Със или без обърнати карти

Тъй като напоследък все по-често срещам призиви към начинаещите в таро да не използват обърнати карти, с което аз изобщо не съм съгласна, реших да напиша и моето мнение по въпроса.

Първо, какво са обърнати карти. Това са картите в гледане, които са с „главата надолу“ спрямо подреждащия ги. Това обикновено се дължи на различен начин на разбъркване на картите. При някои методи не могат да се получат обърнати карти, например, ако държите картите в едната си длан, а с другата вадите от колодата група карти и после ги пускате измежду останалите на случаен принцип, което е обикновения начин за разбъркване при картите за игра. Няма как да получите обърнати карти, защото така само сменяте позициите им, но не и посоката, по която те са ориентирани.

Аз обаче бъркам картите по различен начин – слагам колодата с лице към масата (или друга равна повърхност) и ги разстилам в кръг, докато не се получи една хубава купчинка. Докато се концентрирам върху въпроса си, бъркам така купчината с карти с две ръце, докато не усетя, че е достатъчно, след което ги събирам отново и цепя. При този начин няма как да се контролира, дали картите ще излязат само прави, или ще има и обърнати с главата надолу.

Druid-Craft-8-cupsОсновното възражение на поддръжниците на гледането само с прави карти е, че когато имаме различни тълкувания за права и обърната карта, в главата на начинаещия настава хаос, защото трябва да запамети двойно повече значения.
Аз не съм съгласна с това, според мен, значението на обърнатата карта е различно само в нюансите и по същество не внася нови неща, които да ги няма в тълкуването и на правата карта. Например, 8 чаши, която в права позиция означава напускане, оттегляне, оставяне зад гърба на идея, човек или работа, в обърнатото си значение показва някой, който има намерението да напусне нещо, да се оттегли, но временно е разколебан и отлага. Тоест обърнатото значение внася по-скоро нюанс, а не изцяло ново тълкуване.

Radiant-Rider-Waite-DevilДругото възражение е, че изображенията на обърнатите карти са трудни за възприемане, а таро е основно визуален инструмент.
В моята практика изображението на обърнатите карти може да подсказва каква е разликата между правото значение и обърнатото. Например, при Дяволът. В правата позиция на тази карта при Райдър-Уейт имаме голяма фигура на дявол, който седи (или клечи?) над фигурите на мъж и жена, които са вързани с вериги. Ако обаче обърнем картата с главата надолу, ще видим, че тогава фигурите на мъжа и жената застават отгоре, веригите падат, а дяволът като че ли губи от мощта си. Това напълно съвпада и със значението на картата в обърната позиция, която обикновено показва, че питащият е наясно с изкушението и факта, че постъпката му не е правилна, което малко или много му помага да се контролира повече в ситуацията.
Освен това фактът, че дадена карта се появява в подреждането обърната, съвсем не значи, че ние не можем да я изправим временно, докато добием по-ясна визуална представа за цялостната подредба, и после отново да си я върнем, както си е била.

За какво са полезни обърнатите карти?
Освен за нюанси, обърнатите карти могат да служат и като предупредителен знак. Те индикират енергия, която питащият не иска или не може да приеме, но която е важно за ситуацията да отработи, за да потръгнат нещата. Точно поради това обърнатите карти понякога могат и да се окажат по-важни от правите, защото ни показват над какво имаме да работим, ако търсим съвет от таро.

Когато направя по-голямо подреждане от поне 6-7 карти, ако преобладават обърнатите, съм забелязала, че при питащия обикновено има много блокирана енергия или колебания. Понякога това е от неправилно зададен въпрос – човекът иска едно нещо, но пита друго. Например, пита, дали съпругът/съпругата изневерява, въпреки че е почти сигурен в това. В случая той или тя трябва да пита относно собствения си избор в ситуацията, но питащият не го прави от страх или нерешителност.

Понякога многото обърнати карти са знак за застой. Ситуацията, за която питаме, в момента няма да претърпи развитие и ние не можем да направим нищо по въпроса.

Housewives-10-wandsНе винаги обърнатите карти имат негативно значение.
Най-лесен пример тук е 10 жезли. В права позиция тя ни дава усилие, нагърбване с много отговорности и като цяло тежък товар на плещите ни. При обърнатата 10 жезли обикновено се случва събитие, което макар и за кратко, сваля този товар от плещите ни, за да си отдъхнем.
Също така по мои наблюдения обърнатите 8 и 9 мечове често показват, че започваме да се измъкваме от ситуацията на затвор, в единия случай, или от тревожните мисли, в другия.

Важно е да се отбележи, че обърнатите карти не са някакво спонтанно хрумване на някой случаен човек. В повечето от книгите със значения, има варианти както за правите, така и за обърнатите карти. Така че е въпрос на личен избор на всеки гледащ на таро, дали ще ги използва или не. За мен и двата варианта са правилни, просто е въпрос на маниер и навик на тълкуване.

