Дяволът: Отдай се на изкушението

Грешката, която всички правим като начинаещи в таро, е да разделяме картите на добри и лоши. Сещате се за какво говоря – Звездата, Умереността, Императрицата или Слънцето са добри карти, а Смъртта, Кулата, Дяволът са лошите. Това схващане силно вреди на гледането с таро, защото осакатява посланието на картите. Най-важният принцип за научаване е, че всяка карта има положителна и отрицателна светлина, в която да се прояви. Както нищо в живота не е черно и бяло (поговорката: „Прекаленият светец и Богу не е драг“), така и таро не може да бъде толкова плоско. Ако разделяме колодата на хубави и лоши карти, неминуемо ще се сблъскаме с момента, в който трябва да тълкуваме лоша карта като съвет и ще даваме глупави напътствия от сорта на 10 мечове ти казва да не гледаш толкова черногледо на нещата.

Затова реших да напиша нещо по-изчерпателно за Дявола в таро, който според мен много често е неразбран. Това е една от онези карти, в които е по-лесно да видиш тъмната страна, а светлата се губи някъде в превода. Но работата е там, че именно в светлата му страна се крият повечето радости в живота и ако изцяло го отречем, повече ще си навредим, отколкото да си помогнем. На този етап от разбирането си за таро съм достигнала до три страни на тази карта.

Първата и най-основна е Изкушението.

Дяволът в Gilded Tarot
Дяволът в Gilded Tarot

Като християни по възпитание, веднага сме готови да настръхнем при тази дума и да я възпримем като нещо изключително лошо и покваряващо. Само че забравяме да отбележим нещо много важно, а именно, че изкушението е в основата си желание да задоволим някаква потребност в нас. Най-често плътска. Да, Дяволът отговаря на елемента Земя и за разлика от Жреца или Света е не просто материя, а направо страст за материя. Ако тази страст бъде доведена до крайност и мания, това определено е лошо нещо. Но в същността си тя е просто желание за задоволяване на тялото ни. Това не винаги е нещо лошо, защото прекалената духовна извисеност също може да е крайност и потъването в нея да ни унищожи физически.

Дяволът в ежедневието е в същността си истинската наслада от живота. Той е вкусна, калорична храна, приготвена с много масло, вместо спаружена салата. Той е отлежало, червено вино от Кианти, вместо гола вода. Той е поредния ден, в който ви чакат хиляди задачи, но решавате вместо това да го прекарате по пижама на дивана и пред телевизора. Дяволът е да се отдадеш на сексуалното изкушение, вместо на въздържанието. Ако това поведение се превърне в норма, да, Дяволът ще бъде проблем. Но ако не си позволявахме подобни неща поне от време на време, животът щеше да е истинско изтезание. Тоест като съвет, картата ще нашепва: „Отпусни я тази душа малко“. Точно все едно имате картбланш от таро да послушате червеното дяволче на рамото си. Ако прекалим с изушенията обаче, например отдадем се на алкохол или наркотици, безразборен секс, редовно преяждане или пък се чувстваме вързани за омразна работа, трябва да знаем, че ние сме тези, които правим лош избор. Няма дявол или зъл дух в бутилката, нито пък всички жени/мъже са развратни, шефът ни не е гадняр и не пълнеем от въздуха. Просто предпочитаме да приписваме Дявола на външни неща, за да не разпознаем ленноста или липсата на решителност вътре в нас самите.

Оглеждайте се за околните карти, те ще ви насочат в каква посока е нужно да тълкувате картата.

 • До обърнати 3 и 9 чаши, Кралица пентакли или Императрицата, Дяволът може да е сигнал, че сте прекалили със себеугаждането. Но…
 • Заедно с Асо и 9 пентакли, обърнати Асо жезли и 2 пентакли, малко от енергията на Дявола няма да ви бъде никак излишна.

Следващият нюанс на картата е Отдаване.

