Асата

Ще ви е по-лесно да схванете Асата от малките аркани, ако мислите за тях като за инструментите, които има пред себе си Магът. Те не са ситуация, в която можем да се окажем, а по-скоро импулс (жезли), емоция (чаши), идея (мечове) или ресурс (пентакли), които се материализират в живота ни по един или друг начин, напълно независещи от действията ни. От действията ни ще зависи, дали ще използваме тази възможност, която ни се предоставя, за да я развием в нещо много по-голямо и значимо за нас.

Wands01Асо жезли в ежедневието се проявява като искра, която сякаш запалва нещо вътре в нас и то не ни дава мира, докато не излезе наяве. В голяма част от литературата на тема таро съм срещала Асо жезли като вдъхновение, например бизнес идея, която ни хрумва случайно, докато сме под душа. В моята практика обаче Асо жезли е доста по-тривиално. Най-често искрата е под формата на гняв и яд спрямо някого. Може да се отнася за колега в работата ви, който открито и злобно се заяжда с вас и просто не можете да не си представяте тайничко как го удряте право в лицето. Асо жезли само по себе си рядко ще показва акт на агресия, но за сметка на това показва гнева, който се е настанил във вас.
Като очевиден фалически символ Асо жезли често може да показва и сексуално привличане към някого. Не говорим за любов, чувства или разбирателство, чисто и просто физическо привличане и нищо повече. Ако питате за намеренията на партньор към вас и се появи Асо жезли, особено ако е в компанията на Смъртта или пък 9 чаши, най-вероятно отношенията се базират основно на физическо удоволствие, вместо на чувства.

В обърнато положение, Асо жезли най-често се появява в ситуации, в които нищо не може да ни вдъхнови или да ни накара да станем от дивана. Няма да е чудно, ако и 4 чаши му прави компания в гледанията ви. Най-вероятно сте натрупали умора или пък ситуацията ви е безразлична, поради което искрата във вас сякаш е угаснала и нищо не може да ви изкара от инертното състояние, в което сте попаднали. Твърде вероятно е и да ви липсва мотивация. В правото си положение картата е като импулс за действие, който се заражда във вас. В обърната позиция картата показва блокиране на този импулс, все едно сте сложили твърде малък акумулатор на твърде голям двигател :) Най-добре ще е да си дадете почивка.

Cups01Ако изтеглите Асо чаши като дневна карта, си пригответе носни кърпички наблизо, защото е възможно да се наревете хубаво през този ден. Асо чаши най-често е изблик на емоции, но за нещастие, това много рядко са любовни трепети. По-скоро ден, в който сте свръх емоционални и плачете лесно. Това Асо може да бъде и сигнал за някаква чиста, невинна енергия, до която ще се докоснете, например, вдъхновяващо общуване с дете или в един от случаите в моята практика – препрочитането на „Малкият принц“. Асо чаши показва моменти, в които просто ние самите сме по-чувствителни към енергията, която ни заобикаля, и затова като че ли всичко ни засяга малко по-дълбоко, отколкото в други дни. Може би няма да е лош ден за медитация.
Друг вариант за тълкуване, който до известна степен се припокрива с горното, е малко разочарование. Не става дума за разочарование от типа на 3 мечове (уволняват ви от работа/хващате приятеля си да ви изневерява с друга), по-скоро нещо дребно, може би дори не свързано с вас конкретно. Например, затворили са една от любимите ви пекарни в квартала или детето, на което сте помагали с уроци за кандидатстването, не е било прието в училището, което иска.

Обърнатото Асо чаши е сигнал, че блокирате нещо в себе си, затворили сте се емоционално по някаква причина. Може би имате лош опит, който ви кара да се страхувате, че може да ви наранят отново. Или просто сте си такъв и не знаете как да се обърнете към по-емоционалната си страна. Понякога тази карта е като зелена светлина за вас да се наплачете едно хубаво, за да ви мине. Или пък за мъжете да удавят разочарованието си в уиски. Най-неприятното в тази позиция на Асо чаши е, че вие най-вероятно не виждате проблем, смятате, че всичко си е наред с вас, докато всъщност просто сте блокирали или изолирали онази част от действителността или от чувствата си, които не ви харесват.
Друг вариант на обърнатото Асо чаши е нещо или някой, който не успява да ви докосне емоционално. Би трябвало да се вълнувате, но просто не чувствате нищо, колкото и да си повтаряте, че това събитие или човек са добри за вас.

