Звездата

Хората инстинктивно харесват тази карта още при първия си досег с тарото. Мисля, че това е така, защото изображението въздейства много силно на архетипно ниво. Говори ни за едно далечно, но постижимо бъдеще, в което мечтите ни са вече реалност. Ключовата дума тук обаче е бъдеще и не случайно тази карта е под влиянието на знака Водолей, който го символизира. Звездата е карта на доброто, което би могло да бъде, на надеждата, която е гола, и на това от нас, което раздаваме, за да превърнем света в едно по-хубаво място, макар и не още днес.

Да се замислим за звездите – по тях гадаем бъдещето, помагат ни да се ориентираме  в големи и далечни пространства, а понякога е толкова разтоварващо просто да поседим и да ги гледаме, потънали в тишина и размисъл. Но ако се опитаме да ги следваме или пък дори да ги достигнем, осъзнаваме колко студени и далечни са те в действителност, а това може да е доста обезсърчително. Те ни водят по пътя, но никога не са крайната точка на това пътуване. В този смисъл, Звездата е едва началото, зараждащата се идея за нова работа, нова връзка, нов проект или създаване на семейство. Тя е онзи момент, в който недеждата се събужда в съзнанието ни, за да ни запали с ентусиазъм, но все още всичко това се случва в много начален стадий на нещата. Звездата не ни топли, когато ни спрат неплатения ток, нито пък храни семейството ни, ако сме напуснали работа, за да преследваме призванието си. Така че тя може да бъде едновременно чудна мечта и студена, отрезвяваща дистанция.

В права позиция:

Звездата в таро на феите

Благодарение на Тарото на феите, което имам, започнах да виждам тази карта по-ясно. На изображението там женската фигура сякаш е излязла на балкона в първите секунди след 00:00 ч. на Новата година, наблюдава фоерверките и си пожелава какво да й се случи през тези нови 12 месеца. Напомня ми за заричането, което всеки един от нас е правил през това време от годината да промени стари навици, да се оттърве от пороците си или да започне на чисто. Картата на Звездата е това – плановете за бъдещето, началото на нещо и вярата, че „Най-доброто тепърва предстои“ ;) Съвсем отделен въпрос е, дали ще продължим с усилията си в тази посока, когато те се трансформират от очарователни блянове в тежките мъки на следването на взетото решение. Съответно в конкретното гледане е много важно да видите на коя позиция излиза картата. Ако си гледате с 3 карти и тя е първа, тогава реализацията на нещата е зад вас и може да очаквате последствията от своето решение в близко бъдеще. А дали ще са положителни или не, зависи от следващите карти. Ако е на трета позиция обаче, се заредете с много търпение, защото е възможно това, за което питате, да се осъществи едва след години. Тръгнали сте по правилния път, просто ще отнеме повече време, но това ще направи успехът по-сладък в края на краищата. В рамките на шегата, в далеч по-тривиални ежедневни гледания, картата ми се е падала, за да обозначи например жена, която полива цветя.

Звездата може да означава и лечебна сила, излекуване, както във физическия смисъл на думата, така и що се отнася до лекуване на стари рани в душата. Тя показва процеси, които отнемат много време, за да трансформираме изживяната болка в лекарство за проблемите си.

И накрая едно от значенията, което открих първо – себераздаването. Подобно на водата, която жената от картата излива, когато сте под влиянието на тази карта, може да сте призвани да се раздавате за другите. Без значение, дали става въпрос за някаква благородна кауза и благотворителна дейност или просто ще помагате на приятелите си. Вие давате от себе си, за да зарадвате другите и за да може светът да стане едно по-добро място. Звездата е като оазис, както споменава Кристин Димитрова в нейната книга за таро. Понякога се спираме там, за да утолим жаждата си, друг път ние сме тези, които оставят вода за следващите пътници. Но във всеки случай не е място, на което оставаме за дълго.

В обърната позиция:

Обърнатата Звезда в гледане не е задължително да означава, че няма надежда или пък, че болестта е нелечима. Но може да символизира грешен път, по който сме поели или пък се фокусираме прекалено много в бъдещето и забравяме да бъдем, тук и сега.

Най-вече при мен обърната картата се появява, за да ми покаже или че съм затворена за другите и нямам желание да им помагам, или пък другата крайност – прекалено много се вживявам да помагам до степен, в която аз самата съм изтощена. В крайна сметка, все някога водата в стомните на жената от картата свършва и тя пресъхва. Именно затова Звездата трябва да е временно пребиваване, а не постоянен адрес.

Ако картата се появява обърната в питане относно здравен въпрос, може би трябва да се замислим, дали не хабим енергията си в не особено важни направления и това да ни пречи да оздравеем. Трябва да се придържаме към своя път. Понякога се налага да помагаме на случайни хора, а понякога се налага да се отдръпнем и да ги оставим да решават проблемите си сами, защото и те трябва да вървят по своя път. Ако не усетим разликата веднага, обърната Звезда и умората ни в тази ситуация ще ни подскажат, че не е наша работа да се бъркаме.

Аз поне така гледам на тази карта, а вашето мнение какво е?

Реклама

6 thoughts on “Звездата

 1. За въпрос дали Y ще разбере, че Х му изневерява: Падна се Магът обърнат, жрецът, звездата. Все големи аркани. Аз си го разтълкувах така.
  1 Проблема е свързан с някакъв вид измама т.е. изневярата, заблуда над другия и т. нат
  2 Това, най- вероятно ще се окаже някакъв урок за Y или и за двамата ( т.е. ще разбере?)
  3 Че това ще стане след дълго време, т.е няма да е скоро?
  Какво мислите вие?

 2. А човекът Х изневерил ли е вече на Y или само се чуди все още? Сматям, че отговорът е по-скоро да, защото нежеланието на Х да лъже и чувството му за дълг към семейството може да го накара сам да си признае. Но тъй като имате Звездата на последна, възможно е това да е доста далеч във времето. Поне аз така ги тълкувам.

 3. По принцип и двамата, но човека Х е доста по навътре в нещата, т.е. има така да се каже доста сериозна извънбрачна връзка, и съответно голямо отчуждение към Y. Но не смее да предприеме нищо от страх, така да кажем.

 4. Здравей, Вера! Моля за помощ при следното разтълкуване на картите! На въпрос дали лице х има увлечение към друга жена, картите се подредиха десятка пеннакли обърната, двойка мечове и звездата обърната!

 5. Здравей, Вера! Никъде не мога да открия какво следва, ако Звездата е картата за предстоящата ми лична година. Дали си писала подобен мариал? Благодаря за вниманието! :)

 6. Мисля, че ще е сходно с лична година 8, Силата, но не съм писала специално за Звездата. От известно време обмислям написването на електронна книжка с описания на всички лични години. Би ли имала интерес и при каква цена? Благодаря за мнението :)

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s