Седмиците

Седмиците в Малките аркани съвсем логично следват проявлението на Колесницата от Големите. Това, което ни очаква при тях, е проявление, налагане, постигане. Проявление на воля (жезли), мечти (чаши), идеи (мечове) и способности (пентакли). Съответно според самата боя, това налагане се случва по различен начин, но ядрото е едно – да прожектираме себе си или частица от себе си във физическата ни реалност.

Wands07При 7 жезли ключовата фраза е налагане на волята и убежденията ни, като това не е задължително нещо негативно. Когато вярваме в нещо, когато имаме изградени убеждения и морални стойности, ние винаги ще бъдем в позицията на мъжа от 7 жезли, когато някой се опита да ни оспори тези разбирания. Спорим, когато вярваме, че другата страна не е права, защото считаме, че това, в което вярваме, е не само правилно, но и важно и трябва да го отстояваме. 7 жезли може да е някой, който е на гладна стачка, протестираща тълпа или фразата „и тя все пак се върти“. Седмица жезли символизира и всички учени, умрели на кладата на Инквизицията, тъй като не са искали да се отрекат от идеите си. Помислете къде щяхме да сме сега без техните открития. В делничния план, в който ние използваме таро обаче вероятността за такива саможертви в името на убежденията, е доста малка. По-скоро картата ви показва, че това, за което питате, е от ключово значение за вас и трябва да се борите да защитите каузата си. Ключовият момент тук е, че питащият стои по-високо от тълпата, тоест моралното право е негово или поне той така смята.

Когато обаче тази карта излезе обърната, нещата се променят по-скоро в схващането на самия питащ, отколкото в обстоятелствата. Този път човекът от 7 жезли вече няма предимството на по-високата позиция спрямо тълпата. Това може да се прояви по два начина – или човекът не е убеден, че е прав и се съмнява в собствените си способности да защити каузата, което го прави колеблив и нерешителен, или пък, напротив, дори всичко около него да му сочи, че не е прав, той пак тъпо и упорито продължава да повтаря старата песен на нов глас. Така че ако 7 жезли се появи във ваше гледане обърната и се чувствате несигурни в дадена ситуация, без да смеете да спорите с околните, помислете защо смятате, че те са прави, а вие грешите. Не сте ли прекалено склонен да търсите грешката в самите себе си, вместо да се усъмните първо в другите? По принцип това не е лоша идея, но когато прекалите със самокритиката, само си пречите, вместо да си помагате. Ако пък при обърната 7 жезли чувствате, че дадена ваша идея среща неразбиране отново и отново и колкото и да хвърляте пот да убедите околните в правотата си, те пак не ви вярват и ви пречат, може би не е зле да спрете за момент и да се отдалечите от проблема, за да го погледнете с по-обективна настройка. Защото ако се движите по магистрала и всички карат срещу вас, вероятността вие да сте в насрещното, а не те, е твърде голяма.

Cups07Седмица чаши отново е желание за проявление във физическия свят, макар че щом става дума за чувства и емоции, това рядко е така очевидно, както при останалите седмици. Тази карта е като златната рибка – може да си пожелаеш всичко на света, но трябва да избереш само едно (или най-много три). Тя говори за постигане на емоционална пълнота или по-точно средствата, чрез които избираме да я постигнем. Когато изтеглите 7 чаши, най-вероятно ще се намирате в момент, в който ще трябва да изберете път, който да следвате със сърцето си.  Например тъкмо сте завършили университет и се готвите за първата си работа, за която смятате, че ще ви донесе пари и слава. Влизате в сайт за запознанства и разглеждате профилите на потенциални партньори – толкова много мъже (жени) и колко много от тях са ви интересни и симпатични! Имате идея да нарисувате картина, но въображението ви бълва идея след идея коя от коя по-добра и вие не се решавате да сложите молива на листа. Оттук и малко по-негативните значения на тази карта като на заблуда. Аз я виждам по-скоро като разширение (Нептун). Ако сте били дълго време във фаза 4 чаши, имате нужда от 7 чаши, за да разшири мирогледа ви и да си представите различни нови източници на щастие. Работата обаче е там, че макар и възможни, нито един от тези варианти не е реално представен във вашия свят все още. Не че е невъзможно да се запознаете с някой невероятен мъж от онзи сайт, просто трябва първо да изберете с кого точно, после да му пишете, след това да излезете на среща и чак тогава и даже не още веднага, да заживеете щастливи заедно. При това евентуално, не е задължително развръзката да е такава. В този смисъл при 7 чаши имаме бленуване на щастие, илюзии и възможности. Но това не е задължително негативно, защото преди да постигнем нещо, трябва първо да си го представим и да го пожелаем. После всичко ще зависи от това до колко сме склонни да действаме… и разбира се от малка щипка късмет.

