Различни приложения на таро картите

Понеже най-често срещаното мнение за Таро е, че то е единствено и само инструмент за гадаене на бъдещето, реших да напиша този пост с информативна цел, за да изброя какво още може да постигнете с картите. Съвсем не претендирам за изчерпателност, даже бих се радвала да го допълним. Аз самата все още търся допълнителни начини, по които работата с таро може да ни помогне.

 1. Прогностика

  wildwood-star
  Звездата в Wildwood Tarot

  Започваме с това, което всички разбират, щом чуят за таро. Тук влизат и въпросите, изискващи отговори с „да“ или „не“. Но забележете, че не казвам гадаене на бъдещето, а именно прогностика. Въпреки, че вярвам, че някои събития в живота ни са предварително зададени и неизбежни като вид предизвикателства или най-общ маршрут на живота ни, също така вярвам и че бъдещето ни не е написано на камък. Още по-малко Таро е създадено, за да ни съобщава какво ще се случи с нас самите като зрители на собствения си живот.
  Вместо това мисля за питащия като за шофьор, а за Таро като негов навигатор. Взаимствам метафората от Кели-Ан Мадокс в това видео. Питащият взема решенията по кой точно маршрут да поеме, а не Таро. Картите могат само да кажат: „след 800 метра следва остър десен завой“ или „пътят след километър се разклонява на дясно в посока село Кариерно развитие и на ляво към село Майчинство“. Но кое ще избере питащият в крайна сметка си остава негово решение. Затова можете да питате какви тенденции се очертават за вас в близко бъдеще, но гледащият на карти не е ясновидец. Той не може да погледне 3-4 карти и да ви каже името на бъдещия ви партньор в живота, какво ще работите, колко деца ще имате и т.н. Или поне аз не съм срещнала все още някой, който може да извлече такава информация само от картите.

 2. Личностно развитие

  druidcraft-hermitТова е функция на Таро, когато решим да концентрираме въпросите върху самите себе си – нашите скрити желания, страхове, защо реагираме на външните фактори по начина, по който го правим, какви истини за нас самите отразяват отношенията ни с другите и т.н. С две думи – когато пристъпваме към Таро с желание да научим нещо за себе си, а не за другите. Този списък с въпроси, който бях споделяла преди време, е много подходяща първоначална насока. Според мен, Таро става много по-дълбоко и трансформиращо, когато започнем да търсим навътре в нас, а не навън.

  Иска ми се тук да добавя една много точна насока, която прочетох от Лиза Фридеборг – добавете по една позиция за съвет във всяко подреждане, което правите. След това предприемете действие в унисон със съвета. Не задавайте нови въпроси преди това.

 3. Общуване с вътрешното дете (inner child)

  page-wands-greenwitchТова е термин от популярната психология, който идва да опише натрупаните в детството емоционални травми и как те влияят на поведението ни, когато не бъдат изведени до ниво на съзнателност. Тъй като тук се навлиза в полето на психологията и не искам да говоря за нещо, което не познавам, ви насърчавам да потърсите информация сами, ако темата ви е интересна. Доколкото аз съм използвала техниката, за мен този образ на вътрешното дете е свързан и с една наша версия, от която всъщност идва голяма част от енергията и вдъхновението ни, но до голяма степен може да е потисната, защото като част от възпитанието ни се е наложило разбирането, че не трябва да играем, а трябва да сме възрастни.
  Как се използва тази техника? Предимно чрез задаване на въпроси към тази част от личността ни. Можете да теглите по една или повече карти, както ви е удобно. Примерни въпроси, които са на Wild Moon Woman:
  – Как ти (вътрешното дете) ме виждаш (възрастния човек)?
  – Как би описал сегашното си състояние?
  – Кой е основния проблем, който има нужда от лекуване и помирение?
  – Какво трябва да правим по-често?
  – Кой е най-големият ти страх?
  – Какво те подхранва и стимулира?
  – Какво ти носи удоволствие?
  – Коя конкретна емоция/ситуация имаш нужда да преработиш и разрешиш?
  Пълният списък с въпроси може да намерите ТУК.

 4. Тълкуване на сънища

  housewivestarot-moonТова е едно от най-полезните приложения на Таро лично за мен. Аз сънувам всяка нощ и много голяма част от посланията на подсъзнанието ми/несъзнаваното/вътрешния водач или както там изберете да го наречете, идват именно чрез сънищата. Те винаги си служат с някакви метафори – нещо конкретно в съня обикновено е символ за друго конкретно нещо в живота.

  Най-често започвам с разчленяването на съня на отделни символни мотиви, например животни (в началото на работата ми с таро сънувах ухапване от змия, което говореше за отваряне към езотеричните теми), конкретни явления (да речем яздите заедно с други хора, но конят ви е изморен и не можете да ги следвате) или пък начин, по който се чувствате в самия сън. Питам с по една карта какво символизира всяко едно от тези неща. Накрая тегля една или три карти за обобщение на цялостното послание на съня. Задължително записвайте. Дори и да не ви стане ясно от самото начало, след ден, два може да усетите посланието.

 5. Работа със сянката (Shadow work)

  TheDevilТова до голяма степен е сходно с точка 3, но е насочено не толкова към детското у нас, колкото към тъмната ни и не особено приятна страна на личността, която избягваме да погледнем в очите, защото се срамуваме или пък се чувстваме некомфортно от нея. Това може да е нещо, което прожектираме върху околните и ги критикуваме силно и разпалено, без да си даваме сметка, че всъщност нападаме себе си. И тук, както и при общуването с вътрешното дете, е най-добре да си водим дневник и да описваме гледанията с таро и нашите собствени анализи, защото това ни позволява да се връщаме назад към теми, за които може да не сме били готови в момента на гледането. Още повече, че когато става дума за толкова чувствителни теми, човек рядко е обективен и има нужда от време, за да изплува значението на картата. Нямам опит все още в тази област, така че следните въпроси са по-скоро насочващи:
  – Какво се страхуваш да разкриеш на другите?
  – Каква фалшива броня си изградил за себе си?
  – В какъв стереотип попадаш неволно?
  – В коя сфера имаш нужда да разшириш хоризонтите си?
  А това е клип с няколко варианта на подреждания, като последното включва и работа с вътрешното дете:

Списъкът не претендира за изчерпателност, така че ще се радвам, ако споделите в коментарите как изглежда вашата таро практика и кои полезни методи от нея съм изтървала в този пост.

Реклама

6 thoughts on “Различни приложения на таро картите

 1. И аз като Вас много сънувам и с удоволствие ще изпробвам Вашия метод за разтълкуване на сънищата!

 2. Досега имам опит само за тълкуването на сънищата. Но тъй като е от скоро, ще напиша някакви по-иверени резултатимслед време. Това, което правя аз е да тегля картите не веднага след като се събудя, а в течение на деня. Тъй като може да пропусна нещо на прима виста. За да получа максимално обектива картина, искам да събера всички части. Това, което направих днес беше следното: Записах първите впечатления, които си спомних. По-късно, обаче повторих. И резултатите бяха коренно различни. Осъзнах, че първоначално съм изпуснала половината неща.
  Не мога да кажа дали това е правилното процедиране или не. Все пак е някакъв вид експеримент.
  Също така е важно, поне според мен, че трябва човек да е спокоен, не прекалено натоварен емоционално.

 3. Здравей, Вера! Линковете в текстът малко трудно се забелязват. Не знам дали е нарочно, но реших да споделя за всеки случай :)
  Поздрави!

 4. За съжаление, това зависи от самия темлейт, а не от мен. А не ми се иска да го сменям.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s