Какво искате да четете тук?

Ще се радвам да споделите в коментарите какъв тип постове или информация бихте желали да видите в блога. Пишете ми с въпроси относно таро, които ви интересуват, а аз ще се постарая да ги организирам под някаква форма и да ги публикувам тук.

Така де, значенията на картите (макар и далеч от перфектни и изчерпателни) ги написах вече, личните години ги пиша, чак след като мина през тях, та съм малко в недоумение оттук накъде. Затова възнамерявам да се допитам до вас.

За какво ще ви е интересно и полезно да четете оттук нататък:

 • представяне на различни подредби;
 • комбинации от карти;
 • правилни и грешни подходи към таро;
 • рубрика от постове, в която вие да споделяте ваши подреждания, а аз и останалите четящи блога да ги тълкуваме заедно в коментарите;
 • да продължа интервютата с дворцовите карти;
 • по-задълбочено изследване на големите аркани;
 • постове от типа „Топ 10 карти за… (изневяра, нова любов, създаване на семейство, нова работа и т.н.)
 • интервю или представяне на други хора, които се занимават с таро в България;

Схващате идеята, предполагам. Това са само примери, които да ви насочат като идеи. Питайте за всичко, което ви е любопитно, а аз ще се постарая да отговоря, ако мога, или поне да потърся достатъчно изчерпателна информация по въпроса. Ще очаквам коментарите ви.

Реклама

13 thoughts on “Какво искате да четете тук?

 1. Здравей, Вера!
  Лично на мен биха ми били интересни постовете ти по следните теми:
  – комбинации от карти;
  – да продължиш интервютата с дворцовите карти (като това го чакам с огромно нетърпение, защото за мен е по-дълбоко вникване в самите дворцови карти);
  – интервю или представяне на други хора, които се занимават с таро в България и да споделят своя опит – подредби; комбинации от карти, теглени на въпроси, касаещи по-важните аспекти от живота на повечето хора, а именно любов, кариера, здраве и тълкуване; на какви въпроси им отговарят картите и на какви мълчат (имам предвид отричането на Да/Не въпросите и подобен вид отричани въпроси от някои таролози); и още подобни теми;
  – по-задълбочено изследване на големите и малките аркани;

  Май тея теми са ми най-интересни :)

  Нека и другите да споделят ;)

  Поздрави,
  Ели

 2. Супер! Благодаря ти много за коментара. С интервютата на картите мога да продължа веднага, за другите неща ще помисля малко какво може да се напише :)

 3. Здравей Вера , за мен е много важно да напишеш нещо повече , за правилните и погрешните подходи при работа с Таро . Затрудняват ме дворцовите карти в комбинации , ако може да се развие повече тази тема , също ще е много полезна за мен . Благодаря и поздрави .

 4. tarolink, аз съм малко скептична по отношение на въпросите, чиито отговори знаем веднага след гледането, защото от моята практика съм стигнала до извода, че картите рядко са смислени в такива случаи. Например, реших да задам въпроса какво я очаква Червената шапчица по пътя към баба ѝ, при което изтеглих три карти (колодата беше Друиди и Уика) и се паднаха: Светът – 3 пентакли, об. – 9 пентакли… Въртях, суках и честно казано тези карти не ми се струват никак свързани с приказката. Светът донякъде може да се види като пътуването ѝ из гората, но за 3 пентакли обърната трябват много усилия, за да ѝ се измисли някаква връзка със събитията. Или поне на мен така ми се струва. Така че не мисля, че това би могло да даде някакви конкретни резултати при изучаването на таро. По-скоро най-добрата практика според мен е да се задават въпроси за събития, които предстоят в близкото бъдеще и след това да се сверяват картите с резултатите.

  Anna.K, благодаря ти за предложението. Можеш ли да дадеш пример какво точно в комбинациите от дворцови карти те затруднява? Струва ми се, че много често трудностите в тълкуването там идват от очакванията на гледащия двете дворцови карти заедно да означават нещо трето.

 5. Вера , Затруднявам се ,когато имаме две дворцови карти една до друга и голям аркан в началото . Например Обесения , Крал чаши и Рицар Пентакли . Тук ме обърква различието в боите на Краля и на Рицаря и това ,че са една до друга .

 6. Така… става по-лесно с пример :)
  Дворцовите карти по същество също са част от Малките аркани, така че не бива да се гледа на тях по по-различен начин. Тоест, ако вместо Крал чаши и Рицар пентакли имахме, примерно, 3 чаши и 8 пентакли, тогава нямаше да ни обърква различието на боите и фактът, че двете карти са една до друга, нали? По същия начин трябва да се гледа и на дворцовите карти. Вземаш значенията на всяка една карта и се опитваш да ги сглобиш.

  Тъй като не знам въпроса, нито дали е имало някакви позиции в гледането, не мога точно да тълкувам, но ще стрелям в тъмното и ще кажа, че според мен картите говорят, че питащият се чувства безсилен в някаква ситуация, желанията му не са удовлетворени, това ти е по Обесения. После за дворцовите карти има два варианта: или това са две различни настройки, настроения, през които минава последователно един и същ човек, питащият, или са двама различни души, които са замесени в ситуацията. Възможно е да е второто, тъй като дворцова карта на трета позиция често показва друг човек, намесен в проблема. Ако разглеждаме по този начин картите се получава, че питащият е неудовлетворен от ситуацията, вероятно е приятелски настроен спрямо някого, за когото пита, но тъй като отсрещния човек е по-практично или професионално настроен, се разминават или в някаква степен комуникацията им е незадоволителна.

