Таро на домакините (Housewives Tarot)

IMAG0126Най-новото попълнение в колекцията ми от таро колоди е от тази седмица и се нарича… мда, Таро на домакините. Не, че съм кой знае каква домакиня или пък че искам да съм, но просто колодата е изпълнена с такова чувство за хумор и ирония, че не можах да ѝ устоя. Изображенията са в стил Америка през 50-те и от тях ни гледат истински хора или поне лица на истински хора. Но тъй като са изпълнени в голяма степен като комикс, не изглеждат изкуствени или компютърно генерирани. Напротив, изглеждат живи и със свой собствен стил и език.

Първото, което прави впечатление, е, че изданието е невероятно изпипано. Пристига в собствена кутия, която явно имитира кутия за рецепти. Вътре има кадифена подложка за по-доброто разполагане на картите. В комплекта влиза и малка, симпатична книжка от 96 страници, която е малко по-голяма от самите карти. Това не е обичайната бяла листовка с плоски и често неверни обяснения за значенията, като на картите, издадени от Llewellyn или Lo Scarabeo, например. Не, книжката разказва историята за митичната Марлен Луиз, която имала славата на перфектна домакиня и която веднъж, на партия бридж, разкрила на приятелките си тайната за това как да имаш любящ съпруг, послушни деца и къща, искряща от чистота – а именно таро. Освен тези весели отклонения от темата, в книжката има още пет подредби (включително редица пране и чаша мартини). А книжката и Големите и Малки аркани са разделени с индекс карти, които пък на гърба си имат истински рецепти. Въобще, прави впечатление, че някой доста се е постарал и резултатът е изпипан.

Какво ми харесва

Горното е част от нещата, които ми харесват в тази колода – обичам продукти, направени с внимание и детайл, които приличат повече на пратка от любим човек, отколкото на нещо от магазина.

IMAG0127
Справедливостта, Жрецът и Смъртта в Таро на домакините

Харесва ми големината на картите – 11х7 см плюс доста дебел картон, който е приятен на допир. Аз по принцип обичам по-големи карти и тъй като в момента имам в себе си само джобния формат на Райдър-Уейт, се бях поизмъчила. Тези карти са достатъчно големи, че да изпълват погледа, без нужда от взиране. И същевременно не са прекалено големи.

Харесват ми обясненията на картите в книжката. Макар да не съм съгласна с всички, определено има по нещо ново, което да се открие в тях дори за опитния практикуващ с таро.

Нямах много време да разуча тази колода (имам я от вторник), но засега гледанията, които съм правила по въпроси на други хора, са право в десетката. В смисъл, картите, които се падат, са изключително ясни и буквални. Примерно бежанци – 6 мечове. Нещо, забатачено от миналото – Смърт + 6 чаши. Намесени по трима души в отношения – всички видове тройки. Тоест стандартните карти, които се очаква да излязат и при Райдър-Уейт. Като цяло това хем е плюс, хем малко ме разочарова, защото очаквах да има по-нестандартен език тази колода, но… може пък с времето да открия и допълнителна дълбочина.

Има някои карти, които са страхотни, лично според мен. Две от тях са причината да реша да си я купя. Става дума за Дяволът и Страшният съд:

Housewives_Tarot_3 the-devil

Харесва ми това, че вместо обичайните страшни и всяващи паника изображения, познати от Райдър-Уейт, тук имаме забавни трактовки на същите неща, които са не по-малко точни и хомогенна част от значението на архетипите. Просто са представени в различна светлина и с по-съвременно звучене, нещо, което да ни е по-близко в ежедневието.

Друго интересно нещо е, че Големите аркани и боите от Малките аркани са разделени от различен цвят на рамките. Големите аркани са с черно-червени рамки, жезлите са в някакво бежаво-оранжево, чашите са със синя рамка, мечовете с червена, а пентаклите – със зелена. Така на пръв поглед лесно и бързо може да се ориентирате в по-голямо гледане коя боя преобладава и коя отсъства.

