Страшният съд/Прераждането

Човек би си помислил, че с XIX аркан – Слънцето, пътят на Глупака ще е дошъл до своя край и той ще е намерил щастието, но в действителност той има да премине още едно препятствие преди да достигне до Обетованата земя. Макар пребиваването в Слънцето да ни е донесло щастие, то ще е краткотрайно, защото не носи трансформация и промяна, а просто временна екзалтация на егото. За да стигнем до истинското си осъществяване, трябва да преминем през катарзиса на Страшният съд.

XX-ят аркан в таро е под влиянието на Плутон и съвсем обяснимо носи тежки уроци, а според някои тълкуватели дори кармични такива. Когато сме под негово влияние, трябва да отработим всичко преживяно под знака, както на Колесницата, Слънцето и Магът, така и под тези на Отшелника, Обесения, Кулата и Смъртта. При появата на Страшния съд в някое от гледанията ни, ще се събудят много стари призраци, ако сме държали скелетите им в килера на съзнанието. Всичко онова, което не е било обработено на време и е затикано някъде в дъното на психиката ни, ще започне да изплува на повърхността, но веднъж справим ли се с него, ще се отървем от огромен товар, който сме носили на гърба си толкова време. Тази карта не е толкова свързана с деня на страшния съд като висша сила или чужд разум, който ще ни съди за делата ни, не. Тя е по-скоро моментът, в който ние самите ставаме съдници на действията си и обективно поглеждаме над случилото ни се до този момент, за да се върнем отново на правилния път.

В права позиция:

Страшният съд в Таро на Феите

Когато Страшният съд или Прераждането (както е в някои колоди), се появи в някое от нашите гледания, това може да индикира няколко неща. На първо място, това може да е пробуждане, знак от съдбата или от вътрешния ни водач, който да ни отрезви и да ни покаже, че не се движим по пътя си, че се заблуждаваме и като в транс продължаваме да крачим зад фалшиви водачи. Това пробуждане най-вероятно ще е твърде болезнено за нас, а още по-болезнено ще е когато тръгнем да действаме според повика. При Страшният съд можем да изпитаме желание да се борим с наднорменото си тегло, след като при поредната визита при лекаря, резултатите не са били никак положителни. Може да осъзнаем, че е време да напуснем насилник в семейството, чиято агресия този път ни е нанесла трайни физически увреждания или пък се е обърнал срещу децата ни. Тогава вече спираме да се заблуждаваме, че „той е добър човек отвътре и може да се промени“ и започваме да мислим къде точно ще се преместим да живеем и как ще оцелеем сами. Макар и плашеща, тази инициатива може да промени живота ни към неподозирано по-добро. Според някои тълкуватели, Страшният съд още дава и повик към истинското призвание на човек в живота, но според мен това се случва чак при последния голям аркан – Света. Тук още имаме да се променяме, за да сме готови да изпълним призванието си.

Най-основното значение на картата е трансформация и то на доста дълбоко ниво. Трябва да простим, да забравим и да продължим напред. Трябва да оставим всичко старо и изчерпано назад в миналото си, за да можем да се освободим и да продължим. В този смисъл, картата е доста по-трудна от Смъртта, например, където старото умира само и ние не сме принудени да го убиваме, както в Страшният съд, а трябва само да съумеем да продължим напред. Също, при Страшният съд отново имаме разрушаване на досегашния закостенял модел, за да се освободим, което напомня за Кулата, но при Кулата нещата сами се разрушават, изневиделица, и ние излизаме от ситуацията изведнъж, докато при Съда това става бавно, постепенно и първо трябва да назрее вътре в нас. В този смисъл картата пък е по-лесна от Смъртта и Кулата, защото сме подготвени за това, което ще последва.
Това е също карта и на дълъг процес на рехабилитация и оздравяване, през който може да сме подложени на тежки физически изпитания, за да си възстановим формата след инцидент или бавно, но успешно да се излекуваме от тежка болест.

В обърната позиция:

Тук значението не е много по-различно, просто трансформацията се случва по-бавно или е блокирана от питащия. Обърнатият Страшен съд обаче ще се появява отново и отново, докато не бъде осъзнат, приет и отработен. Тази карта все едно бие силен звънец в съзнанието ни, но ние се преструваме, че не го чуваме, правим се на разсеяни и си казваме, че нещата може и да се променят за в бъдеще, без нашата намеса. Рано или късно обаче биенето на звънеца става толкова силно, че вече не можем да не му обърнем внимание и се вслушваме в него.

Обърнатата карта може да ни предупреждава за това, че онези симптоми, които така упорито пренебрегваме, не са чак толкова безопасни и трябва да идем да се прегледаме спешно. Също така тя ни показва един затвор, в който сами сме се затворили, защото не искаме да простим и да забравим чуждите злини спрямо нас, не искаме да се потопим на дълбоко в психиката си, че да разберем къде са корените на проблема, затова той просто се задълбочава. Затова, колкото по-скоро обърнем внимание на звънеца в съзнанието си, толкова по-бързо кошмара ще свърши, защото в действителност сме на една крачка от постигането на Света. А той, както се надявам да опиша в следващия пост, е едно прекрасно място, на което да се намираш.

Това е от мен за тази карта. Ще се радвам да споделите мнение.

Реклама

4 thoughts on “Страшният съд/Прераждането

  1. Здравейте, искам да споделя нещо, което може да е от полза за някой. Кандидатствах във ВУЗ тази година ( макар и малко закъсняла :-) )Бях решила преди всяко класиране да си тегля по една карта, като не се надявах много да ме приемат преди 3то кл. Това е картата, която ми се падна преди 1во класиране. Приеха ме и то по 1во желание. Ако някой някога пак пита и му се падне тази карта да знае :-)

  2. Да, забравила съм да спомена, че тази карта често излиза и за изпити или някакви тестове като цяло.

  3. Тази карта ми се пада в началото на стартиране на лечение, което наистина се очертава да отнеме време и ще изисква воля и усилия от моя страна, но както е написано, се чувствам подготвен за това. Така че, тълкуванието й е много точно в моя случай днес.

  4. Картата се падна при въпрос зразвитие на ситуация със злоупотреба със служебно място.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s