Пажовете

В предишния, обобщителен пост вече споменах, че Пажовете най-често са сигнал за някакво съобщение, новина или комуникация. Те са новост, която навлиза в живота ни. Разликата от значението на Асата идва от това, че Пажовете обикновено носят новост в общуването и отношенията ни с другите хора и въобще дворцовите карти се отнасят по-скоро за междуличностните отношения, засягат въпроси, свързани с нас и поне още един човек.

Wands11Паж жезли е ентусиазмът, който изпитваме при новина или обаждане. Това, което току-що сме научили ни радва или поне предизвиква в нас някаква силна реакция. Може би току-що са ни предложили екскурзия до екзотична страна (или просто почивка за двама на морето), някой, когото сме искали да видим от дълго време, се обажда, защото ще идва към нашия град и вече предвкусваме как ще се забавляваме с този човек, или пък пощальонът ни звъни рано сутрин, носейки важна за нас пратка (по истински случай, Паж жезли на последна позиция в келтски кръст за деня, в който жена от пощата ми донесе красивия пакет на Amazon със Стиймпънк тарото вътре, полудях от радост :) ) Въобще, видите ли Паж жезли в права позиция, имате основание да се радвате, защото е твърде вероятно нещо хубаво да е на път към вас. Ако пък не е събитие извън вас, а ваше собствено усещане, Паж жезли може да сигнализира за новопоявил се приключенски дух и желание за разнообразие и опитване на нови неща. Твърде вероятно е да развиете сериозно любопитство към нови неща, които доскоро изобщо не са ви вълнували. Възможно е такъв ентусиазъм да е сигнал, че усещате живота си твърде застоял и скучен. Ако е така, не изпускайте енергията на този Паж, защото с него рядко е скучно.

Ако не е събитие, а указва конкретна личност, Паж жезли показва човек, който е неспокоен по дух и жаден за нови преживявания. Той е склонен да опита от всичко по веднъж в търсене на разнообразие и нещо, което да засити глада му към приключения. Той не е все още толкова смел и готов да тръгне веднага на път като Рицар жезли, по-колеблив е и непрекъснато има съмнения в себе си, дали ще се справи, но сякаш нещо отвътре го ръчка и веднъж запалила се идеята в главата му, не може да изгасне, докато той не я опита поне веднъж.
Също така при гадаене за пола на дете, Паж жезли показва раждането на момче.

В обърната позиция, може би заради силната енергия на тази карта, тя придобива доста неприятни характеристики. Като събитие това отново ще е някаква новина или вест, но този път с отрицателен полюс. Като причината за отрицателните емоции няма да е толкова в самата новина, а по-скоро в това, че тя ще налага някакво ограничение на питащия, ще върви срещу това, което на него самия му се прави в момента и много често ще е в разрез с егото му. Кажете на едно малко момче (особено ако е от огнена зодия), че вместо да излезе да играе с приятелите си пред блока на топчета, трябва да остане цял ден вкъщи, защото ще идват роднините му от провинцията, и ще имате типична ситуация на Паж жезли обърнат. При енергията, която тази дворцова карта носи обърната, питащият е безкрайно недоволен от хода на събитията, което обикновено го прави ужасно раздразнителен, докачлив и намусен и той върши всичко с огромна доза нежелание и мърморене.

