Таро за оцеляване по време на празниците

Предстоят ни коледните и новогодишни празници и отвсякъде ни заливат весели песнички, снимки на вече запразнили по офис партита, коледна украса и празнични снимки на децата на хора, с които не сме се виждали, откакто ние самите сме били на годините на въпросните деца. Понякога Коледа може да бъде вълшебна. Друг път изобщо не ни е до нея. Изразът „По Коледа стават чудеса“ е дотолкова верен, доколкото за хората, живели преди научното откритие, че Земята се върти около Слънцето, техните обреди, ритуали и молитви са карали Бога Слънце да спре да изчезва все по-стремглаво от небосвода и дори лека-полека да започне да се завръща. Ние, като образовани хора (някои от нас, уви не всички), от една страна имаме щастието да не се притесняваме, че точно този път Слънцето ще изпадне иззад хоризонта, няма да дойде пролет и ще настъпи десет-годишна зима. Можем сами да си я предизвикаме с някоя ядрена катастрофа, но не и поради неучастие в ритуалите на зимното слънцестоене. От друга страна, нямаме щастието да изпитаме онова усещане за принадлежност и част от природния цикъл, които са преживявали едновремешните хора, да чуем отговора на молитвите си и да се почувстваме значими, защото надеждите ни са се оправдали. Така че за нещастие сме напълно наясно, че расисткия ни чичо, няма да бъде по-малко расист на Коледа. Лелята, която се меси непрекъснато в живота на всички, няма да пропусне и този път да те пита защо още не си женен/омъжена. Няма да има някакво невероятно чудо и проблемите в семейството ни да се решат с вълшебна пръчка, противно на онова, в което филмите на Холмарк се опитват да ни убедят.

Това, което се опитвам да кажа с този дълъг увод е, че понякога семейните празници, освен всичко останало, са голямо изпитание. Но таро картите могат да ни помогнат и тук. Как може да стане това?

На първо място – бъдете винаги подготвени.

В крайна сметка, супер силата на таро е възможността да надникнете в бъдещето и да знаете какво можете да очаквате. Вярно е, че този тип празници са еднотипни и вече трудно някой би ви изненадал, но това, което не очаквате, е, че всяка година вие самите сте в различно настроение и имате нужда от различни неща. Подредете си карти, за да сте наясно какво ви очаква или какво вие самите очаквате. Това невинаги е толкова очевидно, колкото си мислите. Използвайте някоя по-обща подредба като келтски кръст или подкова, с повече карти, за да имате възможност да видите повече фактори, които ще влияят. Може да следите за различни неща:

 • Повече Големи аркани, например поне 4-5 от общо 10 карти, ще подсказват за по-сериозни изпитания и научаване на важни житейски уроци по време на празниците. Ще ви помогне, ако сте подготвени за въпросните уроци и вместо да се ядосвате, се опитате да промените поведението си, спрямо съветите на таро;
 • Кой елемент преобладава и дали се отнася за вас или за хората около вас? Повече огън ще говори за по-активна почивка, търсене на приключения и забавления, повече време навън, но също така предупреждава за възможни конфликти, защото всеки ще иска да командва парада. Водата носи по-меко настроение, възможности за съкровени разговори и споделяне, но в негативното си проявление може да доведе до това, че хората около вас ще ви ползват за кошче за душевни отпадъци, което си е натоварващо. Въздухът предполага повече разговори на по-абстрактни теми, но внимавайте да не се изпокарате за политика, докато пентаклите носят уют и комфорт, но също така и рутина, досада и сериозно преяждане. За да ви дам още поле за размисъл – възможно е да се образуват двойки. Например, преобладаващи вода и огън си е взривоопасна комбинация, в която неудовлетворените емоционални нужди може да се превърнат в причина за избухливост и конфликти. И т.н.

Отвъд това, ето проявлението на няколко конкретни карти, които аз съм наблюдавала в светлината на празниците.

