Таро карти за вдъхновение: Глупакът

Част от статията „Пеша около света“, публикувана в National Geographic България, брой 98 от декември 2013 г., толкова много ми напомни за значението на картата в таро Глупакът, че просто не можах да се сдържа да не споделя тези два откъса с вас.

За да ви е по-ясно за какво става въпрос – журналистът Пол Салопек предприема седемгодишен околосветски преход от Африка до Огнена земя, за да повтори стъпките на предците ни, ранните Homo sapiens, които първи са тръгнали да скитат. Ето за какво става дума:

Глупакът или Търсачът в Gaian Tarot
Глупакът или Търсачът в Gaian Tarot

Да вървиш означава да падаш напред.
Всяка крачка, която правим, е удържан скок, предотвратено рухване. Така ходенето се превръща в акт на вяра. Извършваме го ежедневно – чудо в два такта: първо задържане, после отпускане. През следващите 7 години ще се нося из света в свободно падане.
На път съм. Имам за цел една идея, една история – може би една лудост.
[…]
За него [водача на Пол Салопек – Мохамед Елема Хасан] този проект е невероятен майтап. Да вървиш пеша седем години! През три континента! Да понасяш трудности, самота, несигурност, страх, изтощение, обърканост – и всичко това заради някакви идеи, философии, научни и литературни приумици. Допада му абсурдността на идеята.

Много ми харесва това наблюдение – всяко велико дело, всеки скок в научен или изследователски план на човечеството е бил извършван от някой, който е вярвал в идеята си, докато всички останали са я смятали за абсурдна, а на него са гледали като на пълен глупак. Летенето, например, е било смятано за невъзможно и пълен абсурд, докато някой не е доказал, че е възможно. И сега за голяма част от света то е просто ежедневие. Това е Уран в действие.

Така че какви са вашите налудничави и абсурдни идеи? Не се оставяйте на света да ви разубеди от тях :)

Реклама

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s