Стиймпънк таро (Steampunk tarot)

high-priestessВ понеделник рано, рано пристигна новата ми любима колода, Стиймпънк таро, която бързо успя да измести Друидите и Уика от първото място в сърцето ми. Те и без това имаха нужда от малка почивка, тъй като бяха основната ми колода от 2008-ма досега. Мда, доста дълъг период наистина.

Стиймпънк, в случай, че не знаете, е жанр или по-скоро фантастична концепция, която обединява естетиката на викторианската епоха с причудливи технически изобретения – един вид връзката между човек и машина. Корсети и зъбни колела навсякъде. Най-любимото ми обяснение за стиймпънк течението е – „Както щеше да изглежда миналото, ако бъдещето се беше случило по-скоро“. Интересното е, че машините и джаджите не изглеждат така, както сме свикнали да ги виждаме в наши дни, а по-скоро като представите на автори като Жул Верн, когато все още само са фантазирали за открития като подводници, например.

Ако трябва да бъда честна, стиймпънкът определено не ми е особено близък. Да, любопитен ми е, интересен е, но трябва да призная, че слабо ме вълнува. Аз си падам повече по колоди, насочени към връзката между човек и природа (каквато е Друидите и Уика). И въпреки това в Стиймпънк таро има нещо толкова изкушаващо, толкова привлекателно, че просто не можеш да отделиш очи от него. В моя случай – и ръце :) Може би е от изяществото на изображението (илюстраторът Али Фел определено заслужава големи поздравления за труда си), може би е от стилните черни бордюри на всяка карта, от фините тонове в стил сепия, не знам. Но знам, че това определено е колода, която грабва окото на секундата.

Според мен е подходяща както за напреднали, така и за начинаещи, особено защото върви заедно с доста задълбочена книга от 300 страници. В нея авторката на картите, Барбара Мур, запознава четящите както със стиймпънк течението, така и с основите на таро практиката. Освен това има отделена по около страница и половина на всяка една от 78-те карти.

Изключително много ми допаднаха дворцовите карти в тази колода. Те изглеждат досущ като живи хора, които можете да срещнете някъде по улицата, но в различни дрехи. Или поне като някой актьор от филм, който сте гледали.

QueenCups       king-wands           Queen-pentacles

   QueenSwordsPageWands   PageSwords

Единственият проблем на тази колода е изобилието от женски образи и чувствителното малцинство на мъжки такива. Пажовете и почти всички Рицари, с изключение на този на пентаклите, са жени. Кралете пък изобразяват или мъже в доста напреднала възраст, сякаш вече имат внучета, или както е при Крал пентакли, изглеждат доста недомаслени :D Единствено Крал жезли като цяло изглежда що-годе приемливо, но той почти целият се е скрил зад стола си. Ако сте будна феминистка (или гей жена?), това може би ще е дори плюс за вас. Аз обаче съм привърженик на баланса и нямам нищо против мъжките образи в таро, затова тази крайност малко ме подразни, но вече свикнах. Единственото нещо, което никога не бих могла да простя на Барбара Мур, е, че е сложила лакирани нокти на Императорът. Те едва се забелязват и даже в началото не ги видях. Но когато все пак ги видях, бях смъртно обидена, това е една от любимите ми карти…

В заключение бих искала само да кажа, че тази колода е като едно малко бижу, което ти се иска да гледаш, дори когато не го ползваш, защото всичко е изпипано до последния детайл. Ако не ми вярвате, само погледнете Кралица пентакли :)

Реклама

2 thoughts on “Стиймпънк таро (Steampunk tarot)

  1. Има нещо, което ме привлича в тази колода, но и джаджите и резервните части ми идват в повече и заради това и не съм й обърнала по-голямо внимание, хахаха. Аз си чакам някъде по Коледа да ми дойде Book of Shadows I, въпреки че те не са точно типичното Таро, но изключително много ме привлякоха. Поздрави за хубавия блог! :)

  2. Аз пък обичам джаджи, само огромното количество жени и малкото мъже не ми допада съвсем, но едва ли има колода, която да може напълно да отговаря на желанията :)

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s