Четворките

Ще се опитам в една серия от постове да представя скицирани и някои от значенията на малките аркани. Не претендирам за изчерпателност, но ще се опитам да кажа най-важното, придружено с примерни значения от ежедневието, където е възможно. Ще започна от никъде, тоест с четворките, нямам идея още кои ще са следващите, но ще трябва да изтърпите неорганизираността ми :)

Четворките, както и номер четири в голямата аркана – Императорът, се свързват със стабилност, ред, контрол и здрава основа. При тях няма много движение и събитийност, но пък за някои хора са периоди на отдих, като малък оазис преди да настъпи следващият момент за действие, шанс да съберат сили. За други обаче, които не могат да стоят на едно място дълго време, могат да се окажат и задушаващи.

RW-four-wandsЧетворка жезли е като камина – безопасен огън, който е затворен между четири стени. Така той е държан под контрол, но едновременно ни дарява и с най-добрите качества на елемента – топлина, светлина, дори вдъхновение. Тъй като на картата в колодата на Райдър-Уейт изображението се оприличава на сватба, много тълкувания често се въртят около тази тема. Според мен картата означава сватба, единствено когато говори за самото тържество. Иначе четворка жезли често говори за празници и веселие, моментите, в които хора се събират, за да отпразнуват важно събитие в живота си, просто за да изпуснат малко парата и да се посмеят с приятели или дори да вдигнат голям купон, за да отбележат факта, че родителите им не са си вкъщи. Картата може да индикира и нов дом, но по-скоро след като това вече е станало факт. Моментът, в който вече сте се нанесли или тепърва го правите, но вече се наслаждавате на първите глътки свобода на своето собствено място и осъзнавате, че това е вашето си гнездо, което може да свиете така, както намерите за добре. В ежедневни гледания четворка жезли ме е предупреждавала (разбира се, неуспешно :)) за всякакъв вид леки изгаряния по време на домакинска работа – на горещи котлони, тенджери, ютии. Рядко е, но имайте и това предвид.

В обърната позиция четворка жезли е като огън, който е стоял затворен твърде дълго време, започва да тлее. Тя се появява в периодите, в които дълго време си стоим вкъщи без работа и дори обичайните ни предишни удоволствия вече не ни радват, защото сме им се наситили. Радостта, която сме открили на сигурно място между четири стени, е използвана докрай и е време да се осмелим да излезем от зоната си на комфорт.

RW-four-cupsМоята стара дружка четворка чаши, за която вече писах тук, също е свързана с контрола, но този път елементът е вода. Много хора погрешно смятат, че огънят е единствен от елементите, който не може да стои дълго време на едно място, без да се движи, аз обаче смятам, че не е така. Липсата на движение и застоя убива всичко. Ако четворка жезли е камина, то четворка чаши би била басейн. В положителния си смисъл картата изобразява току-що напълнен басейн с прясна и чиста вода, в който не бихме се страхували да влезем, тъй като буквално виждаме дъното. Така и в живота понякога имаме нужда да се дистанцираме от конкретна ситуация, за да поохладим емоциите си, да избягваме определени хора, ако не сме сигурни в техните, а и нашите чувства, а понякога дори да откажем възможности, защото вече сме претърпели достатъчно разочарования и имаме нужда от спокойна и подкрепяща среда. В този смисъл четворка чаши може да е момент от връзката, в който романтичните трепети са отшумели, но все още не ни е скучно и се наслаждаваме на спокойните вечери пред телевизора с някого, когото обичаме, доволни, че не трябва да излизаме на поредната гадна среща. Понякога четворка чаши е пауза в социалния ни живот, когато се изолираме от околните, за да осмислим чувствата си или просто, за да си починем от тях. В повечето случаи обаче в четворка чаши има голяма доза досада и отегчение. Да знаеш, че краката ти винаги ще стигнат дъното на басейна е хубаво успокоение, но след няколко минути в неподвижните и празни води, може да ни залипсват вълните на морето, мидите по дъното и полезните водорасли. Така че ако тази карта се появи за ситуация в живота ви и не сте доволни от това как вървят нещата, може би е време да се огледате за незабелязани досега възможности. Странили сте твърде дълго от външния свят от страх да не бъдете наранени, време е да се метнете пак на коня и да откриете нещо ново, което ви прави щастливи. В повечето случаи то е на една ръка разстояние.

В обърната позиция четворка чаши е като същия този чуден басейн, само дето е стоял прекалено дълго време с несменена вода, есента се задава и първите листа от околните дървета са покрили повърхността на водата, а пък дъното отдавна е зеленясало. Вие обаче упорито игнорирате проблема или го заобикаляте, когато се наложи. Ако не се хванете да го почистите и да му смените водата обаче, нещата ще стават само още по-зеленясали и колкото и нова вода да наливате, тя също ще се смесва с мътилката. Може би ще се хващате като удавник за сламка за всяка възможност да излезете и да се разсеете, да не сте сам, а сред други хора, но за да преминете напред, ще трябва първо да останете тихи достатъчно дълго, за да чуете себе си и собствените си емоционални нужди. Обърнатата четворка чаши понякога е като човек, който е претърпял тежка раздяла и се страхува да остане сам, затова често не се свърта и за пет минути у дома си. Този човек има нужда да остане насаме, за да признае, че е тъжен, след което да си изтъгува болката през петица чаши, иначе няма как да продължи.

