Справедливостта

Справедливостта в тарото на Друидите и Уика

В повечето случаи тази карта най-често се асоциира само със съдебни дела и правни въпроси и дори и да има нещо вмъкнато покрай това, то е доста нищожно като информация. Струва ми се, че подобно разбиране на картата е твърде оскъдно и меко казано невярно. Да, Справедливостта понякога наистина може да означава правни неприятности и свързани със съда въпроси, но по мое мнение, това е доста рядко. Използвам картите за себе си и за други хора от повече от три години и досега този аркан никога не се е появявал, за да илюстрира нещо, свързано със съд.  Енергията на единадесетата карта от големите аркани е свързана по-скоро с човешката справедливост и обвързаността на отношенията ни един с друг, и ако в Америка е нормално да заведеш дело срещу съседа си, за това че кучето му се облекчава върху сутрешния ти вестник например, то тогава там Справедливостта може би наистина ще има основно значение на съдебни дела. При нас обаче не е точно така.

Тази карта се намира под влиянието на зодиакалния знак Везни, което донякъде е и очевидно, тъй като в изображението на картата в различните колоди почти неизменно присъства теглилка под някаква форма. Везните, макар и харизматични и очарователни личности, също така умеят да бъдат строги и безпристрастни съдници, които вземат ли веднъж решение за нещо, са неумолими по пътя си. Колебаят се дълго, докато претеглят аргументите от всички страни, но поне веднъж взели решение, те са убедени в правотата си. Не се заблуждавайте от чаровната и свенлива усмивка, когато се стигне до същността на проблема, няма да получите и капка милост, а само обективност и трезвост, все пак си говорим за въздушен знак, при който емоциите не са най-забележимото нещо.

В права позиция:
Справедливостта рядко се появява в гледане, за да упомене конкретен човек, тя по-скоро ни говори за събитие или настройка в нас или в човека, за когото редим картите. Тя ни посочва, че времето за вземане на решение е дошло и трябва да се действа, като в това отношение доста напомня за Крал мечове. Тук я няма толкова емоционалната дилема на Влюбените, колкото ни казва, че сме навлезли дълбоко в ситуация, в която са преплетени и чувствата на други хора, но тази ситуация често ни потиска и ограничава и твърде вероятно вече е дошло времето, за да я пресечем и да излезем от нея. Правната страна на картата може да се прояви под формата на подписване на някакъв договор – например за нова работа, ако от старата ни фирма не са ни плащали редовно и макар емоционално обвързани с компанията, ни се ще да опитаме на ново място, където кариерата ни ще може да се развива по-добре. Но може да става дума и за промяна на местожителство, прекратяване на връзка, която се е изчерпала или не е това, което сме очаквали от нея. Спектърът тук, както винаги с таро, е доста широк и зависи от заобикалящите карти, но едно е сигурно – трябва да се вземе справедливо решение и да се действа според него.
Има няколко важни елемента в изображението на картата от илюстрацията – мечът, везната, совата и паяка в мрежата си. Първите три са доста свързани. Совата е мъдростта и обективността, от които имаме нужда, за да видим ситуацията ясно. Везната ни показва претеглянето и времето, в което изясняваме решението си, а мечът характеризира категоричността, с която трябва да действаме. Но остава паякът и неговата мрежа в самото дъно на картата. Той е там, за да ни покаже, че в живота всичко е свързано с останалия свят и никое наше решение не може да бъде самоцелно или независимо, защото влияе на още толкова много неща.

Други важни значения на Справедливостта според мен са балансът и адаптирането. Балансът е изключително важно нещо, без което животът ни става хаотичен и изпълнен с крайности, които рано или късно ни разболяват. Картата обикновено ни съветва да не отиваме в двете крайности, а да потърсим средата – нещо, което е тема и в адаптирането. Не трябва да се загубваме изцяло в новото, ако променим обкръжението си и например отидем да живеем в друга държава – трябва да намерим своето си място и сред чуждите и нови неща, да намерим онези, които чувстваме като свои и близки, след което да сглобим всичко като една напълно нова картина.

В обърната позиция:
При това положение нещата вече са се объркали и балансът е нарушен. Има опасност или вие да вършите нещо, което не е особено справедливо спрямо хората около вас, или вас да ви лъжат. Най-често тази карта при мен е идвала да покаже изневяра сред двойките и ако е на трета позиция от три карти, вече е станала, но питащият още не знае за нея и предстои да я разбере. Ще се почувствате излъгани, и предадени и вероятно ще ви е трудно да простите. Когато дълго време се лутаме между двама души, без да успеем да изберем един от двамата, обикновено става така, че нараняваме и двамата, затова ако тази карта се появи обърната и обозначава вашето поведение, опитайте се да вземете решение възможно най-скоро или ако това ви е невъзможно (което често ми се е случвало при тази карта), то поне се опитайте да се отдалечите от ситуацията и от двете страни едновременно, за да не се влошат нещата. Ако не можете да действате веднага, поне бъдете честни с хората, които са намесени, защото в крайна сметка никой не обича да го правят на глупак, а истината рано или късно излиза наяве.

Това са моите впечатление от Справедливостта и ще се радвам да споделите своето мнение.

