Таро в добро и зло

В живота предпочитаме да се съсредоточаваме върху положителните емоции и радостите и да игнорираме негативните части от ежедневието си, сякаш като се преструваме, че те не съществуват, някакси можем да ги накараме да изчезнат от само себе си. Таро практиката ни понякога страда от същото нещо.

Замислете се колко пъти сте си записвали усърдно подреждания, в които сте изтеглили Слънцето, Магът, 10 чаши, 2 чаши, 4 жезли, 6 жезли и т.н… А сега сравнете колко записани подредби имате със Смъртта, 10 мечове, 5 чаши, 3 мечове. Това не са отговорите, които искаме да видим и чуем, съответно бързичко връщаме картите обратно в колодата и оставяме въпроса за друг път. Или пък изоставяме ситуацията, защото ни се струва безнадеждна. Или просто си казваме – на този етап не може да се направи нищо.

Но истината е съвсем друга – можем да направим нещо и то е да преживеем болката, да се потопим в тъгата си, да поплачем, ако трябва, да се затворим вкъщи за известно време. Да направим онова, което ни е нужно, за да преболедуваме ситуацията и да излезем здрави от другата страна на болката. Затова, ако видите някоя от описаните по-долу карти като съвет, изпийте горчивата чаша до дъно. Само тогава може да я напълните с нещо ново.

SP-DeathСмъртта е карта, при която всеки гледащ се опитва да постави акцента върху новото начало. „В момента си в труден период, нещо приключва в живота ти, една врата се затваря, но бъди нащрек, защото ще се отвори друга.“ Но истината, поне според мен, е, че при Смъртта все още няма начало. Когато я изтеглим в питане, е твърде вероятно да се чувстваме изгубени, съсипани, незнаещи откъде да започнем да съграждаме живота си отново. Напълно нормално е да се чувстваме така, някаква част от нас е умряла (метафорично), а на новата тепърва й предстои да се роди. Това не е лесна ситуация, не можем просто да си сложим фалшива усмивка и да се преструваме, че нищо не е станало, докато чакаме ситуацията да се промени. Даже е твърде вероятно ситуацията да не може да се промени, докато не осъзнаем загубата, докато не я изживеем и да я изплачем. Затова има и погребения, за да може човек да си вземе последно сбогом, да се прости и да плаче, да се потопи в мъката си и да може да осъзнае края. Без катарзис, няма пречистване, не може да се появи новото начало. Така че следващия път, при който изтеглите тази карта, не се обезкуражавайте, тя е като зелена светлина да се наплачете, да сте меланхолични, да сте тъжни, сега ви е позволено, сега е моментът да сте тъжни и да преживеете болката. А не когато новият етап от живота ви започне и осъзнаете, че не можете да дадете на новия си приятел любовта, която искате, защото не сте излекували на време раните от предишната си връзка.

SP-3S-5CТази двойка – 3 мечове и 5 чаши, много често дори се появява заедно в гледания. Те си подхождат, като съдружници по неволя :) Ако видите 3 мечове, кажете си на глас „сърцето ми е разбито, толкова съм наранен/а“. След това може би ще избухнете в сълзи, може и да ви поолекне малко от това. Важното е, че сте направили първата стъпка като сте осъзнали болката си. После си напишете или кажете на глас защо се чувствате така, какво ви е разочаровало, какво ви е наранило. Не се срамувайте да признаете, че сте обичали и сърцето ви е било широко отворено, за да бъде разбито от някого. Като си признаете болката, вместо да я игнорирате, давате шанс на сърцето си да се лекува.
При 5 чаши за вас е важно да си позволите да сте тъжни. Затова в колодата на Райдър-Уейт човекът на изображението е с черни дрехи, които са универсален символ на жалеенето. В по-стари времена периодът на жалеене не само е бил напълно приемлив (за разлика от ситуацията в днешното псевдопозитивно общество), но направо си е бил задължителен и ако не минеш през него, се е смятало за неуважително. Така че тази карта ви дава time out и позволение да сте тъжни. Изгубили сте нещо и да, тълкуващите таро веднага ще ви кажат, че макар три чаши да са разлети, две от тях все още си стоят пълни и да се фокусирате над тях. Но ако си изгубил работата си, фактът, че имаш щастливо семейство, колкото и успокояващ да е, няма да плати сметките накрая на месеца. Повтарянето на подобни позитивно утвърждаващи мисли само може да ни накара да се почувстваме виновни от това, че сме тъжни, а от каква полза може да ни бъде това?

