Светът

Със Светът пътуването на Глупака през житейските уроци най-после идва до своя край, само за да покаже, че такова нещо като край няма, всичко се върти и всичко се променя. Ако редуцираме числото на картата 21: 2+1=3, което е числото на нов проект, на създаване, на даване на живот. Също както с един обръч – никога не можем да кажем кое е началото му и кое края.

Едно е сигурно за тази карта, тя бележи края на една фаза, заедно с научените уроци и придобитите умения и всяко следващо продължение от нея нататък, ще бъде на по-високо ниво в развитието на питащия. Влиянието тук е на Сатурн и елемента земя, така че като резултати, това е една в повечето случаи положителна карта, която удовлетворява необходимостта ни за признание на едно много по-високо ниво от това при 10 пентакли, например. Стигайки до аркана XXI, Глупакът вече е усвоил уроците на живота до степен, която му дава много по-голяма стабилност и сигурност. В един свят, в който всичко тече и се променя (забележете, че фигурата на картата танцува – знак за това, че се справя с променящата се среда), Глупакът е намерил своя център, което му позволява да проследява променящите се събития около него, оставайки здраво свързан с ядрото си и незасегнат от тях. Противно на Колелото, например, където все още е в началото на своите уроци и всички промени, които провидението му поднася, сякаш го люшкат от единия в другия край на емоциите. При картата на Света живота около нас е все така нестабилен и променящ се, просто ние сме открили своето място, центрирани сме и бурите не ни засягат толкова дълбоко.

В права позиция:

Светът в Тарото на феите

В повечето случаи картата има положителни краски. Тя бележи край на етап от живота ни, но за разлика от този при Смъртта, той не е толкова драматичен и насилствен, напротив, научили сме, каквото е трябвало, а сега ни се дава възможност да продължим, използвайки натрупания потенциал. Това може да е карта, която се появява при завършване на образованието ни, когато получаваме дипломата си, а може би с нея ще върви и предложение за работа. Придобили сме умения, които ни осигуряват признание и повече стабилност.
Понякога картата обозначава пътувания по света, като е възможно е те да са по работа или пък само за удоволствие. Където и да се намирате по географските ширини обаче, винаги ще се чувствате като у дома си и на място. Нещо, което е изразено много добре в картата на Таро на феите под формата на охлюв :)

Светът понякога може да означава и по-сериозни неща като например дори смърт. Но само в случаите, когато това се случва след добре изживян и пълноценен живот или пък показва един благоприятен и дълго чакан изход от тежка болест или пък друг вид физическо ограничение. В тези случаи картата идва като спасение, за да предостави възможност за ново начало на едно по-добро място.

Едно от най-важните значения на картата, обаче, си остава намирането на вътрешния ни център. Когато веднъж достигнем до тази точка вътре в себе си, тя ни дава посоката, в която да вървим, а също и удоволствие да бъдем себе си тук и сега, което в противен случай никога не успяваме да постигнем. Намираме си мястото под слънцето с две думи – без значение, дали това ще се изразява в започване на работата мечта, създаването на семейство, за което винаги сме мечтали, или просто откриване на досега латентен талант. Призванието ни най-после се е обадило.

В моя случай Светът се е появявал дори, за да обозначи щастлив, холивудски финал от типа на – и заживели щастливо.

В обърната позиция:

Светът в Таро на дърветата

При обърнатата карта обикновено се сблъскваме със ситуации, в които не се чувстваме комфортно в собствената си кожа, а това най-често води до чувство на самота, макар и сред тълпа от хора. Понякога значението на обърнатия Свят ни дава послание сходно до това на обърнатия Отшелник – стремим сме да сме част от някаква група, когато трябва да бъдем само и единствено себе си и да правим това, което отвътре чувстваме, че трябва да правим, а не да следваме масовите виждания за това къде, с кого, колко често да излизаме и т.н.

Също така обърнатата карта дава момент на забавяне в завършването на проект или друг етап от живота ни. Защита на дипломна работа се отлага с една година, пътуването из Европа, което сме планирали цял месец не може да се осъществи поне още половин година заради член от семейството ни, който има нужда от помощта ни и т.н. Забавянето обаче е временно и рано или късно ще стигнем до осъществяването на плановете си.

И с това, пътешествието през Големите аркани, което започнах през юли месец миналата година, приключва :) Ще се радвам да споделите и вашите виждания за тази карта, а също и някакви конкретни примери от живота, ако имате такива.

Реклама

2 thoughts on “Светът

 1. Доживях да ми се падне Светът в гледане, на първа позиция! Беше по любовен въпрос, но според мен отрази и житейската ми ситуация. Май има нещо кармично в тази карта. Усещам я като предзнаменование, че започва НОВ цикъл от живота ми, и, разбира се, този цикъл е обещаващ, оптимистичен, съдържа в себе си елементи от Глупака.

  Почувствах картата както си я описала, че най-после намирам центъра в себе си, или най-малкото – ще се намеря, със сигурност натам съм тръгнала, или пък почти стигнала! Казвам го като човек, който от години се бори с ниско самочувствие, може би и за това не смея да съм твърде категорична.
  Обаче чувствам, че се изграждам като личност, възвръщам силата и достойнството си. Сякаш ми предстои да се науча да бъда повече себе си, да имам по-здравословни отношения с другите, и изобщо – все позитивни неща.

  Това за мен беше една много чакана карта, наистина, особено след като за краткия ми 22-годишен живот съм минала през едва ли не всички мечове (от гадните, хаха), Кулата, Обърната Сила, 5 пентакли в не знам колко гледания, абе все нещо не беше наред :D И говоря за гледания, които се случват в достатъчно голям интервал едно през друго.

  Сега мисля, че добри неща предстоят, и така го усещам.
  Харесвам тази карта, харесвам че Сатурн я управлява, а той не дава подаръка си без бой и без преди това хубаво да те е изпитал, но именно това е ценното. Защото е заслужено, защото знам, че си изстрадах моята част, че изкупих някои грехове, научих много неща, станах по-добър човек или най-малкото по-осъзнат.

  Благодаря за тази публикация. Точна както винаги!

 2. Всеки един, колкото и да е наивен и глупав в даден етап от воя живот поглежда и започва да вижда реалността, която го заобикаля и да цени ценното, а останалото просто да остави зад гърба си като едно минало, което му е дало ценен урок. Статията ви е страхотна и се радвам, че ни пишете.До сега не са ми гледали на подобни карти и определено изглежда заинтригуващо какво ще покаже съдбата.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s