Как да научим таро

Няма да се научите да гледате с таро за една седмица. Нито дори за един месец.
Това е най-важното нещо, което мога да ви кажа, ако тепърва се захващате с таро. Точно както не сте се научили да пишете и четете за нула време, така и с картите ще ви отнеме много, много практика и най-вече личен опит, преди да можете да седнете с тях и да направите сами  първото си гледане.

Търпение. Рим не е бил построен за един ден

Затова не изпадайте в отчаяние, ако нищо не се получава от веднъж. Проблемът не е във вас, просто пришпорвате нещата. Дайте си време и най-вече си позволете да се наслаждавате на ученето, без да мислите за крайния резултат, който гоните.

Няма да можете да гледате сами, но за сметка на това пък още на първия ден ще можете да задавате въпроси към таро и да тълкувате, като за целта използвате книга или пък интернет, за да видите значенията на всяка една карта. Моят съвет тук е – четете, колкото искате книги, но не се опитвайте да зазубряте отделните значения на всяка една от 78-те карти, защото това само ще ви претовари. Използвайте книгите за ориентир, че например 3 мечове е най-често разочарование и никога няма да означава вечна неразделна любов, или пък че Асо чаши е изблик на емоции, а не депресивни мисли, да речем, което пък е 9 мечове. Има някои основни неща, които стоят зад всяка карта, и те най-често са видими само от изображението на нея, не е нужно да си Айнщайн, за да ги схванеш. Оттам нататък обаче ще имате нужда от собствен опит, за да може гледанията ви да добият дълбочина.

По карта на ден

Ето защо не мога достатъчно пъти да повторя, че най-ефикасният и сигурен начин да научите таро, е като си теглите по една карта на ден и я описвате в дневник. Аз лично предпочитах да тегля сутрин с идеята картата да ми покаже какво ме очаква през деня, но някои предпочитат да теглят вечер за обобщение. Изберете, който начин ви харесва, важното е да натрупате опит с картите една по една. Така, когато гледате на даден въпрос и изтеглите, да речем, 6 пентакли, ще се сетите за онзи път, когато сте я изтеглили като дневна карта и приятел ви е поискал заем. Нищо не помага по-добре за разбирането на картите от личния опит, след като веднъж сте я преживяли, значението й сякаш се татуира в главата ви. Воденето на таро дневник изисква постоянство и също така подробно описание на деня, за да може да има как да се върнете след време и да видите какво се е опитвала да ви каже картата, ако още на същия ден не сте били напълно наясно с посланието й. Понякога дистанцията във времето наистина помага да видим картите по-ясно. На мен ми отне две години теглене на карта за деня, преди да науча картите в достатъчна дълбочина, че да усетя, че нямам нужда повече от това теглене.

Не усложнявайте нещата

Не се хвърляйте още от началото на сложни подредби от типа на келтски кръст, подкова, тайна на Висшата жрица,  астрологическо подреждане и какво ли е още не, това само ще създаде огромна каша в главата ви, а и честно казано, засега не съм особено убедена в превъзходството на тези подредби над обикновено теглене от три карти. Когато имате прост въпрос от типа – „какво мисли той за мен“, изтеглете една карта и тълкувайте. Гарантирам ви, че така ще получите много по-ясно послание, отколкото ако използвате например Тайната на Висшата жрица, което е подредба с цели 9 карти  и в крайна сметка пак една-единствена е набедена да ви покаже отговора. Ако ви интересува развитието на дадена ситуация, теглете три карти и се опитайте да видите как историята се разгръща в тях. Вижте как си влияят една на друга картите и направете изводи от това. Например, искате да знаете, дали ще си вземете изпита. Теглите: 5 мечове – 4 пентакли – 6 жезли

exam

Имаме някаква обида и нечестно отношение (5 мечове), някой, който играе на сигурно (4 пентакли) и накрая победа (6 жезли). В случая бих казала, че отговорът идва от последната карта, тоест да, ще си вземете изпита, но картите преди нея може би ви насочват към предисторията на въпроса. Може би на предишния изпит сте подсказвали на колеги и накрая сте получили еднакви оценки, а може би дори те са изкарали повече от вас, оттам обидата (5 мечове), затова този път възнамерявате да си запазите знанията за себе си и да не помагате на никого (4 пентакли) и съответно ще получите своя реванш под формата на взет изпит и добра оценка (6 жезли). Ето колко много информация може да се получи само от три карти. Всяка допълнителна карта в теглене, ще носи още допълнителна информация. Представете си сега гледане от 10 карти, тоест още 7 карти, които ще съдържат два пъти по толкова и още малко информация. Наистина ли имате нужда от толкова много информация? Виждате, че тук дори самата 6 жезли ни беше достатъчна, за да получим отговор, а останалите карти само ни поясняваха допълнителни фактори.

