Десетките

Под номер 10 в големите аркани е Колелото на съдбата и също както него, десетките в малките аркани връщат темата за време и цикличност. С десетките един цикъл се затваря, колелото прави пълното си завъртане и е време да се върне в първоначалната си позиция… но не още. Точно както Колелото на съдбата не е Глупакът, така и десетките не са Аса. Те по-скоро показват пикът на една ситуация, нейния възможен максимум, след който би могло да следва само спад, а ако не сме готови да се разделим с този максимум, ни очаква буквално зацикляне.

Wands10Десетка жезли в таро е картата на работохолика. Винаги, когато я видя, се сещам за любимата реплика на баба ми „Ами кой да го свърши?“ Истината е, че винаги може да се намери някой друг да го свърши или поне да помогне, просто нагласата на човекът от изображението е такава. Ако обърнете внимание, ще видите, че той така се е привел от тежестта на многото жезли, че не вижда нищо друго освен тях. Губи всякаква представа за това накъде се движи, не вижда абсолютно нищо около себе си.
Понякога наистина има моменти, в които трябва да възмъжеем достатъчно и да поемем отговорност за живота си, да се нагърбим с неприятна задача, която ни е противна. Като сатурново влияние – понякога просто има гадни неща, които трябва да свършим, или през които трябва да преминем. Но внимавайте, ако тази карта често се появява в гледания за вас. Тогава тя може да ви предупреждава, че се преуморявате, склонни сте да поемате повече отговорност, отколкото ви се полага, а в други случаи вярвате, че никой не може да свърши нещата толкова добре, колкото вас. Трябва да разберете, че никой, нито дори вие, не може да носи света на раменете си, това е просто непосилен товар. И когато си мислите, че просто нямате друг избор, спрете за момент и се замислете, дали това наистина е така. Може би е време да наемете повече работници във фирмата си, за да ви помагат. Може би е време да звъннете на брат или сестра, които да ви помогнат с грижите за възрастен родител, поне временно, докато си отдъхнете малко. А може би е време да приканите детето си да започне само да си прибира играчките, да разхожда домашния любимец или да иде до магазина. Важното е, че не е срамно да кажеш „не мога повече така, изморен съм.“ По-добре е да го осъзнаеш сам, отколкото съдбата по принудителен начин да те накара да го разбереш. Десет жезли са абсолютният пик на това, което можете да поемете, те са краят на цикъла. Така че или се разделете с някои от тях, или рискувате да ги разпилеете всичките.

В обърнатата си позиция 10 жезли е далеч по-приятна карта и сравнително едностранчива в тълкуването си. Видите ли я в гледане, знайте че се задава помощ, някой ще свали голям товар от плещите ви. Или вие самите ще изберете да кажете „стига толкова!“ Може да е временно, а може да се окаже и за по-дълъг период, зависи от ситуацията и околните карти. По-важното тук е вашето осъзнаване, че това не може да продължава повече така и имате нужда от помощ или по-драстична промяна на ситуацията.

Cups10Десетка чаши може много лесно да се опише с една дума – идилия. Не случайно на изображението в различните колоди често присъства дъга като символ на хармония в един кратък миг, в който като че ли всичко е перфектно. Десетка чаши наистина е краткотрайна. Тук емоциите са в пика си. Когато се падне като дневна карта, това обикновено е вълшебен ден, който ще запомните – хубаво пътуване, приятен ден с децата на пикник, излет сред природата. Ще си изкарате добре, сякаш някакви свръхестествени сили са се настроили на ваша страна.
Уви, при по-конкретни въпроси 10 чаши не винаги е толкова положителна карта. Тя сигнализира, че сте постигнали някакъв емоционален пик в ситуацията, така че ако питате за развитие на романтична връзка, картата подсказва, че това, което имате в момента, ще е максимумът. Понякога 10 чаши може да показва дори и край на отношения. Било ви е много хубаво за кратко, но това е било всичко, после всеки си тръгва по пътя. Особено ако 10 чаши се появява редом с Асо чаши, това показва емоции, романтично увлечение, което бързо и почти като на шега е достигнало пика си и оттам нататък следва спад. Разбира се, 10 чаши може да показва и положително развитие на ситуацията, но това ще зависи от околните карти. С по-негативни карти от сорта на Рицар мечове или 10 мечове, да речем, нещата ще клонят по-скоро към край и отговор „не“. Ако пък имате Паж или Рицар чаши или Асо пентакли, твърде вероятно е да получите това, което искате и 10 чаши да показва удовлетворението ви от този факт. Като цяло съм забелязала, че от всички Аса и всички десетки, тези от боя чаши най-често в тълкуване са доста по-слаби от останалите – рядко означават значимо събитие в гледанията и рядко са ключови за тълкуването.

