Деветките

При деветките от Малките аркани ключовото понятие е самосъхранение. Под номер девет в Големите аркани срещаме Отшелникът – при него фокусът е обърнат навътре, в търсене на вътрешната светлина, която да го води по пътя. В Малките аркани фокусът отново е навътре, поради което имаме по-силна концентрация на съответната боя, но се прокрадва и известно чувство на самота.

Wands09При 9 жезли виждаме някой, който е ранен, бил се е в доста битки и познава както загубата, така и победата. Той обаче все още не е сломен, единствено защото е постоянно нащрек и очаква нападение от противника във всеки един момент. Този човек гледа с няколко хода напред, за да се подсигури, и не раздава енергията си (под формата на жезлите) лесно на всеки срещнат. Най-общо можем да кажем, че той е поставил бариери между себе си и другите, защото познава болката и определено не иска да я изпитва отново. В гледане това са всички неща, които ни плашат – страхът от провал, страхът да не ни наранят отново, дори всякакви хронични неразположения, които имаме и заради които не смеем да се отворим към света и да опитаме нещо ново. Казват, че неперфектното действие бие перфектното бездействие всеки път, но човекът от картата и неговата ранена глава са живо опровержение на тази мисъл. Понякога наистина е по-добре да сме нащрек и да внимаваме за скрити врагове или опасности, защото това е единствения начин да се съхраним. В крайна сметка природата не случайно е надарила човека със страх.

Друг път, както е в случая при обърнатата 9 жезли, прекаляваме със страховете и дори параноите си и тази преграда, която сме поставили между нас и околния свят, започва сериозно да пречи на нормалния ни живот. Трябва да се запитаме, дали имаме основание винаги да очакваме най-лошото развитие на събитията, не ни ли пречи това вечно наше черногледство. Наистина ли другите са настроени чак толкова лошо срещу нас или ние проектираме най-лошите си страхове върху тях? Когато 9 жезли се появи обърната в гледане, това е знак да свалим малко гарда, защото страховете ни са неоснователни. Не бързайте да прогонвате някого или нещо от живота си, може да се окаже, че то ще е точно това, от което имате нужда.

Cups09В таро 9 чаши се нарича още и картата на сбъднатото желание. Изображението й винаги е много положително и може би именно поради това, всички много се радват да попаднат на нея в свое гледане. Но картата има и по-дълбоко значение. Тя ни показва един човек и цели 9 чаши, които обаче не са споделени с никого. За мен 9 чаши е моментите, в които постигаме емоционален баланс и стабилност и успяваме да се радваме на живота и да се забавляваме сами или само с онова, с което разполагаме. Ако сте сам и питате, дали ще срещнете някой нов човек, с когото да започнете връзка, според мен е по-вероятно 9 чаши да ви отговори с „не, но ще се чувстваш повече от добре и сам“, отколкото с „да!“, макар че и второто не е изключено. Други значения на картата са празненства, понякога просто почерпка заради радостно събитие, като раждането на дете в семейството например. Емоциите са в изобилие, но същевременно не са прекалено.

Обърнатата 9 чаши обаче вече сигнализира за проблем. При нея чувството за самота може да ни завладее напълно и да се вкопчим в някой, който ни липсва, вярвайки че ако бъдем с него, всичко ще бъде наред. Истината е, че чувството за празнина идва от нас, нещо вътре в нас ни подтиква да се държим така и да търсим решение навън, когато трябва да го търсим вътре. Също обърнатата 9 чаши много често показва прекаляване с чашката или друг тип угаждане, при което търсим утехата на физически удоволствия, защото нещо вътре в нас липсва и не знаем как да го поправим. Трябва да осъзнаем, че можем да съхраним само емоциите, които са вътре в нас, там трябва да постигнем стабилност първо, преди да се надяваме, че чуждите емоции от сорта на любов, която някой изпитва към нас, ще успеят да ни измъкнат от дупката.