Дяволът в тарото на Робин Худ
Дяволът в тарото на Robin Wood

Отдаването е доброволен отказ от нещо в името на това да се сдобием с нещо друго. Това е нюансът на Дявола, който най-често се среща при въпроси за връзки. Обикновено тук виждаме само сенчестата страна – контрол и зависимости. Но пропускаме да видим положителната, а именно вричането в някого, необходимостта от обвързване, обещанието, че ще бъдеш с един-единствен човек, докато смъртта ви раздели. Повечето хора свързват тези неща с картата на Влюбените, но на мен ми се струва, че нещата стоят малко по-различно. За мен Влюбените е карта, която показва зараждането на връзката, моментът, в който усещаш, че с този човек някак сте свързани и просто знаеш, че искаш да си с него, а не с който и да било друг от милиардите възможности на Земята. Това е избор, който правиш ден след ден, но все още ти избираш, ти си този, който решава дали да бъде с този човек, или не. С Дявола вече идва бракът :D Ти доброволно се вричаш на някого, че ще останеш с него, докато смъртта ви раздели, без значение какво се случва и как се променяте през това време. Даваш клетва в замяна на това, че партньорът също обещава да бъде до теб в добро и зло и да се грижи за теб и общите ви деца. Това е вече материята, необходимостта от стабилност и подсигуреност. Необходимостта да усещаш, че притежаваш някого.

Като съвет за връзка Дяволът ще бъде сигнал, че трябва да поработите над отдадеността. Ако показва проблем, картата най-вероятно говори за това, че единият партньор е по-свободолюбив, а другият е по-земен тип, който търси истинско обвързване и сигурност, че партньорът му принадлежи. Така свободолюбивият вижда другия като Дявола – контролиращ и обсебващ. Но не е лошо да се запита, ако не може да даде на другия това, което той или тя търси, дали не е направил погрешния избор (Влюбените). Дали не трябва да бъде с някой по-широко скроен като него, който не търси брак или сериозно обвързване. Също така и каква е истинската причина да се страхува (Дяволът) от обвързване. Тоест отново – Дяволът не е външна сила или зла личност, а нашата лоша преценка или резултат от погрешни избори.

Това важи и за останалите сфери на живота. Например, в работата трудовият договор може да бъде Дяволът. Виждаме само онази част, в която ни използват и сме принудени да се занимаваме с неща, които мразим, защото сме подписали договор. Но забравяме, че договорът в същността си е отдаденост и на двете страни, в която ние се отказваме от свободното си време срещу заплащане. Можем да напуснем по всяко време, но ние оставаме заради парите. А избор почти винаги има. Просто не този, който на нас ни се иска. Защото в такава ситуация имаме два варианта: или да мразим работата си, но да останем защото ни блазнят парите и материалните придобивки (Дяволът), или да изберем свободата (Влюбените), но да се лишим от доход. Дяволът не е нещо срамно, всеки има нужда от пари и никой не може да живее на фотосинтеза. Просто трябва да осъзнаем, че той не е някаква нечиста сила вън от нас, а избор, също като Влюбените, който правим всеки ден.

Като чувство за обсебеност и тежест бих очаквала Дяволът да се появи заедно с обърнатите Влюбени или обърнат Страшен съд, 8 мечове, 10 жезли, обърната 9 пентакли, Обесеният и обърната Кралица чаши, ако партньорът е склонен на емоционални манипулации, а задно с Крал пентакли, ако има силно чувство за притежание.

Когато темата е проблеми с обвързването, Дяволът би могъл да е в комбинации основно с жезли – обърнати 4, 7, 9 или Рицар жезли. Също така и с Отшелника.

Третият нюанс на тази карта е Сянката.