Какво не ми харесва

Самите карти са матови, тоест не са ламинирани отгоре. Това за мен е плюс (защото няма лъщене от близкия прозорец например или от светкавица, ако се опитам да ги снимам), но при първото разбъркване, връхчетата им веднага се нащърбиха. По принцип аз обичам картите си леко износени, да им личи, че се ползват, но не ми харесва още с първия тест да виждам как се прецакват. Няма лошо, ако това им е износването, но ме е страх да не се съсипят напълно след едва месец-два ползване.

Малко имам проблем с боя жезли в тази колода. Личи им на картите, че май са правени от някой водна зодия, като се има предвид и че чашите бяха сложени като първа боя :) Та, думата ми беше за жезлите – малко са еднотипни. Представени са от метли, мопове и четки за прахоляк, в което няма нищо лошо, но някои от тях като 2 жезли, 3 жезли, 8 жезли и Кралица жезли са доста еднакви и представляват просто жена със средства за почистване на под. Трудно е да се добие някакво вдъхновение за значението им. (Особено като се има предвид колко мразя да чистя прах и под).

В заключение

IMAG0128_1Някои карти са направо перли, други като че ли са претупани набързо. Например 2 пентакли е едно към едно това, което аз мисля за тази карта. Според мен едно такова изображение на картата дава на съвремения практикуващ таро много по-добра представа за картата, отколкото стандартното изображение на Райдър-Уейт. А в същото време 3 жезли ми е направо безмълвна като плакат. Не разбирам каква е била идеята при нея. Други карти като например 3 чаши чувствително се различават от Райдър-Уейт традицията. В моята практика 3 чаши обикновено е приятелско събиране – може да е моминско парти или просто вечеря тип „Сексът и градът“, а може и да е на другия полюс като събиране на по бира, пържени картофи и Формула 1. Идеята е, че е просто приятели на едно място, хора, обединени от общ интерес, които иначе не е нужно да споделят кой знае колко общо. А това бебе на тази 3 чаши директно го обясняват като зачеване. Има добавени значения и за създаване, сватба и промяна. Никога не съм виждала подобни проявления в тази карта…

Мисля, мисля и реших, че това не е колода, която е подходяща за начинаещи. Не за друго, но самите изображения са бедни на символи. Колкото и да се взираш в тях, рядко нещо ти изскача като ключ. Те са по-скоро за бързо и ефективно гледане, в стил – редиш картите, тълкуваш буквално и продължаваш нататък. Примерно, питаш: „Ще си получа ли парите?“, а те: „Не! Следващия, моля!“. Имат чувство за хумор, но определено не винаги се проявява.

Харесват ми чисто като визия и изображения. И определено не са трудни за разчитане, даже напротив. Големите аркани са чудесни, според мен, но при Малките има какво още да се желае.

Има и още едно важно нещо – променено е мястото на Жрицата в колодата. Така Императрицата е под номер 2, Императорът е 3, а Жрицата 4. Обяснението за това е, че така картите следват реда, по който човек се среща с тези енергии в живота – първо с майката, после с бащата, едва след това с духовните си учители, тоест Жрицата и Жреца. Засега не съм забелязала това да влияе по някакъв начин на гледането.

За да опозная колодата по-добре, реших да изпробвам подреждането за интервю. Честно си признавам, на последната карта се разсмях с глас.


Housewives-Tarot-Interview

1. Представи се, разкажи за себе си на кратко: 4 мечове

Най-общо казано – колода за отмора и почивка. Когато искаш да се отърсиш от сериозните проблеми на живота, представени от 3 мечове, и просто да се отпуснеш. Ако трябва да цитирам какво пише за тази карта в книжката:

Почивка ♦ Възраждане ♦ Преоткриване

Времената са били тежки. Видът ти е сбръчкан, а духът ти – оклюмал. Четворка мечове е знак, че е време да се отеглиш в почивка и да се преоткриеш, преди да бъдеш готов да се появиш сред хора отново. Опитай да ексфолираш намръщения си вид, да хидратираш морала си и да се подмладиш с малко отпускане. Дай на отношението си цялостен фейслифт. С подходящото поглезване ще се възродиш – приятелите ти ще бъдат заслепени от новата ти версия.

