Жрецът

Жрецът в Gaian таро

Това е рождената ми карта и не мога да кажа, че ми е една от най-любимите и лесна за тълкуване, напротив, но това вероятно е в сила и за всеки друг човек, който е изправен пред личната си карта, защото тя говори за уроци, които тепърва ще му се налага да усвоява.

Предпочитам да я интерпретирам като учител, вместо като духовен водач или Папа. С годините последният сан е натрупал толкова негативно значение, че днес голяма част от хората го имат само за закърнял орган на непопулярна вяра. А в крайна сметка учителите също могат да станат наши духовни водачи, но само ако им позволим. Най-голямата ирония в цялата ситуация е, че дори името ми означава „вяра“.

И така, с какво свързваме петия аркан от таро колодата.
Връщам се на примера с къщата, която строим от началото на пътуването из големите аркани – тя вече е издигната и дори озаконена. Какво остава? Когато на хората им предстои да открият нещо ново, за пръв път да се нанесат, те обикновено викат свещеник да благослови мястото. Именно тук се намесва и Жрецът. Той не е само религиозна фигура, сбор от канони и табута, трябва да се разровим по-дълбоко в паметта си, назад до онези времена, в които той все още е бил старейшината – пазещ тайните на племето. Той знае всички практики и традици – как да накара от небето да падне дъжд по време на суша, как да прогони болестите и да сложи край на глада, измолвайки милост от боговете. Донякъде прилича на Висшата жрица и същевременно много се различава от нея, защото докато тя е пазителка на знанието, Жрецът е на земята, за да го раздава. Жрицата мълчи, а Жрецът е щастлив, когато успява да преведе посланията на боговете на земния език на хората си. Той също е пастир, като Императорът, но докато Императорът води хората си по пътя на войната, славата и материалното, Жрецът е повече духовен водач, този, пред когото отиваш да се изповядаш, когато всичко в живота ти се е объркало или при когото търсиш просветление. Най-голямото богатство е да имаш в живота си човек, който да те учи и да те води.

В права позиция:

В по-ежедневен план на нещата тази карта обединява всички форми на традиции и ритуалии от типа на кръщенета и сватби и всичко, което се предава от поколение на поколение като традиция. Това са класическия морал на обществото, задръжките, социалния порядък, нещата, както трябва да бъдат направени, за да се поддържа реда.
Жрецът понякога говори дори за конкретен човек в живота ви, който може да разглеждате и като сродна душа, изпратен ви, за да ви научи на нещо, да предаде някакво познание, не открито разбира се, а чрез опита и самото си присъствие. Такива хора обикновено не се задържат дълго в живота ви, само докато усвоите това, което имат да ви учат, при това е твърде възможно те самите да не осъзнават, че ви учат през това време.
Картата символизира образованието, което трябва да получите като един вид посвещение и е под влиянието на Телец (а може би донякъде и на Стрелец/Юпитер).

В обърната позиция:

Тук вече картата става значително по-неприятна. Блокираната й енергия говори за ригидност в следване на правилата, доза тесногръдие и отказ да се видят нещата в малко по-различна светлина от сляпото следване на буквата на закона. Това е вярата, която е застинала някъде там в Средновековието и от тогава насам отказва да се промени, за да отговаря поне отчасти на далеч по-различния начин на живот, който днешният човек води.
Ако изтеглите обърнатия Жрец, е добре да се замислите, дали не действате малко упорито и на инат, просто защото така сте свикнали и отказвате да видите по-прекия път. Възможно е също така вие самите да се сблъсквате с някой, който бърза да съди и е тестногръд. При мен често се пада в ситуации на бунтарство, тогава, когато нормите и правилата ни се струват сковани и безполезни и се опитваме да ги разчупим – противопоставяме се на досегашните авторитети и търсим своя собствен път под слънцето.
Избягвайте да съдите и критикувате другите, ако напоследък ви е излизала тази карта, защото най-вероятно говори за вашата прибързаност да отлъчите различните, малко толерантност в този момент никак няма да е излишна. Един от лошите аспекти тук е и унификацията.

А вашето мнение?

Реклама

11 thoughts on “Жрецът

 1. Има нещо, което ми се струва, че пропускаш :))) И то е, че както имаш да учиш, така и ти самата си Учител за другите. Не е задължително само да приемаш знанието, Жреца означава и че го споделяш. От друга страна дори Учителя се учи от ученика си.
  Така че не само учиш мила, но и си водач за другите ;)

 2. Да, определено процесът е двустранен, много точно допълнение. Знание, което получаваш и на свой ред споделяш. При тази карта може да си ученика, но може да си и учителя :)