Swords01Асо мечове изважда на повърхността някаква новина или ново разбиране за ситуация, което може да промени вашите или чужди действия. Например, научавате от приятел, че може да кандидатствате за стипендия. Намирате в интернет обява, че търсят стажанти във фирма, в която бихте искали да работите. Но може и да видите снимки на бивш приятел/приятелка с ново гадже. Там е работата при мечовете – те са просто новини, факти, истини – дали ги виждаме като добри или лоши зависи от чувствата ни.
Разбира се, Асото мечове може да бъде поднесено и от вас, не само вие да научавате новини, но и да сервирате на родителите си, например, че не мислите да ходите в университет, след завършването на гимназия. В този смисъл Асо мечове понякога може да символизира и конфликти. Те не са толкова наситени с яд и гняв, както, когато е намесено Асо жезли, а по-скоро са резултат от различни гледни точки, различни истини.

В обърната позиция Асо мечове няма много различно тълкуване, просто истината не е излязла все още наяве. В примера от по-горе, вие не сте подали документи за кандидатстване в университет, тоест няма как да ви приемат, просто все още не сте го казали на родителите си. Твърде е вероятно и умишлено да го криете. Обърнато, това Асо може да е като айсберг – вие си мислите, че знаете какво се случва, но в действителност знаете само една малка част от ситуацията, а под повърхността има три пъти повече. Разбира се, това не винаги е лоша новина, понякога се оказва, че това, което сме си мислели при обърнатото Асо мечове е в пъти по-лошо от действителността. Но ако видите обърнато Асо мечове и Паж мечове за някого в гледане, имайте предвид, че този човек може да не ви казва всичко.

Coins01Асо пентакли е една от най-многопластовите карти в цялата колода. Макар и само Асо, тя е доста силна като влияние в гледания, за разлика от останалите бои. Асо пентакли в гледане може да покаже, че предметът на гледането, е нещо, което наистина силно желаете, ваша мечта. Ако питате, дали нещо ще стане, Асо пентакли е като сигнал, че на това, за което питате, му е писано да се случи. Но ако е на трета позиция от три карти, твърде вероятно е да имате да си почакате известно време. Ако въпросът ви е за развитието на ситуация, Асо пентакли на трета позиция дава уверение, че нещата в крайна сметка ще свършат добре за вас. То е като карта щит, но освен това има и нотка на съдбовност в нея. Понякога показва неща, на които им е писано да се случат в живота ви, крайъгълен камък в житейския ви път. Съчетание от Асо пентакли и Дяволът бих определила като тежък, кармичен период.
В по-ежедневен план Асо пентакли може да говори за добро здравословно състояние (не и когато питате за някой, който е тежко болен обаче) или пък някаква малка печалба или друг източник на материални ресурси. Също така едно от значенията му е късмет.

В обърната позиция Асо пентакли може да е временно влошаване на здравето. Или пък нещо, което искаме, но на този етап не можем да имаме все още. Най-лошото е, че ние може да се чувстваме така, сякаш това нещо ни е отказано, и да се тръшкаме ядосани, но истината е, че просто не му е дошло времето все още, най-вероятно ние самите не сме готови за това.


3 thoughts on “Асата

  1. Благодаря Вера, в момента се запознавам с картите Таро и Вашите описания за Арканите са ми полезни.
    Хубава неделя от мен, с поздрав
    Весела

  2. Здравейте!
    Чудесен блог,с прекрасни описания!Аз се занимавам с Таро от скоро,но моите впечатления много се доближават до Вашите.В часност имам предвид Асо чаши и Асо меч.За останалите все още не мога да изкажа мнение.Ще започна с Асо чаши-въпреки прочетеното в книгите при мен това е излив на много силни емоции.Смесени чувства,в голям диапазон и сълзи като Ниагара.:)Обикновено обаче краткотрайни.Чашата се изпразва от съдържание и нещата се успокояват.Асо меч,при мен до сега, показва разговори очи в очи.Всеки си казва ,каквото има за казване.Картите са разкрити.И наистина,за един новините са добри,за друг-не.Зависи от гледната точка.Това са моите скромни впечатления.
    Поздрави!

  3. Благодаря за включването :) Много точни наблюдения по двете карти, според мен.

Напишете коментар