Петиците

След периода на спокойствие и дори стагнация в четворките, при петиците настъпва време за борба и се сблъскваме с първите по-сериозни трудности. Макар от една страна петиците да изглеждат доста неприятни и предвещаващи лоши моменти, от друга страна именно те ни дават шанс за развитие в ситуацията, шанс да продължим напред и да постигнем повече.

RW-5-wandsПетица жезли е карта, която говори за борба и конкуренция, защитаваме егото си и искаме да покажем, че сме най-добрите. Понякога това може да става почти като на игра, както подсказва изображението на картата, може би просто сме се отдали на добро настроение и сме приели предизвикателство на приятели или колеги. Понякога става дума за истинска конкуренция, когато например се борим с много хора за едно и също работно място. Друг път петица жезли говори за борбите за налагане в една романтична връзка, всички спорове и дори скандали, които водим, преди отношенията ни да улегнат.

Обърната, картата указва момента, в който решаваме, че сме се уморили да пилеем толкова усилия на вятъра, борбата ни е изтощила и тъй като не виждаме смисъл да я продължаваме, решаваме да се откажем. Да оставим другите да победят. Друг път пък показва чувството ни, че сме изгубили битката, някой друг е възтържествувал, защото ние сме се отдръпнали от конфликта. А понякога тази карта ни предупреждава, че разпиляваме усилията си и се хвърляме в безсмислени спорове и борби, без да знаем какво изобщо се опитваме да постигнем.

RW-5-cups

Петица чаши е карта на загубата и на продължителен период на печал. Обикновено излиза в моменти, в които осъзнаваме, че сме изгубили нещо много важно за нас и се опитваме да преживеем болката и празнината. Картата е съпътствана от голяма доза тъга, а понякога дори и самосъжаление. Нещастни сме, въргаляме се в отчаянието си и не виждаме нито лъч светлина. Макар и клише, тълкуването, че две чаши все още са изправени и все още пълни, е вярно. Важното в тази карта е да се опитаме да се съсредоточим над тези две чаши – благословиите, които са ни останали, хората, които все още са около нас и ни обичат. Пак можем да продължим да скърбим, защото скръбта е логичен процес, преди да настъпи излекуването, но трябва да сме наясно, че не всичко е чак толкова черно, колкото изглежда, и когато сме готови и приключили с траура си, ще има към какво да се завърнем.

В обърната позиция петица чаши ни предупреждава, че периодът ни на траур е продължил по-дълго, отколкото е необходимо. Дошло е време да се изправим на крака и да се върнем към живота си, но ние отказваме да го направим и продължаваме да се мотаем с празен поглед, може би дори прекаляваме с чашката, в която давим мъката. В по-положителен смисъл  картата може да ни казва, че периодът на нещастие и тъга е към своя край и ни предстоят по-щастливи времена.

RW-5-swordsПетица мечове не е много по-приятна от петица чаши, но тя поне е по-бърза като времетраене. При нея става дума за някакъв конфликт, някой (понякога това може да сме и самите ние) е бил нечестен в дадена ситуация и е спечелил нечестно предимство. В най-неприятните ситуации може да става дума за комуникация, която е изпълнена със злоба и реваншизъм, понякога дори за отмъщение, в не чак толкова крайните – ситуация, в която чувстваме, че някой е постъпил неправилно спрямо нас. От това той може и да е спечелил нещо, но може и да не е било така, все пак победа имаме чак при шестица жезли. Това, което е сигурно, е че някоя от поне двете страни, е понесла сериозна обида и изпитва неприязън към другата.

В обърната позиция картата говори, че се чувстваме обидени и ощетени в ситуацията, но сме решили да си замълчим и да оставим нещата така, както са, да не правим проблем. Или сме решили, че този човек не си заслужава усилията, или пък не сме от отмъстителните хора, макар че се чувстваме изиграни. Може да сме простили, но не сме забравили и сме склонни да си имаме едно наум при следващи контакти с този човек. В други ситуации обърнатата петица мечове може да ни предупреждава, че дълго време таим в себе си озлобление или пък не можем да се откъснем от даден конфликт, превърнал се е във фиксидея за нас.

RW-5-pentaclesПетица пентакли е като казармата – тежка е, но за сметка на това е продължителна. При нея сме принудени да се борим с материалните неща – от проблеми със здравето, парите, та до чувството на самота и изолираност. За хората, които са свикнали да се оправят сами в живота, не е чак толкова тежка карта, но определено показва, че вървим по трънлив път. Излиза често, когато сме изправени пред ситуация, в която ще загубим сигурен доход, например при напускане на работа. Тогава може и да не говори конкретно, че ще останем без пари, досега не ме е предупреждавала за някого и той да остане на улицата например, по-скоро сигнализира за усещане за бедност в питащия. Бедността обаче има и други измерения – може да става дума за това, че ние се чувстваме като недостатъчно добри, сръчни, талантливи, подценяваме се или направо си даваме лоша оценка. В права позиция обаче картата все още пази обещания – там някъде назад има прозорец на църква, тоест има надежда. И най-бедните и бездомните хора имат къде да потърсят помощ, ако са стигнали дъното. Така е и в живота, ако не се свеним да потърсим помощ, можем да я получим.

В обърната позиция обаче и тази помощ ни е отнета. Според мен това е най-лошия вариант от всички петици. При обърнатата петица пентакли се чувстваме ужасно самотни и дори няма къде да потърсим помощ. Тя е изпитание на волята ни, а и урок да се оправяме сами в живота. Като моментите, в които сме болни вкъщи, с висока температура, но сме сами и няма никой, който да се погрижи за нас. Тогава може и да се разплачем от безсилие, но ще станем с кански мъки и с последни сили ще се завлечем, за да си изпием хапчето. Такива моменти в живота наистина са много, много тежки, но пък ни учат, че дори да сме останали съвсем сами, пак има на кого да разчитаме – на себе си. Нали знаете какво е казал Ницше: „Това, което не ме убива, ме прави по-силен.“

Реклама

2 thoughts on “Петиците

  1. За мен 6 чаши е по-скоро платонична любов. Понеже не съм имала наблюдения на обърнатата 5 чаши в такава светлина, можеш ли да дадеш някакъв пример с конкретна ситуация и картата в такова значение?

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s