Когато ние самите сме в минорно настроение или направо в депресия

9 чаши (обърната) – тази карта лесно може да ви накара да прекалите с алкохола, храната или партитата в неподходяща компания, ако не сте наясно със себе си и с това какво се случва вътре във вас. При обърнатата 9 чаши, както вече съм писала, има сериозно усещане за самота и питащият всячески се опитва да избяга от самия себе си, търсейки или компания на всяка цена, или запълвайки празнината, която усеща в себе си, с физически неща. Най-вероятната причина се крие в убеждението, че да си сам е нещо лошо и е по твоя вина, значи нещо ти има. Обикновено това е убеждение, с което сме отгледани и ни е набито в главата по един или друг външен път, но самият факт, че за нас се появява 9 чаши (пък макар и обърната) подсказва, че явно нещо вътре в нас има нужда от това да сме сами.
Каква е положителната страна на това да си сам, ще попитате. Ами просто е – в това, че можеш да правиш онова, което прави теб и само теб щастлив. Не е нужно да се съобразяваш с никого, не е нужно да даваш обяснения на никого. Просто ти хрумва нещо и го правиш. Това е обратното на Умереността, но за нея малко по-нататък. При обърнатата 9 чаши ще сме изкушени да мислим, че щастието е нещо, което идва отвън, чрез другите хора. Някой трябва да дойде, за да ни направи веселото. Но ако се замислим честно и откровено, ще си спомним, че в повечето случаи другите хора се опитват да ни наложат онова, което им се прави на тях и често сме правили компромиси със себе си, за да сме около другите. Ако сте от типа хора, които се чувстват най-комфортно в света на чашите, най-вероятно сте свикнали да задоволявате нуждите на околните в очакване те да направят същото за вас, затова ще ви е малко трудно да промените подхода си, но не и невъзможно. Вместо да търсите трескаво към коя компания да се присъедините за Нова година, кой е най-подходящия подарък за проблемния член на семейството, за да може той или тя толкова да се зарадва, че най-после да се държи добре с вас, или просто да очаквате да се влюбите по Коледа, за да може принцът на бял кон да ви направи щастлива отново, замислете се какво винаги сте искали да правите по празниците, за което никога не е оставало време от другите неща, които сте правили, за да може околните да са щастливи. При мен това е печенето на коледни сладки, при вас може да е нещо друго, но със сигурност има поне едно нещо. Или пък се запитайте какво точно се надявате да ви предложи принцът на бял кон. И после го направете сами за себе си. Само не следвайте тъпия съвет за ходенето на среща сам, това най-много да ви накара да се почувствате още по-самотни.

Луната в Gill Tarot

Луната (обърната) – Тази карта може да говори, че сте в депресия. Всичко е черно и мрачно, никъде не се вижда и лъч надежда, а вие сте тотално изгубени и не знаете накъде да поемете оттук нататък. Ако сте в такова настроение или по-скоро липса на настроение, последното нещо, за което ви идва на ум е празнуване. Най-добрият ход е изобщо да не се насилвате да се преструвате. Бих ви казала да използвате празниците, за да поговорите с някой от семейството за това как се чувствате, но това невинаги е опция. Освен това, когато е обърната, Луната като че ли ни прави недоверчиви и затворени и е почти невъзможно да се отвориш към околните. Или поне при мен е така, може да си е някакъв мой индивидуален страничен ефект. Пишете ми в коментарите, дали при вас е така. С тази карта емоциите са силно негативни, а настроението е песимистично. Понякога имам чувството, че при обърнатата Луна сякаш разумът иска да си върне на човека, затова че го е предал, защото е слушал интуицията си или несъзнаваното. Освен това се намираме точно в периода на най-краткият ден, когато Слънцето почти не се появява, мрачно и мъгливо е. Точно като Луната.
Затова, според мен, не се насилвайте за нищо. Това е перфектния момент за почивка, да си наваксате със съня, да гледате филми, да се занимавате с таро или нещо творческо, което има силата да ви лекува. Не се опитвайте да отговорите на очакванията на другите, няма нищо лошо в това да признаете, че не се чувствате весели и че не ви е до празнуване. Но също така имайте предвид, че е възможно хората да не ви разберат и да започнат да ви убеждават, че имате нужда да „излезете да се поразсеете малко“. Не се изолирайте ненужно от околните, но и не се чувствайте дължни да се преструвате, че всичко ви е наред.