Cups11Информацията или новината, която ни носи Паж чаши е от емоционално естество. При тази карта някой се чувства достатъчно спокоен и открит, за да довери чувствата си, като може да става дума както за питащия, така и за някой друг, който обяснява чувствата си на питащия. Най-често в практиката ми Паж чаши е обяснение в любов, но също така в доста от случаите може да бъде просто декларация на това, което изпитва някой в момента – може да не е любов, а да се чувства самотен, пренебрегнат, да му тежи нещо, което да иска да сподели, да си излее мъката върху някого. Паж чаши е един поток от емоции, които най-после намират канал, по който да бъдат споделени и да донесат облекчение. В други случаи картата може да показва и медитация, състояние на дълбок покой, при който съзнанието ни е отворено за външни послания.
Когато указва конкретен човек, Паж чаши рисува някой, който е изцяло завладян от емоциите си и същевременно е много открит в това, което изпитва. Той не крие чувствата си и не се срамува от тях, напротив, дори има склонност да им отдава прекалено голямо значение и да живее твърде дълго в емоционалния си свят. Такъв тип човек лесно казва „Обичам те“ и също така е много лесно да бъде наранен, защото приема всичко много дълбоко. Паж чаши може да е малкото ви момиченце, което се прибира от училище задъхано, бягало през целия път, само за да може да ви прегърне по-скоро и да ви каже, че сте му липсвали. Такъв тип дете също така е най-вероятно да има свой доверен въображаем приятел, защото прекарва доста време в света на фантазиите си, а и има прекалено нежен вътрешен свят, който обикновено страда в досег с грубата действителност.
В питания за пола на дете, Паж чаши подсказва раждането на момиче.

Обърнат, Паж чаши говори за чувства, които са били изказани, но отсрещната страна или не е откликнала, или пък дори не е обърнала внимание. В дни, в които Паж чаши е обърнат, е твърде вероятно да се чувствате отхвърлени от останалите, наранени и дори предадени, защото сте споделили нещо наистина съкровено, надявайки се това да промени общуването ви с конкретен човек, но вместо разбиране от другата страна сте получили просто безразличие. Разбира се, не забравяйте, че е твърде възможно просто вашата моментна настройка да е твърде емоционална и да приемате всичко много по-дълбоко, отколкото по принцип. Затова и на другите може да им е трудно да разберат за какво толкова се тръшкате.
Паж чаши обърнат може да говори и за някой тинейджър в трудната възраст, в която хормоните го тресат, той си стои мрачен и затворен в стаята, защото „околните не могат да разберат през какво преминава и неговите терзания са най-големите на този свят“. Носи изцяло черни дрехи и стои нон-стоп на компютъра със слушалки на ушите и музика надута до последно. Ако се сблъскате с този тип Паж, опитайте се поне за миг да изоставите забързаното си темпо и рационалното си мислене и му отделете поне десет минути, за да изслушате през какво преминава. И не го съдете от позицията си на възрастен и опита, който имате сега. В крайна сметка всички някога сме били тинейджъри, просто се опитайте да се поставите на негово място.

Swords11От всички Пажове, Паж мечове най-често би могъл да символизира новина или съобщение, тъй като той е от боята, която отговаря за общуването. При него има определена двойственост (типично за боята на мечовете, които винаги имат две страни), защото може да показва както някаква новост, която излиза наяве, така и тайна, знание, което се пази скрито. Паж мечове също така много често символизира общуване чрез Интернет или различни видове чат, при него информацията протича много бързо и е наситена с голямо любопитство и много факти. Обикновено този Паж говори за общуване в конкретна среда, в която всички участващи са обединени от обща идея, хоби или изобщо общ интерес (като например тематични форуми, чат групи на определена тематика и т.н.). Негативната страна на това общуване може да бъдат клюки или различни интриги в някаква общност, например на работното място. Също така този Паж може да предсказва импулс във вашия живот да учите нещо ново или да се развивате интелектуално в нова сфера.
Като човек Паж мечове е някой много приказлив, лесно завързва познанства и не се притеснява открито да заявява мнението си, като понякога това може да не е особено приятно на тези около него. Той се гордее с това, че е прям и открит, но дипломацията не е най-силната му страна и може често да прави гафове, които да не забелязва. Като дете Паж мечове е онова будно хлапе, което не спира да пита: „Мамо, защо небето е синьо?“, „Мамо, защо птиците летят на юг, а не на север?“, „Мамо, защо излъга лекарката колко килограма тежиш?“ и още защо, защо, защо. Най-изнервящото от цялата ситуация е, че вие самите не знаете много от отговорите на неговите въпроси и се налага да четете като първолак, за да му отговорите. За дете, разбира се, такова поведение е нормално. Ако обаче възрастен човек се държи по този начин сред околните, неминуемо ще бъде обявен за досадник, така че внимавайте да не прекалите с любопитството.

