Кралете

Кралете в таро освен конкретни хора, разбира се, могат да показват и нашата настройка спрямо околните, от какви мотиви се ръководим при взаимодействие с хората около нас и как сме склонни да реагираме на стимули от външната среда.

Wands14Крал жезли (астрологично под влиянието на Овен) най-често означава лидерство, иновативност, желание за проправяне на път там, където път все още няма. Когато тази карта ни характеризира, обикновено нищо не е достатъчно голяма пречка пред нас, за да спре устрема ни. Включително и счупена брава на вратата, както беше в моя случай, когато се заключих в банята. Наложи се да разкова рамката на стъклото и да изляза от там, но все пак излязох. Така че Крал жезли има толкова много енергия, че буквално не може да седи на едно място. В правата си позиция тази карта показва и увереността ни в собствените ни сили, не се колебаем, дали ще се справим, не губим време в притеснения и оплаквания, просто тръгваме смело напред (с рогата напред?) и нещата ни се получават. Във въпроси за отношения, тази карта може да покаже два варианта за развитие. Или някой си е наумил да спечели другия и няма да се примири, докато не са заедно, или пък е твърдо решен, че някакви си чувства няма да го спрат да върви по пътя си и просто обръща гръб на партньора си. Крал жезли, освен всичко друго, може да бъде доста ревнив и труден характер, защото ако не го следваш и имаш различна гледна точка от него, той няма да спре и да започне да преговаря с теб. Не, той просто ще си продължи по пътя, обиден, че сте го забавили. Разбира се, ако успеете по достатъчно дипломатичен начин да му покажете къде греши и как може да избегне повторението на тази грешка за в бъдеще, той ще ви бъде безкрайно благодарен и в неговите очи ще се издигнете до надежден партньор. Но имайте предвид, че въпреки това, той пак ще предпочита да върши нещата сам и никога няма да бъде отборен играч. По-добър е като треньор. За Крал жезли е важно обаче да има последователи. Той не е като Крал пентакли, не търси някаква материална изгода. Мотивират го предизвикателствата, новостите и възможността да вдъхновява и води другите след себе си.
Ако тази карта ви излезе като съвет, не се съмнявайте в себе си и се хвърляйте смело напред, вие можете да се справите. Ако е като съвет в любовните връзки, може да значи или да поемете инициативата във връзката, или да не се оставяте да ви мятат по върбите и да обърнете гръб. Околните карти би трябвало да ви покажат кой от двата варианта е конкретно във вашето питане. Например, заедно със Колесницата или Императорът, Крал жезли ще говори по-скоро за отдръпване от даден човек, а заедно с Глупакът – имате картбланш да действате. Обикновено Крал жезли може да показва и мъже от семейството.

Обърната, тази карта отново има двояко проявление. От една страна тя може да ви предупреждава, че сте прекалено неуверен в себе си, когато качествата за лидер си ги имате, просто трябва да си повярвате. По една или друга причина вие самите не смятате, че сте готови на първата стъпка от ново начинание тогава, когато околните са готови да ви следват и вярват във вас. Може би ви липсва опит, но трябва да сте наясно, че опитът се натрупва, само когато се престрашим да опитаме. Седенето и чакането няма да ни даде повече опит.
Другият вариант на тази карта е да обрисува инатлив и много сложен характер. Това е човек, който е толкова упорит и неподатлив на внушения, че понякога може да ни доведе до истерия. Ако картата излиза в това си значение за вас, помислете дали не прекалявате с желанието да става все по вашата. Не живеете на самотен остров, от време на време ще се налага и малко такт, дипломация и съгласяване с околните, колкото и да ви е неприятно.

