият не желае да зададе гласно този въпрос, може ли гледащият да говори по картите? Или въпросът винаги трябва да се формулира гласно.
  Засега не смятам да гледам на други хора, но след време бих искала да добия опита да го правя.
  На този етап тегля по една карта всеки ден, без конкретен въпрос, просто като образно усещане за деня ми. И трябва да ти кажа, че съм поразена от резултата. Картите Таро напълно и безпогрешно показват моето вътрешно състояние.
  2. Снощи реших да използвам повече карти и да си покажа определен резултат от взимане на решения в моя живот. Беше ми много сложно, тъй като не мога да разчета напълно добре картите, но резултата отново беше поразителен…. доколкото го разбрах и интерпретирах. Но изникна и едно питане по специално за картата Асо Чаши. В твоята интерпретация ти описваш тази карта като по-скоро негативна. Картата ми беше обърната надолу. Ти я описваш като емоционално затваряне, като лош опит, блокиране на нещо вътре в себе си. В другите сайтове за значения на картите срещам тази карта като по-скоро позитивна – чувства, влюбеност, възход и т.н. Явно е, че има двойна символика тук, а и това че е обърната надолу също е от значение. Но като цяло не разбрах и не можах да си направя категорично мнение за тази карта. Въпросът ми е – има ли двуяка интерпретация тук и по-скоро позитивна ли е или не тази карта?
  Ще се радвам да ми отговориш и тъй като нямам до кой да се допитвам бих предложила да направим и една платена консултация с теб /ако имаш желание и възможност, разбира се/ …когато понауча картите и вече мога по-уверено да ги използвам. Просто не знам от цялата тази информация в книгите и в нета, как може да се извлече най-истинното за значенията на картите.
  Оставям и имейл, ако се съгласиш и имаш възможност да ме консултираш.
  godess_girl@abv.bg
  Благодаря предварително.

 20. Здравей, Гергана, благодаря ти за положителната оценка. Много се радвам, че споделеното от мен успява да насърчи хората да се занимават с таро. Бих се радвала, ако картите у нас станат малко по-достъпна тема, отколкото са сега.

  Относно значенията на картите, които съм описала, трябва да се знае, че те не претендират за изчерпателност и са по-скоро като насока, отколкото крайна спирка. Асо чаши за мен лично е отваряне към чувствата, като това може да бъде положително и отрицателно. По принцип, в таро няма само положителни или отрицателни карти, всичко зависи от гледната точка и конкретната ситуация. Както и навсякъде в живота. Ако е за любов, силната чувствителност би била положително нещо, но ако става дума за работа или примерно ако пита някой хирург, на когото му предстои важна операция, толкова емоционалност едва ли ще е от полза за него или пък за пациента. Освен това за мен има голямо значение това дали картата е права, или обърната. В права позиция чувствата направо ни заливат и ние ги изразяваме, без да слагаме прегради. Когато е обърната, като в повечето обърнати карти, има съпротивление на енергията. Наскоро даже обсъждахме Асо чаши във Фейсбук групата на блога.

  Относно задаването на въпроса, аз лично не го задавам на глас и не мисля, че е нужно да е точно на глас. Понякога си го записвам, защото ми помага да се концентрирам, докато меся. А относно гледането без разчитащият картите да знае въпроса, за мен това е като стрелба в тъмното и конкретиката отива по дяволите. Имала съм няколко приятелки, които са ме „изпитвали“ така навремето. За мен това е загуба на време и за двете страни. Примерно, изтеглиш 3 мечове – ако не знаеш въпроса, може да гадаеш, дали става дума за някаква връзка, която е приключила с болезнена раздяла, дали е смърт на някой близък или пък сърдечна операция. Ако бях ясновидец, да го отгатна. Ама не съм и не претендирам да съм.

  Ако търсиш консултация, може да ми пишеш на този имейл: vera.78stories@gmail.com. Има го и в поста за платената консултация. В зависимост от въпроса, ще видим, дали мога да ти помогна.

 21. Благодаря ти много за изчерпателния отговор. Може би когато стана по-добра в разчитането на картите ще имам и усета да ги интерпретирам спрямо зададения въпрос.

 22. Ами най-вече нещата стават доста по-лесни, когато натрупаш собствен, личен опит с всяка карта.

 23. Здравейте!

  За начинаещ, по-добре ли е да избягва в началото обърнатите карти и да гледа само на „права“ позиция?
  Или така се губи много от тълкуванието на въпроса, който задаваме?

 24. Въпрос на предпочитание е, аз още като начинаещ започнах с обърнати и не мисля, че е по-трудно, но си зависи от човека. Опасявам се, че ако започнете само с прави, после е възможно изобщо да не включите обърнатите. Не че това само по себе си е лошо, разбира се.

 25. Извинете, чудех се дали носи лош късмет, ако се подигравам с таро картите. Просто слънцето имаше топки, но явно е пропуснат основният полов орган. Ако не е на късмет, ми кажете как да разваля проклятието.

 26. Много пъти съм го казвала в този блог – няма проклятия, няма дяволи и магии, таро картите са просто 78 картончета с изображения нарисувани на тях. Таро не носи нито лош, нито добър късмет, то е огледало на вътрешния ни свят. Ако имате нужда от полови органи, за да разчетете по-добре посланията на картите, има много еротични колоди като например Decameron Tarot, Dark Tantra Tarot, Kamasutra Tarot и какви ли още не.