TheDevil
Дяволът в Steampunk Tarot

Това като че ли е аспектът на Дявола, за който най-малко се говори. Той побира в себе си всички онези малки срамни тайни, които не искаме да интегрираме в личността си, защото се срамуваме от тях. Примерно някаква сексуална фантазия, която ни се струва перверзна, но тайно си мечтаем да изживеем. Фактът, че сме били алкохолици или наркозависими, който крием от колеги и познати от страх, че след като научат, никога повече няма да погледнат на нас със същите очи. Синини от побой, скрити зад тъмните очила, за да не ни съжаляват. Да не разберат, че съпругът ни ни малтретира и това да ни направи жалки и недостойни за уважание. Фактът, че сме били жертва на изнасилване. Изоставили сме дете, не сме се погрижили за близък, откраднали сме пари от касата – всички онези тайни факти, които крием и дори понякога отказваме да видим в себе си. Отказваме да разберем, че и ние сме хора, не сме светци, допускали сме грешки и сме далеч от съвършенството. Обикновено това се получава, когато се отхвърли елементът Земя – въобразяваме си, че сме безкрайно духовни и съвършени, а не сме и не е казано, че трябва да бъдем. И просто трябва да го приемем, за да интегрираме сянката. Колкото повече се опитваме да го крием, толкова повече се появява отрцателната страна на Дяволът – страх, паранои, прекалено осъждане на другите, които си извършват същите прегрешения. Колкото повече крием и лъжем, толкова по-голяма сила даваме на тази тайна, докато в един момент тя просто не започне да поглъща цялата ни енергия. Но престрашим ли се да си признаем, да излезем на светло, изведнъж ни залива облекчение. Ако си позволим да се откажем от идеята за съвършеност и неопетненост, чудовището, което толкова дълго ни е измъчвало, изведнъж се стопява на дневната светлина. Въпросът е да се откажем от идеята за съвършенство и да я пуснем.

За такъв тип послание на Дявола, околните карти може би биха били Луната, 9 и 10 жезли, 2 мечове, обърната 3 мечове, 7 и 9 мечове, обърната 3 пентакли.

Реклама

8 thoughts on “Дяволът: Отдай се на изкушението

 1. Много дълбоко и вярно тълкуване, Вера, браво на теб! Все пак това е Голяма аркана, а се тълкува ограничено от много хора, също като картата на Смъртта (трансформацията). Да не забравяме, че Дяволът е картата на Козирога, а неговият владетел е Сатурн – плашещ, кармичен, ограничаващ, но и даващ реализация в материята, а не просто блянове, страсти, надежди и празни обещания. Тъмната му страна е тази, която е опасна – страхът, нежеланието да поемеш отговорност, депресията, песимизмът. Повечето козирози не се плашим лесно от Сатурн :-)

 2. Интересно ми беше да прочета тази статия за Дявола :) С много неща съм съгласна и много се радвам да ги видя черно на бяло и от друг усетени така :)
  Виж горе как си написала колодата на Robin Wood ;)

 3. Аз наистина си мислех, че тарото е на Робин Худ! :) Промених го вече. Благодаря ти, че ми обърна внимание.

 4. Много обстойно обяснение ! Вера , благодарности ! Аз забелязах , че Дяволът се пада много често при отношения , при които няма връзка , а само желание за такава и то от страна на единия от двамата . Има нещо, което ми убягва при такива случаи . Този , който е увлечен и изпитва желание за връзка , не може да приеме и да види реално че човекът отсреща няма никакво желание и чувства и отношенията са чисто приятелски и си въобразява че е харесван , желан и се стига дотам да си помисли и повярва че човека отстреща е влюбен само дето не го показва . Та въпроса ми е , защо се появява Дявола в такива случаи , какво иска да ни каже ?

 5. Защото питащият един вид е обсебен, вманиачен по другия човек. Идеята за отношения с него или нея го е обсебила и не му дава мира.

 6. Здравейте Вера, радвам се че попаднах на тази твоя статия за Дявола. Има общо с това как аз го чувствам. Бих искала да те попитам за твое тълкуване на комбинация Дявола, 9П, Асо Пентакли. Взаимоотношения? Благодаря предварително ако намериш време да отговориш на въпроса ми!