Swords09Трябва да призная, че 9 мечове е една от най-неприятните за мен карти в цялата колода, а също така и ме преследва от първия път, в който съм подредила картите за себе си. Според мен, това е карта на перфекциониста или някой, който е маниак на тема контрол над ситуацията – той опитва да прехвърли през главата си всички варианти за развитие на ситуацията отново и отново, за да открие къде планът му може да се обърка, съответно да излезе с решение още сега. Но всички знаем, че не е възможно да предвидиш как ще се развие животът и понякога нещата се объркват, но това не значи, че земята ще се отвори и ще пропаднем в нея. Да, на теория всички го знаем, но на практика трудно ще го обясним на някой, който се мята отчаяно в леглото и се опитва да заспи безуспешно, защото го преследват тревоги за утрешния изпит. Понякога има и такива моменти. Тогава просто трябва да осъзнаем, че всичко е в главата ни, да си представим най-лошия сценарий и да си дадем сметка какво толкова ще стане с нас, ако той се изпълни. Друг път, това не помага, защото страховете ни наистина са основателни, като например вечер преди операция. Тогава можем само да си повтаряме, че Господ ще ни изпрати точно толкова изпитания, колкото можем да понесем и нито капка повече.
Но 9 мечове има и положителна страна, която някак винаги се пропуска. И тя е, че ако ще скачате с парашут или пък ще летите със самолет, бихте искали човекът, който е сгъвал парашута, или инженерът, който поддържа самолета, да са точно човек тип 9 мечове – някой, който няма мира, докато не прегледа абсолютно всичко и не се увери, че няма какво да се обърка. Деветка мечове е още и карта на депресиите, също и на всякакви психични заболявания. Но видите ли я обградена от положителни карти, знайте, че е време да спрете да се измъчвате с подобни мисли, нищо лошо не ви грози. Друго значение на 9 мечове е също така и чувство за вина, а понякога съвсем буквално – безсъние.

Обърната като че ли картата има по-положително значение, защото в тези моменти вие самите осъзнавате, че това, което си причинявате е десет пъти по-лошо от евентуално лошо развитие на ситуацията. Това ви позволява да се поотпуснете малко и дори чрез активна воля да успеете да разсеете черните мисли от главата си. С две думи в обърната позиция 9 мечове често сигнализира, че започвате да не живеете чак толкова в главата си, а да се отваряте към една по-положителна нагласа към света.

Coins09Накрая 9 пентакли ни предоставя завидна стабилност и спокоен пристан. При нея самосъхранението е на ниво материални ресурси. Тя по-скоро е период, отколкото някакво действие или събитие. Това са моментите, в които сме постигнали известни резултати с цената на доста труд, и в момента просто се радваме на достиженията си. Това може да са луксозни вещи, може и да е диплома за висше образование, ключовият момент тук е, че нищо не ни липсва. Е, може би ни се иска да има някой до нас, но пък поне за сметка на това сме самостоятелни и независими. Това е карта на аристокрацията и изтънчения вкус, на богато шато в Южна Франция, на луксозни дрехи и скъпи парфюми. В идеалния вариант. По-често на нашите географски ширини обаче сигнализира достатъчно добро материално положение, че да не се чудим как да си платим сметките. Въпреки всичко, от тази карта като че ли лъха най-силното чувство на самота и дори затвореност (винаги жената е зад някаква ограда или до затворена порта). Понякога материалният ни статус ни отделя от познатите ни, друг път просто грижата за него ни е отдалечила от другите. Да си самостоятелен понякога е и необходимост именно защото си сам.

Обърната, картата има различни проявления, според мен. Това може да бъде някой, който не може да оцени притежанията си, или пък да не осъзнава с какво разполага и да се прави на беден пред доста по-малко имащите от него, което винаги ще дразни околните. Понякога тази стабилност, с която разполагаме, се превръща и в наш затвор – имаме достатъчно, но на цената на какво? В друго значение обърнатата 9 пентакли може да посочва нас или някой, за когото питаме, с предупреждение, че се превръща в егоист и не иска да сподели нищо от това, което има с околните. Някой, който обича да се глези и да бъде заобиколен от скъпи вещи, като го превръща в самоцел.

