Колесницата

Аркана номер VII от колодата, Колесницата, се намира под влиянието на астрологичния знак Рак. Това е чувствителен, понякога дори срамежлив знак, управляван от Луната, който е свързан със сфери от живота ни като дома, семейството, емоциите и желанието да помагаме на другите. Рак освен това обаче е и кардинален знак и като такъв има доста силно развито его и желание да се налага. Ето тук е, където намирам най-голяма прилика между двете неща. Колесницата рядко е чувствителна карта, която търси да угоди на другите, напротив, тя е целеустремена и знаеща какво иска, а и как да го постигне. Тя търси себереализация и е тясно обвързана с егото, а понякога и с опасността от прекалено силно развито такова, все пак числовият й двойник е Кулата (XIV). Най-важният урок на тази карта е обвързан с конете или сфинксовете (в зависимост от това коя колода използвате), които теглят самата колесница. Те често са различен цвят, за да насочат към двете полярности на живота – има моменти, в които трябва да използваме агресивна сила и да завладяваме, и други, в които просто трябва да отпуснем юздите и да не натискаме прекалено силно, за да не счупим нещо.

Колесницата в Райдър-Уейт

В права позиция:

Когато се появи в наше гледане, Колесницата често ни насърчава да следваме своя собствен път и да не се разсейваме с чуждите съдби около нас, тя ни кара да се фокусираме и да направим, каквото е необходимо, за да постигнем целите си. Тя обозначава още периоди, в които сме в контрол на ситуацията, здраво хванали юздите на собствения си живот и решени да се проправим път, независимо от обстоятелствата. Това е решителна карта, която ви дава картбланш да действате, само не забравяйте баланса. Ще се сблъскате със ситуации, в които ще е нужна груба сила, и с такива, в които ще се изискват далеч по-деликатни методи, ако искате да излезете победител. Защото, да, това все пак е картата на победителя, на смелия, дързък воин, който е дръзнал да предизвика съдбата, на Херкулес, на всички митологични герои, които чрез смелостта си са успели да си спечелят име. Но Колесницата не говори единствено и само за материални победи и придобивки, тя може да бъде отнесена и към чисто емоционалната страна на нещата. Понякога се появява, за да характеризира човек, който е наясно с това какво иска от партньора в живота си, или от любовния си живот като цяло и не се страхува да преследва тази идея, без значение какво му коства тя. Колесницата е хубава карта, ако се пада след прекратяване на тежка връзка, тя ви помага да си стъпите отново на краката и не ви дава да се разколебаете от чувството за вина или заради самотата. Доверете се на собствените си сили, защото може да се справите с това и сами. Само не отивайте прекалено далеч в развиването на едно мощно его, което е сляпо за всичко останало около себе си, защото тогава може да последва Кулата.

В обърната позиция:

За значението тук отново не можем да вземем буквалното противопоставяне – смелост – страх, не е толкова просто. Ако питащият изтегли обърнатата Колесница, това ще индикира, че в него все пак има голямо желание за промяна и за вземане на нещта в свои ръце, но в момента той няма достатъчната вътрешна убеденост, за да го постигне. Всяко малко препятствие по пътя е способно да преобърне тази колесница и да го върне отново в изходна позиция. Тази карта често излиза в обърната позиция, когато става дума за тежки емоционални конфликти, в които нито едната, нито другата страна е изцяло крива или права, а питащият се бори да излезе от ситуацията невредим. И все пак при всяка промяна в хода на действия на отсрещната страна, увереността му намалява и вместо да триумфира, Колесницата се появява обърната и дезориентирана. Това е люшкане напред и назад между необходимостта да се приключи една връзка, да се напусне работа, да се продаде даден имот, или да не се предприемат такива драстични мерки, и за нещастие питащият не е способен да вземе окончателно решение. Ако вие сте в тази ситуация, може би няма да е зле да се опитате да се отдръпнете емоционално от нея, за да може да погледнете по-безпристрастно от разстояние. Или поне да изчакате с действията, докато главата ви не се проясни поне малко.

Това е Колесницата през моите очи, а как я виждате вие?

Реклама

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s