Как да зададем въпроса си към таро картите?

Формулирането на въпрос е най-важната част от практиката с таро карти, тъй като конкретният и правилно зададен въпрос ни позволява да получим по-ясни и точни отговори. Ако въпросът ни е неясен и твърде общ, ще се получи като в онзи стар виц, в който Чапай и Петка летят със самолет, Чапай управлява и в един момент се обръща към спътника си:
Чапай: Петка, уредите?
Петка: 20.
Чапай: Какво 20!?
Петка: Ами какво „уредите”?

Така че ако не искате да получите едно просто „20” от таро, вземете предвид следните неща:

1. Избягвайте въпросите, които изискват отговор с „да” и „не”. Не че няма да получите отговор, но ако попитате: Ще ме уволнят ли? с какво ще ви помогне един отговор „да”? Все едно да питате някого на улицата: Стигнах ли до сградата на Съда? и да получите отговор „не”. Затова опитайте отново, като използвате: как да, какво, защо, каква е причината, какво трябва да знам;

2. Отделете няколко минути, за да си изясните каква точно информация търсите. Ако, да речем, става дума за вашия любовен живот, но много различни неща от него ви вълнуват, ще е по-добре да си изясните кое от тези влияния е най-важно за вас или да формулирате въпрос за всяко едно по отделно. Пример:

Грешно: Ще се върне ли бившия ми съпруг при мен, има ли вече друга жена в живота си… сгреших ли, като го напуснах? Той обича ли ме още?

Правилно: Какво провокира желанието ми да се събера с Х. отново? Какво трябва да знам за отношенията ми с Х.? Какво ще ми помогне да възстановя отношенията си с Х.?

3. Важно е да търсите причините и съответно възможностите в себе си, а не в другите. Таро е изключително силно като терапевтична помощ и като инструмент да осъзнаем собствената си отговорност за ситуацията, в която се намираме. Затова се опитайте да се фокусирате върху собствения си живот и задавайте въпроси за себе си, не за другите. Информацията с кого спи бившия ви в момента няма да ви помогне да си изясните какво искате и очаквате от любовния си живот.

4. И като продължение на номер 3 – макар децата ви да са ваши творения, те си имат собствен живот и собствен път по него. Няма смисъл да питате за техните връзки, работа и живот, освен ако те самите не искат да питат и тогава пак е по-добре да го направят лично те. Защото таро ще отговори на вас, а вие не можете да промените техните дела или да вземате решения вместо тях. А въпрос от типа на „Кажете ми нещо за детето ми” неминуемо ще ви докара отговор „20”.

5. Намерете баланса между много конкретни и много общи въпроси.

Грешно: Ще завърша ли висшето си образование? – твърде общо, а и поставя целта като зависеща от някакви външни фактори, когато тя зависи от вас самите.

Имам ли шанс да си взема изпитите по макроикономика? – твърде конкретно

Правилно: Какво трябва да знам, за да се справя успешно с първия семестър?

6. Не започвайте въпроси с „Трябва ли…” В живота важните решения зависят от вас. Картите не могат да ви кажат какво трябва или не трябва да направите, защото според тях нищо не трябва. В това число влизат и „Има ли смисъл…”, „Дали да не…”, „Имам ли бъдеще с еди-си-кого/в еди-си-каква-сфера…” Вместо това по-добре питайте: Как ще се развие ситуацията, ако направя А и как ще се развие, ако направя Б?

Но най-важната промяна в отношенията ви с таро, както и в работата с него, ще се осъществи тогава, когато осъзнаете, че то е по-полезно не толкова като инструмент за предсказване на бъдещето, колкото като съветник, когато трябва да вземаме важни решения.

Реклама

7 thoughts on “Как да зададем въпроса си към таро картите?

 1. Чудесна статия :)
  Благодаря!

 2. Иска ми се да добавя още нещо, което според мен е важно. Не задавайте въпроси преди да са узрели напълно. Прекаленото обмисляне може да ви обърка. Ако въпросът дойде в главата ви и нямате възможност да се обърнете към картите веднага, намерете начин да си запишете въпроса. Обикновено първото задаване е най-истинско и най-близо до вашето подсъзнание и може би затова е най-точно. С времето ще развиете интуицията си и въпросите ще стават все по-точни. Ако картите показват нещо, което по никакъв начин не можете де свържете със зададения въпрос, задайте допълнителен въпрос или разделете въпроса на няколко под въпроса. Така най-лесно ще се научите как точно да формулирате въпросите си. Успех!

 3. Благодаря ти за това допълнение, Цвети!
  Наистина първите карти, които са се паднали при задаване на въпроса, като че ли са най-близо до отговора му, освен, разбира се, ако ситуацията не е динамична и не се променя често.

 4. Благодаря за полезната статията. Преди да се докосна до таро, не подозирах,че е толкова сложно да се зададе правилен въпрос. Сега , благодарение на таро, намирам по-лесно отговорите ,които търся.

 5. Имам картите Таро Друиди, (друидкрафтс), но няма книжка с упутвания и изначението на картите. Бихте ли ми помогнали като ми кажете къде в интернет ще мога да намеря гледанки и значението на картите. Благодаря предварително :)

 6. Здравей, Иванина, препоръчвам ти да си вземеш книжката към тази колода, защото според мен тя е добра за начинаещи и ще ти е по-лесно, а и не е толкова скъпа като другите. Виж тук например – http://www.helikon.bg/books/179/129599_taro-druidi-%26-uika.html

  А иначе подредби и базови значения на картите на български език в интернет можеш да намериш в този сайт например – http://tarotbg.com/index.php

  Успех! :)

 7. Прекрасна статия! Радвам се, че попаднах тук. Простичко и вярно обяснени много важни неща. Доста мъка и недоразумения може да спести на всеки, който се впусне в таро-преживяване. Правилно зададеният въпрос е най-важната предпоставка за полезна развръзка. Всъщност и във живота ако успяваме да зададем правилните въпроси, те са наполовина отговорени!

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s