Реклама

5 thoughts on “Деветките

 1. Здрасти Вера,
  Мдааа, за девет мечове съм напълно съгласна, тръпки ме побиват като излезе някъде! И то ми се случва често, което идва да говори, че предъвквам постоянно едни и същи теми, без да дам мира на главата си! (Брей отговора , ей сега ми хрумна , докато пишех). :) Благодаря ти за гледната ти точка , както и за съветите! Аз това с писането не го правя, но май вече е редно. Мен ме озадачава едно друго нещао, вече незнам на какво да го отдавам! Напоследък , всеки път ми се случва нещо изключително дразнещо, цепя, въртя суча, и винаги ми се падат едни и същи карти, ама еди и същи. Ужас! Случайно, случайно, колко да е случайно…но както и да е! Аз с нетърпение очаквам тълкуването ти на дворцовите карти, те най-много ме объркват! Споменах, че ползвам книгата на кристин Димитрова, но съм любопитна как ти виждаш тези крале, кралици, принцове и принцеси. В други колоди съм срещала, рицари и пажове и незнам , кои кои заместват(принцове, принцеси???), аа, разбра ме, нали? Пожелвам ти Весели празници и много сбъднати желания, или поне толкова колкото можеш да понесеш! Поздрави! Галя
  ( а и един последен въпрос: според теб има ли значение дали по някой въпрос си гледаме сами или някой друг ни нарежда картите?

 2. Здравей, Галина, и честита нова година! Дано е изпълнена с по-малко 9 мечове и повече 10 чаши :)
  По въпросите ти – има значение, дали ти си гледаш, или някой друг до толкова, до колкото картите може да са различни, защото картите говорят на всекиго индивидуално. Но посланието пак ще е същото. Като да кажеш едно и също нещо по два различни начина.

  За повтарящите се карти – ако въпросът е за един и същ проблем, нормално е да ти излизат едни и същи карти. Просто картите ти повтарят посланието отново и отново, докато го разбереш. На мен, например, ми се случва картите да ми крещят – когато не схвана какво искат да ми кажат от първия път, питам пак и излизат само големи аркани, все едно че включват CapsLock, за да схвана най-после :)

  Надявам се скоро през тази година да стигна и до дворцовите карти, първо искам да завърша числовите.
  По принцип те вървят така – паж, рицар, кралица и крал като това е по-скоро йерархия, отколкото пол. В някои колоди, за да се изравнят женските с мъжките образи обаче слагат принцеси вместо пажове и стават – принцеси, принцове, кралици, крале. Това според мен не променя нищо, просто въпрос на вкус на автора.

 3. Честита и на на теб! Дано е мирна и здрава! Много ми хареса сравнението с Caps Lock -a! Да по един и същи въпрос, но просто е стряскащо, все пак статистически погледнато вероятността да се падат едни същи три карти от 78 възможни , 6 пъти подред е на практика нищожна! Ами да, ще кажеш, това не е статистика! ( Защо да не е пък?) Както и да е схванах го аз посланието, не че съм доволна, но го схванах, но е облекчително да знам, че не само на мен ми се случва!:) Даа, разбира се, когато можеш с дворцовите карти, ще ми е интересно каквото и друго да решиш да споделиш! Благодаря ти за отговора!
  Поздрави!
  Галя

 4. Здравейте на всички, каква е комбинацията на смъртта,девет меча и 8 жезли? Благодаря ви

 5. Здравейте,
  Аз съм Марто приятно ми е да чета информация и коментари по темата в тази веща страница:).

  Запопнах да чета една книга свързана с Таро и по точно как да гледаме на него.
  В един раздел от книгата има упражения, а упражнението, което ми се падна е да изтегля една карта и да си измисля история. Да, знам, че всичко е много индивидуално, но все пак има някакви граници и посоки.

  Искам да разбера, дали това което ми хрумна като идея, съответства по някакъв начин с картата, а тя е именно 9 Пентакли.

  Това което ми хрумна- Спокойна и добра жена, която обича природата и природата обича нея. И тя е посредник на добри новини между две души (това ми хрумна когато видях двете дървета и птицата на ръката и) и това ще и се отрази добре. Но нещата ще станат бавно (заради охюва на земята). Също така виждам, че в храстите зад нея се крият уръжия и зли очи в последствие… да, нож в гърба клюки и т.н. Но те са дребни и нищожни и е нещо което не е толкова притеанитвлно.
  Като завършек, че още не е дошъл момента за беридба на реколтата, но е много близо.
  Това е което мога да споделя и ще се радвам ако имам някака градивна критика.

  Само не разбрах дали говоря от себе си за това какво виждам на картата или е нещо което е свързано с моа (мен).

  Поздрави,
  Всичко най-добро!

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s