Обърнете тази карта и ще получите ретрограден Нептун :) Рязко отрезвяване. Стоите си пред витрината на бижутерския магазин и се наслаждавате на диамантените гривни, когато телефонът ви ви изтръгва от това блажено състояние и по него съпругът ви ви информира, че и днес не е взел заплата и ако може, един вид така… ами, вие да напазарувате тази вечер. Мечтите са хубаво нещо, казват, че човек е толкова голям, колкото са големи неговите мечти. Но гледайте да не изгубите твърде много време в съзерцаване на радостите, които бихте могли да имате, защото може да използвате това време, за да изберете една от всички тези благини и да се концентрирате над постигането й. Така ще имате само една от тях, но поне ще имате нещо със сигурност.

Swords07Стигнахме до още една карта с обикновено негативна слава. Признавам, че при изображението на Райдър-Уейт няма как да е иначе, защото това наистина си прилича на кражба. Седмица мечове обаче рядко има чак такова негативно значение всеки път. Тук проявлението във физическия свят е на идеи и комуникация. Интересното тук е, че при 7 мечове имаме и уединение – сами сме и чертаем план за това какво е важно за нас, какво искаме да постигнем. На околните може да им се струва, че кроим някакъв пъклен план. Не че е невъзможно, но е по-вероятно да имаме нужда да се отдръпнем от останалите и този път да помислим за себе си. Точно така, щипка егоизъм понякога е много важна за самосъхранението ни. Това съвсем не значи, че ще тръгнем да крадем от околните, а просто че имаме нужда от време за себе си, да си избистрим мислите. Но как хем комуникация, хем уединение? Ами лесно – чрез писане. Най-честото проявление на 7 мечове при мен е именно като писмено слово. Човек може да изложи мислите и идеите си в разказ, роман, но понякога и в и-мейл, в който уведомява шефът си, че напуска. Тъй като човекът от 7 мечове рядко има поведението на колегата си от 7 жезли, който не се свени често, често да обявява колегите и шефовете си за некадърни идиоти и да се противопоставя на решенията на началството открито, това негово решение идва като гръм от ясно небе и всички започват да го сочат с пръст и да повтарят, че тихите води били най-дълбоки. Истината е, че просто човекът е дипломатичен и не обича скандали, но когато му дойде в повече, той ще действа. Или просто е егоист и нещо по-добро се е появило на хоризонта. И в двата случая околните са имали достатъчно време да забележат знаците, но са предпочели да ги игнорират. Ако 7 мечове се падне за някой, с когото имате отношения, твърде вероятно е той да не ви казва всичко. Но може би просто е уморен от врява и спорове и има нужда от почивка. Въпреки това обаче той си действа по неговите задачи, защото това не е 4 мечове все пак, това не е почивка. Не, той търси начин да изяви идеите си, които смята, че са важни за него. И ако това означава да си мълчи за известно време, ще го направи. Ако картата е за вас, то тогава може би имате нужда от време, за да обмислите накъде вървят отношенията ви на работа, вкъщи, с приятели. Твърде вероятно е посоката им да не ви удовлетворява и да имате нужда от малка доза полезен егоизъм.

Обърната, тази карта ни предупреждава, че целият смисъл зад идеите и мислите ни, е да бъдат споделяни, а ние упорито ги крием, нахвърляни на разпилени листи в заключени чекмеджета. Може би твърде дълго сме стояли встрани от хората, време е да излезем пред тях с това, което сме сътворили, докато сме били в изолация. Защото, да, велик роман се пише в самотата на празна стая, но за да се превърне накрая той във велик роман, има нужда от публика, която да го прочете, за да може мислите в него да заживеят свой собствен живот и така да се проектират във физическия свят. Така че ако обърната 7 мечове е съвет към вас по отношение на работата – престрашете се да покажете на шефовете си своите идеи за проекта. Или поне ги споделете с колеги. Ако е съвет по отношение на връзката ви – споделете какво ви измъчва с партньора си, може пък да ви разбере и да откликне на нуждите ви. Но трябва да свалите стените около себе си първо. Така или иначе вече е необходимо отваряне за общуване с околните, твърде дълго сте държали мислите само за себе си.

