Императорът е приятел, а не враг

Императорът в тарото на Друидите и Уика
Императорът в тарото на Друидите и Уика

Заедно с разнообразните new age учения, феминизъм и LGBT движения, картите на Императора и Жреца в таро са все по-масово неразбирани и съответно недолюбвани. Инстинктивната реакция на повечето практикуващи към тези карти е негативна. Свързват ги със закостенелите виждания, реалната църква и догми, както и с агресията срещу различните, което според мен изобщо не е вярно.

За Жрецът съм говорила по-подробно в други постове и предполагам сте чели, че аз не го свързвам толкова с църква, колкото с йерархия и обществена ангажираност. Така че днес ми се иска да се спра на Императора. Това е една от картите, която обикновено предизвиква положителна инстинктивна реакция у мен.

И така, да започнем с най-очевидното, а именно архетипите на майката и бащата. Когато казвам майка и баща, не бива да мислите за конкретни хора от мъжки и женски пол, а за символни означения, тоест какво свързва съзнанието ни с едната роля и съответно с другата. Майката по презумпция е архетип на грижата – там, откъдето идва топлината, храната, вниманието към нас, приемането ни като личности, първото възприятие за красиво, което виждаме на тази земя. От другата страна е архетипът на бащата. Какво свързва съзнанието с бащата – границите, какво може и какво не може да прави, добро и лошо, дисциплина, но и закрила и защита, някой, който осигурява спокойно и защитено място, на което човек може да се развива. Императорът не е обратното на любовта и грижата на Императрицата, напротив, той е любов и грижа, но изразена с твърда ръка. Tough love, както казват американците, за нещастие не мога да измисля алтернатива на български. Не случайно Императорът е под номер 4 в таро, а знаем, че четворките носят структура, подреденост, стабилност, ограничения, но и чувство на защитеност. Той е любов под формата на интервенция, ако имаме проблем с алкохола. Или дори изпращането на зависимия в клиника за рехабилитация против волята му, но за негово добро. Той е отказът на допълнителни джобни за дете, което трябва да се научи да цени парите, като види колко трудно се изкарват. Любовта не винаги е цветя и рози, понякога трябва да срещнем съпротива, ако вървим по грешен път.

Другият важен компонент от значението на Императора е свързан с астрологичната препратка към зодия Овен. Тоест да кажеш „не“, да кажеш „стига толкова“, да зарежеш дипломацията и да гледаш ти да си добре. Да се противопоставиш. Да обявиш война. Точно така, Овен е управляван от планетата Марс, богът на войната. Всичко това ви звучи зле, нали? Помислете пак.

В Japaridze Tarot името на Големия аркан IV е Война
В Japaridze Tarot името на Големия аркан IV е Война

Ние вярваме, че войната е нещо, което трябва да се избягва на всяка цена. Но когато говорим за психичното ни равновесие и отношенията ни с околните, Овенът е точно толкова важен, колкото и Везните. Тоест има време за дипломация, но има и моменти, в които е жизнено важно да се противопоставим. Познавам две жени, чиято рождена карта таро е Императорът. Общото помежду им е, че и двете не могат да казват „не“ и често това води до компромиси със самите тях, със здравето и спокойствието им в името на това другите да са щастливи и доволни. Житейският им урок в това прераждане е да се научат да уважават самите себе си и собственото си спокойствие, да се научат да се противопоставят и да водят битките си докрай. Докато не го направят, „съдбата“ винаги ще им изпраща такива трудни хора, за да си научат урока. Защото няма такова нещо като хармонични отношения, ако компромисите винаги идват само от едната страна.

Другото важно нещо при Императора е, че, противно на първоначалните ни очаквания, когато се примиряваш с налагането на другите, за да си добър, никой не те харесва. Винаги ще искат още и още от теб и в момента, в който откажеш от изтощение, ще те обявят за най-големия тиранин. Просто защото така си ги свикнал. Но научиш ли се да казваш „не“, едва тогава хората започват да те уважават. И не става дума за дипломатичен отказ, при който обясняваме, че сме уморени и не можем да измием чиниите, защото ни болят краката от цялото това тичане на работа. Не. Става дума да ударим по масата и да кажем: „Не! Измий си чиниите сам, аз не съм домашна прислужница.“ Примерно.

