Как да извлечем основното от всяко подреждане

В „Наръчник по Таро“ на Хайо Банцхаф е включен един допълнителен метод за изясняване на същността на всяко гледане, който намирам за изключително полезен и ми се иска да го споделя за тези, които нямат книгата.

Без значение с колко карти е използваната подредба, накрая съберете номерата на всички карти, които сте изтеглили, като Асата се броят за 1, а дворцовите карти не се смятат. Полученото число редуцирайте до едноцифрено, което в крайна сметка е ключът ви за извличане на основното послание на това подреждане. Значението на тези ключове е следното:

1. Път на действието
Имаш достатъчно сили, за да се захванеш активно за работа и добри шансове да го обърнеш към по-добро. Използвай тези шансове, но не прибягвай до непозволени прийоми.

2. Път на любовта, търпението, очакването и интуицията
Не бързай! Дай на всичко време да съзрее. Имай търпение и бъди нащрек: интуицията ще ти подскаже кога трябва да действаш. Не попадай във властта на илюзорни мечти – не позволявай да бъдеш отклонен от пътя.

3. Път на раждане на Новото, път на растежа
Открий, измъкни Новото на Божия свят. Дай му да порасне. Създай нова ситуация, укрепи своите нови навици и опит. Тук главното е творческия подход. Но бъди готов да изпиташ и „родилни мъки“. И не поемай върху себе си твърде голяма тежест, за да не се объркаш.

4. Път на трезвостта, яснотата и порядъка
Погледни на ситуацията трезво. Въведи ред в нея. Внеси яснота. Осъществи това, което си замислил. Реализирай своя потенциал. Но не се стреми още и още да „подобряваш“ вече хубавото и не се спирай в средата на пътя.

5. Път на духовното познание
Постарай се да разбереш скритото, дълбоко значение на твоята ситуация. Намери взаимовръзката между нещата, които на пръв поглед никак не са свързани. Вслушай се в добрите съвети. Усети доверието: Жрецът – това е картата на защитата, хармонизираща всяка ситуация. Избягвай лъжата и притворството.

6. Път на любовта и избора
Направи накрая избора: да, аз ще живея с този човек, ще се занимавам с тази работа, ще тръгна по този път. Отхвърли всички съмнения и приеми този човек, тази работа и т.н. такива, каквито са. Приеми ги! И не позволявай на омразата и ревността да те обсебят. Не се превръщай в жертва.

7. Път на решаващия пробив
Смело пристъпвай към решаването на своята задача. Веднага. Ти ще успееш, още повече че ти върви, така че ще се справиш и ще можеш да избегнеш търканията и конфликтите. Само гледай да не се възгордееш.

8. Път на честността и обективността (тук авторът използва картата Справедливост като VIII аркан, вместо Силата, оттам и тълкуването)
Постарай се да получиш колкото се може по-обективна представа за своята ситуация. Претегли всички „за“ и „против“ и помисли какво може да се направи. Играй честно. Гледай никой от участниците (ти също) да не се окаже “ подставено лице“. Избягвай предвзетостта, едностранчивостта и насилственото налагане на твоята воля.

9. Път на размишлението и аскетизма
Мини встрани. Вглъби се в себе си. Дай си време, за да изкристализира в душата ти най-важното. Не се отвличай с дреболии. Съсредоточи се върху своята цел. Не се ядосвай. Не тъгувай и не се страхувай от новото.

На мен тези кратки, синтезирани значения ми помагат особено много, когато имам подреждане от повече карти и накрая изгубвам основната идея. Ще се радвам, ако ги приложите и споделите, дали и при вас работят.

Реклама

One thought on “Как да извлечем основното от всяко подреждане

  1. Благодаря, изключително полезна статия. Поръчала съм книгата и чакам с нетърпение да я прочета.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s