Умереността

Този пост ми отне доста време на търсене в интернет и четене на други мнения относно картата на Умереността, защото, честно да си призная, нямам или може би нямах много точна идея за какво става дума в тази карта. Истината е, че донякъде я обърквах със Звездата, тъй като и на двете карти имаме вода и фигурата я разлива в разни съдове. Най-интересното е, че Умереността е под знака на Стрелеца, моята зодия, и въпреки това ми оставаше съвсем няма пред очите, още повече, че най-често срещаните тълкувания изобщо не ми пасваха на вижданията, нито за картата, нито за Стрелеца.

Умереността

Най-честата ключова дума, споменавана тук, е баланс, но аз лично не виждам никакъв баланс в картата, поне не и в смисъла, в който се употребява като поддържане на отношения и т.н., това си е запазена територия за Справедливостта и Везните. Стрелецът от друга страна е всичко обратно на това, което се споменава за Умереността. Той не просто не е умерен, той винаги отива една стъпка по-далеч, винаги преувеличава, в никакъв случай не е скромен и рядко може да се мисли за него, като за някой, който поддържа балансирани отношения с другите хора, не, той винаги е краен и директен, без да е злонамерен разбира се и все пак…

Това, което не разбирах, беше защо има толкова много вода в тази карта, приличаше ми повече на някой воден знак, отколкото на огнен. Но ако мислим за водата различно от боя чаши и съответно чувства и емоции и я свържем с водата, която е край нас, ще се сетим, че това е универсалната среда, без която не би могъл да се зароди животът и това е един ключ към значението. Умереността е под номер 14 в колодата таро, тя не е 2 или 11, за да си говорим за поддържането на някакъв баланс и среда, макар да има известни общи мотиви с това. Но не, тя се редуцира до номер 5, а петицата е символ на второ, различно ниво. Първоначално сме имали четерите природни стихии – огън, вода, въздух, земя и после идва петото – човешкият дух и преминаваме в съвсем ново измерение. Същото е и с Умереността, при нея наистина има баланс, но той е по-скоро като дозиране, откриване на правилното количество съставки, които ще ни позволят да смесим добре двете субстанции, за да извлечем нова, трета. Сетете се за дъгата, която присъства на почти всяка карта – тя е именно това – смесване на светлината от слънцето (огън) с дъждовните капки (вода). А Стрелецът е точно това – комбинация на привидно несъвместими неща, червено (огън) и вода (синьо) и получаваме цветът му – лилавото.

В права позиция:

Първият ми „Аха!“ момент с Умереността беше при едно ежедневно теглене, когато все още опознавах картите. Погледнах я с интерес, но тъй като не ми говореше нищо, бързо я забравих и си продължих деня, без да мисля много за нея. В същия този ден обаче ремонтирахме вкъщи и стигнахме до момента с боядисването на стените. И докато си висяхме с майка ми в банята, смесвайки упорито белия латекс с червения оцветител и не успявахме да улучим съотношението, за да се получи предишния цвят, изображението на картата изникна само в главата ми и ме накара да се засмея (на него фигурата действително смесваше някаква червена течност). Картите понякога могат да са удивително буквални, особено когато става дума за ежедневно теглене. Умереността е именно това – смесване на две коренно различни неща, за да се получи трето. При това не е необходимо непременно да става дума за цветове, може, а и най-често именно така се получава, да става дума за човешки отношения. Ако ви предстои брак или пък живот на семейни начала, също е вероятно да се появи тази карта, за да представи прехода от две семейства, които се сливат в едно ново, на по-високо равнище. Балансът тук се появява до токлкова, до колкото сте склонни да правите компромиси със себе си в името на благото на всички заедно.

В обърната позиция:

В живота обаче има и ситуации, в които, колкото и да се стараем, не можем да обединим две противопоставящи се неща и тогава тази карта започва да се появява обърната. Тя е сигнал, че обединението е започнало да се пропуква. Вероятно няма да имате нужда от таро карти, за да усетите, че в дадена ситуация вече ви е прекалено трудно да поддържате отношения с някого и ви е дошло до гуша да правите компромиси със себе си в името на общото бъдеще. Едно от значенията на обърната карта в такъв смисъл е началото на края на един съюз, от друга страна може да е сигнал за период на нехармонични отношения в семейството, но понякога може и да ви говори, че се намирате в ситуация, в която вече сте направили прекалено много компромиси със себе си и е време да тропнете с крак, за да се чуе гласът ви. Което и да е от всички тези неща, картата тук показва, че сливането и образуването на нещо трето не се получава, остава си вода и олио и дори емулгатор не ви върши работа вече. Според съседните карти и това какъв точно въпрос касае Умереността, ще трябва да вземете решение, дали да се откажете от тези изчерпани взаимоотношения, дали да опитате да се наложите или  просто ще потиснете себе си за пореден път и ще продължите да стискате зъби. Ако се задоволите с последното, очаквайте и Страшният съд да започне да прави компания на обърнатата Умереност.

Аз това съм успяла да извлека от картата за сега. Някакви други впечатления?

