Дяволът

Дяволът или Цернун в тарото на Друидите и Уика

Имам една приятелка, която винаги се ужасява при вида на тази карта и истински се страхува от нея. Мен лично това малко ме озадачава, но пък от друга страна изображенията в големите аркани винаги показват ясно уязвимите места в психиката на човека – това, което приема, и това, което отхвърля. А картата на Дявола още със самото си име ни предразполага да изпитваме ужас и страх от нея, макар че лично според мен целият проблем се корени в това, че сме свикнали да мислим за дявола, като за зла сила извън нас, вместо да го разпознаем в страховете и слабостите си вътре в нас самите.
Дяволът е под влиянието на зодиакалния знак Козирог и тъй като козирозите не са лоши хора по подразбиране, значи значението на картата е на малко по-различно място. Козирогът управлява всичко подземно, а оттам и полезните изкопаеми като злато, различните скъпоценни камъни и, разбира се, нефта, което вече ни насочва на някъде. Алчността е обща човешка слабост, така че не можем да я припишем само на козирозите, но пък у тях има някаква склонност да преследват целите си прекалено отдадено и да са до такава степен амбициозни, че да са склонни да отидат една крачка отвъд морала в името на постигането им.
Дяволът, освен всичко друго, е материална карта, най-материалната от всички в колодата. Материята или тялото ни често ни подтикват към неща, които духът ни осъжда като неуместни или неправилни – имаме нагон, с който се борим, глад, който може да се превърве в лакомия, склонност да искаме пари, а понякога да трупаме алчно още и още. Но точно в това е ключът, тялото ни да е задоволено в потребностите си, без да се отива в другата крайност и да се отдаваме изцяло на преследването на тези материални блага. Защото животът ни ще е невъзможен, ако напълно игнорираме материята, все пак аскетизмът е също толкова полярно явление, колкото и затъването в лукс и себеугаждане.
Дяволът олицетворява още понятието на Юнг за Сянката. Всички онези неща, които виждаме в себе си, но понякога отказваме да ги признаем и се страхуваме до толкова от тях, че първи нападаме хората около нас, които ни ги демонстрират. Слабостите ни, пороците ни, страховете ни.

В права позиция:

Попаднали сте в неприятна ситуация, в която нещо материално ви задържа привързани, а вие просто не можете да видите изход от нея. Може би изневерявате на половинката си и се страхувате, че това може да излезе наяве. Стоите на работа, на която няма кой знае какво за вършене, но и не ви се плаща добре, защото се страхувате да напуснете сигурното убежище и да се наложи отново да се доказвате. Превърнали сте се в роб на банковите си сметки и не можете да спите нощем, защото се страхувате колко може да загубите. Има едно много точно описание на тази ситуация в „Магията на картите таро“ на Кристин Димитрова:

„Дяволът винаги дава, преди да вземе, но когато вземе, иска то да е завинаги. Това се разказва и в легендата за доктор Фауст, който подписва договор с Мефистофел и му дава душата си в замяна на всичко, което поиска. В крайна сметка Фауст получава всичко, което не му трябва, в замяна на единственото, което е имал. Дяволът е обвързаност, слепота, страдание. Той е тежката каменна сграда, в която човек сам се зазижда.“ – (ст. 190)

Дяволът в тарото на Робин Худ

Истината е, че в повечето случаи човек наистина може да излезе сам от ситуацията, точно както сам се е вкарал в нея. Само че материалното, към което е привикнал – пари, удобства, секс, власт, обикновено го държи сляп за изхода или пък все още го кара да се колебае. В някои ситуации може да прекратите пленничеството си без конкретни по-тежки усложнения. В други ще трябва да понесете последствията, но веднъж излезли от робството си, нещата ще започнат да се оправят.

Дяволът не винаги говори само за толкова лоши събития в живота ви, понякога показва и малките ви пороци – като прекаляването с кафе, сладко, висенето пред компютъра по цял ден, електронни игри и какво ли още не. В тези случаи, обикновено при ежедневно гледане, картата може да символизира борбата ви да се справите с тях и да устоите.
Освен всичко останало, тъй като вече говорихме за връзката на картата с Козирога, а негова управляваща планета е Сатурн или повелителя на кармата, понякога Дяволът може да се появява в отношения и ситуации, които са ваши кармични уроци. В такива ситуации можете да промените единствено вашия собствен подход и да се запитате защо ви се случва това, което ви се случва в момента, и какъв извод можете да си извадите от цялата ситуация.

В обърната позиция:

В обърнатата си позиция Дяволът е маааалко по-лек като проявление, но разликата не е в по-приятното му преживяване, а идва оттам, че питащият най-вероятно вече знае за съществуването на този дявол, разпознал го е в себе си и поведението си и знае, че именно там се корени проблемът му. И макар осъзнаването да е половината от решаването на един проблем, този проблем все още си стои. Най-вероятно защото волята на питащия все още е прекалено слаба и макар да знае, че трябва да направи нещо, той все още не може или направо не иска. Пример от ежедневието: знаете, че газираното не е полезно за вас и от него ви се подува коремът или ви боли стомах, но въпреки това решавате да пиете, просто заради удоволствието. След малко пъшкате на дивана подути, но се утешавате, че поне ви е било хубаво, докато сте пили.

Понякога обърнатият Дявол е просто сигнал, че не се борим със самите себе си, а си имаме работа с някой „дразнител“ в живота ни, може да представлява и енергиен вампир около нас. Такова общуване ни изцежда от енергията ни и ни оставя разбити, без да знаем как да се оттървем от компанията на въпросния човек, а най-вероятно и няма възможност за това. Може би просто ключът се крие в това, че реагираме на нещо у него, което е болно място при нас самите и трябва да се запитаме защо това ни дразни толкова много и не влагаме ли прекалено много емоция в нещо на пръв поглед дребно. Току-виж се оказало наше негативно качество, което проектираме върху него.

А вашето мнение какво е?

Реклама

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s