  Другият вариант за тълкуване е, ако питащият е едновременно и Крал чаши и Рицар пентакли, като едната карта показва сегашните му намерения, а втората бъдещата нагласа. В такъв случай към момента питащият ще е приятелски настроен, алтруистичен, в опит да бъде от полза на някого или просто гледа на нещата през призмата на чувствата, но в бъдеще ще придобие по-практична нагласа и е възможно да се вглъби повече в собствените си дела като начертае някакви конкретни стъпки и план за действие.
  Това обяснява ли ти поне малко нещата?

 7. Да Вера, обясних си нещата . Тази комбинация беше записана в дневника ми , като дневна и изобщо нямаше въпрос . Аз се отказах да тегля три карти за деня, това е от преди доста време . Тогава така и нищо не съм разбрала и не съм записала . Но пак се сблъсквам с основното правило в Таро – въпросът е най важен :)
  Благодаря ти много !

 8. Аз съм съгласна с pelle. Комбинациите дори от две или три карти все още ме затрудняват. В момента се опитвам да се упражнявам като тегля две карти за деня – мой вариант на попътен и насрещен вятър. Въпросите са:

  1) Какво ще ми върви в днешния ден

  2) Какво ще ми пречи в днешния ден.

  Вечерта или на другата сутрин, ако ми остане време правя разбор на деня и моето тълкование на картите

  Поздрави и хубав ден

 9. И аз да се включа по темата. На мен би ми било интересно, ако имаш желание и време на обърнеш внимание на комбинациите от карти и по-специално такива, при които отнесени една към друга картите придобиват ново значение, различно от това, когато ги тълкуваме сами по себе си. Също така ме интересува, какво се има предвид говорейки се за „активни карти“. От това, което чета ооставам с впечатление, че става дума по-специално за големите аркани, които предлагат действие, а не пасивност, но не съм сигурна дали правилно разбирам нещата.
  Идеята за дискусия и съвместно тъклуване на комбинации с другите участници в блога също ми допада, както и по-задълбоченото разглеждане на картите и значенията им, не само големите аркани, а като цяло, понеже за мен все още има голям брой карти, които си остават неми.
  Срещам доста трудности при намирането на информация като цяло. За съжаление свободното ми време е значително ограничено, а и английският ми език не е на чак такова високо ниво, за да ползвам изцяло чужди източници. Направих опит да си поръчам част от книгите, които си препоръчала тук, плюс няколко книги на Карл Юнг в превод на български и останах шокирана, когато ми отказаха цялата заявка поради изчерпана наличност. Това не може да е реално:/

 10. Разбирам, че комбинациите от карти са най-любопитната тема, и в момента работя по въпроса да събера комбинации от практиката и да пусна някои примери. Това, което ми се иска да изясня за всички обаче е, че комбинациите от две карти не образуват трето значение. Има карти, които взаимно засилват посланието си, и такива, които си пречат. Но няма комбинация от карти, които по отделно да значат: път + котка = повишение. Не става така в таро. Или поне не и до колкото моят опит показва.

  Примерна комбинация – Колелото на съдбата + 6 жезли или Светът + 6 жезли е възможно да говорят за рожден ден. Даже във втората комбинация е възможно рожденият ден да е юбилей или навършване на пълнолетие, нещо, което представлява завършване на цикъл и започване на нов. Колелото и Светът в таро обикновено са мерило за време и цикли, а 6 жезли е моментът, в който си в светлината на прожекторите. Така че е логично да покаже рожден ден например, но не е единственото тълкуване. Може да бъде парти по повод пенсиониране или повишение, или дори преместване в друг клон на фирмата, зад граница – Светът + 6 жезли. Или просто край на един период на забвение и отново излизане на сцената – Колелото + 6 жезли.

  В другия случай картите могат да си пречат. Луната + 8 жезли може да се тълкува като стрелба в тъмното, някой налучква. Ако се съобразяваме с елементите – огън и вода си пречат и взаимно си подкопават силата. Но пак имаме Луна – неяснота, неясна посока и 8 жезли – бързи действия. Тоест комбинацията не ражда някакво трето, напълно ново значение.

  А за книгите – имаше една вълна на издаване на таро литература на български език около 2008-2009-та година и оттам насетне всичко спря, явно тиражите не оправдават очакванията. Повечето книги от тогава си се изчерпаха и не се планират явно нови издания. Така че алтернативите са или американски, или руски сайтове. За съжаление такова е положението. А книгите на Юнг, доколкото знам, в Хеликон ги има налични.

 11. Бих искала да попитам след като се разбъркат и цепят картите откъде се теглят-първите от тестето или които си избера?

 12. След като цепите, по принцип се изтеглят най-горните карти от тестето. Но също така има вариант и просто да ги разперите като ветрило на масата и да си изберете на случаен принцип карти. Можете да ползвате който вариант ви харесва повече.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s