Отшелникът

Отшелникът в тарото на Sharman Caselli

Това е една от любимите ми карти сред големите аркани, макар че на повечето хора не им допада самотата й. Отшелникът не е всеобщ любимец, но той и не се стреми към това, но него му е достатъчно да носи светлината в себе си. При него не се стичат хора за помощ и за да зададат въпросите си, както при Жреца, той не е духовен водач или пък пазител на тайните, защото почти никой не общува с него. Той е насаме с мислите си, отдалечен в край, където никой няма да се сети за него. Ето защо в таро гледане Отшелникът рядко е конкретен човек, той е вътрешния ви водач, който е скрит някъде там надълбоко и чака да го извикате, за да ви поведе на пътуване към изследването на собствените си дълбини. В известен смисъл Отшелникът е по-близо до Висшата жрица, отколкото до останалите аркани в първата десетка, но докато тя вече знае всички тайни или ги усеща интуитивно, той тепърва тръгва на изследване, за да ги открие. И докато тя няма контретна област на познание, може да е вътрешния свят на човек, а може да се отнася и до материалната му ситуация, то Отшелникът почти винаги говори за изследване на духовната страна и вътрешния психичен свят на питащия. Харесва ми и изображението на тази карта в тарото на Друидите и Уика, където възрастният мъж е следван от вълк. Ако при Глупакът започваме пътуването с куче, то при Отшелникът вече имаме вълк – образ на дивото, индивидуалното и първичното вътре в нас, което в този момент подлежи на разкриване.

В права позиция:

Както вече написах и по-горе, тази карта рядко указва конкретен човек, тя може да говори по-скоро за период от живота ви (рядко е краткотрайна), в който имате необходимост да прекарвате повече време насаме със себе си, за да си изясните нещата. Това е например периодът, когато сте прекъснали дълга и обещаваща връзка, и все още не сте готови да започнете да ходите по срещи отново, защото имате нужда от време да обмислите нещата и да си отговорите какво се е случило и защо нещата са се развили така. Всеки от нас в един определен момент стига до ситуация, в която има нужда да спре, да се отдалечи от другите, за да си презареди батериите и да си проясни главата и в тези моменти тази карта го съпътства.

Разбира се, може да става дума и за по-дълбоки промени в човека, да речем ако сте загубили работата си, изведнъж се оказвате на кръстопът и започвате да осъзнавате, че това не е сферата, в която искате да се развивате. В периода, в който ще вземете решение, дали да се преквалифицирате или да продължите в същата насока, пак може да очаквате Отшилника. Ако се обърнете към нетрадиционна медицина, астрология, медитация, психология, изобщо всичко, което изследва дълбините на човешката душа, това отново ще е под влиянието на Аркана IX. Интересното при нея е, че тук няма преки пътища, ще трябва да се посветите изцяло, ако искате да достигнете до целта си, но може да сте спокойни, защото дори и да нямате никого до себе си в този момент, там е вътрешният ви водач, който ви води.

В обърната позиция:

Това положение е доста по-трудно за изживяване. Питащият не е готов за усамотението, което го очаква, и се опитва да излезе от него. Характерното за картата обаче е, че това няма да му се удаде, ако тя се появява в гледане обърната, а ще се чувства като чужд сред свои или изключително не на място. Това е невидимата преграда, която Отшелникът поставя. Обърнатата позиция индикира много повече трудности, отколкото правата, защото тя говори за някакъв вътрешен конфликт между това, от което човек си мисли, че има нужда, и това, от което действително се нуждае. Той всячески ще се опитва да се адаптира и приобщи към някаква среда или към много различни групи, но въпреки това усилията му няма да бъдат възнаградени.

Възможен е и друг вариант, когато питащият няма желание за социализация и е прекалено изолиран от другите до степен, в която всякакво общуване му е невъзможно. Хората около него го намират за чудак, а и той се чувства различен и аутсайдер сред тях. Това вече е доста по-тежка ситуация, но питащият може би трябва да спре, да се отдъпне отново навътре в себе си и да анализира ситуацията и нещата, които го карат да страни от хората. В много случаи това са свръх надарени интелектуално хора, които не успяват да слязат до ежедневното ниво на света, който ги заобикаля. Хора с по-ранима психика, които не могат да се приобщят към вулгарността и материализма на днешния ден. Те често не успяват да поставят границата между това къде свършва тяхната личност и започва социалната група и поради невъзможността да се отделят като индивидуална личност, без да се сливат с околните, приемат всяка различност на другите като удар срещу себе си. Причината се крие някъде навътре в този човек и докато той самият не си повярва, че сам по себе си е пълноценен човек, отделно от другите, няма как другите да повярват в него.

Отшелникът изглежда така през моите очи, а вие как го виждате?

Реклама

One thought on “Отшелникът

  1. Ако се отдалечим малко от факта, че това е голяма карта и носи важен урок (описан прекрасно в този блог) , обърнат Отшелник като ситуация е да те държат в изолация без твое желание, самота, наложена от други, почти като 5 пентакли, а също неведение и незнание относно някакви факти и истини – другите крият нещо от теб или пък ти сам се заблуждаваш и не искаш да си отвориш очите за нещо. Тайни, скрити неща.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s