Cups14Крал чаши (астрологично под влиянието на Рак) е алтруистът на дворцовите карти. Особено ако е в комбинации със Звездата. Обикновено в гледанията ми той показва една емпатийна настройка в питащия, който иска да помогне на заобикалящите го хора, готов е да им съдейства и търси начини, за да облекчи страданията им до толкова, доколкото силите му позволяват. Той не е идеалист като Рицар чаши, който вярва, че сам може да направи света едно по-добро място. Не, Крал чаши е наясно, че може да помогне само на хората около себе си и да се надява, че веригата няма да се прекъсне по-нататък. Може би именно поради това картата често ми показва лекари или посещения в болници, а друга професия, която може да символизира, е тази на психиатрите и психоаналитиците. Също артисти, художници, музиканти. Крал чаши може да е мъж, който изпитва дълбоки чувства, някой в сериозна връзка, той е семеен тип, обича децата, обича животните. Понякога обича и чашката ;) Но по-рядко от останалите дворцови карти от боя чаши. При Краля има много повече уравновесеност, той не е непременно подвластен на чувствата си, успява да ги уравновеси с интелекта и здравото разбиране за света около себе си.
Като съвет към вас, този Крал може да ви приканва да постъпите щедро и милосърдно към някой от обкръжението ви, може би някой се нуждае от вашата помощ. Като съвет за връзка той съветва да се обърне внимание на емоционалната страна от проблемите, за да се стигне до източника на конфликтите. Също така и подтиква да се погрижите за партньора си и да го предразположите към споделяне и откритост.

Обърнатият Крал чаши сигнализира или за изтощение, породено от прекалено дълго раздаване за околните, или от прекалена зависимост от благоразположението на околните. При първия вариант е възможно да се чувствате изтощени от това, че в дадени взаимоотношения вие непрекъснато давате, помагате, стараете се да сте насреща. Когато това продължи прекалено дълго време и обърнатият Крал чаши започва да се появява в гледанията ви, може би не е зле да се отдръпнете емоционално от ситуацията и да изчакате да видите, дали този, който непрекъснато ви се оплаква от проблемите си, няма да успее да си ги реши и сам. Понякога толкова много се вживяваме в ролята си на спасител, че забравяме, че не сме единствения изход за приятелите, семейството или партньора си. А и опитвайки се всеки път да ги защитим и предпазим, най-често ги правим още по-уязвими за в бъдеще, защото сме ги лишили от възможности да се научат да се грижат сами за себе си.
Другият вариант за тълкуване е свързан с прекалено емоционалното приемане на критиката и отношението на околните. Приемаме всеки минимален жест с много по-голяма тежест, склонни сме да видим във всичко упрек или неодобрение към самите себе си и това да ни накара да се чувстваме недооценени. За правилното отработване на енергията, трябва да се опитаме да възстановим центъра си отново вътре в нас, а не да го проектираме в околните. Да положим усилия да постъпваме така, както ние самите намираме за добре, а не да търсим непрекъснато одобрение в хората около нас, най-вече защото никога няма да го получим.

Swords14Крал мечове (астрологично под влиянието на Везни) най-рядко от всички крале ми показва конкретен човек. Далеч по-често това е необходимостта от вземане на решение. В повечето случаи това е избор да се сложи край на нещо нездравословно за питащия. Например, край на връзка, която не върви на добре от доста време и се е оплела в скандали и прехвърляне на вина. Крал мечове слуша разума и се допитва до опита, който има до този момент, за да вземе решение, като се дистанцира от емоциите. Затова понякога той изглежда като голямо дърво, но пък е страхотен адвокат, съдия и въобще човек, на чийто опит и практичен съвет винаги може да разчитате. Примерно, ако имате някой приятел, на когото винаги звъните, за да попитате как се изписва правилно някоя дума, това е вашия Крал мечове. Той може да бъде не по-малко студен от Рицар мечове, но за разлика от него, Крал мечове ще говори само след дълго и внимателно обмисляне на ситуацията и няма да чуете никога от устата му да излезе някоя прибързана глупост. Това, което той ви съветва може да не ви харесва и да ви огорчи, но е за ваше собствено добро.
Като съвет по даден въпрос, Крал мечове ви съветва да се отдадете на ясно и трезво мислене, преди да действате. Претеглете хубаво ситуацията и си дайте сметка за вероятния изход и дали той ви удовлетворява. Облягайте само и единствено на фактите, а не на това, какво ви се иска да се случи. И най-вече ви внушава да бъдете честни и справедливи както с околните, така и със себе си.

