Кулата

И ето че стигнахме до една не особено приятна карта, която често стряска хората не по-малко от Смъртта или Дявола. Единственото, което мога да кажа, за да смекча неприятното усещане от XVI аркан, е, че не винаги при него става дума задължително за някакви природни катаклизми или катастрофи. Но където и да се появи, показва сфера, в която има голяма доза напрежение и ще последва изненадващо развитие.

Кулата е марсова карта според традиционните схващания. Според мен донякъде има влияние и на Уран, що се отнася до нейната неочакваност и електрически заряд. Да, понякога тя може да говори именно за електричество. Най-важното да се схване при нея е, че проблемите ни първоначално лежат на лъжлива структура, изградили сме нещо, което е като кула от карти, а сега искаме да се нанесем с мебелите си в нея – естествено е, че тя ще се събори. Обикновено сме ужасно неподготвени за този момент, защото някак през цялото това време ни е убягвал факта колко нестабилна в действителност е тази кула. Това има много общо и с факта, че редуцирания номер на картата дава 7, което в таро е Колесницата, тоест егото, желанието за влияние и власт. Когато започнем да упражняваме това си поведение без контрол и да градим живота си, без оглед на обкръжаващата ни действителност, стигаме съвсем естествено до Кулата, която ни припомня, че „откъдето дошло, там и отишло“. Всеки път, когато се привържем прекалено много към вещите си, зазидаме се в материалните блага, на които сме свикнали да гледаме като на наше изконно право, стигаме до момента, в който тази карта ни припомня, че нищо в живота не е сигурно и можем да изгубим лукса на живот, ако сме го взели за даденост и сме си повярвали прекалено много.

В права позиция:

В права позиция картата е само по-видимо разрушителна. Тоест ако имаме една ситуация, в която сме женени от дълго време, при появята на Кулата ще излезе наяве факта, че някой отдавна изневерява. Това може би ще стане явно по съвсем неприятен начин, като например съобщението на един от съпрузите, че напуска другия, за да заживее с третия човек. Всички тези новини ще дойдат буквално като гръм от ясно небе (изображението на картата) и усещането на изоставения съпруг ще бъде като че ли светът се срутва изпод краката му. Важното е да се преборим с първоначалната си реакция на шок и ужас, защото ако след време се замислим над нещата, няма как да не стигнем до извода, че така наистина е било по-добре за нас самите, отколкото да продължаваме да живеем в лъжа, без да подозираме колко ни мамят. Да, отрезвяването обикновено е болезнено, но това е временен ефект, след който всеки един от нас рано или късно си стъпва на карката.

Понякога Кулата не идва да обозначи драстични проблеми, тя може да се появи и по хубава причина. Например, при мен тази карта досега се появява почти само, за да обозначи дни или периоди на прозрения и открития. Онзи „аха!“ момент, в който сякаш някаква светкавица озарява досега мъгливото ти съзнание и откриваш отговора. Кулата може да символизира и рязка промяна в реда, с който сте свикнали. Да речем, на работа изведнъж започват да наемат много нови хора в офиса ви и започвате да се чувствате несигурно, тъй като сте се били привързали към старите си колеги и в тази променяща се среда имате усещането, че ви издърпват килимчето под краката. Тази промяна обаче не е задължително лоша, а картата показва само, че обратите ви плашат и че може би не сте един от най-добрите, когато става дума за адаптация. Във всеки случай събитията, които Кулата предвещава, са необратими и обикновено са за добро, просто трябва да се обърнете и от дистанцията на времето да констатирате това.

В обърната позиция:

Тук енергията на картата е не по-малко силна, просто сякаш се случва на по-дълбоките нива на вашата психика, защото има някакво задържане. Промяната не може да се случи все още, макар вие ясно да усещате напрежението около ситуацията. Едновременно жадувате всичко да си остане по старому и да се промени веднъж завинаги и не можете да определите кое надделява. В обърната позиция като че ли картата е доста по-трудна за преживяване, защото човек изпитва страховете си от загубата на нещо отново и отново, а то не се случва и този път, така че паниката си остава.
Понякога обърнатата Кула е период, в който жадуваме за промяна, но вместо това сме затворени в ежедневие, което ни потиска и от което не можем да се измъкнем, поне засега. Усещането на тази карта е почти като обърнатото Колело, само дето напрежението е още по-голямо и се чувстваме наистина като в затвор.

Ако започнем често да теглим тази карта обърната, може би трябва да се замислим, дали самите ние не блокираме ситуацията от страх, дали не допускаме някой да си отиде от нас, защото сме свикнали с него, а докато го държим в плен до себе си, страдаме и ние, защото той вече не ни обича. В такива ситуации Кулата в права позиция идва за нас като милост, тогава, когато дълго време се лутаме и не можем да вземем решение да действаме, а тя се появява и ни отнема правото на избор. Ситуацията се е задействала сама и вече нищо не зависи от нас, освен това как ще реагираме на промяната.

Реклама

One thought on “Кулата

  1. Здравейте, при мен кулата се появяваше упорито в права позиция, преди да променя местоживеенето си.И то така се случи – внезапно и много бързо и като на по – добро място и по – добри условия на живот.Благодаря на Бог!!!!!!!!!!Здраве, успех и късмет !!!!!!!!!!

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s