Моята философия за това какво е таро и за какво е полезно

Тъй като напоследък ми се струва, че не съм начертала ясно каква е моята концепция при гледането на таро, реших да го направя в отделен пост, вместо да го обяснявам това при всяко ново гледане. Интересно ще ми е да прочета в коментарите и какви са вярванията на други, занимаващи се с таро. Особено, дали според вас по картите може да се види окончателното бъдеще. Дали на някого или нещо му е писано да бъде или не.

Таро е консултант, не съдия, който издава присъда

Първата масова заблуда при хората, които за пръв път чуват за таро карти, е, че това е вид оракул, който може да им предскаже бъдещето. Тази масова заблуда в най-голяма степен ми е отровила преживяването да гледам на други хора. Не, че таро не може да предсказва бъдещето. Възможно е, често съм правила доста точни прогнози, но все в рамките на около година напред. Но не мога да ви кажа дали на нещо му е писано да стане, или не.

Първо, според мен, сериозно се спекулира с това какво е „писано“ на човек. Да, вярно е, че някои събития са предварително „наредени“ да ни се случат, да не можем да избягаме от тях, но това не важи за всичко, което ни се случва. За мен лично, човек си носи някакви уроци за научаване. Примерно, ако има проблем с авторитетите и не може да си отстоява собственото мнение, то е твърде вероятно да се обвърже с партньор, който да го мачка. На него определено му е „писано“ да бъде с такъв партньор тоест човек с подобен характер, но това не значи, че е обречен на подобни връзки до края на живота си. Те му се случват именно, за да осъзнае над какво да работи. И едва, след като промени себе си, ще промени и хората, които привлича в живота си.

Най-често задаваният въпрос е „Писано ли ни е да сме заедно?“ с надеждата, че ако сте скъсали, то в един слънчев ден ще се озовете отново заедно и всичко ще е цветя и рози и 10 чаши. Истината е, че зависи от вас и дали сте готови да положите усилия да се промените за партньора си. Ако просто чакате бъдещето да ви донесе щастлива развръзка, без да искате да се променяте и да отстъпвате пред някои от различията на партньора си, то просто няма как да се случи.

А ако излизате едва от около месец и искате да знаете има ли смисъл да се хабите, той ли е мъжът с главно „М“, отсега ви казвам и без карти – не е. Ако сте истински влюбени в някого и сам Господ да слезе от небето и да ви каже: „Не ти е писано да си с този човек!“, ще го напсувате и пак ще продължите да го гоните. Защото това значи да си влюбен. Другото са просто тънки сметки.

Когато смятате, че сте жертва на обстоятелствата, бъдещето е просто още от това, което в момента не ви харесва

Отново давам пример с въпросите за връзки, защото те са най-често задаваните. Ако взаимоотношенията ви с някого не вървят, то имате някакви проблеми помежду си. Ако не се опитвате да работите по тях и вместо това всеки месец питате как ще се развива връзката ви, надявайки се те да изчезнат от само себе си, бъдещето ще е просто още от онова, което не ви харесва в момента. За да получите различно бъдеще, трябва вие да сте различни в бъдеще. И да, знам, че е трудно и гадно да се променяш, да поемаш отговорност за своя принос в това как стоят нещата в момента, но просто няма друг начин. Ако го избягваме това, никога няма да намерим онова, което търсим. И от тук следва:

Таро е най-полезно за работа над себе си

Всяка спънка в живота си първоначално изживяваме като проблем отвън. Приятелят ни е несериозник, съседите само цапат, шефът ни е нещастник, държавата ни е скапана. Това е напълно естественото ни поведение и не го казвам, за да натяквам или да се правя на велика, защото аз реагирам по абсолютно същия начин. И точно тук, според мен, тарото се включва и ви показва, че всичко, което възприемате като пречка отвън, е преодолимо по някакъв начин, стига да приемете, че вие също имате някакви трески за дялане и работата по тях е напълно достатъчна, за да промените външната среда. Това не означава непременно, че приятелят ви ще стане по-сериозен или съседите ви ще започнат да чистят пред входа, макар че и това не е изключено. Означава просто, че ще намерите конструктивен начин да се справите със ситуацията и най-вече – ще осъзнаете къде точно и как сами саботирате себе си.

Няма правилен и грешен избор

Това е друга заблуда, в която аз лично често попадам. Не знам, дали заради Марса във Везни или нещо друго, но съм склонна да мисля, че ако избера едно нещо – ще ми е гадно, а ако избера друго – то нещата ще се развият чудесно. И ако питам таро, ще имам цялата необходима информация, така че да взема най-доброто възможно решение. Това обикновено ни превръща в роби на картите. Истината е, че се колебаем само тогава, когато нито един от вариантите не е точно по вкуса ни. Но все нещо трябва да се направи и избере, защото иначе оставаме в някакъв вакуум, който може да ни побърка. Можете да се усетите, дали сте попаднали в този капан на мисли, ако ви преследват 2 жезли, 2 мечове или пък 8 мечове като резултат.

Всеки избор си има плюсове и минуси. Понякога минусите са по-очевидни от плюсовете. Таро може да ви ги покаже, но това няма да свали от раменете ви тежестта от вземането на решение и най-вече поемането на негативите от него. А и в повечето случаи вие вече и сами си знаете какви са тези плюсове и минуси. Може да ви е полезно да ги видите обобщени, а може и да не е.

