Луната

Ето ви една съвсем не лесна карта – както за тълкуване, така и за изживяване. Луната в таро е под номер 18, което редуцирано ни връща обратно до Отшелника и неговите изпитания, но вече на едно доста по-високо и съответно по-трудно ниво. Отшелникът е сам, а на попадналият в гравитацията на Луната направо му идва да вие от самота. Тук отново имаме слизане навътре към душата и психиката си, но този път то е съпътствано от много повече страхове, илюзии и натрапчиви мисли.

Астрологически XVIII-я аркан в таро е под влиянието на зодиакалния знак Риби, но понякога на мен ми се струва, че в него има много повече от 12-я дом в астрологията, който отговаря за метафизичното, психиката, тайните, сънищата, страховете ни и скритите врагове. При Луната ние се разтваряме в колективното несъзнавано до толкова, че ни е трудно да отделим реалността от виденията и истинската заплаха от призраците, които ни се привиждат. До известна степен това е карта на лудостта и на „тъмната нощ“ в душата ни, когато се борим за лъч светлина и яснота, но вместо това потъваме все по-надълбоко.

Защо влиянията на картата са толкова наситени? Можем да потърсим отговора в истинската луна, която всяка нощ променя формата си, а понякога изчезва от небосвода, за да се прероди отново. Нейните фази до толкова са влияели на човечеството, че много преди да се наложи слънчевият календар, в действителност хората са използвали лунния и са съобразявали дейността си спрямо него. Всеки може да се сети поне за един път в живота си, когато е обикалял нервно из стаята нощем, защото е било пълнолуние и не е можел да заспи.
В действителност обаче влиянието на Луната не е само негативно. Ако се замислим, ще се досетим, че има неща, които някак по-добре вървят с нейната приглушена светлина, отколкото с яркия лъч на Слънцето, който докарва на яве всеки недостатък. Романтичните сцени винаги са при пълнолуние, храбрият принц се промъква да спаси избранницата си именно под сребърните блясъци на Луната. Ако имаме намерение да се промъкнем до плажа тайно, за да се къпем голи, отново ще изберем да е през нощта. Така откриваме и положителните страни на тази карта – романтика, сетивност, дълбока емоционалност, интуиция.

В права позиция:

Тук Луната като че ли не е толкова страшна, макар пак да присъства сериозна опасност да не виждате нещата в най-истинската им светлина и да се заблуждавате в нещо или някого. Все пак не е добро време за вземане на решения, подписване на договори, започване на нова работа и т.н., но пък е много подходящ момент за практика с таро, за захващане за нов проект, ако той е творчески. Интуицията ви може да е по-засилена сега, но също така може и да ви се привиждат страхотии там, където ги няма. По-лесно се разклаща емоционалната ви стабилност, крехки сте, сякаш от стъкло и не знаете, дали в следващия момент няма да се разпаднете и буквално да избухнете в сълзи. Събитията от живота около вас ви влияят необичайно силно и ги изживявате по-дълбоко от досега. Използвайте периода за романтични преживявания и варианти да потънете в изкуството на някой художник, режисьор или пък поет. А защо не и самите вие да се пробвате в някое от тези поприща. Като цяло това е карта на период от живота ни или настройка на съзнанието през определено време, не толкова на конкретни събития.
Обръщайте внимание на сънищата си, те може да ви подсказват това, което през деня не виждате напълно ясно.
Освен това Луната може да говори и за по-обичайни неща като за женския цикъл и други фази на тялото.
Появяването на картата може да е и знак, че в момента не всички около вас са на ваша страна, но поне докато е в права позиция, е по-вероятно да сте наясно, че обстановката е срещу вас и имате врагове. В другия случай обаче…

В обърната позиция:

Тук Луната е в най-лошата си форма според мен. Започват да ви играят със съзнанието всякакви паранои,

страхове от различни неща и да си вкарвате сами в главата невероятни драми. Както гласи днешния израз: вкарали сте се в някакъв филм. Възможно е при обърната Луна да става дума за тежка депресия, в която сте изпаднали. Въможно е да сте затънали в меланхолия до толкова, че да ви е трудно да намерите сили да ставате сутрин. Всичко ви се вижда страшно мъчно и безсмислено, дори може да се чувствате така, сякаш сте изгубили пътя си в живота.
Освен това обърнатата Луна говори и за това, че може изобщо да не сте наясно в каква ситуация се намирате и докато си мислите, че всичко си тече по нормалния начин, някой да работи зад гърба ви, а вие да го имате за най-добрия си приятел. Възможни са интриги и сплетни по ваш адрес, които да излязат наяве, чак след като е вече прекалено късно. Не е необичайно и някой да пусне клевета по ваш адрес, която до голяма степен да нарани реномето ви и хората да променят начина, по който гледат на вас.
Картата е едно спускане надолу, което е на следващо ниво след Отшелника и в тази ситуация околните не могат да ви помогнат. Трябва да слезете сами до долу и да откриете перлата в мидата, онова нещо, от което страховете ви ожвивяват, но същевременно ви дава творчески заряд да продължите по пътя си и то с големи постижения. Ако сте преживели и период на Луната, бъдете сигурни, нищо не може да ви събори от тук нататък :)

Така изглежда картата през моите очи, но ще се радвам да споделите и вашите виждания.

Реклама

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s