Обърнатата позиция като че ли изразява по-негативните значения на тази карта. Обикновено това е отказ от общуване с някого, но същевременно любопитство зад гърба му. Поради една или друга причина не искаме да говорим с даден човек, но любопитството ни гризе и търсим заобиколни пътища да си набавим информацията, която ни трябва. Ако видите обърнат Паж мечове и 7 мечове в питане за даден човек, може би той крие нещо от вас или пък се интересува от вас тайно зад гърба ви. В обърната позиция Паж мечове не е и така директен, както в права, така че може да представлява общуване, в което ни се иска да изкрещим на ответната страна „това е ужасно глупаво!“, но нещо ни спира и се опитваме по заобиколен начин да го намекнем. В други случаи картата е сигнал за умора или разочарование от дадена група хора или общуване, при което се изолираме обидени, макар в действителност да имаме още толкова много за казване. Също така обърнат този Паж може да сигнализира и за конфликти, но те остават някак подтиснати и неизказани.

Coins11Според мен Паж пентакли е картата, която най-често може да символизира приятелство. Тя отново е свързана с общуване, но то обикновено е доста по-насочено от това при другите Пажове и най-често става дума за някаква услуга или жест. С Паж пентакли някой ще има нужда от вашата помощ или просто присъствието ви и ще ви потърси, най-често по телефон, макар че и и-мейли не са изключени. Има нужда да купите нещо вместо него, да му гледате на карти, да ползва вашия Интернет… В други случаи Паж пентакли представлява първите, но уверени стъпки, които правим в някаква сфера. Някакъв потенциал, който виждаме от наше хоби или пък от работа, в която сме нови и все още не знаем достатъчно, за да я вършим като рутина. В тази карта има особено голяма доза прилежание и старание, всеки ден се учим, но за нещастие тя е и доста мудна, така че се пригответе да си почакате, защото резултатите може да дойдат след доста време. Но в крайна сметка ще си заслужават чакането.
Като дете Паж пентакли ще е доста саможиво хлапе, може би дори ще проговори доста по-късно от връстниците си и дори когато вече е способно да говори, рядко ще го прави. Паж пентакли може да е онова дете, което си пее, докато се храни, защото поне с храненето му няма да имате проблеми. Той ще трябва да пипне всичко и често ще е омазан целия, ще обича да дълбае дупки в калната пръст и да си играе с червеи за ужас на другите деца. Може да учи по-трудно от останалите, но поне веднъж усвоил нещо, то става част от него и не го забравя повече.

Обърнат Паж пентакли говори за безперспективна ситуация, колкото и усилия да полагате, никога нищо няма да излезе от това, с което сте се захванали. Ако картата излиза обърната за отношенията ви с някого, запитайте се какво сте направили за този човек и какво той за вас. Не ви ли търси непрекъснато за услуги и не се ли сеща за вас, само когато му притрябва нещо? Може да използва за претекст, че сте приятели или че има романтичен интерес към вас, но с обърнат Паж пентакли е твърде вероятно просто да ви използва.
Също така в работата Паж пентакли обърнат може да говори, че вършите работата на целия отдел, а накрая плащат на всички ви еднакво. При това като че ли на шефовете ви тази ситуация е изгодна и дори не им хрумва да ви предложат някакво повишение, въпреки че е очевидно, че не сте на едно ниво с останалите си колеги. Няма нищо срамно или лошо да попаднете в такава ситуация, но внимавайте да не прекарате твърде дълго време в задънената улица, ако знаците са пред очите ви през цялото време.
Друг вариант, който наскоро ме осени, е, че правите нещата само заради материални или поне някакви конкретни придобивки и когато такива не се очертават на хоризонта, ви се струва безсмислено да се занимавате. Но сте забравили, че човек трябва от време на време и да се забавлява, иначе ще потъне в рутина и скука и ще започне да гасне. Така че не е лошо да се замислите, дали не си заслужава само заради чистото удоволствие. Какво като няма да излезе нищо дългосрочно или продуктивно от всичко това? Един път се живее.

Реклама

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s