Слънцето

За Слънцето всички ще ви кажат, че това е традиционно хубава карта и носи щастие, дори когато е обърната. Да, но какво се таи под повърхността на това щастие, какво е по-дълбокото значение на XIX-я аркан? Нима е възможно при толкова абстрактни и нюансирани послания на останалите карти, тази да означава просто щастие и нищо повече? Сякаш сме склонни да възприемаме добрите новини или просто добрите неща по-простичко – щом е добре, няма нужда да задълбаваме, всичко е наред.

И все пак…
Стигнали сме до последното небесно светило сред големите аркани и тук нямаме затруднения, защото сме свикнали да възприемаме Слънцето като извор на всичко добро – светлината, топлината, условията за зараждане на живот, отмерваме времето си с него, когато имаме Слънце, всичко е по-добре. На изображението на картата имаме дете, което е голо и язди кон под преките слънчеви лъчи. Голотата му символизира неговата искреност и непосредственост, а фактът, че е именно дете, а не фигура на възрастен човек – неговата необремененост с предразсъдъците на този свят. Но на какво се дължи това щастие след мрачните дебри на Луната?

Слънцето в Райдър-Уейт

В Марсилското таро, което е предшественик на колодата на Райдър-Уейт, на 19-я аркан има отново деца, но не едно, а две и то близнаци. Според мен това е ключът към разбирането на картата. За близнаците в миналото се е мислело като за специални същества, защото за човека от онова време те са символизирали цялостната личност, завършения човек, виждали са в двете деца проекция на личността и нейната сянка. В този смисъл, за мен Слънцето е карта, която символизира онези моменти, в които сме изцяло себе си и сме постигнали хармония с външния и вътрешния свят едновременно. Тази хармония не е дошла някъде отвън, не, тя идва от собствената ни  психика, която е намерила пътя към обединението на рационалната страна с тъмните кътчета в главата ни.

В права позиция:

Слънцето в Марсилското таро

Това е карта, която чрез самото си изображение автоматично ни прави щастливи. След властването на Луната в нашата психика, идва ред и на Слънцето, което внася необходимата доза логика и рационалност, за да се укротят призраците в главите ни и всичко да си дойде на мястото. Това е карта на хубав слънчев ден, който сме изкарали на пикник със семейството си, на плажа с приятеля/приятелката си или пък просто време, в което искрено сме се забавлявали.
Освен това Слънцето може да предвещава, че ще се превърнем в център на внимание в дадена ситуация, било то като се прочуем с нещо или просто получим признание за работата си в офиса. Картата ни обещава период на жизненост и изпълненост с енергия, която буквално може да извира от нас.
Понякога и всъщност най-често при мен, Слънцето се появява, за да обозначи периоди, в които най-ясно осъзнавам ключови неща в живота си, като например моменти, в които схващаме накъде отива връзката ни, кариерата ни или пък просто как да сглобим обратно бравата на вратата. Във всеки случай това са дни или моменти на яснота, в които противно на периодите при Луната, детайлите ни се изясняват до край.
А съвсем в редки случаи някои споменават, че тази карта предвещава раждането на дете. Споделям го като чужд опит, защото досега при мен обикновено Пажовете са в тази роля.

В обърната позиция:

Отне ми доста време да изясня за себе си как да тълкувам картата, когато е обърната, докато един ден значението й не ме удари директно по главата.
Ще срещнете мнения, че Слънцето не може да е негативна карта, пък дори и обърната. Донякъде е така и не съвсем. Обърнатата позиция може да ни сигнализира, че прекаляваме в дадена посока, а нищо прекалено не може да е добро. Ако Слънцето излиза често обърнато при вас, може би се намирате в етап от живота си, когато прекалено много и често рационализирате случващото се около вас. И то до такава степен, че не давате на интуицията си да се изяви, когато има да ви „казва“ нещо важно. Светът не е само черно и бяло, има и нюанси, които правят някои ситуации сложни и неподлежащи на тълкуване „или-или“.
От друга страна, понякога обърнатото Слънце идва да ви предскаже моменти, в които ще сте щастливи, но на някаква цена, която няма да ви позволи да се забавлявате пълно и искрено така, както ако картата беше в права позиция. Например, измъкнали сте се от вкъщи, за да идете на дискотека късно вечерта, но тъй като подозирате, че родителите ви скоро ще узнаят за отсъствието ви, непрекъснато сте на тръни и макар да ви е забавно да танцувате с най-готиното момче там, често, често извръщате глава към изхода.
Понякога, разбира се, картата се появява обърната просто, за да ви каже, че се държите детински и незряло, понякога дори твърде егоистично и наистина досаждате на околните.

До тук съм стигнала със заключенията си за тази карта. Нещо да допълните?

Реклама

4 thoughts on “Слънцето

 1. От един форум скоро дойде като вътрешно разбиране – Въпросът беше `Защо баща ми не ме обича` – под въпрос – обективната причина за това отношение.
  Бяха три карти, но обърнах внимание на Обърнато Слънце и Отшелник – оказа се, че той не му е роден баща.

 2. Интересно…
  „Оказа се“, в смисъл, че питащият не е знаел, че това не е родния му баща и след гледането е научил, или питащия е казал по време на гледането, че това не му е родния баща?

 3. …Беше зададено като въпрос, на който ни показаха картите, а после дадоха отговора:

  „Младият човек винаги е чувствал лошото отношение на бащата , което го накара да се обърне към Таро.
  Това се изразявало в твърде авторитарно отношение на баща към момчето според думите на питащият, и картите са показали това отношение.
  Оказа се, че бащата не е роден. За това питашият е научил по-късно, след консултацията, случайно чул е разговора на роднините на баща му.“

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s