Рицарите

Рицарите най-често въплъщават в себе си действие, което е породено от характеристиките на боята. Разбира се, те могат да говорят и за конкретен човек, но ако подредбата ви е за съвет, да речем, относно финансовото ви състояние, един Рицар в тегленето дава съвсем директни насоки какво има нужда да бъде направено.

Wands12За Рицар жезли (астрологично под влиянието на Стрелец) си имам една-единствена ключова дума – порив. Това е карта на всички онези щури неща, които правим моментално, щом ни хрумнат, само защото са разпалили нещо вътре в нас и ентусиазмът ни е толкова заразителен, че нищо чудно да не сме сами в начинанието. Много често Рицар жезли е дори конкретно пътуване, по-често кратко и в страната, отколкото някъде надалеч, защото е нещо, което е спонтанно. Но, разбира се, за всеки човек е различно, така че не е изключено да бъде и пътуване надалеч, все пак картата е под зодиакалния знак на Стрелец. Тази карта пращи от енергия и желание за действие, което обаче рядко е обмислено и по-често е основно за забавление. Тази карта може да се появи за забавна петъчна вечер, в която приятелите ви са се обадили да ви поканят буквално в последния момент, но някакъв подтик отвътре ви е накарал да зарежете тихата вечер на дивана, да се приготвите набързо и да хукнете през глава, макар това да няма нищо общо с първоначалното ви намерение. Рицар жезли е и желанието да сглобите сами етажерката от Икеа, захвърляйки с презрение настрани упътването. Защо ви е, вие можете да се справите и сами, а пък и така е десет пъти по-забавно. Въобще забавлението е доста важно за този Рицар, не го търсете на монотонна работа на компютъра по цял ден.
Като човек това може да е онзи познат или приятел, който винаги ви кара да излизате от зоната си на комфорт и да предприемате нови и чудати предизвикателства. И макар да не е човек, с когото бихте прекарвали всеки ден (защото батериите ви се изтощават само след една вечер с него), нито пък да е гаджето, с което искате да остареете заедно, когато се обърнете назад във времето, ще си спомняте с известна доза носталгия колко добре сте си изкарвали. Рицар жезли ще ви звънне в 11 часа вечерта, в делничен ден, за да ви накара да отидете на дискотека… но в съседния град, докъдето ще настоява да идете на стоп. Ще обикаляте улиците в малките часове, защото на него страшно много му се яде сладолед през февруари.

Обърнат, Рицар жезли най-общо може да се опише като прегаряне. Той се е хвърлял в различни посоки толкова дълго, че в момента е изтощен и му се струва, че няма никакъв смисъл, каквото и да прави. На него все още му убягва факта, че провалът му е резултат от липсата на фокус и разпиляността му. Ако сте изтеглили тази карта обърната, вероятно преминавате през период, в който преживявате доста нервна енергия, липсва ви мотивация да действате и може би дори сте леко черногледи относно конкретната ситуация. Също така е вероятно да сте натрупали и голяма доза умора. Може би за момента най-добре да не действате, да не предприемате нищо.
Друго тълкуване на обърнат Рицар жезли е и разправия с някого, скарване. Обикновено обаче то е много по-краткотрайно като ефект, отколкото това при прав Рицар мечове, и най-често е резултат от това, че сте прекалено изнервени или пък сте в конфликт на интереси с някого.

Cups12Рицар чаши (астрологично под знака на Риби) е идеалистът на дворцовите карти. Това е много положителна карта, ако сте попитали какви чувства има някой към вас. Рицар чаши е най-общо казано влюбения човек, тук чувствата вече не са само на степен „аз те харесвам, симпатична/симпатичен си ми“, както е при Пажа. Тук вече говорим за някой, който сериозно е хлътнал и съответно действията му се водят от чувствата, които изпитва към въпросния човек. Той може да пише песни и да изпълнява серенади, да прави подаръци, да се появи изненадващо на вратата ви. Но ако въпросът не е за любов, този Рицар показва просто някой, който във всичко, което прави, е воден от сърцето си. Това обаче не винаги е чак толкова положително, колкото звучи. Понякога този Рицар е музикант, да речем, който отказва да се хване на някаква стабилна работа, защото „изкуството го зове“, докато майка му и баща му все още му плащат квартири и поемат всички негови разходи. Рицар чаши може да бъде и прекален идеалист, например, в работата да следва някаква своя идея за това как трябва да се развият нещата и в момента, в който това не се получи, да се обезсърчава и да зарязва всичко. Като цяло той има склонност да приема нещата твърде надълбоко, което за околните може да изглежда като лигаво поведение. Съответно, този Рицар има склонността да дави нещастието си в чашката много повече от всички останали. Понякога може да показва и съвсем конкретно – пиян човек.
Като човек, Рицар чаши си пада малко фантазьор, обича да потъва в мечтите си за това какво би било, ако… Не е човек на действието, освен ако не е нещо относно любов или негова мечта или идея. Тогава вече е способен да посвети цялото си същество на постигането й.

Обърнат, Рицар чаши е долу-горе същият, просто е натрупал голяма доза горчивина. Вероятно някакво негативно събитие в живота му го е направило по-черноглед от обикновено. Също като обърнатия Рицар жезли, може да е склонен да се лута, само че в неговия случай ще бъде в самосъжаление. Отново може да е прегърнал чашката по-здраво, отколкото е разумно. Чувствата му вземат връх изцяло над него и той е склонен на меланхолия, депресия, ревност и въобще целия негативен спектър от емоции, които са свързани с неудовлетвореността.