Coins07Седмица пентакли е сравнително лесна като послание – проектиране на нашите ресурси (таланти, умения) във физическия свят. Само че уловката тук идва от това, че като боя отговаряща на земята, пентаклите изискват някаква реална, разбирай материална, награда за постигнатото проявление. Оттам и недоволната физиономия на човека от 7 пентакли. Той е положил усилия – научил е достатъчно за растението, което отглежда, после е инвестирал като е купил семена, положил е физически труд и ги е засял, след което се е грижил за растенията в жега, дъжд и студ. Сега гледа плода на труда си и като че ли му се струва, че той не отговаря на усилията, които е вложил. Урокът на тази карта според мен е, че трябва да се научим да бъдем доволни с добре свършената работа и да не губим вяра, че това рано или късно ще ни се изплати, защото все пак ще дойде и 9 пентакли, а там насладата на материалното е в най-висшата си форма. Засега обаче сме само на седмицата. Тук успехът е, че сме създали нещо с двете си ръце (може и с интелекта или вдъхновението си също така), материализирали сме нещо във физическата ни реалност и трябва да сме доволни от себе си. Трябва да сме 6 жезли със себе си, ако мога да използвам таро жаргон ;) Доста често постигнатото може да ни се струва недостатъчно, защото примерно сме завършили висшето си образование, а се оказва, че то не ни помага да си намерим работа, постигнали сме успех във фирмата, но никой не ни дава пари за добре свършената работа, даже може и никой да не е забелязал. Но истината е, че уменията, които сме развили, докато сме правили това, тях никой не може да ни ги отнеме и те са истинската, материалната награда за труда ни. Защото рано или късно те ще ни помогнат в живота и това непременно ще се отрази и на материалната страна. Така или иначе 7 пентакли носи със себе си чувство на равносметка и обикновено тя не е никак розова. Мисля, че това се дължи по-скоро на нагласата ни и на желанието да виждаме материални резултати сега, веднага. Затова и съветът на 7 пентакли е – търпение, всичко с времето си. Така че ако картата ви се падне за любовни отношения, може да се питате за каква работа става въпрос. Ами лесно е, връзките изискват не по-малко усилия и работа от всичко останало в живота ни. При 7 пентакли у нас може да настъпи някакво отегчение и разочарование от партньора, защото „излизаме вече толкова време, а той още не ми е предложил“. Трябва търпение и вяра, че това, през което преминавате в момента, един ден ще бъде стабилната основа, на която ще се радват отношенията ви, когато се появят и децата, и роднините, които ви се месят, и кучетата и котката на съседите, и ипотеката, и сметките и въобще всичко, което ще ви се стовари на главата с благословията на 10 пентакли.

И докато при правата 7 пентакли още не сме напълно сигурни заслужава ли си или не, то при обърнатата сме абсолютно сигурни, че хич не ни се занимава с тази работа и от нея няма никакъв смисъл. Като тази работа може да е длъжност, но може да е човек, например роднина, който ни търси за услуга. В този случай има два варианта. Обърнатата 7 пентакли може да говори за безсмислеността на цялата ситуация и да ни предупреждава хич да не се занимаваме. А може и да ни казва, че дори и да няма никаква реална полза за нас от всичко това, може би не е лошо за разнообразие да се върнем към енергията на 6 пентакли и да помогнем на някой, който има нужда от нас, просто защото няма кой друг да го направи. Понякога просто не трябва да бъдем чак такива егоисти. Кой знае, след свършената услуга може и да се почувстваме по-добре. Вие ще прецените кой от двата варианта е, но ако обърнатата 7 пентакли се появи и с обърнат Паж пентакли, твърде вероятно е този човек да не ви търси за първи път и във вас отдавна да се е загнездило усещането, че само ви използва.

 

Реклама

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s