Осмиците

Стигаме до осмиците, предвождани храбро от техния патрон в Големите аркани – Силата. В Райдър-Уейт колодите, които ползвам, Силата е под номер 8, а Справедливостта е под 11, което за мен има по-голям смисъл от обратното. Тук се вижда отново – осем е повтарянето на четворката (Императорът), но на ново ниво. При Императорът имаме контрол над външната среда, докато при Силата и съответно осмиците в Малките аркани имаме контрол над самите себе си, над вътрешния ни свят. С две думи основната тема при осмиците е самоконтролът.

Wands08Осмица жезли е един от онези дни, в които имаме да свършим сто нещата и нямаме голяма надежда, че ще се справим с всичко, но някак, като че ли по чудо, започваме да отстрелваме задачите една след друга с изумителна и за нас самите бързина и точност. Всичко се подрежда идеално. Всяко едно наше действие попада право в целта и в един момент започваме да се наслаждаваме, защото това ни дава много вътрешна сила. В този смисъл картата може да означава и събития, които бързо идват към своя край. Може би дори твърде бързо, точно и както са започнали.
От друга страна, 8 жезли може да бъде и съобщения, които летят бързо към нас или от нас към някой друг, всякакви видове чат в реално време, понякога дори смс-и. Самоконтролът е важен и тук – внимавайте да не изпреварвате събитията и да не затрупвате човека отсреща с прекалено много информация, за да не изглеждате прекалено нетърпеливи и отчаяни. И, да, търпението играе важна роля при 8 жезли. Без търпение и без да изчакаме точния момент, тези жезли ще се приземят прекалено рано и няма да улучат целта си, което ни отвежда до тълкуването на негативната страна на картата.

Обърната, 8 жезли може да бъде изключително влудяваща карта. Тя ни говори, че сме пристъпили към действия, които макар и правилни сами по себе си, са в неправилен момент, и в крайна сметка няма да излезе нищо полезно от тях. Ако тази карта ви излезе като дневна, по-добре отложете важните си задачи за друг ден, а ако нямате възможност да го сторите, се пригответе психически за възможни несполуки, забавяния и едно неприятно чувство, че плувате срещу течението. Тук самоконтролът и търпението ще трябва да бъдат издигнати до напълно ново ниво, защото ще имате нужда от тях. Твърде вероятно е обаче да сте настроени точно по обратния начин и да сте склонни да нервничите.
В други свои значения 8 жезли може да показва комуникация, която или не достига до човека, за когото е предназначена, или просто не получава отговор. Може да изпращате доста съобщения на бившия/бившата, но те няма да бъдат удостоени с отговор, така че по-добре изберете друг ден, сега не му е времето.

Cups08При 8 чаши самоконтролът, който ни е необходим, е по отношение на нашия емоционален свят. Понякога просто се налага да преглътнем всички сълзи и болка и да продължим нататък по пътя си, за  да осъществим това, което наистина ще ни направи щастливи. На човекът на картата определено не му е лесно да обърне гръб на всичките осем чаши, за да тръгне отново от нулата, но знае, че това му е необходимо. Това е карта, която често ми е показвала първокурсници, които трябва да напуснат родния си дом, за да отидат в чужд град и да учат. Излизаше ми и на мен в дните преди да се преместя в Пловдив. Показвала ми е и момента на напускане на работа, която вече не ме удовлетворява. Също така може да се появи, когато напускате отношения – романтични или не, които вече са се изчерпали за вас и искате да опитате нова посока. Безспорно е трудна карта, но поне посоката е ясна и това, поне според мен, е много положително нещо.

Обърната, картата не носи кой знае какво облекчение, просто временна стъпка назад, временно отстъпление от плановете. Тъй като енергията на 8 чаши така или иначе вече е там, назряла е в питащия, едва ли той ще си промени мнението и ще остане, но поне засега се е отказал да действа, ще изчака по-добър момент. Обърнатата 8 чаши обаче като че ли носи още по-труден заряд, защото когато отстъпим от плановете си, това обикновено се дължи на разколебаване. А след като веднъж сме намерили решението и посоката, а после сме се разколебали в тях, неминуемо ни обзема чувство на безнадеждност и липса на изход от ситуацията. Спокойно, изход има, просто ни трябва още време, докато се решим на първата крачка.

