Императрицата

Третата карта от колодата също носи голяма доза женска енергия, като се има предвид, че това е карта на майчинството, раждането, изхранването и отглеждането на нещо. Не е задължително тук да става дума за деца, човек може да е създател и да се грижи за много неща в живота си – започвайки от работата си, та стигайки чак до градинарството. Точно в този смисъл Императрицата олицетворява творчеството и креативността във всичките им разновидни форми. Тя е човекът, който обича да си изцапа ръцете с пръст, докато сади розите си или бере зеленчуци в градината. Тя е и художника, който е целият омазан до уши в боя, но доволен от картината си. Така че творчеството е най-силния елемент на тази карта.

Императрицата в тарото на Sharman Caselli

В права позиция:

Изтеглите ли тази карта от колодата, значи е дошло време най-после да строите онази къща. Теренът е осигурен, плановете са начертани, всичко е проучено, остава да се впуснете в действие. И не забравяйте да се наслаждавате на всеки миг от процеса. Императрицата е благодатна карта, ако сте я изтеглили на въпрос за проект, за работа, за плановете ви за семейство – тя говори, че всичко върви добре и освен това има перспектива за разширение. Тази карта е управлявана от Венера, която в астрологията е наричана „малката благодетелка“, така че насладете й се. Освен това единицата е началото, двойката е съюза, а тройката е това което се ражда от този съюз – тоест новото, разширението, обещанието за развитие напред.

Императрицата ви насърчава да усетите нещата със сетивата си, да ги почувствате, да не губите връзката си с природата и земята, защото те ви дават сили. Насърчава ви да се грижите за тези около вас с нежност и щедрост. Освен това тя е и карта на изобилието, символизира периода на края на лятото, когато цялата природа е плодотворна и реализира реколтата си, а животът е лесен, защото от каквото и да има нужда човек, той може просто да иде да си го откъсне. Това изобилие е тук, за да му се наслаждаваме, но също така и за да го споделяме с другите.

В обърната позиция:

Много често се случва така, че една майка не успява да усети момента, в който детето й е вече достатъчно голямо да се грижи за себе си и тя трябва да го пусне. Вместо да обърне внимание на знаците, тя се вкопчва в детето и го задушава, като по този начин то наистина не успява да се развие като отговорен възрастен човек, защото никога не му се е налагало да бъде такъв. Това е тънкият момент на картата – да отглеждаш, без да задушаваш. Да знаеш кога да се отдръпнеш.

Но най-често в обърната позиция на мен тази карта ми говори за блокирана съзидателна енергия. Желанието за творене е там, необходимостта също, но всичките опити на питащия да пресъздаде на практика желанията си не се награждават с успех. Той иска да твори, просто всички канали, по които вдъхновението и креативността досега са текли, в момента са блокирани и пресушени. Може би питащият има нужда да презареди батериите чисто сетивно – сред природата, в досег с друг вид творчество или чисто и просто се стреми да създава в област, която не е неговата. Трябва да се отдръпне и да спре, за да размисли, ако областта, в която искаме да творим ни се струва обезверяваща и ни лишава от вдъхновение, в крайна сметка може би това просто не е нашата област.

Така изглежда картата за мен, но признавам, че имам да уча още доста за нея. Как я виждате вие?

Реклама

5 thoughts on “Императрицата

  1. Е ежедневен план какво точно означава тази карта? Защото вече няколко пъти ми се пада и не мога да я свържа с нещо конкретно или да я опиша..

  2. Може да е най-различни неща – освен очевидното майчинство или някакъв по-интензивен период на творчество, може да е просто суетност, период на грижи за външния вид, работа с природата, изкуството, какъвто и да било вид земеделска дейност, примерно експерименти с готвенето или друг вид създаване на материални блага. Грижи за някого. Или дори в момента да се радвате на плодовете на някакъв проект, който е започнал преди време, просто сега нещата да започват да се получават.

  3. Извън заченията, свързани с бременност и майчинство, тази карта на мен ми излизала като Търпение и изчакване, почти като Обесеният. Не ми е от любимите, колкото и да я хвалят обикновено. :-) Седи си, чакай си, често напразно. Обърната ми е излизала като нетърпение, неудобство, недоволство, а с добри карти като край на чакането и пасивността, раздвижване на събитията.

  4. Обърната може би е надвиснало бреме.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s