Знам, че да редиш келтски кръст звучи около десет пъти по-романтично, но от своя вече почти шестгодишен опит с таро мога да кажа, че тази подредба винаги повече ме е обърквала, отколкото да ми помага. Твърде много позиции, които не са пряко обвързани с въпроса, някои директно излишни, като деветата например. Това е подредба, която би била удачна, ако искаме да си изясним ситуация, заплитаща се от известно време, в която може би има намесени и други хора, и като цяло не ни е съвсем ясно какво се случва. Но за развитие да речем на отношения с три карти ще получим много повече яснота, отколкото с келтски кръст, според мен.

Таро и само таро

Друга често правена грешка от начинаещите, е да се захванат паралелно с изучаването на таро, да разглеждат още и символика, номерология, астрология, кабала като се опитват всичко това да го навържат някак с картите. Резултатът винаги ще е една мешана скара и още повече объркване. Трябва да знаете, че всички тези препратки между таро и кабала, таро и астрология и т.н. са условни. Това са две различни системи, които имат доста допирни точки, но и не се припокриват напълно. Нямате нужда от астрология, например, за да разберете таро, както и обратното. Първоначално се концентрирайте само върху таро, а на по-късен етап, когато вече сте усвоили картите, може да се опитвате да комбинирате с други езотерични науки, ако това ви допада.

Практика и пак практика

Дори и в началото, не се притеснявайте да тренирате гледането си. Може да задавате свои въпроси, да гледате за приятели или семейството или дори за обществени или спортни събития, когато сте изчерпали своите въпроси. Но задължително записвайте подрежданията. В началото картите може и нищо да не ви говорят, но след като понатрупате малко опит, ще видите, че върнете ли се към стари и на пръв поглед нелогични карти, те ще ви се изясняват постепенно. Питайте за неща, за които знаете, че ще разберете отговора в относително кратки срокове, за да може да сравнявате картите с действителните събития и да си вадите изводи.

Но и не прекалявайте със задаването на един и същ въпрос. Обикновено първите карти са най-точни и всяко следващо подреждане ви отдалечава от ясното послание. Също така съм забелязала, че когато някой наистина има сериозен въпрос към таро, нещо, което дълбоко го вълнува, картите са много по-ясни, отколкото ако просто питаме ей така от скука. Затова някои гледания ще са ви по-лесни, други доста по-мътни, това е напълно в реда на нещата.

Имайте предвид, че не на всеки въпрос ще получите отговор, просто някои неща не ни е дадено да научим, защото така е трябвало да стане или пък защото бъдещето тепърва се оформя от нашите действия. Затова винаги повтарям – бъдещето ни не е написано на камък някъде горе на небето, ние го творим всеки ден. Така че по-важните въпроси към таро са не какво ще стане, а как можем да случим това, което искаме да стане.

Реклама

One thought on “Как да научим таро

  1. Отлична статия за начинаещи. Благодаря!
    Аз мога да се похваля, че снощи „изядох“ първият си „шамар“ от Таро. Откровено казано направо си издевателствам над моята колода. Снощи докато се занимавах с картите въпросите започнаха да изскачат в съзнанието ми един по един. Докато се опитвам да разтълкувам посланието в картите, в главата ми излиза следващ и така…(децата нямат спирачки:D, но наистина целият процес с опознаването на картите ми е много интересен и поддържа люпобитството ми живо), та при задаването на поредния въпрос ми се наредиха три карти, които ми се видяха доста „познати“…Поогледах ги, позамислих се и си отворих дневничето. Две тегления по-рано съм задала същия въпрос, но под друга формулировка. За това и картите са ми се сторили твърде познати, просто и при първия въпрос са излезли точно те на абсолютно същите позиции. Бях чела само за това, но вече го изпитах и на практика. Таро ми натри носа, може би питам твърде много:)

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s