Крал чаши (обърнат) – Поредната водна карта отново се фокусира върху другите, вместо върху себе си и оттам идват проблемите. Ако се появи за вас, бъдете наясно, че тази Коледа не сте в състояние да изслушвате и успокоявате околните, да действате като личния им терапевт или дори да търсите начини да ги извадите от собствените им проблеми (най-голямата грешка на света). Ако някой за пореден път ви хване за слушател, за да се оплаква с часове от едно и също нещо, за което се е оплаквал при всеки удобен случай в последната една година (особено ако дори веднъж не се е сетил да попита вие как сте), просто се съгласете с него/нея възможно най-кратко и сменете темата. Ако човекът срещу вас продължи да упорства, измъкнете се под някакъв претекст и си потърсете друга компания. Знам, звучи безсърдечно, но съм сигурна, че повечето от вас познават един или двама души, които са в перманентно състояние на криза, нещастни са, техните проблеми са най-тежки и безспирно ви заливат с тях, без да се сетят, че вие също си имате такива. Или пък, ако все пак успеете да ги прекъснете и да си кажете какво ви тежи на вас, подмятат нещо тривиално и пак се връщат на своето оплакване. Няма да можете да помогнете на този тип хора, те всъщност просто искат да говорят за проблемите си, без да правят нищо, за да ги решат. Това не са хора, страдащи от депресия, например. По-скоро са онези, които обичат да се оплакват от работата си, връзката си, децата си, семейството си и какво ли още не на всеки готов да слуша. Но всеки път, когато се изправят пред възможността да действат, за да разрешат причината за недоволството си, се снишават кротко и правят едно и също, с утехата, че на следващия ден ще се оплачат на някого. Това са хора, които просто търсят някого, на когото да прехвърлят негативните си емоции. Но не е нужно вие да сте този някой.

 Ужасно е да се чувстваш като в 5 пентакли, особено точно на празниците. Може финансово положението никак да не е розово, все пак е точно през зимата, а се очакват големи разходи. Може да сте болни или някакъв хроничен проблем да се е обадил отново. А може просто да се чувствате сами, защото нямате семейство, при което да се приберете за празниците или което да ви дойде на гости. Не искам да омаловажавам тази карта, защото знам, че е трудна. Но все пак има лъч надежда и в нея, защото там някъде има помощ за вас и някой ще се отзове, ако го помолите. Проблемът е, че често сме твърде горди, за да поискаме такава. Или пък самото получаване на помощ ни кара да се чувстваме жалки и незначителни. Но ако се откажем от гордостта си, получаваме чувство за принадлежност. Защото приемайки помощта, ние разбираме, че не сме толкова маловажни, принадлежим към група или общество, което ще се погрижи за нас в случай на нужда. И вече не сме така сами и изолирани, както сме си мислели, защото нуждата ни е свързала с някого.

 Дългите нощи и обездвижването в студените дни може да извикат и 9 мечове да се прояви. Най-често това могат да са тревожни и натрапчиви мисли, които не ни оставят намира. Възможно е да са кошмари или като цяло проблеми със съня. Ако тази карта се появи за вас, мисленето и общуването с други хора може да е стресиращо, затова се опитайте да внесете повече физическа активност и рутина по време на празниците. По-малко говорене и четене, повече движение и неща, които правите с ръцете, като например готвене. Също и плетенето понякога е много успокояващо и приятно зимно занимание (особено ако имате камина, а навън вали сняг…. размечтах се). Опитайте да се храните и да си лягате по едно и също време, намалете и стоенето пред екрана. Фейсбук също пречи – да, всички са малоумни и човечеството само ще се затрие от собствената си простотия, но ако няма поне едно конкретно действие, което да предприемете, за да промените хода на събитията, не си заслужава да се фокусирате над това.

Когато заобикалящата ни среда ни налага ограничения

 Тази карта си е направо класика за семейните празници. Всеки член от семейството си е наумил точно на Коледа да изиграе своята „сценка“, която всяка година ви влудява. Видите ли 8 мечове в подредбата си – няма да се размине. Тук може би е най-полезния момент да си припомните това с Коледното чудо и как то всъщност не съществува. Добре де, не че не съществува, но се ограничава само до това да получите още едно безплатно завъртане около Слънцето. Оттам нататък имате два варианта. Или да се примирите, че няма мърдане и да изтърпите геройски всичко, все едно не го забелязвате, защото сте добрия, примерен син/дъщеря. Или да спре да ви пука чак толкова за хармонията и разбирателството в семейството и просто да си намерите фалшиво извинение, за да се измъкнете. Най-важният урок, който можете да научите от тази карта: не можете да промените хората. Няма нещо, което можете да кажете, направите или спестите на някого, за да може той да се промени и всички да прекарате Коледа и Нова година нахилени и доволни като в гореспоменатите Холмарк филми. Да, хората се променят понякога, но само ако самите те решат, че го искат. С две думи, ако сте се зъпитили към ситуация тип 8 мечове, направете план за измъкване. Или пък не, ако смятате, че е по-важно да сте при семейството си, без значение от нещата, които ви дразнят. Въпрос на баланс. Само не очаквайте коледното чудо, защото както казва любимия ми Джон Стюърт: 70-годишните мъже не стават по-малко расисти и раздразнителни с напредване на годините.