В обърната позиция Крал мечове е по-скоро колеблив и нерешителен. Стига се до едно абсурдно положение, в което той толкова дълго обмисля и претегля двете страни на даден конфликт, че изглежда така, сякаш наистина няма идея какво иска. Невъзможно му е да избере между двама човека, не може да реши, дали да остане на тази работа или да приеме офертата от конкурентната фирма. Прави дълги и обстойни списъци със „за“ и „против“, но не стига до никъде. Понякога това е сигнал, че няма правилно или грешно решение тук, просто трябва да послушате сърцето си (особено ако картата на Влюбените е сред останалите в гледането). Но тъй като този крал почти никога не дава дума на сърцето си, понякога може да попада почти в комични ситуации на нерешителност и колебание.
Друг път пък обърнатият Крал мечове може да показва невъзможността ни да кажем нещо на приятел или човек от семейството, защото се боим, че ще го нараним или ще попарим радостта му. Премълчаваме си с надеждата, че всичко ще отмине от само себе си и понякога наистина така става. Нещо като благородна лъжа.

Coins14Крал пентакли (астрологично под влиянието на Козирог) е бизнесменът на дворцовите карти. Крал жезли също е най-вероятно да бъде бизнесмен, но той ще е например Стийв Джобс, докато Крал пентакли ще е Бил Гейтс. Единият е мотивиран от идеите и иновациите, другият от конкретните и физически (най-често материални) резултати. Крал пентакли винаги познава точните хора за точната работа, има финансирането за един проект или пък ако той самият го няма, винаги има банка, която е готова да му го отпусне. Той е човек с голям контрол и авторитет, традиционалист. Ако има бизнес, твърде вероятно е той да е семеен или да иска да го завещае на семейството си. Обича лукса и луксозните неща не за да се изтъква, а за да му е комфортно и удобно. Придирчив е към храната, която консумира и винаги иска най-доброто за себе си и близките.
По принцип, когато не е човек, Крал пентакли най-често ми показва услуга, без значение, дали аз ще я правя на някого или някой друг ще прави услуга на мен. Може би в този ред на мисли Крал пентакли като дневна карта ми показва, че ще се чувствам като човека с парите, ще плащам нещо, ще купувам нещо, което ще ми достави удоволствие. Също така много често Крал пентакли ми показва преяждане или обилно хранене, обикновено на семейни вечери при конкретни празници или поводи. Когато се появява при питания за връзки за конкретен човек, най-вероятно именно той е този, който държи контрола над връзката, от него зависят нещата и той определя накъде ще вървят отношенията и дали изобщо ще вървят нанякъде. Също така много често Крал пентакли във въпроси за връзки показва сериозна разлика в годините между партньорите. По принцип този крал е изключително стабилен (материално и като лоялност към околните), но понякога това е в пряка зависимост от изгодата, която получава. Тоест преди да планирате сватбата и да измислите имена за децата, първо се уверете, че и вие фигурирате в неговите дългосрочни планове. Една от най-неприятните лично според мен характеристики на този крал е, че за него отношенията винаги са двупосочна улица и дори и да ви даде нещо или пък да ви направи услуга, не се съмнявайте, че рано или късно ще си поиска услугата обратно и може и да не ви хареса това, което ще трябва да направите за него. Същински дон Корлеоне.

Обърнатият Крал пентакли води до прекаляване. Най-често това е с храна, но може да бъде и с контрола и консервативността. Тъй като този крал се води изключително много от стабилността и комфорта, понякога той може да стане прекалено назадничав и консервативен, което да му пречи, а понякога дори да рискува бъдещето на бизнеса му, връзката му и т.н. Обърнатият Крал пентакли може прекалено дълго да се съпротивлява на промяната (особено ако в гледането му се появи и обърнат Паж жезли), тази промяна да го плаши и той упорито да се дърпа назад. Ако картата излиза за вас, трябва да приемете, че всичко тече и всичко се променя, иначе няма да е живо.
Много често обърнат Крал пентакли се появява в гледането на хора, които се чувстват заседнали в рутина и скучно ежедневие. Тогава картата показва, че необходимостта им от сигурност ги е затворила в една твърде тясна кутийка и нищо няма да се промени, докато не се решат да излязат от нея.
Понякога Крал пентакли обърнат показва и промяна във финансовата страна на нещата и някой, който до този момент се е чувствал като финансовата опора в семейството или връзката, губи почва под краката си и му е нужно той да търси помощ от другите, което обикновено го кара да се чувства изключително некомфортно.