Определено може да се каже, че тази колода е един вид подмладяване и съживяване на таро традицията от Райдър-Уейт. Един вид ъпдейт :)

2. Какъв е езикът, на който говориш: Рицар жезли

Както вече писах и по-горе, колодата не се церемони много с грижа за чувствата ви. Кара направо, директно, набързо и продължава нататък. Затова пък има чувство за хумор и едва ли ще ми е скучно с нея.

3. Коя е силната ти страна: Висшата жрица

Това беше интересно. На няколко места в интернет бях прочела, че Таро на домакините може и да носи хумористичен заряд и да изглежда несериозно, но гледането с него е не по-малко задълбочено от това, направено с която и да било друга колода. В книжката към картите като ключова дума за Жрицата се споменава и „магия“. Хм…

4. Коя е слабата ти страна: 8 чаши

Определено не е колода, която ще седне да те утешава и да попива горчивите ти сълзи. Ако си разочарован от нещо в живота си и планираш драстична промяна, може би е по-добре да посегнеш към друг тип карти.

5. За какъв тип въпроси си най-подходящо: 10 чаши (об.)

Вероятно за леки въпроси по време на семейно събиране или някакъв купон. Когато уж всичко е наред и всеки се забавлява, но настроението не е точно такова, каквото би трябвало да бъде. Тогава вадиш Таро на домакините и всички се веселят. Освен това може би и за въпроси, когато уж си щастлив и на теория всичко ти е наред, но на практика като че ли нещо липсва.

6. Как ще ми помогне работата с теб: 10 пентакли (об.)

Тук вече се разсмях, защото според мен отговорът е: „Няма да ти помогне. Аз съм просто още една колода, която ще стои по чекмеджетата.“ Напоследък ми се удават много случаи, в които да видя 10 пентакли в обърнато положение като безсмислено трупане на вещи без реална стойност. По принцип аз обичам да си купувам таро карти и да сравнявам как посланието на всяка една е тълкувано по различен, но едновременно с това еднакъв начин от една към друга колода. Но все повече достигам до извода, че човек инстинктивно посяга към онази, с която е работил най-дълго време и чийто изображения е изучавал най-дълго. Когато се сработиш с една колода, натрупваш опит и визуално тя представлява много по-голям стимул за интуицията ти, отколкото която и да било друга нова.

Това е от мен. Надявам се да ви е било забавно да надникнете в още една версия на таро.

Реклама

4 thoughts on “Таро на домакините (Housewives Tarot)

  1. А изобщо има ли колода, която да те „утешава“ и да ти бърше сълзите?
    Като че ли повечето колоди, да не кажа всичките, са много безкомпромисни, дават ти истината и ти се оправяй с нея както можеш. :D

  2. Зависи. За мен Друидите и Уика е доста по-мека, отколкото Райдър-Уейт например. Не че утешава, но като че ли не рисува нещата в чак толкова черни краски.

  3. Moonchild, интересен въпрос, но нали Таро е способ за търсене на истината. Защо ни е нужно да я търсим и да достигаме до нея, тогава, когато тя няма да е именно такава, каквато е. Ако искаме да намираме утеха в картите и да гледаме през розови очила, по-добре изобщо да не питаме си мисля. Обикнах Таро изменно заради неговата болезнена откровеност и безкомпромисност. Вече притежавам 3 колоди и всяка има своят чар и очарование. Обичам си ги до една, коя по-дръка, коя по-мека, коя по-абстрактна <3 Най-трудно е може би именно това, да бъдем безпристратни в тълкуването на картите.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s