Колелото на съдбата

Стигаме до картата от таро, която е най-малко обвързана с човешката природа, дори ако трябва да сме точни, тя е напълно извън нея, защото ни говори за времето и неговата цикличност. Колелото на съдбата ми напомня за песничката, в която се пееше: „Тече, всичко тече, времето няма бряг и ни влече“. Интересно в картата е, че ние хората си представяме времето като линейна структура с минало, настояще и бъдеще, а тук то е изобразено като постоянно въртящо се колело, без начало и без край – в единия момент си на върха и докато се усетиш, си започнал да се спускаш и обратното. Цикличността на времето може да е не толкова ясна за нас и нашата култура, но например за индианските племена като ацтеките например, е била писан закон. Техният календар се гради на убеждението, че не може нещо да се случи, без да се е случвало предварително, защото всичко се повтаря. Точно по същата причина в историческите книги на маите събитията се представят ту в минало време, ту в бъдеще, като нещо, което тепърва предстои да се случи, като пророчество.

Важно за схващането на тази карта, освен принципът на цикличността, е и фактът, че понякога нещата не зависят от нас и не се случват, когато ние ги очакваме. Ако следваме ритъма на Колелото, се чувстваме удовлетворени и сякаш сме избрали пътя с най-малко съпротивление, но ако въпреки всичко настояваме на своето и не сме готови да се примирим, всичко се случва трудно и имаме усещането, че някой непрекъснато работи срещу нас. Този някой всъщност сме самите ние.

Колелото на съдбата в Райдър-Уейт

В права позиция:

Ако изтеглите тази карта за това как ще мине деня ви в ежедневното си гледане, се пригответе за малко по-различен и раздвижен ден, защото е възможно да изникнат неочаквани ситуации и изненади. Всичко, което е извън сферата на очакваното, е възможно да се изпречи на пътя ви в този ден, като може да става дума за приятни и същевременно за изключително неприятни преживявания. Неочаквани инциденти с децата, нечия глава е ударена и се налага ходене до болницата, от работата ви изпращат в неочаквана и не толкова приятна командировка, налага се да промените  плановете си за уикенда, защото някой изневиделица е обявил, че ще ви гостува. Но също така може да означава и че ще изникне изгодно предложение за ваканция, от офиса ви награждават за служител на месеца, къщата, която искате да купите отдавна най-после е обявена за продан на пазара и т.н. Спектърът тук е твърде широк и не може да се определи какво точно развитие да очаквате, ако няма заобикалящи карти, но поне едно е сигурно, ще има някакво раздвижване – добро или лошо.

Ако сте поставили конкретен въпрос и Колелото на съдбата излезе в комбинация с други карти, е много важно на коя позиция се намира то, за да определите дали изходът от ситуацията ще е положителен или не. Например, ако картата е в началото на комбинацията, означава, че нещата вече са се задвижили, всичко е в период на случване и не би трябвало да имате забавяне в осъществяването на желаното. Ако Колелото излезе в средата на комбинацията, нещата тепърва ще се преобръщат за вас, предстои ви раздвижване и възможности за действие и то в съвсем близко бъдеще. Но ако тази карта е в края на комбинацията, отпишете грандиозните планове, защото на тях още не им е дошло времето. Иска ви се нещо, но реално на този етап нямате възможността да действате за постигането му, твърде вероятно е други сфери от живота ви да са активирани и да пречат. Не се обезкуражавайте, просто отложете плановете с година, две, в зависимост от другите карти.

В обърната позиция:

Тук си говорим вече не за цикличност, а направо за зацикляне. Няма никакво развитие и никакъв шанс за изход от ситуацията или ежедневието, в което сме затънали. Тук не говорим за някакви драматични събития, от които не можем да излезем, по-скоро е възможно да сме потънали в рутина и скучно ежедневие, от което не се вижда излизане в скоро време, но за нещастие, колкото и да се борим срещу това, няма начин да променим ситуацията. Вероятно сме отегчени и раздразнени от липсата на перспектива в такава позиция, но това обикновено е сигнал, че има нещо във вътрешния ни живот, за което трябва да се погрижим, преди да продължим нататък по въртележката на живота.
При мен тази карта често се падаше в личната ми година на Отшелника, когато трябваше да приема по-монотонно и затворено ежедневие, от колкото бях готова да понеса. Но в момента, в който осъзнаеш, че няма мърдане от тази ситуация, и насочиш усилията си навътре в себе си, за да контролираш какво се случва там, обърнатото Колело спира да се появява. В никакъв случай обаче не може да се каже, че това е лесно разположение, напротив, едно от доста трудните, особено ако не сте човек на търпението.

А вие какви наблюдения имате за тази карта?

Реклама

10 thoughts on “Колелото на съдбата

 1. Не съм Овен, Стрелец съм, но имам Марс в първи дом, ако това е някакво обяснение :) Защо?

 2. Аз имам 7-ми дом в Овен и винаги се оказва, че с Овните се надушваме като прасе и трюфели :D Пълно е с Овни покрай мен.
  Благодаря, че ми обърна внимание на този аспект на обърнатото Колело. Ще следя в бъдещи гледания как ще се проявява, може би не съм го усетила точно.
  Между другото, бях ти отговорила на и-мейла, но ми върна писмото, защото пощата ти беше препълнена.

 3. Здравей Вера,
  Прекрасен блог. Отскоро се опитвам да си гледам на таро, все още се уча и този сайт ми е от голяма полза.
  Мога ли да помоля за съвет с една подредба? Наистина е много важно за мен.
  Въпросът ми беше как ще се развият отношенията ми с един човек, на когото много държа.
  Изтеглих 3 карти в тази последователност: Колелото на съдбата, Асо Мечове, Тройка Пентакли.
  Моето тълкувание е, че ще се получат нещата, или бъркам?
  Благодаря предварително.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s