Ще се радвам да споделите, дали използвате обърнати карти в подрежданията си и каква е мотивацията ви и в двата случая.

Използваните изображения по ред на появяване в статията са от следните колоди:
Таро на Друидите и Уика (Druidcraft Tarot)
Radiant Rider Waite Tarot
Таро на домакините (Housewives Tarot)
Реклама

12 thoughts on “Със или без обърнати карти

 1. Лично аз за себе си не съм взела окончателно решение. Използвам обърнатите карти, но изпитвам известни съмнения. Това, което ме тормози е, че при наличието на 78 карти, всяка от които с доста обширно тълкувание би трябвало да могат да се покрият всички варианти. Напримерм об. дявол би трябвало да си има прав еквивалент. Не ги познавам достатъчно добре, обаче, за да мога да го твърдя със сигурност, затова се доверявам на хората с повече опит.
  Другото нещо, което ме тормози е какво да правя с изфръкналите
  карти. Ще се радва ако споделите мнение по този въпрос. Много хора тълкуват именно тях, други ги махат от тестето, аз лично ги връщам и продължавам ;D

 2. Еквивалентът на обърнат Дявол ще е прав Дявол. Затова твърдя, че лично за мен е по-трудно да тълкувам само с прави карти, защото не знам кога се проявяват положителните характеристики на картата и кога отрицателни.

  Относно картите, които изхвръкват от колодата при месене, въпрос на личен избор е, дали ще се вземат под внимание или не. Имала съм случаи, при които изхвръкналата карта ми дава най-точния отговор на въпроса. Но наблюдавам също така, че когато се разсея от въпроса си, докато бъркам картите, те се разхвърчават, за да ми привлекат обратно вниманието. Тогава не ги вземам под внимание при тълкуването.

 3. :) ех колко се радвам, че намерих този блог, :)))

 4. Много ми харесва блогът, поздравления за автора!
  Аз лично гледам само с прави карти,чувствам че още ми е рано за тълкуване на обърнати .
  Обръщам внимание на изпадащите карти,сякаш бързат да ми отговорят ,или да ме предупредят за нещо,с което не е свързан въпросът ми.
  Според мен е най-важно да разберем,кога Таро ни отговаря на въпроса,и кога дава отговор на друг въпрос,който не сме задали
  или просто не отговаря.Това е чувство ,което изграждаме при работата с картите,понякога отнема години.

 5. Аз гледам само с прави карти, защото смятам, че 78 карти определено дават всички възможни значения и нюанси, когато отговарят, поради което обръщането им не ми е необходимо.

 6. Ползвам само права колода. Не че не съм пробвала и със обърнати, но така и не успях да уловя отговорите им,посланието им. Защо се появяват. Но днес силно ме занима въпроса с обръщане на карти,и тълкуването на обърнатите карти. за метода-аз също правех това с общото мешена на картите било на пода,масата, както и докато бъркам колода обръщам по няколко карти,пак бъркам,пак обръщам и т.н.
  Остава да усетя идеята,проявата,намека на това да се появи обърната карта в тегленето.
  Вера прекрасен блог. Поздравявам те,това е призвание да учиш другите,да споделяш личния опит. Благодаря.

 7. ето отговора на “друиди и уика“ , на моя въпрос към тях да ползвам ли обърнати карти с тях ,като се надявах да има обърната карта,което ще приема условно за“да“ . в случая са две,което ме зарадва повече,плюс появата на боя меч.
  (картите като комбинация-интуицията,ум,мислене,интелект-не са на нужното ниво,кралят-може да показва нечие влияние над мен,което ме откъсва ,блокира,пречи. надявам се временно)
  5чаши об. – крал меч- асо меч об

 8. Винаги с обърнати карти! Значението понякога е коренно различно, само един пример – 2 мечове – все едно са различни карти….

 9. Здравейте Вера,
  От скоро изучавам карти таро и използвам техниката с всекидневното теглене на една карта за деня. Когато изтегля обърната карта, като обърната ли да я тълкувам или в изправена позиция? ( специално за картата на деня ме интересува)
  Благодаря от сърце!

 10. Няма значение, дали е карта за деня, за месеца, гледане на конкретен въпрос и т.н., важно е вашето намерение преди разбъркване на картите. Тоест предварително решете дали ще гледате само с прави карти, или ще вземате предвид и обърнати. Ако обърнатите карти са ви по-сложни и не искате да се затормозявате с тях, тълкувайте картата като права. Ако пък искате да гледате и с обърнати – има тълкувания на тях в блога ми и на още много места в интернет. Успех!

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s