Магът

В предишния пост бях решила да използвам преведени текстове за значенията на картите от Голямата аркана, но в последствие размислих и смятам да напиша своите собствени виждания за тях.

Магьосникът в тарото на Друиди и Уика

Магът или Магьосникът е меркуриева карта, в която силно се усещат приликите с астролоческия знак Близнаци. Какво имам предвид? В единицата се съдържа много силна енергия за действие и инициатива. Глупакът е под номер нула в колодата не случайно – той е само потенциала за ново начало, подтика към него, но едва с Мага идват конкретните действия. Тази карта често говори за конкретен човек – питащия или някой друг, замесен във вълнуващия ни въпрос. Магът обикновено е човекът, който знае какво иска и не се колебае да действа по въпроса, а и няма причина да се колебае – пред него стоят всички инструменти, които могат да му потрябват.

Спектърът от образи под влиянието на Мага е голям – от фокусника на местния панаир или „тука-има-тука-нема“ измамника на ъгъла на улицата, през търговците, които предлагат стоката си от врата на врата и се опитват да ви продадат всевъзможни джунджурии от куфарчетата си, та чак до политически оратори или лекари, които са добри диагностици.

В права позиция:

Енергията на картата борави със словото и сръчността на ръцете. Когато се появи в гледане за вас, използвайте момента, за да действате, защото нещата зависят само от инициативата ви в конкретната ситуация. Имате възможност да сте ловки и умели в преговорите, за да постигнете, каквото очаквате. С две думи, нещата са във ваши ръце – преносно и буквално. Ако искате да си построите къща, това е моментът, в който е подходящо да направите първата крачка и да обсъдите отпускането на заем от банката, за да купите земята. Твърде вероятно е да го получите и то при благоприятни условия, защото сега сте в състояние да убеждавате хората. Всички необходими качества са в кошницата ви, от вас се иска само да ги използвате.

Сещам се за онзи виц, в който две баби излизали от кино салона след „Титаник“ и едната викала на другата: „Ако вместо това хилаво момченце бяха взели Брус Уилис, той щеше да спаси кораба.“ Брус Уилис тук, а и в повечето си филми, е Магът. Същото се отнася и за повечето американски продукции, в които главният герой е отлъчен полицай, който в крайна сметка сам залавя лошите. Д-р Хаус от едноименния сериал също донякъде е олицетворение на тази карта. Ако трябва да сравня цялостната личност на един човек изцяло с Мага, то определено ми хрумва името на уличния фокусник Дейвид Блейн. Но тези примери идват с една малка уговорка. Магът не винаги се интересува от добруването на другите – той просто следва собствените си интереси, и ако междувременно с постигането им, спаси някой и друг кораб или залови лошите – чудесно, но това рядко е основната му цел. И така стигаме до…

В обърната позиция:

… стигаме до момента Джекил и Хайд  в тази карта, типичен също така и за Близнаци (отново паралелът е неизбежен). Ако картата излезе надолу с главата при гледане, това може да говори и само за блокирана енергия – тоест в момента не вярвате в успеха си, нямате необходимите инструменти за целта, случаят не е удобен за вас и т.н. Но може да говори и за по-неприятен аспект като измамата. Меркурий е богът на комуникациите, на пътуванията, но и на търговията, а оттам има и склонност към лъжата и измамата. Все пак илюзионистът не прави никакви чудеса, той просто ви заблуждава да смятате така. И ако това е забавно в цирка или в шоу по телевизията, усещането е далеч по-различно, когато става дума за работа с документи, договори, пари и т.н. Така че ако тази карта излезе обърната и отивате да говорите за заем с банката (спомняте си, че щяхте да строите къща, нали?), на ваше място бих чела много внимателно написаното със ситен шрифт в края на документите. Дори, честно казано, изобщо не бих подписвала никакви договори на този етап, защото има сериозен шанс някой да ви подведе и да не ви каже цялата информация.
В този период е много вероятно напорист, но харизматичен търговец да ви продаде нещо, от което нямате нужда, или пък просто не работи. Ако се върнете с дефектната стока, той вероятно отдавна ще е изчезнал безследно. Може да ви дадат невярна информация, да ви поставят грешна диагноза, да ви убедят да се захванете с идея, която не ви е по вкуса. Затова просто бъдете на щрек.

Това е моето виждане за картата, а какво е вашето?

Реклама

11 thoughts on “Магът

 1. А когато е в питане за оплетени любовни отношения как да тълкуваме обърнатия Маг? Отново, че ни будалкат, нали? Аз поне така си го изтълкувах, когато ми се падна в питане за любовни отношения, но не си спомням кои карти бяха след Мага. Стигаше ми, че беше обърнат. Беше ясно, че нещо не е ясно,чисто и прозрачно. В крайна сметка това и се оказа.

