Смъртта

Хората, които за пръв път хващат картите таро или пък отиват на първата си консултация, обикновено са ужасени от тази карта, защото я възприемат прекалено буквално. Но ако всеки път, когато картата се появяваше, някой умираше, щяхме да сме свидетели на истинска касапница или повторение на чумната епидемия от средните векове.
Смъртта в таро трябва да се възприема доста по-метафорично. Тя се появява на места и моменти в живота ни, когато някаква житейска ситуация, отношения или дори мислене са се изчерпали и вече не само не ни носят нищо, но и ни дърпат назад, свързвайки ни с част от нас, която вече я няма. В известен смисъл тринадесетият аркан от колодата има и доста положително значение, защото неминуемо води и до промяна, до нови събития в живота ни, просто първо се налага да поразчисти старото. Намира се под влиянието на Скорпиона и също като този слънчев знак главно се свързва с трансформацията. Обърнете внимание, че винаги в далечината на картата се забелязва изгрев, който обещава, че макар в момента нещата да са наистина мрачни и да няма лъч в тунела, те са предизвестие за предстоящото прераждане.

Смъртта в тарото на Друидите и Уика

В права позиция:

Определено не лека карта без значение права или обърната, но поне в тази позиция всичко ще приключи много по-бързо и безболезнено. Напускане на работа, край на връзка, завършване на училище, краят на една част от живота ви е пред вас и трябва да помислите как да я приключите възможно най-добре, за да освободите по-добре път за новото. Разбира се, има я и възможността картата да се появява просто, за да покаже по-различен и наситен с нови неща период, който идва да замести скуката. В известен смисъл Колелото на съдбата и Смъртта имат общ смисъл – на промяна, но докато Колелото обозначава по-скоро изненадващи подаръци на съдбата или пък неприятни случайности, в Смъртта има доста повече предистория. Нещо е било част от вас доста дълго време, може дори да става дума за начин на мислене, но е изживяло своята част и ролята му вече е изиграна, затова трябва да отстъпи. В този смисъл имаме промяна, но преди всичко край. Като се замислим – Императрицата е номер 3 в колодата, а смъртта е 13, тоест първо имаме раждането на нещо, което трябва да умре, за да може да се роди новото и т.н.

Освен смърт и трансформация обаче, картата има далеч по-положителни нюанси като например много силни страсти и всичко, свързано със секса, което също е територия на Скорпиона. Ако например подредите карти за нова връзка, съвсем логично е, че Смъртта не може да говори за нейния край, тъй като тя едва е започнала. По-скоро става дума, че това са отношения на силни страсти, които твърде вероятно се базират основно на секса и някаква по-дълбока психологическа връзка.

В обърната позиция:

Когато картата започне често да се появява в обърната позиция, това трябва да ви говори, че в живота ви е започнал процес на изчистване от старите влияния, но вие не желаете да го приемете и вместо това се опитвате да продължавате по стария начин, все едно нищо не е било. Разбира се, това няма да ви помогне по никакъв начин, защото без значение, дали го искате или не, трябва да сложите край, в противен случай просто продължавате да живеете в агонията.
Например, завършили сте университет, вече имате имате дипломата си в ръце, но още не можете да се стегнете и да започнете да си търсите работа. Не ви се иска да изоставяте студентския живот на ставане късно по обяд, кафе с приятели,  самостоятелността, без планове за бъдещето и квартирата, за която родителите ви плащат. Но дори и да се опитвате да продължите по стария начин, ще започнете да усещате, че атмосферата около вас вече не е същата. Съквартирантите ви ще започнат да се изнасят един по един, да си намират работа и да се извиняват със сериозни планове, така че скоро няма да има на кого да се обадите за излизане. Разбира се, може да продължите да се опитвате да се преструвате, че всичко си е пак същото, макар да усещате, че не е, или просто да се вземете в ръце, да си кажете, че студенството е било прекрасна част от живота ви, но е завършила, да си намерите работа и да откриете, че да се грижиш сам за доходите си и да имаш свой дом е не по-малко приятна част от житейския път, най-малкото защото ти дава свобода да решаваш, без да зависиш от някой друг.