RW-four-swordsЧетворка мечове, за която, уви, не мога да измисля някакво наподобяване като за другите карти,  е не толкова събитие, колкото период от живота ни. Това е онзи момент, в който или доброволно, или принудително ни се налага да спрем за малко и да анализираме отново ситуацията и убежденията си. Все едно са ни дали тайм-аут карта и сега трябва само да наблюдаваме играта отстрани. Интересното е, че четворка мечове, често се свързва с болест, може би защото в модерните ни времена, когато не общуваме на живо с някого, говорим по телефона или пък чатим в интернет. Толкова е нетипично просто да седим насаме с мислите си, че понякога дори не ни се случва с месеци, докато някакво форсмажорно обстоятелство не го наложи. А умът (мечове), също както и тялото (пентакли), чувствата (чаши) и енергията ни (жезли) имат нужда от почивка за презареждане на батериите. Така че четворка мечове не е толкова страшна, тя не означава непременно болест или пък още по-зле – затвор, аз предпочитам да я виждам като медитация, а понякога ми прилича и на рейки сеанс. В още по-обикновен пример, тя е като онзи момент в американския футбол, когато целият екип се скупчва в кръг и решават какъв ще е следващия им ход точно преди изпълнението на удара. Ако питате за това как да постъпите в дадена ситуация или какво да бъде следващото ви действие, четворка мечове ви казва, че избързвате, сега не е момент за действия, а за размисъл или пък почивка от всякакви проблеми. В момента сте твърде стресирани или пък прекалено огорчени (след 3 мечове), за да виждате ясно изхода от проблема, имате нужда от малко отпускане и разсейване.

В обърната позиция четворка мечове често показва нежеланието на питащия да приеме временния застой и непрекъснатите опити да промени нещо или да излезе от ситуация, която според него не прогресира. Действията му обаче по-скоро допринасят за увеличаване на стреса и все пак не разрешават ситуацията, с което носят и още разочарование. При обърнатата четворка мечове често има умора и разочарование от ситуация, която считаме за незадоволителна, съответно и трескаво мислене как да се излезе от нея, но може би сме именно в тази ситуация, защото сме мислили много, но не сме действали, когато е имало възможност да променим нещата. Съответно е необходимо по-малко мислене и повече действия.

RW-four-pentaclesЧетворка пентакли, ако се върнем на сравненията от предишните две карти, е като прасенце касичка. Тук се сблъскваме с най-стабилния елемент, земята и четворката, която носи дори още стабилност. В тази ситуация сме практични реалисти и държим да се подсигурим за всичко. Енергията на картата е на човек, който предпочита монотонна, но сигурна работа, която не го сблъсква с предизвикателства. На някой, който обича да се запасява от разпродажби, да харчи разумно и най-вероятно да си запазва нощувки за лятната почивка на море още през март. Този човек ще се храни здравословно и вероятно няма да пропуска профилактичните прегледи. Тези качества като цяло са положителни и полезни в ежедневието, стига да не се превърнат в мания и самоцел. В четворка пентакли обаче статуквото и закостенялостта са най-силни и съответно оттам и рискът от „счупване“ е най-голям. Спестяванията не са лошо нещо, но само когато имат някаква цел. В противен случай имаме човек, който къта пари заради самите пари, а те са просто хартийки. Странно защо, но тази карта ми се е падала най-често при емоционални въпроси, когато питащият иска да знае как ще се развие новата му връзка. Той не е готов да инвестира емоционално в тези отношения, преди да се убеди, че ще заживеят щастливо накрая, но в живота няма как създадеш такава връзка, без да се отвориш емоционално за другия. С две думи – който не играе, не печели. Същото важи и за финансовата страна на четворка пентакли – можеш да спестяваш и да останеш на това ниво цял живот, а можеш и да рискуваш и да инвестираш в нещо, което ще ти се отплати десетократно. Разбира се, може и да рискуваш и да останеш без нищо, така че това е нещо, което зависи от личната философия.

В обратната си позиция картата предупреждава, че напоследък може и да сте се увлекли по модата „широки пръсти„. Не е лошо да си дадете сметка, дали парите не изтичат през ръцете ви по-бързо, отколкото се стичат там. Същото важи и за емоционални отношения – не разкривате ли твърде лични неща прекалено рано? Достатъчно добре ли познавате човека, с когото смятате, че имате работа, или чувствата ви са замъглили ясната ви визия? Известна доза предпазливост няма да е излишна.

Реклама

2 thoughts on “Четворките

  1. много яки обяснения, направо съм изумена ❤️

  2. Изтеглих 3 жезли, 5 чаши и Силата
    На въпрос: какви са му мислите в момента, как се чувства?
    Как го разчитате това?
    🐰🐧🐧🐧

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s