При обърнатата 10 чаши, тълкуването не се променя кой знае колко. По-скоро при нея имаме недоволство в питащия. Например, искате да знаете, дали може да очаквате повишение в работата си и теглите 10 чаши обърната, което ще рече, че това е максимумът, който ще постигнете на тази работа и той не ви удовлетворява, малко ви е, може да намерите и повече, ако смените посоката. Понякога картата има значение и на изимитирано щастие – отвън симулирате, че всичко ви е наред и сте много щастливи, когато отвътре си знаете, че нищо не е наред и се чувствате празни.

Swords10Десетка мечове е доста стряскаща като изображение, затова много често се бърка със смърт, тъй като човекът на изображението е намушкан и то доста пъти. Но тъй като боята тук е мечове, си говорим за идеи и мислене, тоест смъртта е край на някакво наше мислене или разбиране. В това отношение тя по-скоро е близка с 5 мечове, отколкото с 9 мечове, например. Десетка мечове е по-скоро реакция от типа – „отказвам се, аз бях до тук“, при това има и нотка драматизъм в действията ни. Или поне малко повече емоции, отколкото нормално бихме вложили. Десетка мечове е моментът, в който осъзнаваме, че няма да получим от даден човек, това, което искаме. Изхабили сме достатъчно нерви и сълзи за тази връзка и си казваме – „край, не искам да се занимавам с това повече“. Буквално можем да хлопнем вратата, при това обидени. Затова често в книгите я описват като насилствен край. Според мен е по-скоро малко драматичен и емоционален край, но в повечето случаи е край, който ние избираме да сложим, за разлика от картата на Смъртта например.
При 10 мечове също така има и натрупване на доста умора. Това са цели десет меча, тоест десет истини или десет гледни точки, с които ние сме се опитвали да жонглираме твърде дълго, което само е изсмукало силите ни, а и ни е ранило твърде много пъти. Време е да сложим край на всичко това и да се върнем отново към една-единствена гледна точка, която срещаме при Асото. Да, има известна доза тъга от този край, но повече като че ли има негативни емоции и донякъде облекчение, че с това най-после се е приключило.

Обърнатата 10 мечове е доста по-неприятна. Тук слагането на края е възпрепятствано по някакъв начин, най-често ние самите още не се чувстваме готови за този край. Първо се врътваме драматично и с псувни и на следващия ден вече съжаляваме, при което се връщаме, за да си сърбаме попарата. Истината е, че появили се 10 мечове за дадени отношения, например, без значение права или обърната, почти няма вариант да обърнем нещата в наша полза, като че ли изначално нещата са сбъркани. Но докато при правата карта ние избираме да се оттеглим докато е време, при обърнатата не можем да схванем, че нещата не зависят от нас и отново и отново се набучваме на същите десет меча, отваряме стари рани, правим грозни сцени. Също така с обърнатата 10 мечове може да се върнат наши стари страхове, които са породени от това, че отказваме да излезем от отдавна изчерпана ситуация. В такъв случай, ако не можем да се откажем от един човек и връзката си с него, можем поне да се опитаме да погледнем от друга гледна точка (по възможност неговата) и да потърсим онова Асо мечове, което ни дели от новото начало. Във всеки случай, ако 10 мечове ви излиза обърната често в питания за дадена ситуация, може би за вас наистина ще е по-добре насилствено да се откъснете от нея, отколкото да оставате и да се опитвате да оправяте нещата, което повече ви вреди, отколкото да помага.