 2. Да, в любовните отношения картата няма по-различно тълкуване, от това, в какъвто и да било друг въпрос. Някой може да бъде неискрен, открито да ви заблуждава, да греши в твърденията си, макар че наистина вярва, че е прав, или просто да действа без посока и да не знае какво иска да постигне.

 3. Малко ме човърка. Хем е Меркурий, с цялата сръчност, търговски усет и комуникации хем правя паралела с близнаците по този параграф и утвърдително кимам с глава . Хем обаче с цялото това действие и единицата с това , че не винаги се интересува от добруването на другите когато действа, ми придава един такъв „марсов“ овнешки отенък. Възможно ли е да съчетава двете енергии?

 4. Може би марсовият отенък идва от единицата. Овенът е първата зодия, началото на зодиака и съответно е инициатора сред останалите зодии. Аз лично свързвам Императорът с Овен и то доста силно, защото ако има да се води война или изобщо битка за нещо, Магът определено няма да застане начело.

  При Магът единицата е по-скоро в това да знаеш, че силата е в твои ръце, че ако искаш нещо да се случи, ти си този, който трябва да го случи. Например, питаш, дали някой ще те потърси, излиза Магът и ти знаеш, че ти си този, който трябва да го потърси, ти трябва да се решиш да направиш нещо, но за сметка на това пък ще се радваш на попътен вятър.

 5. Знаеш ли после като го обмислих и свързах повече ми прилича на близнаци в първи дом :) Хем аз хем действие обаче хем близнаци :) Много ми е интересна тази връзка между тарото и астрологията :) Аз съм по-запозната с астрологията макар да не го казвам особено убедено защото винаги има какво да учиш, но и таро ми е интересно с целия си символизъм.

 6. Възможно е. Аз пък съм по-запозната с таро, отколкото с астрологията :)
  По принцип връзката между таро и астрология е съвсем условна, точно както и връзката между таро и кабала или там други езотерични системи. Имат сходства, но не се припокриват изцяло, защото са като две различни азбуки. Магът според тази условна система се свързва с Меркурий, а картата на Влюбените – с Близнаци. Предполагам, че паралелът идва от Меркурий – интелект, знания, което определено звучи като Магът. А пък Близнаците при картата на Влюбените показва раздвояването между два избора.

 7. Може ли магът да означава едновременно 4те аса ? Например, че сме прекалено емоционални, че таим някакъв гняв, че трябва да сме честни със себе си и да приемем това, което ни е писано. Хрумна ми просто.За мен това е най-сложната и трудна за разбиране карта. Какво ли не съм чела за нея и някак си сякаш нищо не се покрива изцяло с моето усещане за нея.:-)

 8. Не, по-скоро че имаме на разположение четирите Аса като нещо положително – тоест всичките яйца са в твоята кошница, от теб се иска само да се решиш да ги използваш. Това е карта тип – действителността е такава, каквато си я направиш. Нещата зависят единствено и само от теб. Ако човек е стигнал до края на пътя, тази карта му казва да продължи напред, преправяйки си сам нов път.

  Ако искаш дай някакви конкретни въпроси и подреждания, за да можем да говорим по-конкретно.

 9. Подреждането беше за майка ми, въпросът беше какво трябва да знае за ситуацията с нейната майка, която в момента е в хоспис тъй като има деменция, но трябва да си я вземе в края на месеца и това я хвърля в някакъв ужас. Картите : магът, провесеният и звездата ( прави ) . това е в най-общи линии ситуацията. Аз честно казано се поомотах с тълуването, ама нищо ще се науча, благоаря ти :-)

 10. Ти само с големи аркани ли гледаш? Защото това би смалило значенията им при тълкуване.

  Иначе Магът тук е в миналото, така че предполагам, че престоят в хосписа е дал на майка ти малко повече свобода за действие, ръцете й са били развързани. И от това състояние директно се преминава към Обесеният, тук контрастът е голям – от пълна свобода на действие до пълна липса на алтернатива и просто понасяне. Звездата накрая говори както за известен период на лекуване и възстановяване, така и за самоотвержните грижи на майка ти. Тази карта не винаги е приятна, защото понякога говори и за доброто, което от време на време трябва да правим и да раздаваме на околните, без да очакваме да получим нещо насреща.

  Така че виж какъв контраст има между първата карта и другите две. В миналото е екзалтацията на егото, оттук нататък следва саможертва. Знам колко е тежко, защото съм била в подобна ситуация. Ако започне да излиза Дяволът в тази връзка, може би е дошъл момента да се помисли за дом за постоянно настаняване.

 11. Благодаря ти, много, схванах най-накрая каква е идеята на мага :-) Иначе, не гледам само с големи аркани, просто така излязоха.:-)

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s