 3. Не знам дали е уместно тук да задам въпроса си, но… Тази вечер зададох въпрос на картите (комбинация от 3 карти) и на последно място ми се появи Жерцът-обърната. Въпросът ми беше дали човекът Х ще ме потърси през следващата една седица. Първите две карти изпаднаха сами, та онва, което картите ми дадоха като отговор изглежда така: 4 мечове+Светът+Жрецът-обърната. Нямам никаква претенция, че мога да ги разтълкувам, но пък мога да си ги нагодя. (Вера, предполагам, вече си ме разпознала :D Здравей и тук! :) ) Та…ако 4 мечове говори за период в живота ни, в който по една или друга причина ни се налага да се откажем от нещо (може би в името на нещо друго) и ни е необхоимо малко време, в което да претеглим всики „за“ и „против“(защото изборът не е от най-лесните), да анализираме ситуацията и да изградим своя собствена позция или решение, то при Светът вече решението е взето. Имаме ясно изградена позиция по въпроса и сме намерили своето място, както Вера се изрази – своят вътрешен център и заобикалящата среда и всичко, което се случва около нас вече не ни засяга толкова остро. Светът бележи краят на даден житейски педиод (може би 4 чаши). И тук се появява Жрецът, който ако приемем, че сляпо следва закона, а законът е изводидите и уроците, до които сме стигнали при Светът, то тогава моята работа хич няма да я бъде и то не само в следващите 7 дни…Обаче, сякаш намирам нещо противоречиво в значението й и ще те помоля, Вера, ако може да хвърлиш малк повече светлина по въпроса. Първо, казваш, че картата може да индикира отказа да се приемат други гледни точки и сляпто следваше на установения ред и норми, но от друга страна, тя може да се появи и в ситуации на бунтарство. Второто ми е интересно. Може ли тя да горови за бунт срещу остановените норми, защото тогава получавам един коенно различен отговор, клонящ към „maybe“ Благодаря. И пак казвам, изобщо не се наемам да твърдя, че интерпретацията ми е вярна.

 4. При обърнатият Жрец според мен едната страна в конфликта е възприемана като прекалено консервативна, а другата – като безцелен бунтар. Примерно, родителите казват на детето, че трябва да завърши университет, а то настоява, че иска да работи, за да е самостоятелно. Или шефът, който иска нещо да се свърши така, както винаги е било вършено, а подчиненият иска да въведе някаква реформа.

  Мисля си, че отговорът на въпроса ти е по-скоро „не“, но не съм сигурна, защото, както многократно пиша, таро не са добри при въпроси, изискващи отговори с „да“ или „не“. 4 мечове обикновено е пауза и отдръпване, за да се обмислят нещата след някакво разочарование, затова си мисля, че отговорът е отрицателен. Светът пък е карта на края и приключването, след като уроците са били усвоени, и в зависимост от контекста може да се определи добър или лош за питащия край. И накрая Жрецът обърнат, ако това да те потърси този човек е акт на бунтарство и разчупване на общоприетия модел, тогава, да, най-вероятно ще те потърси. Но ако той е консервативния, а ти си бунтаря, тогава отговорът е по-скоро „не“.

 5. Здравей Вера,
  Отдавна следя блога ти и намирам много полезна информация тук. Отскоро се опитвам да си гледам на Таро, все още се уча. Днес си гледах с 3 карти. Въпросът ми беше – каква е причината да ме отблъсква, да се прави, че не съществувам и да не ми отговаря.
  Това са картите, които излязоха: Глупакът, Тройка Пентакли и Жрецът.
  Не мога да разбера какво искат да ми кажат…
  За същия човек, на въпрос как ще се развият чувствата му към мен, изтеглих: Крал Пентакли, 6 Жезли и Рицар Чаши.
  Моля те за помощ.

 6. Като че ли се опитваш да започнеш начисто и отначало с този човек, но повтаряш все едни и същи грешки, затова той е решил, че иска малко време да остане сам, да се отдръпне, защото смята, че отношенията му с теб по някакъв начин не са правилни, не трябва да ги поддържа. Заради това, че и на 3 пентакли, и на Жрецът обикновено има изобразени трима човека, си мисля, че има някой от обкръжението му, който не те одобрява. Другото, което ми хрумва по тези карти е, че се опитваш да влезеш в контакт с него пред други хора, тоест пред негови или общи приятели, колеги, а той не иска това. Ако има как, опитай по-скоро лично и когато няма други хора около вас. Заради Жрецът и Крал пентакли – има ли някаква разлика при вас в годините или йерархията?

 7. Много ти благодаря за отговора, Вера.
  Не, няма разлика в годините ни, на една и съща възраст сме.
  Въпросният човек е женен за по-възрасна от него, затова явно и излизат тримата души…но е по-скоро брак по сметка, а не по любов…
  И да, наистина ми се иска да започна на чисто, на ново с този човек, защото се познаваме още преди да е женен. Много е сложна ситуацията.

 8. В такъв случай, много е вероятно той самият да не желае това, предвид факта, че Жрецът е на последна позиция. Той иска да постъпи правилно и в случая това явно означава да остане верен на семейството си (Жрецът е карта, свързана с традициите, семейството и рода), а по някакъв начин явно вижда теб като заплаха за тази стабилност. Затова и отбягва комуникацията с теб.

 9. Благодаря ти още веднъж, че отдели от времето си за мен!

 10. Здравейте ,искам да попитам какво означава комбинацията Жрец +Императрица+Висшата жрица за чувствата на мъж към дадена жена.Предварително благодаря блога е интересен и много полезен.

 11. При обърната карта – стълбата стръмно се спуска обратно надолу – просветлението и познанието се превръщат в тщеславие, закостенялост и вкоренененост в традиционното, заслепение и снобизъм. Може да значи скъсана връзка между духовното и човешкото, както и „Не спирай да учиш и да бъдеш по-добра версия на себе си“.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s