Coins10При 10 пентакли ключовите думи са две – семейство и наследство. Като се замисля, те са направо свързани, защото най-често наследството, което един човек оставя след себе си, е именно семейството… и недвижими имоти, което е друга част от значението на тази карта. Като видите наследство, не бързайте да се радвате, едва ли ще получите милиони от леля в Полша, за която не сте подозирали. Тук става дума по-скоро за вашето наследство и това, което оставяте след себе си. Това е карта на признанието, защото усилията ви в работата най-накрая може да бъдат възнаградени и да получите бонус, повишение, дори шефското място. Десетка пентакли носи гъделичкащо чувство на признание за авторитет, например, издавате книга и за пръв път виждате името си върху корицата. Картата може да показва и домът ви, но не ново жилище, което купувате, защото то най-вероятно ще излезе като 4 жезли, а по-скоро дом, в който сте отгледали деца или поне сте прекарали не малка част от живота си, натрупали сте вещи, които или сте купили с много лишения или пък сте си изработили сами. Понякога като дневна карта 10 пентакли ми е излизала и за ровене из семейни вещи, които са трупани с години. В един случай дори ставаше дума за паница пълна с жълти стотинки. Тук ключовата дума е натрупване, не е задължително това да са скъпи вещи, защото може би спомените, свързани с тях, са това, което ги прави ценни.
Лично в мои гледания 10 пентакли е картата на семейството, пълна къща – но имайте предвид, че това си има както положителна, така и отрицателна страна. Семейството може да ви подкрепя и да е едно сигурно място, което знаете, че винаги ще е отворено за вас, но може да бъде и задълженията, от които не можете да се изплъзнете, пълна къща и нито едно тихо и спокойно местенце, където да се усамотите. Нещата от живота винаги имат две страни. Освен това, ако от скоро се срещате с някого и при въпрос какво трябва да знаете за него, изтеглите 10 пентакли, бъдете внимателни, защото този човек може вече да има семейство.

Обърната 10 пентакли отново говори за семейство, но то не е такова, каквото на питащият му се иска. Задушава го, ограничава го, а може дори да е разпадащо се семейство, при което единият от съпрузите си има нещо странично. Нали знаете как в българските традиции Коледа е празникът, на който цялата рода до девето коляно се събира около масата, наплющява се с месо, всички стават кисели, напиват се и в последствие се изпокарват? Е, това е обърната 10 пентакли като по учебник :) Друг пример за обърната 10 пентакли, който ми идва на ум, е психичното заболяване, при което болните са прекалено емоционално обвързани с вещите си и не изхвърлят нищо, затова къщите им започват да приличат на сметище. Трупане като самоцел, като психична бариера, която да компенсира това, че не можем да контролираме всичко в живота си.

И накрая – ако имате подреждания, в които преобладават десетките, значи сте в края на един период, може да има леко забавяне на събитията и да ви се струва, че нищо не се случва, но това е само временно. Всеки има нужда от почивка, преди да започне нов етап в живота му. Ако десетките са обърнати или в комплект с обърнатата Смърт или Страшен съд, помислете какво е приключило във вашия живот, чийто край вие не можете да приемете. Опитайте се да се освободите от стари нагласи, за да може новото да влезе в живота ви. И в тази връзка – щастлива и успешна нова година!


One thought on “Десетките

  1. Тъкмо си гледам КК с цели три десетки (М, Ж, П обърната) и СС обърната за капак на 10та позиция, и ми пада ченето, като чета какво значение сте дали на точно тази комбинация в края на статията.
    Благодаря!!!

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s