Консултацията с таро е за вас, за да разберете себе си, а не за да шпионирате околните

Най-често хората се впускат да питат за другите около себе си. Кой какво мисли за тях, децата ще се оправят ли в живота, този или онзи какво чувства към тях. Понякога е от загриженост, понякога от липса на доверие, друг път си е чиста проба любопитство. Не обичам да гледам на такъв тип въпроси и често отказвам, защото от една страна го чувствам нередно. А от друга – тези въпроси обикновено са още един начин да избягаме от себе си. Нали знаете, най-лесно е да решавате проблемите на другите, защото ако не го правите, иначе трябва да се захванете със своите. А притесненията за децата са напълно безполезни, защото всеки сам си определя пътя и нито вие можете да им решите проблемите, нито пък има такова нещо като „заживели щастливо“, в което изведнъж всичко ще им се нареди и вие повече няма да имате повод да се тревожите. Да не говорим, че ако не ги оставите сами да се оправят от време на време, ще израснат напълно неспособни да се грижат за себе си. Показвайте любовта си към тях не чрез притеснения (които нищо не оправят), а чрез вяра, че те са достатъчно силни и способни хора да се справят сами.

Задавайте въпроси с отворен край, за да може таро да ви разкаже история

Въпросите, изискващи отговор с „да“ или „не“ не са силата на таро, защото то е като да искате да си сипете супа с вилица. Езикът на картите говори, чрез изображения и разказва истории. Той не е фактологичен, няма цифри, имена или дати. Да, ако тълкуващият е опитен и знае в подробности ситуацията ви, може да разгадае по историята в картите дали нещо ще се случи, или не. Но в повечето случаи тълкуващият няма всички данни на разположение и може да ви опише само как вие ще се чувствате в бъдещата ситуация.

Цитирам Бенебел Уен тук, защото съм много съгласна с нея, че таро не се отнася до физическия свят, а до метафизичния му план. Ако го разберем по-добре, тогава можем да си обясним и физическия план на нещата.  С две думи, според мен, таро работи с психическата енергия на питащия и когато тя бъде осъзната и трансформирана, тогава се променя и външното ѝ проявление.

В заключение искам просто да ви насърча да задавате въпроси за себе си и да обръщате внимание на вашата роля в ситуацията, в която се намирате. Защото често тя е единственото нещо, което можете да промените. И понякога това е напълно достатъчно. Това не значи да не си гледате за бъдещето, но бих ви посъветвала да го правите за по-кратки периоди напред и да обръщате повече внимание на онова, което картите ви говорят за настоящето.

Реклама

11 thoughts on “Моята философия за това какво е таро и за какво е полезно

  1. Страхотна статия, много интересна! Благодаря за труда, Ви!

  2. Статията е супер! Не знам за кой път го казвам това, че винаги казваш нещата толкова директно и целокупно. Аз все още не се чувствам достатъчно уверена, за да изкажа по-целенасочено мнение. Доста неща ми се въртят в главата относно картите, но не искам да правя прибързани заключения. Това, което мога да кажа от опита си до тук е, че е нужно време. Също така човек трябва да задава въпросите, когато е готов за отговорите. Те не винаги са това, което искаме да чуем, но са правилни.

  3. Статията е страхотна! За себе си мога да кажа, че ме намери в точния момент. След дълго време гледане за хората /напълно безсмислено според мен/, дотолкова се изтощих, че съм в период на осмисляне -за какво точно е таро, помага или вреди и защо има момичета, които не са на себе си в резултат на честат употреба за масови „гледанки“. Предполагам, че всеки практикуващ е стигал до кръстопът и си е задал въпрос, а сега накъде. Затова статията е много полезна, тя не дава просто чужда гледна точка, а те подтиква към размисъл. Благодаря!

  4. И аз си го задавам този въпрос от време на време. Струва ми се, че обикновено се случва след „предозиране“ с таро :)

  5. Много ми харесват моментите, в които на зададен въпрос за бъдещето, картите покажат моментното състояние и чувства на питащия, но не и развръзката на ситуацията. Тогава си казвам – колко е велико Таро, и как не всичко трябва да ни бъде дадено да знаем на този етап. И как всичко в бъдеще зависи от действията ни днес, спрямо сегашната настройка и действия. Обичам и историите, които разказва Таро. Не съм многословна личност и ми е трудно да формулирам историите на дълго и широко, затова ползвам цитати, често от твоите 78 истории, за което съм ти много благодарна, че ги споделяш с нас. Но точно това е силата на Таро, да разкаже цветна история, която да докосне питащия, да му даде тема за размисъл, над какво да работи, как да се промени. Благодаря за споделените ти мисли, Вера! Вдъхновяваш!

  6. Страхотно статия! Поздравления… :)

  7. Здравейте! Поздравления за блога и благодаря за ценната информация, която споделяте! Бихте ли ми казали коя е колодата, която редите на снимката? Рязко ме привлече… :)

  8. Казва се Steampunk Tarot и е на Барбара Мур и с ходожник Али Фел. Защото мисля, че има още една стиймпънк колода и понякога хората се объркват. Това е линк към нея в амазон: https://www.amazon.com/Steampunk-Tarot-Barbara-Moore/dp/0738726389

    Благодаря на всички за коментарите. Чета ги, макар невинаги да знам какво да отговоря и дали изобщо има нужда от отговор :)

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s