Лична година 13 – Смъртта

Картата на Смъртта в Gaian Tarot
Картата на Смъртта в Gaian Tarot

През 2012-та, когато вече бях навлязла в лична година под номер 13, очаквах раздвижване в личния си и професионален живот и някакво ново начало след проточилата се сякаш цяла вечност година на Обесения, в която нищо не се случваше. За мое огромно съжаление обаче това не се случи по простата причина, че личната година на Смъртта е време, в което осъзнаваме кои части от живота ни са си свършили работата и вече са излишни, какво не играе вече роля в личността, в която сме се превърнали, какво трябва да изхвърлим, за да продължим по-лесно напред. Въпреки това обаче Смъртта все още не е продължаване напред, не е ново начало, тя е само краят на старото и едно такова междинно състояние, което като че ли е характерно за десетките в малката аркана – нещо свършва, но новото още не е дошло.

Сравнявам усещането с бременност – животът на бременната жена, такъв, какъвто е бил до този момент, е приключил, всичко ще се промени до неузнаваемост за нея и ще започне съвсем друг живот, но той все още предстои и тя все още не е майка. Същото е и с тази година – ако не искате да се разочаровате като мен, не очаквайте тя да ви донесе кой знае какви промени. Със сигурност ще е много по-динамична от тази на Обесеният, ще се срещате с много повече хора, може да пътувате, няма да сте ограничени като до скоро, но няма и да започнете нещо ново, което да развивате. Нещо повече, като че ли повечето нови начинания, проекти или хобита, които започваме през тази година, са обречени на провал. Това най-вероятно е така, защото ние самите още не сме наясно с това, че сме променени, различни от личността, която сме били доскоро.

Годината е добра за приключване на проекти или дела в работата и личния ви живот, които по една или друга причина са останали недовършени. Така че вместо да се впускате в нови начинания, изтупайте от праха старите и вижте, дали нещо от там не си заслужава да бъде завършено.

Вероятно това ще е моментът, в който ще се сбогувате с хора, убеждения или проекти, които вече не са важни за вас, които са си изиграли ролята и оттук нататък нямат място в живота ви. Приятелства, които не ви дават нищо в замяна, странична работа, която повече ви натоварва, отколкото да ви осигурява доходи, дори интимна връзка, която не е това, което искате от нея и само удължавате агонията. Годината на Смъртта ни позволява да си дадем сметка за тези неща и да се подготвим за раздяла с тях. Промяната може да се случи в следващата лична година, но започва именно при Смъртта. Аз например изтрих блог, който водех в продължение на шест години, който до голяма степен беше и като дом на виртуалната ми самоличност, просто защото вече не съм онова момиче. Осъзнах и че искам да сменя работата си и макар действително напускането ми да се случи тази година, която вече е под номер пет, идеята, че тази професия не е за мен изкристализира именно през годината на Смъртта.

Едно от най-неприятните усещания на лична година номер 13 е осъзнаването, че сте се превърнали в различен човек от този, с когото сте били свикнал до този момент, но все още не можете да кажете със сигурност коя е новата ти самоличност. Голяма част от нещата, които са ви определяли до този момент са си отишли или ще си отиват през тази година, но още няма да можете да ги замените с нови. А ако се опитате, те просто няма да са трайни.
Важното е да останете отворени към промяната и да не се вкопчвате в старото, защото то само ще ви забави по пътя ви. Колкото по-отворен е човек към променливия характер на живота, толкова по-лесна ще бъде тази лична година за него. Но променлив не като при Колелото на съдбата, при което трябва да се оставим на течението на живота, а променлив като на изображението на разбитата лодка по-горе. Тя вече не е лодка и никога повече няма да плува по вода. Ако се опита, това само ще й донесе още проблеми и разочарования, без значение от усилията. Но ако приеме, че времето полека-лека я е превърнало в дом за много животинки и насекоми и една полуготова градинка с цветя, в крайна сметка може да осъзнае, че това не е никак лошо нещо.

И накрая нещо, на което бях попаднала в търсене на посока миналата година, което резонира доста с картата, поне според мен:

On this day of your life…I believe God wants you to know…
that it is time to move into unchartered lands.
If you want to do something you have never done before,
you have to do something you have never done before.
If you want to go somewhere you have never gone before,
you have to go somewhere you have never gone before.
You cannot do something new by doing old things. If
you want your life to change, you have to change your
life. So go ahead. It’s safe. And it’s also…about time.

Преводът на български би звучал долу-горе така:

На този ден от твоя живот… вярвам, че Господ е искал да знаеш…
че е време да тръгнеш към нови, неизследвани територии.
Ако искаш да направиш нещо, което не си правил никога досега,
трябва да направиш нещо, което не си правил никога досега.
Ако искаш да отидеш на място, на което не си бил никога досега,
трябва да отидеш на място, на което не си бил никога досега.
Не можеш да създадеш нещо ново, правейки стари неща.
Ако искаш животът ти да се промени, трябва да промениш живота си.
Така че дерзай. Безопасно е. А също така… е и крайно време.

Реклама

One thought on “Лична година 13 – Смъртта

  1. Здравей, поздравления за чудесния блог. Напълно съм съгласен с всичко което си написала. При мен е почти същото тази година. Изключение може би при мен е ,че освен нищо ново което започнах не постигнах успех до момента ,а също и в голям застой съм тази година. Общо взето както казваш , не само моя живот се промени тази година, а всичко останало. Едно обикновенно мое наблюдение: от години насам съседите нищо ново не правеха на имотите си. Тази година има раздвижване, много хора си направиха малки ремонти, нови огради и т.н. А при мен какво се случи: миналата година завърших средното си образование , намерих си работа на късмет, приеха ме в колеж, изкарах шофьорска книжка, намерих си квартира на късмет и т.н. Тази година пък във всеки аспект съм в застой. Направих си сайт, който все още не се разви , не си намерих работа и определено тази година почувствах ,че съм се променил. Съвсем несъзнателно анализирах себе си и доста „прозрения“ имам.
    Доста хаотично го написах, но гледан да не загубя мисълта си. :)

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s