Паралел между видение на Юнг и картата Света

Споделям ви един откъс от автобиографията на Юнг, в който той описва свое видение. Това, което лично мен ме порази, беше не само описанието на синята светлина, с която аз свързвам картата на Света в таро (най-вероятно заради влиянието на колодата на Друидите и Уика, на която съм се учила), а и самото описание на усещането в това видение. То е едно към едно значението на картата Света в таро. Също така едно към едно моето лично преживяване с нея. Ако и вие сте като мен и обичате да намирате препратки към таро в заобикалящия ви свят, вярвам, че откъсът ще ви хареса.

Не всичко описва дословно значението на картата. Подчертала съм моментите, които смятам, че най-силно характеризират или изображението, или посланието на последния Голям аркан.

Между другото, за всички, които досега са ме питали коя книга на Юнг да четат, за да разберат таро – тази, автобиографията му. „Спомени, сънища, размисли“. Ако не ви помогне да разберете таро, поне ще ви покаже практическото проявление на дуалността Отшелника-Луната като карти на личния път :)

Струваше ми се, че се намирам високо горе в космическото пространство. Ниско долу под себе си виждах земното кълбо, окъпано в чудна синя светлина. Виждах тъмносиньото море и континентите. Дълбоко под краката ми се намираше Цейлон, а в далечнината пред мен – полуостровът на Индия. Зрителното ми поле не обхващаше цялото земно кълбо, но очертанията му бяха ясно различими и контурите проблясваха като сребро сред прекрасната синя светлина. На много места Земята изглеждаше цветна, покрита с цветни или тъмнозелени петна, като оксидирало сребро. Далече наляво се виждаше обширната жълточервеникава Арабска пустиня; сякаш там среброто на Земята беше придобило червеникавозлатен оттенък. Следваше Червено море, а далече зад него – на картата горе вляво – можех да различа парченце от Средиземно море. Погледът ми беше насочен главно нататък. Всичко друго се виждаше неясно. Можех също да видя покритите със сняг Хималаи, но в тази посока беше мъгливо или облачно. Надясно изобщо не поглеждах. Знаех, че се каня да напусна Земята.

По-късно се осведомих колко високо в пространството би трябвало да се намира човек, за да може да обхване подобна гледка – на хиляда мили [1600 км]! Гледката към Земята от тази височина беше най-великолепното нещо, което изобщо съм виждал.

След известно време, в което размишлявах, аз се обърнах. Бях стоял, така да се каже, с гръб към Индийския океан, с лице на север. После ми се струваше, че съм се обърнал на юг. Нещо ново влезе в полезрението ми. Недалече видях в пространството огромен тъмен каменен блок, нещо като метеорит. Беше с размерите на моята къща, може би по-голям. Камъкът се носеше в пространството, както и самият аз.

Подобни каменни блокове бях виждал по крайбрежието на Бенгалския залив. Това са блокове от черно-кафяв гранит, в някои от които са били изсичани храмове. Подобен гигантски блок беше и моят камък. Входът водеше в малко преддверие. Отдясно на входа върху каменна пейка един черен индиец седеше неподвижно в поза лотос. Беше облечен в бяла роба и аз знаех, че ме очаква. Към преддверието водеха две стъпала, а навътре отляво беше входът към самия храм. В безбройните малки ниши, всяка с чинийка с вдлъбнатина, напълнена с кокосово масло, горяха кандила, които обрамчваха вратата като венец от пламъчета. Подобно нещо бях виждал в действителност – когато посетих Храма на Свещения Зъб в Канди в Цейлон; няколко реда запалени кандила от този вид опасваха портата.

Когато се приближих по стълбите към входа в скалите, с мен се случи нещо особено: имах чувството, че всичко, което е било досега, се свлече от мен; всичко, което целях, исках, мислех – цялата тази фантасмагория на земното съществуване се смъкна от мен – един изключително болезнен процес. Но все пак нещо остана; като че ли сега носех всичко, което бях преживял или извършвал, всичко, което се беше случвало около мен. Бих могъл също да кажа: то беше аз и аз бях то. Така да се каже, състоях се от това. Състоях се от моята история и имах пълната увереност: ето това съм аз. „Аз съм този сноп от онова, което е било и е било извършено.“

Това преживяване ми донесе усещането за крайна бедност, но същевременно и огромна пълнота. Нямаше нищо вече, което да искам или да мечтая. Съществувах в една обективна форма; бях онова, което съм бил и което съм живял. Отначало доминираше чувството, че съм унищожен, оголен, дори ограбен, но изведнъж това изчезна. Всичко изглеждаше отминало, остана само fait accompli [свършеният факт], без каквото и да било отношение към онова, което е било. Нямаше никакво съжаление, че нещо си е отишло или е било отнето. Напротив: имах всичко, което бях, и това беше всичко.“

из „Спомени, сънища, размисли“ на К.Г.Юнг, стр. 417-419

Реклама

3 thoughts on “Паралел между видение на Юнг и картата Света

  1. Вера , аплодисменти от мен! Мога само да си пожелая да преживея картата Светът, след това описание.

  2. Аплодисментите може би са за Юнг? Това все пак е негово видение :)

    Важно е все пак да се има предвид, че това е едно доста по-философско и широко разбиране за значението на картата, защото видението на Юнг е дошло в момент, който той самият описва като на прага на смъртта. С две думи, няма как да се преживее чак такава цялостност в по-ежедневен и несъбитиен план, в който обикновено се случва гледането с таро.

  3. Картата Светът , аз я разбирам, като да се разделиш с нещо което е било до момента “ Целия ти свят “ и въпреки болката и всички последици, които носи тази раздяла , да се чувстваш облекчен и лек като човек разделил се с огромен товар. Но нямам много опит с картата и напълно възможно е да греша.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s