Императорът

След картата на Императрицата и нейното изобилие, голите скали и пустото място, на които се намира Императорът, сякаш не говорят за същото кралство. Но в действителност е същото място, просто аркан номер четири говори за властта и управлението, но не в смисъла, в който у нас сме свикнали да ги възприемаме като средство за облагодетелстване. Става дума за тежки, важни решения, които всеки избягва и оставя на някой друг, но Императорът е този, който в крайна сметка трябва да ги вземе. Дали да се влезе във война и да се погубят много човешки животи, или пък да не се предприема атака, което може да доведе до разграбване и убийства на своите. Повечето хора инстинктивно виждат заплаха в картата на Императора, той им изглежда строг и деспотичен, но в действителност те просто не осъзнават какво би станало без него в кралството. Картата изобилства от марсова енергия, оприличава се на знака Овен (забележете трона) и може би именно поради това ми е толкова любима.

Императорът в тарото на Друидите и Уика

В права позиция:

Тук си говорим за управление, власт, авторитети и всякакви теми, свързани с правната страна на нещата. Ако вече сте построили къщата си по времето на Императрицата, с Императора идва времето, в което ще трябва да си извадите всички необходими документи и разрешителни, за да се нанесете да живеете, в България по-познати като акт 14, 15 и 16. Да, бумащина донякъде, но законите не са измислени случайно (поне някоя от тях не са).
В чисто практически план картата се появява тогава, когато човек взема важно решение да се лиши от нещо, да спре да се опитва в дадена посока, в смисъл, който я прави донякъде близка с Крал мечове. Ако сте започнали частен бизнес и нещата не вървят добре, макар той много да ви харесва, именно тази карта ще излезе, когато усетите, че вместо да печелите, само затъвате и е време да спрете. Също така обаче Императорът ще излезе и когато сте били безработни и най-после си намерите работа. Открила съм, че тази карта често е обвързана с професионалния път, което е напълно логично.
Иператорът е добрият, но строг баща. Той няма да глези децата си с бонбони от вратата, но ще работи денонощно, ако трябва, за да им осигури спокоен и охолен живот. Ще изисква и от тях инициатива и съвестно представяне в училище. И ако децата роптаят като малки, след време от дистанцията на времето ще могат да оценят какво е направил за тях.

В обърната позиция:

Повечето хора гледат на обърната позиция тук като на тиран, деспот, който иззема властта за свои собствени облаги и не се вслушва в гласа на народа. За тях това разположение рисува образи като тези на Хитлер и Сталин и въобще всякакви управители в тоталитарните режими. Възможно е това да е така.
При мен обаче обърнатите карти почти винаги говорят за блокирана и неизползвана енергия, което в действителност ги прави по-слаби, а не по-силни от основното си значение. Ако Императорът се появи обърнат в ситуация, в която се очаква питащият да вземе някакви мерки, бих казала, че на него му липсва смелостта да действа и да вземе еднолично решение. Дори може той вътрешно да е достигнал до убеждението как трябва да действа, да е взел решение и още на следващия ден да се е разколебал при първата трудност. Това са ситуации на нерешителност и трудно висене в едно нездравословно положение, от което няма да излезем, ако не предприемем по-агресивни мерки, а ние не се чувстваме готови още за тях. Всяка пречка по пътя ни препъва, но какво може да се направи, зависи от съседните карти в гледането.

Това е от мен, вие как виждате Императора?

Реклама

5 thoughts on “Императорът

  1. Ако Императорът е условно его-то с твърда непоклатима позиция, то как се съчетава с Обесеният, който предполага отказ от его битки. В едно питане се появиха последователно, на въпрос как е най-добре да постъпя, дори да е чисто егоистично, за да съм добре и да се съхраня, първата карта е обърнат Крал пентакли? Изглежда като да съм противоречива в искания и намерения, така е, но все пак не разбирам посланието на картите – да се откажа от настояването на своето или напротив, да го следвам твърдо и последователно или просто да махна с ръка и да подмина, колкото и да е трудно сега?

  2. Императорът не е точно егото, той е по-скоро да кажеш „не“, а да става каквото ще (Обесеният). Нюансите зависят от въпроса и контекста му. Да следваш твърдо и последователно своето е по-скоро Колесницата.

  3. Императорът много ми прилича на Сатурн ( Козирог) от астрологията, а не толкова на Овен.

  4. Да, има общо с тази страна на Сатурн, която показва ограниченията. Поне от моя опит. Също съм забелязала, че излиза, когато мои близки хора и животни си отиват от този свят. Което, предполагам, също може да се свърже със Сатурн.

    От друга страна, Императорът е картата на изява на себе си. Линдзи Мак, която има подкаст за таро и е Овен, нарича Императора картата, която те учи да заемаш място. Като дете, което се появява на този свят и заявява себе си, изисква своето място под слънцето. Имаш право да искаш неща за себе си, да ти се чува волята, да задоволяваш нуждите си.

    Връзката с астрологията и таро е условна, не смятам, че се припокриват изцяло. Не знам защо съм наблегнала на това, когато съм писала значенията. Най-вероятно защото съм гледала, че всички други така правят.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s