Двойките

Двойките в таро въвеждат принципа на дуалността – на две противоположности, които или се хармонизират една с друга, както е например в женските елементи чаши и пентакли, или се отблъскват, както е при мъжките – жезли и мечове. Двойките са символ на съчетанието между мъжки и женски принцип, без които, както знаем, няма творчество и проявление. За нещастие, творчеството и проявлението идва едва при тройките, докато при двойките все още сме принудени да крепим баланса, което не винаги е особено лесно.

Wands02Двойка жезли за мен е карта на кръстопътя в живота. Има много сходно звучене с Влюбените. Но докато при големия аркан под номер VI сме изправени пред избор, за който сърцето ни вече знае отговора, макар разумът да не е съгласен, то при 2 жезли имаме две еднакви алтернативи и нито една не ни изкушава повече от другата. Няма превес на една от страните. Напротив, те са напълно равнопоставени. Понякога дори няма и много голямо значение кой от двата варианта ще изберем, просто трябва да изберем един, защото при тази карта понякога питащият има склонност да се колебае много време и да остава нездравословно дълго в ситуация на дилема, без да може да се реши. Понякога просто трябва да скочим с главата напред, пък да става, каквото ще.
При въпроси свързани с отношения и връзки, 2 жезли често показва сериозни сблъсъци на егото между двама души със силни характери. Тази карта илюстрира шумните и разпалени скандали, които партньорите в една нова връзка си спретват, докато се опитват да се нагодят един към друг. Често това са все конфликти от доста несериозен характер, в чиято основа стоят гордост или налагане на собствена воля. Това важи с още по-голяма сила, ако 2 жезли се появява в компанията на 5 жезли.

Обърната, 2 жезли не променя толкова драстично значението си. В ситуация на избор, тя по-скоро показва протакане от страна на питащия. Той или дълго време се колебае и не е способен да вземе решение, или просто двете алтернативи са му еднакво неприятни и предпочита да остане в задънената улица, отколкото да избере която и да е от тях. Излишно е да казвам, че така едва ли питащият си прави услуга. Ако и обърнатите Влюбени се появяват из гледането, е крайно време питащият да се стегне и да вземе някакво решение, защото най-лошият избор е да не направиш никакъв избор изобщо.
По отношение на връзки и любов, обърнатата 2 жезли най-лесно се обяснява с поговорката „Два остри камъка брашно не мелят.“ Някой ще трябва да отстъпи, ако иска да запази връзката и човека до себе си. В други случаи, обърнатата 2 жезли може да означава и неочаквана благоприятна развръзка на напрегната ситуация, от която питащият може да е очаквал сериозни неприятности. При тази карта, просто така, неприятностите сами се разминават понякога.

Cups02Двойка чаши, ах тази 2 чаши. Колко надежди и любовни трепети се възлагат на нея :) По принцип значението на картата е хармония и обединение на две страни, най-общо казано партньорство. Това може да е всичко – от флирт, през приятелство до бизнес партньорство. Вярвате или не, може дори да показва и хапчета или всякакъв друг вид фармацевтични продукти, особено ако е придружена от Умереността. Много ми харесва изображението на 2 чаши в Стиймпънк тарото, на което мъж и жена изливат от двете си чаши червена и синя течност в епруветка, над която се издига енергия, оформяща знака за Ин и Ян. От всички двойки, само при тази се получава толкова перфектно сливане и хармония. Предполагам, всеки един от вас е имал усещането в един или друг етап от живота си как наистина се свързва с друг човек, разбирате се без думи, интересите ви се припокриват, сякаш се оглеждате в огледало. Не е задължително това да е любов, може да споделяте такава връзка и с приятел, с когото просто сте много близки или пък много сходни като характери. А може и да става дума за партньор в бизнеса, с когото сте оформили перфектната симбиоза и силните страни на единия припокриват слабите на другия.

Обърната, поне при мен 2 чаши е доста едностранчива като значение – някаква хармония с конкретен човек е нарушена и като че ли чувстваме буквално физически как се отдалечаваме все повече и повече от него. Отново, не е задължително да става дума само за любов, може да е приятелство от детските ни години, което е пред разпадане, защото толкова сме се отчуждили, че реално вече не е останало нищо, което да ни свързва. При въпроси за любов, обърнатата 2 чаши може да символизира и края на връзка, но си мисля, че това ще важи само ако връзката не е била особено дълга, стабилна или важна за партньорите. От личен опит мога да кажа, че при дълготрайни и стабилни връзки, обърнатата 2 чаши показва просто периоди на отчуждение при партньорите, които са неизбежни в по-дългосрочен план. Наивно е да вярваме, че всичко ще е цветя и рози в продължение на осем години, да речем, и няма да има и миг, в който да не почувстваме дистанция между нас и партньора. Тогава влиянието на обърнатата 2 чаши рядко е от такова голямо значение за ситуацията и постепенно отшумява.

