Ревю: Таро на Зелената вещица (Green Witch Tarot)

IMAG0343_1
Целият комплект. Умереността е на снимката на кутията, на корицата на книгата е изображението на Луната. Най-долу е цялата колода, но се вижда само картата на Глупакът

Таро на Зелената вещица или както е на английски – Green Witch Tarot, е последната колода, която си вземам за известно време, защото стигнах до убеждението, че най-добри резултати дава гледането с една и съща колода за продължителен период от време.

Зелената вещица много я исках заради силната връзка между картите и природата, а на мен това ми е слабост. Мисля, че някои карти са просто вълшебни, въпреки че на места доста проличава, че илюстраторката (Кири Леонард) е в началото на пътя си, поне що се отнася до скициране на човешки тела. Това е и уговорката, която правя – мъжките фигури са доста зле на места, има някои карти, над които е можело да се поработи още малко, според мен. Но пък за сметка на това самите цветове в картите са толкова ярки и въздействащи, че според мен компенсират.

Въпреки че колодата се води като един вид инструмент за зелена магия (боравене с билки, цветя, растения, различни животни като символи), не мисля, че това е задължително условие, за да се гледа с нея, напротив. Дори ми се струва, че е доста типична Райдър-Уейт-Смит колода. Което до известна степен ме разочарова, защото очаквах, че ще са засегнати повече магически практики. Символиката и историята в картите е силно обвързана с живота сред природата и християнските елементи са напълно отсъстващи. Има някои промени като например повечето от имената на картите в Големите аркани са заменени с такива, които съответстват на… неопаганизъм, уика, друидство…? Никаква идея нямам, за мен всичките тези се сливат. Но най-общо казано – трите аспекта на Богинята – девица, майка и старица, Слънцето като Бога, който сменя формата си според сезоните и т.н. Боята мечове е променена на атаме, което е ритуален нож, а чашите са chalices вместо cups, но не мисля, че това оказва някакво въздействие.

Какво ми харесва

Тази колода е много жива и създава силно впечатление. Цветовете са омагьосващи и връзката с природата определено я има. Въпреки че символиката не е традиционна, много лесно поражда асоциации в този, който работи с нея.

Към нея върви и доста сериозна книга, както е практика на издателство Llewellyn. Става дума за 240 страници. Книгата е стандартна – въведение в таро и гледането с него накратко в началото, после обяснения и значения за всяка карта и накрая няколко подреждания, които никога не използвам :D Келтският кръст тук се нарича Подреждане Вещерски кръг, Подковата е кръстена Мистична пирамида и т.н. Дървото на живота е нещо ново за мен като подреждане, но ми се виждат твърде много карти – цели 15.

Някои от неособено приятните карти като 3 мечове и 10 мечове са с променен и според някои твърде смекчен вид, което беше породило сериозно неодобрение в Aeclectic таро форума. За мен лично липсата на кървящо сърце под дъжда не е голяма загуба, а мога да кажа, че в тази си форма 3 мечове е не по-малко тежка. А изображението на 10 мечове ми е едно от любимите до този момент. Тествах асоциациите на хора, които изобщо не се занимават с таро към тези конкретни карти и въпреки липсата на типичната за Райдър-Уейт-Смит символика, изображенията продължават да пораждат същите впечатления.

Така че според мен тази колода е подходяща за начинаещи.

IMAG0540_1
Паж мечове и 10 мечове

Паж мечове е една от картите, които веднага грабнаха вниманието ми и се превърнаха в любими. Мисля, че това е най-добре нарисуваната карта от цялата колода. Не мога да спра да се чудя какво щеше да се получи, ако илюстраторката беше вложила толкова старание и във всички останали карти. Но така или иначе изброих цели 21 карти, които директно отидоха в графата любими. И само 3, които смятам, че са несполучливи. Това си е доста добър резултат, според мен.

В интерес на истината всички Пажове, които са деца в тази колода, са ми любими, с изключение на Паж чаши – там сякаш е можело още малко да се поработи.

Открих, че Зелената вещица е много добра за медитация. Или поне при мен така се получава. Когато имам проблем със значението на дадена карта, просто се вглеждам в нея добре за известно време, после затварям очи и си представям, че влизам в картата. Там историята обикновено се разгръща много спонтанно и от само себе си, така че е лесно да достигна до истинското послание на картата. Това, разбира се, се получава с всяка колода, но просто със Зелената вещица ми е много по-лесно и приятно.

IMAG0541_1
Отшелникът – Паж жезли – Луната

Според мен Малките аркани са изпипани повече от Големите, за разлика от колода като Домакинското таро, например, където нещата са точно на обратния полюс. Гърбът е много красив, напомня ми за Коледа. Като картон – картите са леко тънки, типично за Llewellyn, но не е нещо прекалено. Мисля, че няма да имат повече от нормалното износване.

Какво не ми харесва

Както вече споменах по-горе – мъжките фигури тук-таме куцат доста. Три карти определено не ми харесват като изображения, защото са доста постни и сякаш до известна степен претупани. Това са 6 мечове, 3 жезли и Рицар мечове. Не казвам, че не работят в гледания или че изображенията им не ми говорят или пък че нямат общо с типичното им проявление. А просто че изображенията им са малко куци.