SP-AC-AWТези две Аса, макар и с много други значения като цяло, за мен олицетворяват и доста силни емоционални изблици. Асо чаши често се тълкува като началото на любов, но аз по-често го виждам като нахлуване на много емоционалност наведнъж, обикновено при разочарование от нещо или просто, когато някой е твърде чувствителна личност. За мен това Асо като съвет е зелена светлина за ред сълзи, ред сополи, ред хот чили пепърс :) С две думи, наплачете се едно хубаво, ще ви олекне.  Аз съм от тези, които плачат по-често, но съм обградена от хора, които рядко плачат и повече беснеят. Те често ми се подиграват за това, че лесно ми тръгват сълзите, но истината е, че това е известна доза егоизъм от тяхна страна – не искат да се чувстват некомфортно и затова предпочитат да си го таиш там вътре. Същевременно пък тяхната реакция на подобни емоции се отъждествява от Асо жезли – бурен изблик на гняв и агресия, хвърляне, трошене на разни неща, буквално удряне на стени с юмруци. И двете реакции са различни страни на едно и също нещо. Да, няма конструктивност в тези действия, но и прекалената сдържаност не помага. Просто, когато останете насаме, си го излейте под едната или другата форма.

DC-PcCИ накрая една дворцова карта като посредник с околните. Паж чаши говори за чувствата си, той е изцяло подвластен на тях, не потиска нищо и не осъжда нищо от това, което изпитва. По отношение на емоционалния си свят той е непосредствен като дете. Затова медитирайте над него, оставете го да ви води към онова, което чувствате, и си позволете да го изразите на глас или пред някой близък човек. Най-малкото, обърнатите карти в гледането ви ще станат прави. А в най-добрият случай Смъртта ще бъде изместена от Глупакът, 10 жезли от 3 жезли или 5 чаши от 3 чаши. С две думи, позволете си да чувствате всичко, защото без едното, не можете да имате и другото.

А вие какво мислите? Усещали ли сте натиск от околните или от самите себе си да потискате негативните емоции и да давате превес на положителното с цената на всичко? Имате ли карти, които предпочитате да „замитате“ обратно в колодата и кои са те? Ще се радвам да споделите.

Реклама

7 thoughts on “Таро в добро и зло

  1. Първо искам да ви благодаря за писмата които получавам по повод картите таро,Много често отварям и чета вашите насоки за тях,Да случвало ми се е да искам да заменя карта с нещо по позитивно в колодата,или когато не мога да разтълкувам подредбата,Не знам дали е правилно но повече се доверявам на интуицията си,

  2. От скоро се занимавам с това начинание и съм много вдъхновена от идеята за Таро :) Смъртта е много дълбока карта, но на мен ми се появявала в гледане на мой близък заедно с 2ка чаши :) Което е странно, не са ли взаимно противоположни? Какво мислите?

  3. Не, не мисля, че са противоположни карти, но зависи от ситуацията и въпроса. Ако става дума за начало на връзка, бих предположила, че комбинацията говори за силно привличане. Вече по-странно ще е, ако става дума за дългогодишна романтична връзка, тъй като там Смъртта е по-вероятно да говори за някакъв край.

  4. Здравейте, много се радвам, че имаме кореспонденция :) Става въпрос за млада връзка на няколко месеца, и аз предположих, че едва ли става дума за раздяла; тъй като си мисля, че ако сочеше раздяла 2ка Чаши щеше да излезе обърната. Комбинацията беше 3ка Пентакли-2ка чаши-Смърт. Аз разсъждавах в следната насока, че едната страна е готова да се работи по връзката(3ка Пентакли), има го съюза, връзката, любовта дори(2ка Чаши), и вече тук дойде Смърт – или е страст наистина или самата връзка ще претърпи една трансформация към по-добро.

  5. Извинявам се, че се включвам извън темата, но коя е колодата от изображенията, много ми допада и от къде мога да си я поръчам? Поздрави!

  6. Първата колода – тази с по-тъмните изображения, е Steampunk tarot на Барбара Мур. Последната карта (Принцеса чаши) е от Друидите и Уика. Предполагам, че въпросът е по-скоро за първата колода – аз си я поръчах от Амазон. Сигурно и от „Хеликон“ може да се поръча за долу-горе същата сума.

  7. Интересно… Честно казано обичам честността, а хората много често с цел да не те наранятъ ти спестяват истината, най-вероятно именно заради това не съм изпитвала желание да връщам карти и да оставям въпроса, приемам ги такива каквито излязат. Например миналото лято, когато все още работата бе нова за мен, непрекъснато ми се падаха 10 жезли, да искаше ми се да бяха 6 (за благодетел) или 8( за професионализъм) пентакли, но не бяха и в действителност не бяха, чувствах ги всичките 10 жезъла върху гърба си. Но това отмина, просто приех, че в началото е трудно, че ще докажа, че съм професионалист и в момента каквото и да попитам относно настоящата си работа 8 пентакли винаги излиза на една или друга позиция. Това е моя пример за добро и зло в таро. Да не е нещо дълбоко, дори може да не е и вярно моето тълкуване, но интуитивно така усещам картите. А относно втория въпрос, хората винаги се опитват да те накарат да преглътнеш ( мъка, обида, разбитото си сърце), но не е хубаво, така че не поддавам лесно. Когато ми тъжно, плача, когато ми е весело се смея.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s