Swords02Двойка мечове е картата на дипломацията, на премълчаването, на балансирането на две взаимно отричащи се истини. Това не е карта, при която питащият ще се чувства особено комфортно, защото най-често ще му се налага да елиминира чувствата си от картинката, за да поддържа този фалшив баланс. Двойка мечове е като да искате да станете художник, но заради родителите си да учите право. Самозалъгвате се, че можете да рисувате в свободното си време, а щом си вземете дипломата, родителите ви ще са доволни и ще ви оставят намира. Да ви кажа ли истината? Не, няма да ви оставят намира. След като завършите, ще ви притискат да започнете работа някъде като адвокат и няма да са никак доволни да чуят, че плановете ви са свързани с кариерата на уличен артист. Компромисите понякога са полезни, в крайна сметка те са в основата на човешкото общуване, не можем винаги да очакваме да става на нашата. Но понякога е абсолютно задължително да свалим тази превръзка от очите си и да погледнем действителността. Емоциите ни, водата зад тази жена на картата, имат огромно значение, когато става дума за изборите в живота ни. И е по-важно да бъдем верни на себе си, отколкото да се харесаме на всички.
Двойка мечове е карта, която може да ви излезе във връзка, в която се преструвате на някой, който не сте, само за да се харесате на партньора си. Не се правете на лошо момиче/момче, ако в действителност не сте такова. Изисква особено големи жертви и усилия, които в крайна сметка ще са напразни, щом не сте с човека, който ви харесва такива, каквито сте.

Обърнатата 2 мечове е загубила баланса си. При тази карта може да се люшкате от едната крайност в другата при това доста бързо и да сте склонни да избухвате за най-малкото нещо. Истината е, че сте уморени и това ви се отразява. Ако видите 2 мечове обърната, заедно с 6 мечове обърната, значи имате нужда от спокойствие и почивка и то веднага, защото от дълго време се намирате в твърде конфликтна среда. Прекалили сте с компромисите и в момента не можете да намерите себе си. Ако не знаете как да действате, следвайте инстинктите и сърцето си. Първоначално може да станат грозни сцени и дори да се появи 3 мечове, но поне ще имате шанс да продължите напред на чисто и да бъдете себе си, вместо да стоите в тази ужасна ситуация с години.

RW-2-pentaclesПри 2 пентакли също има не малко усилие, за щастие, в правия й вариант усилието не ни се струва толкова трудно и дори нещата могат да се получават почти като на шега. Обикновено при тази карта става дума за комбиниране, жонглиране с две отговорности, с две работи, с работа и учене, между личен и професионален живот – дуалностите на ежедневието. Това е карта, която ще изисква сериозна доза гъвкавост от нас и най-вероятно ще я видите в подрежданията си в онези периоди от живота, когато сте най-натоварени със задачи. Буквално хвърчите да оставите детето на детска градина, после с автобуса до другия край на града, където работите, през обедната почивка спринтирате да платите сметките, ядете в движение, а вечер се прибирате с десет чанти и ревящо хлапе, защото не сте му купили количка, изритвате обувките си в движение и в 7:00 вечерта тепърва започвате да готвите. Ако отглеждате близнаци, също е вероятно да виждате често, често 2 пентакли :) Понякога има такива периоди в живота, когато ни се налага на всяка цена да се справим, да се стегнем и просто да свършим всички задачи, независимо от това как се чувстваме. През първите такива дни успехът ще ни вдъхновява и радва, но колкото по-дълго продължава този луд спринт, толкова по-малко удоволствие ще ни носи. За щастие, такива периоди рядко траят дълго, те обикновено са преходна фаза. Затова и като трета, последна карта 2 пентакли не дава конкретен отговор на въпроса, а някакво временно средно положение, по-добре питайте пак след известно време.