Реклама

6 thoughts on “Справедливостта

 1. Здравейте, първо да ви кажа, блогът ви е страхотен. До сега почти не съм срещала описания на картите, които да са толкова разбираеми или може би близки до начина по който аз ги разбирам, въпреки, че аз все още разбирам малко от тях.
  Относно “ справедливостта“ искам да споделя нещо, което ми се стори интерено. Три дни подред ми излезе като карта на деня :) и ми се отрази по следният начин : първия ден бях тъжна, на втория супер сдухах и на третият се разболях ( дрънна ме някакъв грип, да не си помислите, че съм се разболяла душевно, след толкова тъга :)))). Интересното тук е, че не съм в състояние да взема решение, дори за това дали да се насиля да стана от леглото или не и мога да мисля единствено за възглавница. Така, че за все още не ми е просветнало, какво толкова пропускам,но както и да е .. иска само да споделя, защото досега не ми се е случвало да попадна на толкова настоятелна карта. :)

 2. Първо, благодаря за положителната оценка :)
  Относно повтарящата се карта, това наистина е интересно, на мен ми се е случвало с обърнатата Луна. Когато картата излиза в няколко дни подред, аз лично бих се замислила, дали посланието й не е отвъд конкретния ден. Може би говори за някакво по-голямо събитие, което се развива в момента в живота ви. Има ли вероятност да се намирате в ситуация, в която не постъпвате напълно справедливо спрямо някого или пък има ли възможност някой да мами вас? Жънете ли резултатите от минали ваши усилия? Намирате ли се в период, в който правите преоценка на ползите и вредите от някакво познанство, работа или отношения?

 3. :) Не знам как ще прозвучи, но се опитвам винаги да постъпвам справедливо с хората или “ на всеки според заслугите“ , до колко успявам е друг въпрос :) , може би твърде много прощавам. В период съм, в който се чудя как да се измъкна от работата си, която почти ненавиждам, този приод, обаче продължава повече от година :D. Изтеглих си 3ри карти, за проясняване на ситуацията – 6 жезли, кралица мечове и 8 меча и мисля, че е възможно кралицата да съм аз :), единственото, което на мен ми хрумва в този случай, е че може би трябва да се абстрахирам от всичко странично, вкл. и хората около мен и да постъпя справедливо спрямо себе си и да бъда по-честна със себе си, може би. Колко егоистично тълкувание си направих само :)
  Дано не досаждам, ако е така – спирам веднага :):) :)

 4. И двете неща – твърде многото прощаване на хора, които понякога не го заслужават, както и отлагането на решение за работата, могат да предизвикат честата поява на Справедливостта. Впечатлението ми от тази карта е, че тя е много действена веднъж, след като ситуацията е претеглена.

  Да речем, имаш приятели, които те търсят само за услуги, непрекъснато си им кошче за душевни отпадъци, и макар да ти е неприятно, не казваш нищо, защото си възпитана и си свикнала да помагаш. В един момент, когато се появи Справедливостта, човек сякаш си казва „Хей, я чакай малко… Аз когато имах нужда, този човек беше ли насреща?“ И ако отговорът е не, обикновено следва рязък завой в отношенията, ако не и пълното им приключване.

  Не знам, дали гледаш с обърнати карти или само с прави, но по принцип обърнатата Справедливост може да показва такъв период на колебание като за работата ти. Претегляш отново и отново и везните никога не се накланят само в едната посока, така че ти е трудно да вземеш решение. Трите карти, които си изтеглила, ми е трудно да ги тълкувам в детайли, понеже не съм запозната със ситуацията при теб, но възможно ли е да са за работата ти? Например да са ти обещали повишение или по-добра позиция (по 6 жезли), но в последствие така и да не са изпълнили обещанието си, което лично теб да те е изпълнило с огорчение и дори озлобление срещу работодателите ти (Кралица мечове)? Ситуацията там не върви към положително развитие и самата ти като че ли нямаш много лостове за влияние (по 8 мечове).

  Когато при мен една карта се повтаря често и не знам за коя точно сфера се отнася, правя следното:
  Разбърквам картите, като предварително определям кои сфери може да засяга картата, примерно – работа, приятелства, интимна връзка, парични проблеми, здраве, духовно развитие и задължително слагам една графа „друго“, за всеки случай. Хубаво е да са не повече от три, четири купчинки. После питам таро за коя сфера от живота ми се отнася картата и цепя последователно, докато разделя колодата на три или четири купчинки съответно по една за всяка област, която съм определила. После проверяваш в коя от купчинките е картата. Съответно, тази област, за която си нарекла купчинката, е тази, за която картата говори.

 5. А ! Това с купчинкие е изключително хитро. Благодаря и за тълкуването, права си за всичко. Като се има предвид, че съм ти изцяло непозната в общи лии всичко, което си написала е вярно. :)

 6. Не че разбирам много, но исках да допълня едно възможно тълкувание по конкретния случай. Защото обяснението за настоятелната поява на картата ми се наби просто на очи в самата формулировка: „В период съм, в който се чудя как да се измъкна от работата си, която почти ненавиждам…“ Чувството за справедливост изисква имъкване от такава ситуация и когато не можем да намерим друг случай, става и с разболяване. Лично при мен съм го наблюдавала с училището като малка. Редовно по някое време зимата си карах гнойна ангина, просто защото ми идваше в повече ходенето на училище, където те тормозят да наизустяваш неща, които не са ти интересни (иначе обожавах да чета каквото на мен ми е интересно, рисувах си в къщи и т.н.) По-късно ми се е случвало и с работата… Картата само показва назряла нужда от решение, но какво ще бъде – явно ние избираме според силата си в ситуацията.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s