IMAG0539_1
6 мечове – 3 жезли – Рицар мечове

Ако сте начинаещи и изберете тази колода – не разчитайте само на книгата в комплекта. Макар тя да е чудесна като за книга, която е просто част от комплект карти, значенията в нея са доста… плоски. Например – жезлите са все за работа, което мнение аз определено не споделям. Пентаклите също са работа. Абе, въобще много работа има в тази колода според авторката Ан Моура :)

Това май е всичко, което не ми харесва.

Гледам с тези карти от края на февруари и определено мога да кажа, че подрежданията с тях са ясни, точни и изпълнени с достатъчно информация, че да те занимават часове, което на мен ми е едно от любимите неща.

Накрая, по традиция, ето какво излезе в обичайното вече за всяка нова колода интервю, което правя (нарочно беше само с прави карти):

IMAG0537_1

1. Представи се, разкажи за себе си на кратко: Асо жезли

За мен това е вдъхновение за действие, мотивация, енергия и точно това виждам в тази колода като цветове и настроение. Освен това специално това Асо жезли ми напомня за началото на лятната ваканция, защото тя винаги започваше с бране на череши от покрива на къщата на село. Мисля си още, че това може да са силно енергийни карти за някакъв вид магьосническа практика, ако се занимавате с това.

2. Какъв е езикът, на който говориш: Кралица пентакли

Най-общо казано, прагматичен. Обича да дава съвети, между другото :) Близък е до природата, но също така и до по-материални и земни, ежедневни теми. В този смисъл може би Зелената вещица е повече колода за ежедневните грижи и проблеми и по-малко за духовно развитие, защото се концентрира върху нещата тук и сега или постигането им, а не толкова върху емоционалното ни съзряване.

3. Коя е силната ти страна: 8 пентакли

Отново пентакли, никаква изненада тук. Силата на тези карти явно е в детайлите и аз определено се вглеждам в тях, затова открих, че ми е по-лесно да работя с тази колода с възможно по-малко карти. Така всяка една има възможност да изпъкне и да разкрие повече подробности.

4. Коя е слабата ти страна: 6 мечове

Тази колода, според мен, изобщо не обича да пътува. Освен това 6 мечове е май най-слабата карта в цялото тесте, така че има логика, да. Освен това ми прави впечатление, че колодата май е като куче с кокал – като захапе една тема, не се уморява да я дъвче ден след ден. Рядко ще ти покаже нещо друго, над което можеш да се фокусираш, за да се разсееш. Нормално, 8 пентакли не обича да се разсейва, докато не свърши работата.

5. За какъв тип въпроси си най-подходящо: 7 чаши

И тук отново става дума за фокуса – ако си затрупан от различни теми в живота си, тази колода ще ти помогне да се фокусираш върху най-важния за теб. Освен това работи добре при даване на съвети за избори. Измислих една подредба в тази връзка, която скоро вероятно ще споделя и тук.

6. Как ще ми помогне работата с теб: 4 чаши

Ще ме извади от скуката, ще ми донесе разнообразие, но до известна степен го има и усещането, че е доста сходна с Друидите и Уика. Все едно още една чаша от същото. И все пак новата чаша не е съвсем същата като предишните и факта, че все още работя с тази колода, за разлика от Домакините, например, според мен потвърждава по-положителния поглед върху 4 чаши.

Надявам се, ако някой от вас обмисля покупката на тази колода, ревюто да му е от полза. Споделете в коментарите, ако съм пропуснала да отбележа нещо за картите, което ви интересува. А пък, ако и вие я имате, ще се радвам да споделите мнение и впечатления.

Реклама

6 thoughts on “Ревю: Таро на Зелената вещица (Green Witch Tarot)

 1. Хей, благодаря за коментара и споделянето на линка! Попадала съм на блога ти няколко пъти, трябва да го разгледам по-обстойно. Твоят пост всъщност ме напомни за нещо, което съм забравила да напиша в ревюто: това, че няма рамки на изображенията за мен е голям плюс. По мое мнение така историите от картите някакси изскачат и оживяват. Но това наистина си е въпрос на лично предпочитание.

  Не знам дали знаеш, но Gaian Tarot (аз също много го харесвам и обмислям евентуално закупуването му по-нататък в бъдещето) го преиздават и ще е достъпно на цена около €30.

 2. О, перфектно! Благодаря за инфото :) Да, търсих Gaian Tarot още като попаднах на него. Ако имаш интерес, мога да ти изпратя няколко книги на Ан Моура, пиши ми мейл.

 3. Имам Вещицата от снощи :)
  Още нямам друго впечатление, освен, че са красиви :)
  Моето издание явно е различно от твоето – супер дебели са картите, един път и половина поне от стандартните. За съжаление напоследък, все по-често попадам на колоди печатани в Китай с такава дебелина. Инак печат, цветове, изрязване, книга – всичко друго е добре.

 4. Мисля, че пуснаха второ издание на тази колода с малко по-дебел картон на картите. Доколкото знам, кутията също е малко по-различна от вътре – идва с картонено оформление, което в средата има място точно за картите.
  На теб по-дебелите карти не ти харесват, правилно ли разбирам?

 5. Да, кутията е, както я описваш.
  По-дебелите са супер дебели и малко трудни за боравене, но ще видим как ще е.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s