Така че Смъртта е по-скоро до психологическа настройка, не толкова до конкретно събитие. Тя е фазата, в която се опитваме да се пренастроим за новата ситуация и да свикнем с прехода.

Поне така я виждам аз. А вие?

Реклама

8 thoughts on “Смъртта

 1. А как разбирате комбинацията от влюбените и смъртта на въпрос дали има сериозни намерения ?

 2. Два големи аркана със сигурност показват сериозни намерения или поне сериозни терзания. Трудно е да се даде конкретен отговор без останалите карти и без да се знае позицията на тези две, но долу-горе бих ги тълкувала така – може да означава, че човекът съзнава необходимостта отношенията да преминат на следващото ниво. Проблемът е, че със Смъртта като втора карта най-вероятно на него това не му се иска особено, поне за момента. С две думи, изправен е пред избор, дали да задълбочи отношенията до сериозност, за която най-вероятно не се чувства готов, или да ги изгуби изцяло.

 3. Първите 2 карти бяха колесница и папа,влюбени на съвет,а смъртта като резултат. Благодаря Вера

 4. Позициите, на които се падат картите, са много важна част от цялостното им тълкуване и не могат просто така да се пренебрегват. Подозирам, че подредбата тук е била: отговор-коментар-съвет-резултат, така ли е? Ако е така, тя не е особено полезна в случая, в който въпросът е дали някой друг има сериозни намерения, защото в такъв случай за кого е съветът на третата карта? За този, от чийто чувства се интересува питащия или за самия питащ? Объркващо е.

  Иначе при наличието на Папата и Влюбените, се чудя, дали човекът не е обвързан случайно и в тези отношения да има трима души? С карти като Колесницата и Смъртта, бих казала, че той е взел твърдо решение да приключи тези отношения. Може и да греша, разбира се.

 5. да подредбата е точно такава. Доколкото знам няма връзка,но не мога да бъда сигурна на 100%. Това е бившият ми приятел с когото се разделихме а от известно време насам,той иска да се събираме пак дори твърди че иска да се ожени за мен.За това попитах защото не мога да му вярвам.

 6. Значи ситуацията е точно на обратно :) Да, бих казала, че са му сериозни намеренията и то доста, но резултатът не ми се вижда положителен с тази Смърт накрая.

  Колесницата е неговото твърдо решение да постигне целта си. Знае какво иска и е тръгнал на поход едва ли не да го получи. В 90% от случаите това е карта, която излиза за раздяла, но ето че тук случаят е точно обратния. Лошото е, че Колесницата е карта на егото, тоест това, което той иска. А какво искаш ти сякаш не е от такова значение за него. Папата тук наистина говори за брак, но не е вече обвързан, както си помислих аз, а иска да се обвърже сериозно с теб, така си е наумил, че е редно.
  Както казах вече, за кого е този съвет на Влюбените не може да се прецени в това подреждане. Но Смъртта накрая поне на мен ми говори, че нещата между вас никога няма да са същите, както преди, и двамата трябва да сте наясно с това, ако се захванете да възстановявате връзката си. Връщане назад в смисъл на медения месец на връзката ще е невъзможен, и ще трябва да започнете от там, където сте оставили нещата, а то явно не е много розово място.

  Аз лично за такъв тип дилеми предпочитам ето това подреждане: http://tarotbg.com/bg_BG/cards_settings/view/7/1/

 7. Много ти благодаря за отделеното време,Вера. На мен ми е ясно че нещата няма как да бъдат същите,невъзможно е :) Подреждането,което ти си ми изпратила силно ме заинтригува,жалко че нямам карти за да си хвърля и да видя там какво ще излезе. Забравих да спомена че тази подредба,която аз пуснах я теглих в интернет и не знам до колко може да и се вярва :) Въпреки това,отново едно голямо БЛАГОДАРЯ :)

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s