Императрицата

Третата карта от колодата също носи голяма доза женска енергия, като се има предвид, че това е карта на майчинството, раждането, изхранването и отглеждането на нещо. Не е задължително тук да става дума за деца, човек може да е създател и да се грижи за много неща в живота си – започвайки от работата си, та стигайки чак до градинарството. Точно в този смисъл Императрицата олицетворява творчеството и креативността във всичките им разновидни форми. Тя е човекът, който обича да си изцапа ръцете с пръст, докато сади розите си или бере зеленчуци в градината. Тя е и художника, който е целият омазан до уши в боя, но доволен от картината си. Така че творчеството е най-силния елемент на тази карта.

Императрицата в тарото на Sharman Caselli

В права позиция:

Изтеглите ли тази карта от колодата, значи е дошло време най-после да строите онази къща. Теренът е осигурен, плановете са начертани, всичко е проучено, остава да се впуснете в действие. И не забравяйте да се наслаждавате на всеки миг от процеса. Императрицата е благодатна карта, ако сте я изтеглили на въпрос за проект, за работа, за плановете ви за семейство – тя говори, че всичко върви добре и освен това има перспектива за разширение. Тази карта е управлявана от Венера, която в астрологията е наричана „малката благодетелка“, така че насладете й се. Освен това единицата е началото, двойката е съюза, а тройката е това което се ражда от този съюз – тоест новото, разширението, обещанието за развитие напред.

Императрицата ви насърчава да усетите нещата със сетивата си, да ги почувствате, да не губите връзката си с природата и земята, защото те ви дават сили. Насърчава ви да се грижите за тези около вас с нежност и щедрост. Освен това тя е и карта на изобилието, символизира периода на края на лятото, когато цялата природа е плодотворна и реализира реколтата си, а животът е лесен, защото от каквото и да има нужда човек, той може просто да иде да си го откъсне. Това изобилие е тук, за да му се наслаждаваме, но също така и за да го споделяме с другите.

В обърната позиция:

Много често се случва така, че една майка не успява да усети момента, в който детето й е вече достатъчно голямо да се грижи за себе си и тя трябва да го пусне. Вместо да обърне внимание на знаците, тя се вкопчва в детето и го задушава, като по този начин то наистина не успява да се развие като отговорен възрастен човек, защото никога не му се е налагало да бъде такъв. Това е тънкият момент на картата – да отглеждаш, без да задушаваш. Да знаеш кога да се отдръпнеш.

Но най-често в обърната позиция на мен тази карта ми говори за блокирана съзидателна енергия. Желанието за творене е там, необходимостта също, но всичките опити на питащия да пресъздаде на практика желанията си не се награждават с успех. Той иска да твори, просто всички канали, по които вдъхновението и креативността досега са текли, в момента са блокирани и пресушени. Може би питащият има нужда да презареди батериите чисто сетивно – сред природата, в досег с друг вид творчество или чисто и просто се стреми да създава в област, която не е неговата. Трябва да се отдръпне и да спре, за да размисли, ако областта, в която искаме да творим ни се струва обезверяваща и ни лишава от вдъхновение, в крайна сметка може би това просто не е нашата област.

Така изглежда картата за мен, но признавам, че имам да уча още доста за нея. Как я виждате вие?

Реклама

12 thoughts on “Императрицата

 1. Е ежедневен план какво точно означава тази карта? Защото вече няколко пъти ми се пада и не мога да я свържа с нещо конкретно или да я опиша..

 2. Може да е най-различни неща – освен очевидното майчинство или някакъв по-интензивен период на творчество, може да е просто суетност, период на грижи за външния вид, работа с природата, изкуството, какъвто и да било вид земеделска дейност, примерно експерименти с готвенето или друг вид създаване на материални блага. Грижи за някого. Или дори в момента да се радвате на плодовете на някакъв проект, който е започнал преди време, просто сега нещата да започват да се получават.