Обърната, 2 пентакли може да е не по-малко противна от 4 чаши :) Първо, с нея идва голяма доза преумора. От личен опит мога да споделя, че на третата година от съвместяване на работа и учене едновременно, бях като ходещо зомби с големи тъмни кръгове под очите и непрекъснато имах здравословни проблеми. Разбира се и обърнатата 2 пентакли непрекъснато излизаше в дневните ми карти. Затова, не чакайте да се поболеете от умора, а помислете с коя от двете дини под мишницата си може да се разделите. Налага се, защото иначе ще изтървете и двете. Обърнатата 2 пентакли има много общо с 10 жезли, но докато при 10 жезли имате нужда от помощ, при обърнатата 2 пентакли е достатъчно само да си дадете ясна сметка, че вече нямате нужда от единия от двата пентакъла и да го пуснете.

Реклама

8 thoughts on “Двойките

 1. Благодаря, Вера! И за Асата и за двойките!

 2. Ако много протакаме с избора при 2 жезли, логичното продължение е да започнат да излизат и Влюбените, нали? (първи въпрос)

  Личната ми година е под енергията на 6. Влюбените, и просто нямам търпение до следващия рожден ден. Големи дилеми! :D

  Между другото, имам предложение за публикация. Какво мислиш за рождените карти?(http://www.tarotschool.com/BirthCards.html)

  Би ли разискала и прогресиите при Таро? Забелязвам, например, че всяка карта си има друга, логично свързана карта с нея и се получава нещо като прогрес на едната карта към другата. Напрмер 15 и 6 са свързани (Дяволът и Влюбените). Човек с лична година 12 (Обесения) може да прогресира до 3 – Императрица и т.н.; Изобщо има много интересни взаимовръзки между картите, сякаш разказват история, която обаче не е линейна, а кръгова. Сигурна съм че имаш поглед над нещата и можеш да ни осветлиш. :))

 3. Да, тъй като и 2 жезли, и Влюбените говорят за необходимостта да се направи избор, не е необичайно де се появяват заедно.

  За карта таро на жизнения път не съм много сигурна, че има смисъл да се пише отделен пост, тъй като в голяма степен ще се повтаря със значението на самата карта или с личната година под този номер.

  Не съм сигурна, че разбирам какво точно е прогресии при таро и какво точно те интересува. Между Дяволът и Влюбените определено има връзка, но те са един вид като ин и ян. Дяволът е материята, Влюбените – духа. Ако се почувстваш окован във вериги от материята, трябва да послушаш духа, за да се освободиш. Ако прекалено много затъваш само в духовно и аскетично съществуване, ти трябва насладата от материалното и земното, за да си върнеш удоволствието от живота. Двете карти са като двете крайности на махалото.
  Ако Императицата е бременната жена, Обесеният ще бъде плодът в утробата й. Но не мисля, че при лична година Обесеният (която никак не е лесна) може да се преобърнат така нещата, че да стане лична година на Императрицата, защото все пак са различни карти с различни уроци.

 4. здравей относно жезлите днес ми се падна първо 7 жезли после 2 жезли опитвам се да разбера какво ми казват картите но не мога като цяло не бях задавала въпрос но си мислех за един човек та можеш ли да ми дадаеш някакви насоки

 5. Преди време ми гледаха по 2 различни въпроса. Единият беше за бъдещето ми най-общо. При разгадаване на значението на 1 от картите-7 чаши,сложиха 3 други-къща,болест и крадец. Жената ми обясни,че промяната,която искам може да доведе до нестабилност във всяка една сфера-дом,работа,здраве и финансова сигурност.
  Вчера пак ми гледа,защото имам малък проблем със здравето,и пак за по-добро разчитане,се падна-смърт, пари и пак крадецът.
  Много съм объркана от тази карта,защото не спира да излиза.
  Има ли нещо хубаво,което да се свързва с нея?
  Благодаря.

 6. „Много ми харесва изображението на 2 чаши в Стиймпънк тарото, на което мъж и жена изливат от двете си чаши червена и синя течност в епруветка, над която се издига енергия, оформяща знака за Ин и Ян. От всички двойки, само при тази се получава толкова перфектно сливане и хармония ….“
  Е, добре…И защо не показана тази карта а на илюстрацията се мъдри друга?? Или само така да си приказваме… Демонстрираме ерудиция, ли ? Какво е „стиймпънк“ … Ми ..адде..Кажи къде да видм и ние тази карта..

 7. димитър, картата е там, не гледаш явно внимателно :)

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s