 7. Здравейте ВЕРА! Благодарности за споделените обстойни разяснения относно значенията на картите Таро,а тук – на Дявола- и особено , когато е в комбинация с други карти! Но, според мен, той е РЕАЛНО съществуваща ЗЛА СИЛА извън нас и появата му винаги е свързана с някакво ПОДХЛЪЗВАНЕ, с ПОДТИК да бъдем ПРИНУДЕНИ по някакъв начин ДА ПРЕДАДЕМ СЕБЕ СИ, да бъдем ПРИНУДЕНИ да направим И НИЕ нещо „ИЗВЪН“ МОРАЛА (ХАЙДЕ СТИГА СМЕ СЕ ПРАВИЛИ НА ДОБРИ,ТО НАПРАВО ВЕЧЕ НЕ СЕ ИЗДЪРЖА…), та да имат „ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНА“ лешоядите, които всъщност са ОРГАНИЗИРАЛИ всичко това и ни дебнат- да ни повалят и да започнат изяждането ни…, т.е., разфасоването ни…. Появата на Дявола задължително трябва да е указание ,според мен ,за някаква ОПАСНОСТ ,за някаква Уловка, Капан, Буквално че Искат да Да Ни Омотаят в Мрежа ,например, може чрез лъжи на друг човек, към когото не сме безразлични ,но нямаме взаимност ,а подигравки….с цел замъгляване на съзнанието,за да се възползва от нас и след това да ни убие…. например…. , Многобройни са „похватите“на Дявола– може под формата на ПОДТИЦИ – да извършим някаква неприемлива ПОСТЪПКА , която по принцип е в РАЗРЕЗ с нашата Личност и ни води към много Заплетена Ситуация и в крайна сметка –до разруха, защото всичко е направено и организирано толкова виртуозно- коварно и задкулисно,- че е много трудно да се ориентираме и проумеем какво се случва, за да се защитим (ако оцелеем…) – Свестните хора-изпитват дълбоки чувства за вина,когато нещата се объркат, -за случилото се поемат цялата отговорност върху себе си,-а не би трябвало , защото точно това е целта -да ни убиват като провокират чувството ни за вина ! ПРЕЖИВЯЛА съм НАПАДЕНИЕ от Сатаната, с цел РАЗРУШЕНИЕТО и ПОГУБВАНЕТО ми, но инямаше да повярвам, ако не ме бяха насочили към темата някои хора ,които вече се бяха сблъсквали с това ….,за мен преди думата „Дявол “ беше едва ли не някакъв архаизъм ,нещо отживяло времето си ,доколкото и ако изобщо се замислях върху подобни теми…….,но ето че ми се наложи…След подобни преживявсния, не бих могла дори на шега да свържа тази карта с нещо добро и позитивно, човек може да е сугурен, че може ТЕЖКО да бъде ИЗРАБОТЕН, дори ако безкрайно внимава… (най- добре нищо да не прави… ), защото въпреки ,че е негативен, Дяволът е МНОГО СИЛЕН–Сам човек ,без ПОМОЩ от БОЖЕСТВО и АНГЕЛИТЕ– не би могъл да му устои и да оцелее…БОРБАТА СЕ ВОДИ ОТ ВЕКОВЕ И ВСЕКИ КОЙТО ДРЪЗНЕ ДА БЪДЕ ОТЯВЛЕН И БЕЗКОМПРОМИСЕН ОСЪЗНАТ ПРИВЪРЖЕНИК И ЗАЩИТНИК НА ДОБРОТО И СВЕТЛИНАТА, БИВА ЖЕСТОКО АТАКУВАН..!!! Историята на ХАРИ ПОТЪР НЕ Е САМО Фантазия и Художествена измислица, а ЖИВАТА РЕАЛНОСТ….за някои хора…

 8. Оф измъчих се с тоя „Дявол“ и се чудя какво става, а го усещам, че има козирожка енергия, ама нали Луната ми е в декадата на Козирог в Дева и не се отказвам. Благодаря ти!

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s