 3. Извън заченията, свързани с бременност и майчинство, тази карта на мен ми излизала като Търпение и изчакване, почти като Обесеният. Не ми е от любимите, колкото и да я хвалят обикновено. :-) Седи си, чакай си, често напразно. Обърната ми е излизала като нетърпение, неудобство, недоволство, а с добри карти като край на чакането и пасивността, раздвижване на събитията.

 4. Обърната може би е надвиснало бреме.

 5. Днес доста мислих над обърнатата ми Императрица, четох различни тълкувания, но още по-категорично останах на първоначалното си усещане – блокирана женственост, сексуалност – даже по-скоро „обърната“ …все едно тази енергия иска да затече в друг посока на проява. Може да изразява промените в така нар. критическа възраст.

 6. Какво означава по-конкретно блокирана женственост?
  Иначе за мен обърнатата Императрица още означава празна суета, но и нужда да се погрижим за себе си, да станем майка за себе си.

 7. Благодаря, Вера! Блокирана женственост – когато жена (не по свое желание и решение, а принудена от обстоятелствата) изцяло е поела грижата и обезпечаването на семейството и това я претоварва. Или когато жена не се чувства достатъчно привлекателна за мъжете, или от дълго време не е била интимна с тях. Или когато започват възрастови промени във външността на жената и това силно я потиска. Или нещо друго, което я кара да каже „Не се усещам достатъчно жена“.
  За по-пълна картина на ситуацията:
  Съвет от картите за подобряване на семейни отношения – 9М.
  Допълнителни поясняващи карти – ІІІ обърната, АЧ обърнато, 10Ч обърната.
  Wayhome tarot
  Като начинаеща следвам вашият съвет, Вера, за първоначален интуитивен поглед на подредбата при разучаване на картите , който напълно съвпада с моите търсения в тарото. Бих се радвала на ваш прочит на горната ситуация.

 8. Разбирам. Не знам доколко картите са съвет, защото на мен ми говорят за това, което описвате по-горе. А именно някой, който е под голям стрес и психическо напрежение (9 мечове), не се грижи достатъчно добре за себе си, сам не попада в списъка си с приоритети (обърнатата Императрица), стреми се да потиска истинските си чувства (обърнатото Асо чаши) и в резултат не може да се радва на малките моменти и на споделените мигове, чувства се неудовлетворен от общуването си с околните (обърнатата 10 чаши).

  Съветът най-вероятно е правата Императрица – грижата за себе си, да си станеш приоритет, да забавиш темпото, да се наслаждаваш на сетивата и тялото си, да прекараш известно време сред природа или просто да си подариш букет цветя. Да се храниш достатъчно и за удоволствие (не като емоционален отдушник), да потърсиш нещата, които ти носят комфорт в ежедневието, да се поглезиш с нещо материално. Защото когато си дадем сами онова, от което имаме нужда, спираме да го очакваме от околните и сме по-щастливи във връзките си.

 9. Благодаря! Много поучително за мен като начинаеща е интерпретацията на обърнатата карта и намирането на отговора в необърнатото й значение! По-късно, след прочит на книгата към това таро „WTF is tarot?“ разбрах, че отговорът на въпроса се съдържа още в 9М, където ключова дума е Детоксикация в най-широкия й смисъл :)

 10. Интересно. Никога не съм чувала „детоксикация“ за 9 мечове. Мислите ли, че пасва като съвет?
  Иначе не знам до колко тълкуването ми е правилно, но ми е трудно да видя 9 мечове като съвет, защото тя по принцип означава безсъние, тревоги, стрес, свръханализиране, обсебване от мисли за нещо и чувство за вина. Т.нар тъмна нощ на душата. Единственото положително нещо, което мога да се сетя за тази карта е напомнянето, че всички тези тревожни мисли са само в главата на питащия, а не са реални.

 11. Да, като търсене на някакъв потенциал в 9 мечове и/или при въпрос за съвет мисля, че пасва. На самата карта са изобразени 9 комина-меча, които бълват черен дим – съвсем красноречиво, а аз първоначално го прочетох като Замърсяване. И като перифраза от книгата – На никого не му е приятно да повръща, но по-добре болестта да излезе.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s