Swords12Рицар мечове (астрологично под знака на Близнаци) е доста бърза карта, която обикновено се поява след периоди на дълго размишление или в протакаща се ситуация. Когато видите тази карта в свое гледане, тя все едно ви зове да действате най-после. В нея има много нетърпение наистина, но също така и желание да се излезе от една забатачена ситуация на лигави чувства и недомлъвки. С тази карта разговорите ще са директни, право по темата и без заобикалки. Ако искате да разберете нещо със сигурност, това е човекът за вас. Картата е обичайна за адвокати, журналисти, това е енергията на бързия ум и бързата мисъл. Рицар мечове ще ви каже нещата такива, каквито са, но няма да щади чувствата ви. Ето защо картата е възприемана много често негативно, тъй като винаги има поне един наранен и огорчен от начина му на действие или говорене. Работата е там, че както Рицар чаши не взема предвид фактите, когато действа, а само чувствата, така и Рицар мечове не включва чувства в уравнението, затова и може да бъде доста изненадан, когато ви види обляни в сълзи. Ама защо плачете сега? Нали вие сами сте го попитали накъде според него върви връзката ви. Бъдете честни и прями с този Рицар и няма да имате проблеми. Но той наистина ненавижда недомлъвките, намеците, с които целят да го манипулират емоционално, както и ситуации, в които никой не е способен да излезе решително напред и да си каже какъв му е проблемът. За него всичко това е загуба на време и късане на нерви. Оттам и директността му, с която той се надява, че ще сложи край на една цяла сага. Именно поради това Рицар мечове често е и карта на скандалите, при които обикновено някой си тръгва жестоко обиден и наранен.

Обърнат, Рицар мечове най-често показва пречки по пътя на комуникацията (може да излиза по-често по време на ретрограден Меркурий). Също така говори и за индиректна комуникация, примерно липсата на време ви налага да си оставяте съобщения с някого и разговорът да се проточва във времето по-дълго, отколкото е необходимо по принцип. Обърнат Рицар мечове би излизал и за някой с говорен дефект, който например заеква. По една или друга причина този Рицар е възпрепятстван да изрази мислите си или да говори директно, принуден е да си премълчи нещо, което знае. Друг вариант на тълкуване е някой, който е толкова нетърпелив да действа, че става раздразнителен и прекалено груб с околните, когато това не е необходимо.

Coins12Рицар пентакли (астрологично под знака на Дева) е най-бавният от всички Рицари, но е по-вероятно той пръв да достигне до финала, защото е олицетворение на костенурката от приказката за заека и костенурката. Когато другите хора се втурват напред, той се спира, за да си извади лист и химикал и започва да прави списък със „за“ и „против“ на това, дали изобщо да се захваща със състезанието. После ще извади карта или в по-съвременния вариант – GPS система, и ще спазва всички указания, без да се отклонява. Ще се е запасил с вода, за разлика от другите си конкуренти, и ще се води от принципа „бързай бавно“. В живота Рицар пентакли е всеки план за действие, който си съставяме, за да имаме по-голяма яснота за това с какво сме се захванали. Нали се сещате за онези безкрайно амбициозни студенти от американските филми, които имат табло с 5-годишен план как ще се развие животът им и не смеят да се отклонят и на милиметър от него? Ето това е Рицар пентакли. Тази карта също така носи голямо физическо старание по отношение на здравето, някой, който е посветен на фитнеса или бодибилдинга, например. Този някой обаче няма да ползва стероиди за по-бърз ефект, напротив, той е готов да чака за бавните, но пък за сметка на това постоянни, резултати. В любовни отношения Рицар пентакли може да ви докара до истерия, защото е толкова муден, че нещата между вас може да се развиват с години. Но ако наистина е решил, че ви иска, бъдете сигурни, че накрая ще ви спечели. При него не очаквайте романтични жестове, по-скоро някой, който ще бъде насреща, когато имате нужда от помощ. Едва ли ще ви сваля звезди или ще ви купува безумно скъпи подаръци, прекалено практичен е за тази цел, но винаги ще се старае да ви е топло и удобно, да сте добре нахранена и няма да има нищо против да ви прави масаж на ходилата.

Обърнат Рицар пентакли може да бъде доста обезсърчаващ понякога. Той е толкова праволинеен, че е довел нещата до крайност и най-малкото отклоняване от очакванията му как трябва да се развие дадена ситуация, го хвърлят в паника, поради което не може да продължи напред с изпълнението. Прекалената необходимост да знае как ще се развие ситуацията във всеки един момент, го ограбва от възможността да се наслаждава, а често дори му пречи да направи, каквото и да е просто защото в живота нещата никога не се развиват така, както на лист хартия. Ако тази карта излиза често за вас обърната, тя е като предупреждение, че сте се превърнали в прекалено консервативна личност, която не е способна да приеме никакви промени или предизвикателства, което в момента най-вероятно ви спъва. Тоест стабилността, за която копнеете, повече ви пречи, отколкото ви помага. Позволете си поне веднъж да направите нещо ново, да не планирате уикенда, да не репетирате вкъщи какво ще кажете, преди да го кажете. Ако обърнатият Рицар пентакли излиза често заедно с Колесницата и Императорът, вероятно сте се вманиачили в контрола над ситуацията и е време да пуснете юздите. Понякога дори ние самите не знаем какво е най-добре за нас, докато не го преживеем, затова си позволете да поживеете малко.

Реклама

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s