Висшата жрица

Висшата жрица в тарото на Друидите и Уика

Аркан номер 2 е много по-различен от предшественика си в колодата като енергия, излъчване и послание. Ако Магът може да се обясни с действия, характеристики и личности, Висшата жрица е всичко, което не може да бъде обяснено, забуленото в мистерия и тайнственост, скритото познание. Ако Магът няма конкретна принадлежност към пол – той е просто енергия, то Висшата жрица има много конкретно женско излъчване, а според някои практикуващи, тя е управлявана от Луната – най-женския архетип в астрологията заедно с Венера. Това е карта, която на повечето от нас днес ни е чужда, защото сме отвикнали от присъствието на жените в духовните и религиозни практики. Християнството ни е научило да гледаме на тях като на вещици, които заслужават изгаряне на клада. Висшата жрица все пак има малко останало място в нашите традиции, като се замислим за  бабуването, ако се сетим за по-възрастните жени на село, които пазят безброй рецепти за илачи и приготвянето на билки. И макар, че на картата жрицата е изобразяване винаги с книги, аз си мисля, че нейното познание е по-скоро инстинктивно и дълбоко, почерпено от пластове в психиката, които са недостъпни за другите.

В права позиция:

Ако изтеглите Висшата жрица, питайки за развитието на проект, ще трябва да се заредите с доста търпение, защото след динамичното начало с Мага, тази карта не предлага действите, точно обратното. Но обратното не трябва да е безцелно мотаене и мързеливост, а време, което да се използва за изграждане на планове и правене на избори. Ако се върнем на строенето на къщата, с което започнахме в предишната карта – вече сте изтеглили заем от банката, земята, на която ще строите, е закупена и ви чака. Но не трябва да се втурвате да наемате строители все още, не е дошъл моментът. Жрицата ви казва, че трябва да седнете и много внимателно да планирате всяка стъпка, да проучите какво ще ви е необходимо и да изследвате терена, за да не се окаже, че има извираща вода точно там, където смятате да полагате основите.

Вторият аркан от таро е неуловим, защото той представя тайните и мистериите. В подредба може да говори за неща, които все още не са ви известни, за това че не сте напълно наясно каква е ситуацията. И ако обърнатият Маг има сходно значение, при него премълчаването е с идеята да ви измамят. При Висшата жрица просто не сте проучили достатъчно добре въпроса сами и никой не ви е виновен за това. Тази карта говори още за дълбока интуиция, нейният отговор на поставения ви въпрос звучи като: „Дълбоко в себе си ти вече знаеш отговора“, затова понякога може да е много отчайваща за тълкуване. Тя приканва човек да поспре за малко, да затвори очи и да изолира външните дразнители, за да се потопи дълбоко в себе си и да стигне сам до отговорите.

Ако има карта, която да указва таро гадателя, това определено е Висшата жреца. Но тя рядко говори за човек, по-скоро става дума за тайната, неизвестното, премълчаното в ситуацията. Въпреки това тя често ми е се е появявала в гледания за мъже, символизирайки жената, която те чувстват като идеалната, онази, с която се разбират и без думи. Картата има много общо също така с образа на Анимата в мъжката психика, но това понятие не бива да се бърка с „идеалната жена“, макар много да влияе на представата за нея.

В обърната позиция:

Ще видите, че и в обратното значение на жрицата, нещата са точно толкова неуловими, колкото и в правото. В тази ситуация си говорим за момент, в който някой е казал прекалено много, обикновено в ситуация на афект. Изразил е неща, които е таил от дълго време в себе си, защото не е имало смисъл да ги споделя, и сега те са там и тровят атмосферата. Споделянето им не е довело до нищо положително и питащият е знаел, че ще стане така, но просто е бил толкова изваден от нерви или пък хванат натясно, че някак е изтървал думите. Обърнатата Висша жрица понякога упоменава ситуация на огорчение и студенина между двама души, обикновено във връзките. Ще си помислите, че ако в права позиция картата мълчи, то в обърната символизира прекалено много бърборене, но това не е точно така. Всъщност става дума за еднократно изтърване на нежелани думи, което е последвано от много и напрегнато допълнително мълчание. Трудна и студена ситуация е това.
Също така внимавайте да не споделяте с някого, който бърза да изпее чутото на неподходящ общ познат, защото и това е възможно развитие.

Така виждам картата аз, а вие?

Реклама

8 thoughts on “Висшата жрица

 1. Как тълкуваш обърната Висша жрица в тази комбинация:
  2 чаши – В.жрица обърната – Колелото на съдбата
  С Колелото на трета позиция е ясно, че проектът, за който питам няма да се осъществи, поне на този етап. Но какво да кажем за останалите 2 карти? Силно желание това да се осъществи + на подсъзнателно ниво – неверие, че всъщност може да стане. Обърнатата жрица само това ми говори – че изобщо не съм вярвала, че проектът може да стане факт. Какво мислите вие?

 2. Не мога да тълкувам, без да знам какъв е бил въпросът.

 3. В бързането съм го пропуснала :) Въпросът е дали ще се осъществи един проект до месец?

 4. Аз по принцип обърнатата Висша жрица в такива ситуации я тълкувам като прибързаност. Чакала си, чакала си, обмисляла си нещата, но в един момент вече нервите ти не стигат да чакаш и преценяваш и просто скачаш с главата напред.
  Проектът може би ще се осъществи, но доста по-късно във времето, защото Колелото на трета показва сериозно забавяне.

  2 чаши ми е чудна тук. Има ли някакво партньоство в този проект? Така картите ми изглеждат като някакво партньорство, което се е провалило заради изпуснати думи, загубено доверие, нещо такова…

 5. Вече няколко пъти като краен резултат за горе долу един и същ въпрос ми се пада Висшата жрица ( обърната) Става въпрос за любовни отношения, в които има много ограничения, чувства. при въпрос за нашите отношения, за това как ще се развият, до какво водят, какво ще стане вече 3 или 4 пъти ми се пада като последна карта тази. Според мен означава, по – скоро неяснота, че в момента не може да се даде отговор, или отчуждение. В момента сме разделени, но защото така трябваше, не защото го искахме. не съм сигурна как да я тълкувам?

 6. Според мен, щом излиза толкова често, тази карта е общ съвет за Вас в цялостната ситуация, а именно – „Спри, почакай. Помълчи, за да чуеш отговора.“ Висшата жрица е пауза, необходимост да се дистанцираме от трескавите действия за известно време, да се отдалечим от делничното или пък просто от желанието за бързо развитие, за да дадем на шанс на онова, което има да се проявява, да се развие напълно. Освен това тя е сигнал, че имате нужда от време, за да узрее отговорът във вас самата. В обърната позиция картата предупреждава, че от нетърпение можете да кажете или направите необмислени неща, които да объркат отношенията ви. Ако става дума за някаква тайна връзка, дори може да е като предупреждение, че тайната може да излезе наяве.

  Моят съвет при често появяване на Висшата жрица е да си дадете време да останете насаме със себе си и да чуете какво ви казва вътрешния ви глас, той знае най-добре. Освен това имате нужда да охладите емоциите, за да може отново да действате рационално и според вътрешните си убеждения.

 7. Благодаря, тайна е да. Проблема е че мои думи наистина развалиха тази връзка, но все пак не успяха да ни разкрият, но решихме да спрем да се виждаме докато затихнат нещата и спрат да ни подозират. Но не знам дали този край ще е постоянен или след време ще подновим. Но определено в момента съм се дистанцирала от цялата ситуация…
  Осъзнавам, че така е най добре, но ми е много кофти.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s