Силата в Универсалното таро на Уейт

За Силата и Умереността ще пиша заедно, защото често вървят ръка за ръка. Силата ни прави цивилизовани, Умереността ни дава компромисите, с които успяваме да формираме връзки и да останем в тях. И двете ни помагат да живеем с други хора, без да се избием. И двете не са идеални положения, а въпрос на изтърпяване, но от време на време няма как да се мине без тях. Особено по празници. Видите ли Силата, значи ще трябва да се заредите с много търпение, сила на волята и предварителна готовност да сдържате емоциите си. Самоконтролът ще е важен, но също така и желанието ви да контролирате околните. Обръщайте внимание до колко за вас е важно да накарате околните да правят онова, което вие искате. После се запитайте защо. Според мен е неизбежно да се стигне пак до 9 чаши или Отшелника.

Умереността

Видите ли Умереността, подгответе се за компромиси от самото начало и имайте предвид, че онова, което искате, най-вероятно няма да се случи. Например, искате да пътувате до някое интересно, екзотично място за празниците, но половинката ви предпочита да лежи на дивана и да гледа телевизия. Ще трябва да се направи някакъв компромис, може през половината от времето да пътувате, а през остатъка да сте си вкъщи. Може да пътувате, но до по-близка дестинация. Тук идеята е, че няма как и вълкът да е сит, и агнето цяло. И е по-добре да сте подготвени от самото начало, отколкото да чакате пак прословутото коледно чудо. Мислете варианти, ако искате да бъдете с този човек.

До тук добре, проблемът обаче идва, когато двете карти са обърнати. Или пък не е проблем, а разрешението му. Обърнатата Сила показва, че вече нямате нужда да контролирате околните и ви е все тази кой какво прави, само да ви оставят вие да си гледате кефа. Децата не искат да ядат седем постни ястия за Бъдни вечер? Чудесно, да си поръчат пица, тъкмо повече време за вас да си четете книжка, вместо да готвите. Някой не е доволен от подаръка си? Намеквате, че може следващата година да не му купувате, за да не го разочаровате. Партньорът ви седи залепен на компютъра и се налага да му напомняте десет пъти, че трябва да излизате? Няма проблем, нека да играе игри, все пак закъснявате за обяда при неговите родители. До голяма степен обърнатата Умереност е сходна, но там се отказвате не от контрола, а от желанието да правите всичко заедно. Компромисите работят до едно време. Оттам нататък хората се изморяват и като цяло е по-добре всеки да прави онова, което го радва, вместо взаимно да се изнервяте. Вие идете на ски, а половинката ви може да си навакса със сериалите. В крайна сметка това със семейната идилия го има само по филмите. Всъщност, с обърнатата Умереност, когато се откажете от илюзията за перфектни празници и разни чудеса, когато оставите събитията просто да са такива, каквито са, и спрете да казвате „да“, когато мислите „не“, нещата имат по-голям шанс да се случат гладко и спокойно. Изкуство, на което аз все още се уча.

Несъмнено има още карти, които могат да се изброят, но спирам до тук, че текстът стана дълъг. Но ще се радвам, ако в коментарите и вие споделите опит с таро по празниците. До тогава Весели празници и не забравяйте – в момента сме в най-ниската точка, така че оттук нататък може да става само по-добре :)

Реклама

3 thoughts on “Таро за оцеляване по време на празниците

 1. Много ми хареса Вера..
  Да, на 19.12 изтеглих Луната, но не обърната, заедно с 4 чаши, при питане за резултат от предстояща среща свързана с разрешаване на проблем в работата ми. После след срещата мислих много за тези карти..Само едно нещо изкачаше в главата ми.. “Забавлявай се и пренареди приоритетите си Ваня. Всяко зло за добро! Което не можеш да промениш, не можеш, но можеш да се забавляваш с това, което имаш за момента..“
  Весели Празници Вера!
  <3

 2. И какъв беше резултатът? Луната с 4 чаши ми звучи като че ли нищо не се е разрешило – не съвсем ясен резултат и нещо, което не ви е удовлетворило.

 3. Интересни тълкувания, мисля, че има много други начини за тълсуване на картите таро!

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s