Swords08В 8 мечове като че ли самоконтролът е най-труден. За мен поне тази карта говори за ситуация, в която са замесени и други хора, въобще, може около вас да е една невероятна говорилня. Всеки един меч е мисли и думи на някой около вас. Ситуацията дори може да не е ваш проблем (жената тук прилича повече на заложник), но някак сте попаднали в цялата тази каша и поне засега изход не се вижда, така че най-доброто, което може да направите, е да изчакате. Не че имате и кой знае колко възможности за действие. Важно е да казвате само, колкото е необходимо и не повече, защото е твърде вероятно да не виждате цялата ситуация ясно. Хубавото тук е, че ситуацията рядко продължава дълго, обикновено трае максимум седмици.
Друго значение, което съм срещала за 8 мечове, е ситуация, в която сами си налагаме ограничения, че ние трябва да променим мисленето си, за да видим, че в действителност имаме изход от тази ситуация, просто може той да не ни харесва. Честно казано, досега не съм имала подобни наблюдения върху 8 мечове, но кой знае. Обикновено тя наистина ми излиза в моменти, в които хора около мен се карат и аз съм като заложник помежду им. Да, бих могла да се опитам да се дистанцирам и да не участвам в спора, но без значение какво правя, аз си оставам в ситуация на конфликти, които ми влияят индиректно. Да смятаме, че това нас не ни засяга, ми се струва като наивно вярване, че всеки човек си живее сам на самотен остров.

В обърнато положение картата като че ли има по-положително значение. Светлината в края на тунела се вижда, цялата каша отминава или поне утихва. Определено това е знак, че сме минали през нелек период, но можем да се отпуснем, защото това лека, полека утихва. Ще си възвърнем контрола постепенно и дори може да видим някакви варианти пред себе си, които досега не сме забелязвали.

Coins08Самоконтролът при пентаклите съвсем естествено виждаме изразен, чрез усърден труд, като трудът може да бъде под най-различни форми – не само физически труд, но и интелектуален, учене за изпити, например, усилия в някакви интимни отношения да опознаем човека и да се научим да живеем заедно. По принцип 8 пентакли за мен винаги е имала някакво положително значение, макар лицето на човека от картата винаги да ми е изглеждало тъжно и угрижено. В моменти на 8 пентакли наистина човек чувства бремето на изморителния труд, на известна доза монотонност също така, а и понякога е трудно да изкараш дълго време с поглед толкова съсредоточен в задачите, без да вдигаш глава от тях. Тук определено нещата не се подреждат толкова лесно и бързо като при 8 жезли, но пък всеки един пентакъл, съответно всяко едно усилие дава плод, който можем да окачим на стената си и да му се любуваме. Наричат 8 пентакли картата на чирака и това наистина е така, защото докато се трудим толкова усилено и самоотвержено, лека, полека натрупваме умения, които ще са ни полезни по-нататък. Картата малко напомня 3 пентакли и макар и двете да изобразяват труд, има голяма разлика между тях. Докато при 3 пентакли ние се чувстваме като творци – създаваме нещо по-скоро чрез таланта си, което обикновено е предизвикателство, защото е ново за нас, то при 8 пентакли има известна доза лекота, защото процесът на работа тук изисква повтаряне на едно и също нещо, докато го усвоим до съвършенство. В този смисъл 8 пентакли е по-лесна, доколкото повтарянето на едно и също нещо и стремежът към съвършенство може да са лесни :) Така или иначе поне се чувстваме в свои води и правим нещо, което ни е известно и не ни плаши.

