Обесеният

Обесеният е една от най-трудните за мен карти като уроци и една от най-страшните заедно с Кулата. На пръв поглед картата донякъде внушава дори спокойствие, тъй като освен че човекът виси надолу с главата, няма никакви други индикации да се случва нещо ужасно. Истината е, че ужасът за мен идва точно от глагола „виси“, тъй като това е една карта, налагаща търпение, много продължително чакане, приемане на нещата такива, каквито са, без да предприемаме опити да ги променим. Според мен най-точно казано е, че във време, в което Обесеният идва да отговори на въпросите ни, трябва да се откажем да мислим, чрез Егото си и да помислим за това от какво има нужда душата ни. Може би звучи твърде отвлечено, но не мога да го опиша по-добре. Ако помислим какви очаквания имаме от живота – да имаме пари и да живеем охолно, да срещнем подходящия човек, да създадем семейство, да караме последен модел кола, да имаме най-новите телефони, да пътуваме много и да си прекарваме вълнуващо на екзотични места… Всичко това е приятно прекарване и всичко това са желания на Егото ни, но те не ни учат на нищо. Човек не извлича уроците на живота от приятните и лесни преживявания, не, той се учи от тежките моменти и силата, която трябва да прояви в тях, от изпитанията по пътя си и от несгодите, с които се сблъсква, и именно заради тях душата ни е дошла в училището на живота. Затова трябва да ги приемем, да се оставим на времето или съдбата и просто да чакаме тихо, сливайки се със събитията около нас, докато те ни проговорят.

Обесеният или Дървото в Gaian Tarot

В права позиция:
Ако изтеглите Обесеният в гледане, опитайте се да погледнете нещата от нова, по-различна гледна точка, защото от мястото, в което ги гледате в момента, е твърде вероятно да се изживявате като жертвата в ситуацията. Възможно е наистина да сте жертва, но когато ни се отнема едно нещо, обикновено ни се дава друго, така че се опитайте да потърсите кое е това ново нещо, което, макар и неприятна, тази ситуация ви е донесла. Ако изтеглите картата за връзки – спрете да настоявате на своето и премислете, дали изискванията ви към другия човек са наистина основателни, и дори и да са, примирете се, че няма да стане по вашата. Отдръпнете се и се опитайте да не гледате на нещата толкова емоционално, дайте време на нещата, те ще станат, ако вие си научите правилно уроците. Ако Обесеният се появи за работата ви, вероятно не ви плащат добре или работата не ви харесва, но ще трябва да погледнете нещата от друг ъгъл и да разберете, че от всяка работа се научава нещо, и ако не минете през този период, ще пропуснете важен урок за себе си. Най-неприятното при тази карта е, че трябва да мине време и от неговата дистанция виждаме какво ни е донесъл Обесеният и от какви неприятни качества ни е оттървал. Но за всичко това трябва време, обикновено доста време, а Обесеният е именно картата на времето, като годишни сезони, като тихото отлитане на дните от календара. Изисква се много търпение, за да се премине през неговото влияние, но ефектът след това си заслужава чакането. Спрете да искате, спрете да давате воля на егото си и просто намерете другата гледна точка към нещата, оттам едва ли ще са по-розови, но вероятно няма да са толкова трудни за изтърпяване и ще ви загатнат къде е смисълът от всичко това.

В обърната позиция:

Ако Обесеният често излиза в обърната позиция, това е знак, че изразявате Егото си по нездравословен начин и се опитвате да се наложите в една ситуация, в която няма как да излезете победител. Най-странното е, че вие дори се чувствате като жертвата на тази ситуация, но отсрещната страна не иска да ви го признае, а и няма да го направи. Истината е, че не можем да променим събитията, които са ни се случили или ще се случват, но можем да изберем как да реагираме на тях. След известно време, в което вероятно ще се тръшкате и ще се вайкате като единствен страдащ и единствена жертва, може би ще обмислите нещата още веднъж и ще ви се стори по-добро решение да оставите този проблем за малко и да се фокусирате върху друго. Важно е през това време да осъзнаете, че към проблема има и чужда гледна точка, ако в конфликта има намесени и други хора, и ще трябва да погледнете и през техните очи. Когато това стане, твърде вероятно е ситуацията да се разреши сама (или поне на вас така ще ви изглежда), тъй като вече сте научили, каквото Обесеният е имал да ви обяснява.
Тъй като аз самата имах доста трудни уроци за научаване с тази карта, мога да ви кажа, че най-грешното нещо, което може да направите в такъв момент, е да гледате към това как стоят нещата при другите хора и да ги сравнявате със себе си. Да си казвате – те имат това и това, а аз не мога да го имам, не е честно. Другите хора си имат техни уроци, а най-често и техни собствени, не по-леки проблеми, които на пръв поглед не им личат, затова оставете другите, гледайте само и единствено себе си и нещата ще се оправят. Само им дайте време.

Пишейки тези неща, аз съм още твърде далеч от спокойствието, постигнато от Обесения, в подобни ситуцаии, но поне знам, че това са нещата, по които трябва да се работи, а това все пак е една крачка напред. А какви са вашите впечатления от тази карта и какво научихте от влиянието й?

Реклама

2 thoughts on “Обесеният

  1. Много точно описание на Обесения. Когато започне да ми се явява твърде често, започвам да опитвам да променя гледната си точка, както и отношението си към околния свят. Благодаря!

  2. Бихте ли ми помогнали с тълкуването на тази комбинация? Кралица Пентакли, Обесеният, Луната. Въпросът ми беше : Защо той се дистанцира от мен?
    Благодаря Ви предварително.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s