Реклама

13 thoughts on “Кралете

 1. Здравейте,

  само ми се иска да Ви благодаря за положения труд и за предоставената информация, изчетох доста неща за картите Таро, но начина, по който Вие ги представяте е много близък до моето усещане.

  Благодаря, блогът Ви е много ценен за мен. Поздрави, Здравка 

 2. Благодаря за милия коментар, такива отзиви ми дават усещане за добре свършена работа и ме мотивират да пиша още :) Радвам се, че мога да бъда полезна.

 3. И аз ти благодаря, Вера. Твоят блог ми дава наистина това за което си го нарекла, вдъхновение за картите. Сега след като си имам и новички много красивички първо се опитвам да опозная всяка отделно от другите и твоите описания, а и не само описанията, въобще всички постове много помагат, благодаря! :)

 4. Интересно ми е когато излязат крал и кралицата му, как биха могли да бъдат тълкувани. Тъй като честно нищо смислено не ми идва на ума за моето упражнение, а тази сутрин и двамата от боя пентакли излезнаха един след друг.

 5. Зависи, аз не ги виждам като двойки, макар че други хора така ги разглеждат.
  Аз ги разглеждам по-скоро като трансформация в питащия, особено ако са 1-ва и 2-ра карта или и трите карти да са дворцови. В случая с Крал и Кралица пентакли, бих го тълкувала като някой, който доскоро е разчитал да контролира другите да действат, както той иска, да става по неговата (Крал пентакли), е решил да запретне ръкави и да си свърши сам работата (Кралица пентакли).

 6. Тъй като не са в конкретно питане аз ги мислех по скоро като нещо такова, тъй като третата карта беше 4 чаши. Мислех нещо от сорта на твърде голямата амбиция без работа, води до напразни мечтания или нещо такова… сутринта не ми звучеше смислено, но явно има някаква логика.

 7. Ами моят съвет е да започнеш да задаваш някакви въпроси или да си гледаш с по една карта за деня, за да може да навързваш картите с действителен опит. Гледаш какво се е случило и сравняваш с картите. Иначе без въпроси като упражнение може би е забавно, но няма да ти помогне да научиш картите.

 8. крал пентакли се е появявала ,като карта показваща конкретен мъж.
  крал меч обаче ми е показвала мъж,но по-скоро неговото поведение-агресивен ,буен, мисля ,че беше в комбинация с 3меч(в дневно питане).

 9. Здравейте :) а какво означава комбинацията между Крал чаши, Кралица жезли, Двойка мечове и обърната сила на въпрос за връзка? Много ще се радвам да разбера мненията ви.

 10. Зависи от позициите им.

  Иначе Крал чаши и Кралица жезли са противоположни стихии и не работят добре заедно. Ако са за отношения между двама души, единият човек е по-чувствителен и сантиментален, а другият – по-активен и емоционален. Ако са за един и същ човек и неговото развитие спрямо връзката може да говорят за приятелство (Крал чаши) прераснало във флирт (Кралица жезли). Има много варианти, невъзможно е да се тълкува без контекст.

 11. Попитах картите какво ще е бъдещето на връзката ми и изтеглих обърната Сила, както и Двойка мечове. Следващият ми въпрос беше нещо за описване на любовта на приятеля ми и отношението му към връзката ни и изтеглих Крал чаши и Кралица жезли.

 12. Вера, искрено Ви благодаря за споделения опит. Тълкуванията са толкова точни и от толкова книги за Таро, все се връщам към вашия сайт за сверка. Написаното тук, заедно с информацията от една книга, дава толкова точни интерпретации, че всеки път гаданията ме шашкат. Сайтът ви е истинско вдъхновение!

 13. Благодаря за изчерпателната информация, сега започвам пътешествието Таро, по много интересен начин поднасяте информацията, тъолкуванията наистина са точни, много вярна информация ми носят. Благодаря!!!

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s