С две думи, ако видите Императора в гледане, свързано с някой тираничен човек в живота ви, не бързайте да свързвате картата с него. Таро е преди всичко огледало за нас самите, а не за това да обяснява колко са лоши другите и колко нещастни жертви сме ние. Всъщност Императорът ви уверява, че е време да се превърнете в него, да се защитите от нападките, да надигнете глава или да наведете напред рогата, което сравнение ви харесва повече. Покажете, че и вие имате бодли и не се оставяйте да ви размотават. В противен случай оставяте нуждите и интересите си в чужди ръце, а уверявам ви, никой не носи присърце проблемите ви толкова, колкото вие самите.

И стигаме до един от основните парадокси, че точно тези хора, които отхвърлят Императора най-много, имат най-силна нужда от неговата енергия :) Такива мисли ми се въртят из главата днес. Вие какво мислите?

Реклама

8 thoughts on “Императорът е приятел, а не враг

 1. Най – после след дълго време си изясних тази карта . Падаше се често на една моя колежка , при всякакви въпроси и много се чудех какъв е проблема при нея за да й се пада точно тази карта . Сега разбрах , тя наистина е човек който не може да казва “ не “ и много страда от това ! В същото време съм забелязала че когато се падне Императора на въпрос дали нещо ще се случи , то почти винаги отговорът е не . Императора спира , не допуска , не дава нещо да продължи , особено за взаимоотношения . Освен че си налага волята за да ни научи на нещо , има ли друго значение специално във взаимоотношения тази карта ?

 2. Не бих казала, че Императорът си налага волята, най-вече защото той е карта, а не човек. По-скоро става дума за питащият. И във въпроси за взаимоотношения ще рече, че е време питащият да помисли първо за себе си и собственото си добруване. Ако е питане за съвет. Ако е въпрос къде куцат нещата, съответно ще рече, че питащият гледа себе си твърде много, държи да контролира нещата и така саботира връзката. Поне аз така мисля.

 3. Чудесна статия! Не бях го виждала от такъв ъгъл, но ми резонира много вярно :)
  Радвам се, че попаднах тук днес! :)
  Поздрави!!!

 4. Не съм минавала все още през тази лична година, но е логично да е много близка до значението на картата.
  – Необходимост да „се запушат дупките“, да се спре ненужното изтичане на енергия, време, пари или каквото друго там пилеем, особено за да се харесаме на другите;
  – Повече ситуации, в които се налага да казваш „не“ или „съжалявам, не мога“;
  – По-малко разрастване, повече фокус върху запазване на вече придобитото, стабилност, сигурност;

 5. Също(съжалявам ако прекалявам) лична карта- ЛУНАТА-ЛУНЕН КАМЪК-РИБИ(такъв съм и аз) но всъщност не разбирам…това показва че ще мина през мн.лъжи и измами в живота си? Или пък олицетворява мен..което е странно защото аз не лъжа…? Не могада я разгадая тази карти

 6. Какво е това Луната-Лунен камък-Риби? :) Ако имаш предвид Луната като карта на личния ти път – тоест събрани, числата от датата на раждане дават 18 – това ще рече, че в жизнения си път си призван да работиш с интуитивното, въображението, подсъзнателното. Може да си творческа личност – да рисуваш, да пишеш или пък да се занимаваш с кино или театър. При Луната съм забелязала, че има силен копнеж по паралелни реалности, тоест влече те да потъваш в света на фантазиите, като това може да са книги, филми, може и да рисуваш комикси, да те влече окултното и магията и какво ли още не. Луната не е само лъжи, тя е и онова, което не може да се види с очите, но може да се почувства, ако имаш достатъчно силно развити сетива. Понякога може дори да показва работа в или край морето (океана). Основното е, че пътят ти ще е обвързан с предаването на послания, които сякаш идват от други светове.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s