Обърнатата 8 пентакли обаче носи доста повече негативна енергия, основно заради схващането на питащия, че това, което върши е безсмислено и усилията му са напразни. При обърнатата 8 пентакли човек се чувства малко като с домашните задължения – всеки ден готвене, чистене, миене и на следващата сутрин няма и следа от тези усилия, затова всичко започва от начало. Може би наистина сте се захванали с нещо, от което нямате голяма полза. А може би просто сте отегчени и уморени от повтарянето на едно и също нещо, защото ви убягва елементът на усъвършенстването в занаята. Веднъж щом усвоите този труд перфектно, всичко ще ви се случва по-лесно и с по-малко усилия. Остава на вас да решите с кой от двата варианта се сблъсквате.

Реклама

7 thoughts on “Осмиците

 1. За мен 8 мечове напоследък ми излиза, когато имам силно обсебващи мисли. Например последните месеци имам влечение към мъж, с когото обаче не се получава съвсем гладко, а той постоянно ми е в мислите. И съм като с вързани очи, не съм наясно с неговите чувства, чувствам се самата аз като вързана, мога да се махна от него, но и не искам…

 2. 8 меча, ми излиза напоследък много често. Едно от значенията й за мен е невъзможността да изразим себе си, да си кажем какво ни е, да “ открием“ пред другите,какво мислим и как се чувстваме и да спрем вътрешно да съдим както себе си така и другите. Понасям напоследък доста критики и обиди и не смея да кажа кое ме е засегнало, от кое ме е заболяло и точно това са мечовете, обиди или нечии постъпки за, които не се говори. Урока на тази карта според мен е да се престрашим да си кажем какво ни е, да се научим да говорим открито, защото докато държим всичко в себе си, винаги ще бъдем като под 8 меча. Когато споделим може би картата няма да ни излиза повече.

 3. Честно казано, не съм много сигурна, дали това е точно урокът, защото на мен също често ми излиза тази карта напоследък и при един доста критичен момент през април тази година, при 8 мечове в комбинация с Кулата, напрежението просто ми дойде в повече и този път не успях да си замълча. Резултатът – аз съм лошата, другият човек се смята за жертва. В момента моето разбиране за 8 мечове е, че имаш два варианта – или да си мълчиш, за да живееш в относително спокойствие и мир с останалите, или да се конфронтираш с хората около себе си и да приемеш, че просто няма да те харесват и ти ще си лошия. Така или иначе не смятам, че има възможност за достигане на хармония или разбирателство все още при 8 мечове. За мен тази карта е малко като общуване, което е като минирано поле и просто не знаеш кога ще настъпиш мина.

 4. Погледнах си записките и видях че успоредно с 8 меча се повтаря 5 меча, даже ги имам двете в една комбинация. Мисля че и 5 меча има връзка с горния ми пост. Наистина голяма обида, да отвърна ли или да си замълча? И през цялото време обидата расте и обвиненията също. Но наистина урока не е само за 8 меча.

 5. Излизат ти същите карти като на мен :) Може би е обща тенденция заради ретроградния Марс в Скорпион.

 6. Здравей Вера, невероятен блог чета го редовно😊😊😊 още се уча и доста се обърквам. Зададох на картите въпрос и хвърлих три карти въпрос с голямо значение за мен свързан с институции. Но сякаш картите ми показват обратният ред на нещатата или аз съм много объркана. В момента съм в най-трудният момент от живота ми и само това мисля.трите карти,които ми излязоха са :
  Четворка пентакли
  Осмица жезли
  Петица пентакли
  Възможно ли е отдясно на ляво
  Или аз съм блокаж.

 7. При мен 8-ците ми излизат често ,а аз съм объркана и нерешителна. Не мога да приключа стара обвързана връзка ,която е отровна и да навляза цялостно в новата. Като пиле в калчища съм се заплела в двете връзки и не мога да се освободя. За сега така вървя едновременно по двата пътя и чакам Бог да разреши по кой да продължа ,защото аз нямам смелостта.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s