 27. Здравейте, изцяло новобранец съм и два дни се мъча да открия информация за нещо неясно, около значенията на картите. Ще опиша това, което не разбирам и ще бъда благодарна, ако Вие може да ми обясните неяснотите. От книга за Таро започнах да чета значението на всяка карта за обща представа, но всяка карта има значение според Кабала. Ще поставя цитат, за да бъда ясна относно питането ми, например:
  „Значение в КАБАЛА
  Постоянно влияние: АСЪТ НА МОНЕТИТЕ сочи един живот на
  материална и емоционална задоволеност. Любов и сигурност са двете
  имена на тази карта, неща които всеки човек желае. Под това влияние вие
  ще можете в еднаква степен да се радвате и на двете. Отрицателни черти:
  Обратната страна на картата не представлява много очарователна
  картинка. Отрицателните ШЕСТДЕСЕТ И ДЕВЕТ са толкова алчни и
  ненаситни, че често се вманиачават на тема пари и власт. Те я използуват
  безскруполно и безогледно. Притежанието на много пари често се
  превръща в единствената им цел в живота – цел сама за себе си. Временно
  влияние: Под временното влияние на това Асо животът би трябвало да е
  пълен с награди за минали усилия и с възможности за щастливи
  случайности.“
  Там има три вида влияние на всяка карта: постоянно, отрицателно и временно влияние… Въпросът ми е какви са тези влияния? Как да разбера кое влияние е постоянно, отрицателно или временно? Отделно на всяко отрицателно има цифри (в случаят ШЕСТДЕСЕТ И ДЕВЕТ)… какво означават тези цифри?
  Благодаря предварително за отговорът, ако получа такъв!

 28. Здравейте, Люба.
  Нямам идея коя е книгата, от която четете цитирания текст, затова не мога да ви кажа какво имат предвид, когато споменават тези цифри. Може би е нещо, свързано с Кабала, която аз не познавам. Така или иначе това е специфична трактовка само в тази книга и не е нещо общовалидно за таро като цяло.
  Съветът ми е да си намерите по-разбираема и опростена книга на тема таро или да използвате направо интернет за целта. Също така бих ви посъветвала да изучавате таро отделно от Кабала, особено ако Кабала ви е непозната материя. Според мен, така най-много да си забъркате невъобразима каша в главата, при това напълно ненужна за разбирането на таро картите.

 29. Здравейте!
  Ще се опитам да отговоря на въпроса на Люба.
  Нямам представа в коя книга си прочела това „Значение в Кабала“, но само за твоя информация, че Таро и Кабала са като учебник по география и атлас по география. едното обяснява другото и обратно. И само по себе си, казано така звучи като глупост.
  Най-добрите и най-популярните автори който са писали за Таро и Кабала, са адепти от Ордена на Златната Зора или хора повлияни от този орден.
  От това което си написала се съмнявам да са цитати от някой който е запознат и с двете и с Таро и с Кабала. Мога да кажа, че имам известни познания и не ми звучи като написано от капацитет в Кабала. Още по-малко, пък употреба на термини като безскрупулни, алчни, пари, безогледни и т.н.
  Довери се на Вера и не си забърквай главата с каши. Но ако си решила да се занимаваш, АМА НАИСТИНА, сериозно с Таро. Бъди сигурна, че няма да стане без Кабала. Желая ти успех.

 30. Здравейте! Преди няколко дни докато си подреждах картите, открих, че няколко липсват. Странно ми е, защото винаги си ги прибирам на мястото! Имам ги от 9 години . Искам да попитам дали може да се гледа с непълно тесте или просто трябва да си купя нови?

 31. Здравейте, искам да попитам задължително ли е да учим всяка карта какво значи. Аз се опитвах постоянно и не ми се получава. Затова един ден просто опитах без да гледам значенията, просто по интуиция и мисля че когато след това си проверя значението е така. Въпросът ми е по-добре да се отдам на интуицията си или на значението в интернет?

 32. Здравейте ,Вера! Имам въпрос към вас ,но е личен . Дали е удобно да ми дадете ваш мейл , където да ви пиша?
  Благодаря! 😊

 33. извинете но исках да попитам има ли някакъв ритуал при теглене на карти след зададен въпрос

 34. искам да питам има ли специален начин за гледане на човек или на мен и ако да какъв е той при разбъркване и теглене подреждане и тн

 35. Здравей Вера,

  имам ново тесте тарти и си гледах с тях и ми се стори, че гледането изобщо не описа сегашната ситуация в която съм. Възможно ли е картите да не показват защото са нови? Или има ли нещо което се прави с ново тесте?
  Благодаря ти предварително.

 36. Ами първо аз бих си записала картите, които са се паднали, и бих се върнала към тях по-късно. Понякога не виждаме ситуацията обективно и смисълът на картите се изяснява от дистанцията на времето.
  Второ, възможно е не толкова картите да не показват, защото са нови, колкото гледащият да не е свикнал с тях или да не е бил достатъчно концентриран при тегленото. Аз бих прекарала известно време, разглеждайки изображенията на новата колода, докато „се сближим“.
  Третият вариант е просто да не можете да се сработите добре с тази колода. Аз съм така с Light Seer’s Tarot. Много ми харесва, но гледанията ми с него ту се получават, ту не съвсем.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s