Реклама

5 thoughts on “Умереността

 1. Чудесна интерпретация на умереността, и на мен ми се губеше. Благодаря

 2. Умереността ми е абсолютно мътна карта – един път ми носи раздяла,един път събиране….

 3. Най-вероятно, защото самата карта не означава нито събиране, нито раздяла. Тя означава компромиси и спазване на някакви пропорции. Обикновено в права позиция на въпрос за връзка ще показва такава, която се крепи на компромиси и едната или и двете страни трябва да поддържат крехък баланс, за да вървят нещата. В обърната компромисите са в повече на някоя от страните и не водят до нищо добро, само се натрупва напрежение, което ще избухне в един или друг момент. И то колкото по-късно, толкова по-грандиозно.

 4. Картата на Умереността ми „просветна“, когато я видях в колодата на Tarot of the New Vision.

  В колодата на Райдър-Уейт ангел прелива вода в две чаши. Водата символизира чувствата, а двете чаши могат да бъдат крайностите, в които емоциите ни се люшкат. Ангелът е стъпил с единия крак във вода, а с другия – на земя – една част от нас трябва да остане във връзка с емоционалните ни преживявания, те са източник на автентична информация за нас самите, а другата трябва да запази здравия разум и присъствието тук и сега. Ангелът има на гърдите си равностранен триъгълник с върха нагоре, който най-често символизира единството на Светата Троица или както аз го разбирам – хармочната интеграция на Тялото, Душата (психиката или ментално-емоционалния ни живот) и Духа (Висшия Аз) в човека. Местоположението на мястото на Сърдечната чакра сочи, че това се постига не по пътя на менталността, а на усета, на чувствата, на Любовта. Като резултатът пак там се връща и проявява – емоционално спокойствие и широко сърце, пълно с Любов, което сякаш има очи да разбира по други пътища извън интелекта. На челото на ангела има един смешен кръг, който непрестанно ми напомня на лекарските начелници за отразяване на светлината в гърлото на пациентите им. Жълт кръг с точка в средата е символът на Слънцето в астрологията и символ на Висшия Аз. Човек трябва да достигне до реализацията на Висшия си Аз и да заживее чрез него, а това явно според картата се осъществява чрез интелекта, чрез Разума, който освен логическата си страна, се проявява и като Божествено вдъхновение, носещо познание „от никъде“.

  В задния фон на картата има път към планините, в които изгрява Слънцето. Това показва, че както и да живее човек, неговият живот и развитие води към Слънцето, към Висшия Аз или проявлението на Божествената му същност. Видно е, че пътят е дълъг и стръмен. Слънцето в Райдър-Уейт е нарисувано по един много странен начин, елипсовидно някак, и в началото ми заприлича на някакво светещо НЛО, което се показва над планините. Това също не е лоша идея, понеже НЛО хем може да лети, хем далеч надхвърля човешкия разум, опит и технологии.

  Два символа не разбирам в картата – значението на жълтите ириси и цвета на червените ангелски криле. За ирисите гадая, понеже има такава гръцка богиня. Трябва да се провери в митологията какво е свързано с нея. Жълтото при ирисите свързват с неутолима страст. Ако това е вярно, то се връзва с по-нататъшното тълкуване на картата. Относно червените криле, червеното чрез кръвта в моето мислене води до кармата. Но не мога да бъда сигурна за това.

  В Tarot of the New Vision ангелът погледнат в гръб е същият, но оттатък водата, в която е нагазил, стои един алхимичен уред от сложна комбинация котли, пещ, комин и колби. Щом видях това, веднага разбрах смисъла на картата. Това е така нареченият алхимичен процес на превръщане на оловото в злато. Какво означава това? Ежедневните и обикновени ситуации, чувства, мисли и състояния са оловото, от което имаме по много. Превръщането им в мисли, чувства и състояния от по-висше естество е алхимичният процес на добиване на злато, или според съвременния език превръщането на житейските лимони в лимонада. Само че не просто по отношение на външни ползи и въпроси, а най-вече на вътрешните преживявания на човека. Обидите, трудните условия, нападките, предателствата и т.н. са едни прекрасни условия човек да добие мъдрост, спокойствие, любов и др. Което е труден процес. Изключително труден. Трудно е, защото в ситуацията емоциите избухват в гняв, а после се утаяват в обида, ненавист, омраза или други разновидности на емоционална отрова. Затова е водата в картата. Теглила съм Умереността в моменти на силен гняв. Логично е да те посъветва картата да бъдеш умерен. Но то е, за да не изпуснеш възможността да добиеш духовно злато чрез собствената си трансформация. По някакъв начин картата подсказва, че нашите чувства, мисли и състояния са „материал“, който минава през нас, и който ние трябва да овладеем, а не той – нас. Алхимичното „злато“ е нарисувано в картата със жълти цветове – спокойствието и пълнотата в сърцето (триъгълникът), мъдростта в ума (Слънчевият знак на челото) и може би придобиването статут на ангел, т.е. същество, овладяло себе си, низшите си страсти. Това вероятно става на крилете на кармата, която в земния живот предоставя материала за преработка, като една мина, от която ежедневно копаем. Бялата ангелска дреха е клише, но си е символ на чистота и простота. Това е една от най-любимите ми карти – цяло откровение!

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s